Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 19 maart 2013

Ontwikkelaars: ‘liever Apple dan Google Maps’

De stroom aan negatieve reacties en flauwe grappen waarmee Apple’s eigen kaartendienst verwelkomd werd ligt alweer een half jaar achter ons. Inmiddels lijkt de in iOS 6 geïntroduceerde app langzaam maar zeker zelfs fans te krijgen. In december concludeerde Computerworld al dat Google Maps voor iOS het af moet leggen tegen Apple’s Kaarten-app. PC Magazine‘s John C. Dvorak kwam onlangs nog tot dezelfde conclusie. Nu is er een nieuwe groep Apple Maps-fans opgestaan: ontwikkelaars.

Het zakentijdschrift FastCompany heeft een uitgebreid artikel geplaatst over de verschillen tussen Apple’s en Google’s kaartendienst vanuit het standpunt van ontwikkelaars. Beide bedrijven bieden een SDK aan zodat ontwikkelaars de kaarten kunnen integreren in hun apps. Apple’s Map kit lijkt zijn zaken hier echter beter op orde te hebben dan de Google Maps SDK. Het is eenvoudiger om bepaalde functies in te bouwen en nog belangrijker; het gebruik van Apple’s Kaartendienst is gratis terwijl dit bij Google nog niet zo zeker is.

De Apple Maps-SDK is zorgvuldiger gebouwd en heeft meer functies dan Google’s kaarten-SDK, zo concludeert FastCompany. In de Apple Maps SDK zijn bijvoorbeeld API’s te vinden om de locatie van een gebruiker te volgen op een kaart of om automatisch de oriëntatie aan te passen op de loop-/ rijrichting. Google biedt hier geen API’s voor waardoor ontwikkelaars zelf aan de slag moeten om dergleijke functies mogelijk te maken.

Een tweede zorg die ontwikkelaars uiten over Google Maps is dat er per dag maximaal 100.000 keer gratis gebruik van gemaakt mag worden van de Places API waarmee points of interest gevonden worden. Op dit moment worden er bij overschrijding van dit aantal nog geen geld gevraagd maar dat kan in de toekomst wel gebeuren. Ontwikkelaars die gebruik willen maken van de Places API in Google’s SDK moeten nu al wel hun creditcardgegevens doorgeven.

De bevindingen betekenen overigens niet dat Apple’s Map kit heilig is. Google biedt nog altijd meer points of interest en betere informatie over openbaar vervoer dan Apple. Toch concluderen de schrijvers van FastCompany dat je als ontwikkelaar vooralsnog beter af bent bij Apple dan bij Google als je functionaliteit van een kaartendienst in je app wilt bouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ontwikkelaars: ‘liever Apple dan Google Maps’
Sluiten