Ontwikkelaars: ‘liever Apple dan Google Maps’

Door: Koen van Tongeren - 17 reacties

De stroom aan negatieve reacties en flauwe grappen waarmee Apple’s eigen kaartendienst verwelkomd werd ligt alweer een half jaar achter ons. Inmiddels lijkt de in iOS 6 geïntroduceerde app langzaam maar zeker zelfs fans te krijgen. In december concludeerde Computerworld al dat Google Maps voor iOS het af moet leggen tegen Apple’s Kaarten-app. PC Magazine’s John C. Dvorak kwam onlangs nog tot dezelfde conclusie. Nu is er een nieuwe groep Apple Maps-fans opgestaan: ontwikkelaars.

Het zakentijdschrift FastCompany heeft een uitgebreid artikel geplaatst over de verschillen tussen Apple’s en Google’s kaartendienst vanuit het standpunt van ontwikkelaars. Beide bedrijven bieden een SDK aan zodat ontwikkelaars de kaarten kunnen integreren in hun apps. Apple’s Map kit lijkt zijn zaken hier echter beter op orde te hebben dan de Google Maps SDK. Het is eenvoudiger om bepaalde functies in te bouwen en nog belangrijker; het gebruik van Apple’s Kaartendienst is gratis terwijl dit bij Google nog niet zo zeker is.

De Apple Maps-SDK is zorgvuldiger gebouwd en heeft meer functies dan Google’s kaarten-SDK, zo concludeert FastCompany. In de Apple Maps SDK zijn bijvoorbeeld API’s te vinden om de locatie van een gebruiker te volgen op een kaart of om automatisch de oriëntatie aan te passen op de loop-/ rijrichting. Google biedt hier geen API’s voor waardoor ontwikkelaars zelf aan de slag moeten om dergleijke functies mogelijk te maken.

Een tweede zorg die ontwikkelaars uiten over Google Maps is dat er per dag maximaal 100.000 keer gratis gebruik van gemaakt mag worden van de Places API waarmee points of interest gevonden worden. Op dit moment worden er bij overschrijding van dit aantal nog geen geld gevraagd maar dat kan in de toekomst wel gebeuren. Ontwikkelaars die gebruik willen maken van de Places API in Google’s SDK moeten nu al wel hun creditcardgegevens doorgeven.

De bevindingen betekenen overigens niet dat Apple’s Map kit heilig is. Google biedt nog altijd meer points of interest en betere informatie over openbaar vervoer dan Apple. Toch concluderen de schrijvers van FastCompany dat je als ontwikkelaar vooralsnog beter af bent bij Apple dan bij Google als je functionaliteit van een kaartendienst in je app wilt bouwen.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Dat verklaart waarom bepaalde populaire apps (zoals Calvetica) nog steeds geen Google Maps implementatie heeft.
  Jammer, want Apple Maps mag dan in de VS goed zijn: als ik hier de naam van een school of bedrijf intik vind ik in Apple Maps niets en is Google Maps bijna altijd iets.

 • Profielfoto
  michielraggers

  Ok, ik heb nog steeds een iPhone 4, maar ik kan maps van Apple alleen gebruiken om een beetje te oriënteren. Maps van Google kan ik op verschillende manieren gebruiken. Poi vinden, routes berekenen voor zowel lopen, fiets en auto; met avoid highways. En streetview. Dus dit is voor mij wederom een goed-nieuwsbericht die ik niet als zodanig ervaar.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Same here. Ik begrijp dat de SDK van Apple Maps zijn zaakjes beter op orde heeft, maar de eindgebruiker moet er uiteindelijk mee werken. Ik zie nog regelmatig zaken op Apple Maps die totaal niet kloppen, ik ben iig blij dat Google maps weer beschikbaar is.

 • Profielfoto
  Yachtbrochure

  Ik snap het hele gezeur over de Maps app sowieso niet. Maak nooit gebruik van POI of iets dergelijks.

  Type gewoon het adres in waar ik heen moet en dat werkt prima.

 • Profielfoto
  MartijnA

  Ik snap het hele gezeur over de Maps app sowieso niet. Maak nooit gebruik van POI of iets dergelijks.
  Type gewoon het adres in waar ik heen moet en dat werkt prima.

  Wat is het adres van Utrecht Centraal?

 • Profielfoto
  martijnkoemans

  @MartijnA als ik utrecht centraal intoets op mijn iPhone 5 vind hij deze in 1x.

  Adres:
  Stationshal 1A-21
  3511 Utrecht;)

 • Profielfoto
  plonserd

  Ging net hetzelfde zeggen:p

 • Profielfoto
  App69

  Geef mij maar POV.

 • Profielfoto
  klonic

  Ik weet het adres van Utrecht CS dus niet. Ik gebruik POIs vaak genoeg. Overigens is Utrecht Centraal intypen veel fijner dan Stationshal 1A-21
  3511 Utrecht
  . Google schiet zichzelf hiermee op termijn gewoon in de voet.

  Persoonlijk vind ik Apples Maps dienst prima, hij vind het geen wat ik zoek dus wel en hij laad veel sneller dan Google Maps deed.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  En Google kan natuurlijk ook zo maar besluiten om te stoppen met maps….zoals ze al meer dingen zomaar hebben gestopt in het niet zo verre verleden…..

 • Profielfoto
  MartijnA

  @martijnkoemans Wilde niet echt het adres weten. Mijn punt (aan @Yachtbrochure) is: je gebruikt POI’s zonder dat je je ervan bewust bent. En veel vaker dan je denkt.

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  Ik moet eerlijk zeggen, ik heb laatste keren als ik ergens was en de weg snel ff opzocht naar een straat gewoon Apple Maps gebruikt en vond die veel sneller laden en overzichtelijker dan Google maps..

  nieuwe google maps app vind ik eerlijk gezegd maar niks en nogal chaotisch:p

  Voor poi’s en ditjes en datjes kan google maps allemaal wel beter zijn, maar het belangrijkste voor mij is toch dat ik snel zie waar ik ben en waar ik heen moet, en daarvoor vind ik apple maps echt wel beter.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Computerworld concludeerde inderdaad dat Apple Maps beter was, maar de doorslaggevende factor was eigenlijk dat de stembegeleiding duidelijker was dan die van Google Maps. In het Nederlands is die stembegeleiding van Apple Maps echter waardeloos aangezien het volledig via text-to-speech gedaan wordt. In het Nederlands is de weliswaar ietwat saaie stem van Google Maps veel menselijker en daardoor duidelijker te verstaan.

  In dat geval zou de conclusie van Computerworld moeten zijn dat voor Nederlanders Google Maps beter is dan Apple Maps.

  Wat wel steeds fijner wordt aan Apple Maps is dat er steeds meer POIs vindbaar zijn.

 • Profielfoto
  dwerg85

  Men vergeet steevast dat google maps zoveel weet van alles puur omdat gebruikers dat zelf hebben ingevoerd. Ik heb zelf uren achter mapmaker gezeten om wegen en bedrijven te taggen. En het heeft ook jaren geduurt voordat het is wat het nu is.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik weet het adres van Utrecht CS dus niet. Ik gebruik POIs vaak genoeg. Overigens is Utrecht Centraal intypen veel fijner dan Stationshal 1A-21
  3511 Utrecht
  . Google schiet zichzelf hiermee op termijn gewoon in de voet.

  Persoonlijk vind ik Apples Maps dienst prima, hij vind het geen wat ik zoek dus wel en hij laad veel sneller dan Google Maps deed.

  Waarom schiet Google zichzelf in de voet? Je kunt toch gewoon naar Utrecht Centraal zoeken in google Maps?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Men vergeet steevast dat google maps zoveel weet van alles puur omdat gebruikers dat zelf hebben ingevoerd. Ik heb zelf uren achter mapmaker gezeten om wegen en bedrijven te taggen. En het heeft ook jaren geduurt voordat het is wat het nu is.

  Maar dat is verder toch niet van belang? Het gaat toch om wat je er nú mee kunt?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Nu is er een nieuwe groep Apple Maps-fans opgestaan: ontwikkelaars.

  Niet zo vreemd want die zitten in de zak van Apple…