PDF’jes op maat verkleinen

Door: Lucas Raggers - 15 reacties

Het is een herkenbaar probleem. Je hebt een PDF met veel beeldmateriaal en nu wil je hem kleiner maken om de bestandsgrootte behapbaar te maken. Gelukkig heb je hier in Preview een Quartzfilter voor. Het probleem: De compressie is zo hoog dat foto’s en grafische elemanten er niet uitzien. Pixels alom!

Voordat men nu naar de Mac AppStore snelt om een ‘PDF shrink reducer miniturizer app’ te kopen, er is een eenvoudiger oplossing. Het is namelijk mogelijk om zelf een Quartfilter te maken met je eigen compressievoorkeuren en dat doe je zo.

Open het programma ColorSync Utility (bevindt zich in de Utilities folder). Hier zie je de filters die je herkent van Preview. Klik op het plusje om er zelf een aan te maken. Via het pijltje achter je nieuwe filter kun je zelf acties toevoegen. Voor het verkleinen van de bestandsgrootte van een PDF kun je het beste deze twee ‘Image Effect Components’ gebruiken: ‘Image Compression’ en ‘Color Image Sampling’.

Screen Shot 2013-03-15 at 14.39.02
Experimenteer met verschillende instellingen om de sweetspot tussen kwaliteit en bestandsgrootte te bereiken

Nadat je enkele waardes hebt aangepast moet er nog een truc uitgehaald worden om je nieuwe compressiefilter te laten verschijnen bij Preview. Het filter moet verplaatst worden van HOME > Library > Filters naar de andere bibliotheek: HD > Library > PDF Services. Mocht je het vergeten zijn: om bij de bibliotheek van je ‘Home’ te komen, moet je met alt ingedrukt naar ‘Go’ in de menubalk gaan.

Als je nu een PDF exporteert vind je bij ‘Export’ je eigen Quartzfilter. Op deze manier kun je verschillende filters aanmaken voor iedere situatie.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Tee Loo

  Goeie tip, thanks!

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Dankje! handige tip.

 • Profielfoto
  Corthom

  Handige toepassing. De beschrijving is onvoldoende om te kunnen uitvoeren. Er zijn veel beginners die niet veel kennis hebben om dit goed uit te voeren. Het zou goed zijn de stappen duidelijker te formuleren en met de juiste plaatjes te documenteren. Dan zijn we u dankbaar.

 • Profielfoto
  cmug

  Heldere uitleg. Waardevolle tip. Krijg alleen de naam nog niet correct te zien in mijn menu. Ga even herstarten, misschien helpt dat.

 • Profielfoto
  loenatic

  Erg goed. Eindelijk een manier gevonden om al mijn bladmuziekscans tot 1/5 te reduceren zonder (zichtbaar) kwaliteitsverlies.

 • Profielfoto
  Rickje

  Handige toepassing. De beschrijving is onvoldoende om te kunnen uitvoeren. Er zijn veel beginners die niet veel kennis hebben om dit goed uit te voeren. Het zou goed zijn de stappen duidelijker te formuleren en met de juiste plaatjes te documenteren. Dan zijn we u dankbaar.

  Oh? Ik heb tot nu toe nog niemand iets zien zeggen over dat het niet lukt.

 • Profielfoto
  psacla

  pdf squeezer is voormij een handig tool die de mogelijkheid biedt om zelf te bepalen hoeveel te verkleinen

 • Profielfoto
  Steven Paul

  Goede tip, ik zat al een tijdje met dit probleem omdat ik in onze webbased applicatie max 10Mb kan uploaden.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  WAT EEN SUPERTIP! DANK!
  Dit gaat veel beter en makkelijker dan met de officiële dure Acrobat Pro.

  NOG EEN TIP:
  Bij mij was 50% vrijwel gelijk aan de al bestaande Reduce File Size, te slecht van kwaliteit. 75% deed te weinig, maar 60% was precies goed: hoge kwaliteit bleef behouden terwijl de bestandsgrootte met de HELFT verminderde.

  @Corthom:
  Iedereen die kan lezen moet dit kunnen.

 • Profielfoto
  Masto

  Toptip, dank je wel.

  Eén opmerking: ik heb mijn filter verplaatst naar van ‘Filters’ naar ‘PDF Services’. Ik vind ‘m dan niet in Voorvertoning onder ‘Exporteer’, maar onder ‘Afdrukken’ en dan optie ‘PDF’ (bij Send to iTunes etc). Dat werkt allemaal, maar ik heb ‘m liever onder ‘Exporteer’ tussen de filters staan.

  Ik heb al gekeken wat er gebeurt als ik ‘m in ‘Filters’ laat staan, maar dat werkt niet.
  Weer iemand nog een alternatieve map in Bibliotheek om het filter bij Exporteer te krijgen?

 • Profielfoto
  Le Big Mac

  Heel leuk, maar mijn PDF’s worden alleen maar groter! Bv. een 10 MB PDF wordt nu 20 MB. Rara hoe kan dat. JPG op 50%.

 • Profielfoto
  leovanh

  @ Corthom… thx je hebt gelijk… ik kan nergens home \ bibliotheek \ filters vinden
  @ Rickje… het lukte mij dus niet!

 • Profielfoto
  Julian de Bondt

  F
  Eddaesmqvl.

 • Profielfoto
  jacq123

  Gelukt. Met Path finder heb ik home \ bibliotheek \ filters gevonden. En open nieuwe bowser in Path finder om te plakken.

 • Profielfoto
  Matth

  ik ben hier heel blij mee. Met de instellingen in het screenshot wordt een pdf ± 60% kleiner met behoud van een goede schermresolutie