App gluurt mee op homescreen van je iPhone/iPad

Door: Koen van Tongeren - 18 reacties

Over het algemeen wordt iOS gezien als een van de meest veilige mobiele platforms. Het uitzonderlijke lek dat gevonden wordt is meestal snel gedicht. Ontwikkelaars van iOS-apps worden ondertussen strak aan het lijntje gehouden door Apple om te voorkomen dat de privacy van gebruikers in het geding komt. Des te verrassender was het dan ook toen afgelopen week naar buiten kwam dat ontwikkelaars kunnen zien welke apps ge√Įnstalleerd staan op je iPhone, iPad of iPod touch, zonder dat netjes te vragen.

Het begon afgelopen vrijdag tijdens het evenement Apps&Data¬†dat in Hilversum werd gehouden. MobilePioneers, maker van de TVGids.tv-app onthulde daar in staat te zijn om uit te lezen welke apps nog meer aanwezig zijn op het iOS-apparaat waar TVGIDS.tv op ge√Įnstalleerd is. iCulture¬†wilde weten wat er klopte van dit verhaal en¬†ging op onderzoek uit.¬†De site concludeert dat het inderdaad mogelijk is voor ontwikkelaars om via hun apps te achterhalen welke apps er nog meer ge√Įnstalleerd zijn op een iOS-apparaat, echter alleen als die apps aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Apps die op een of andere manier met andere apps willen samenwerken gebruiken methodes als¬†handleOpenURL¬†en¬†x-callback-url. Dankzij dergelijke API’s kunnen apps met elkaar communiceren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om vanuit de ene app een andere ge√Įnstalleerde app op te roepen. TVGIDS.tv gebruikt deze API’s echter om te achterhalen welke apps op een iOS-apparaat ge√Įnstalleerd staan en zo gerichter advertenties te kunnen plaatsen. Alleen apps die een van deze API’s gebruiken zijn te zien voor de TVGIDS.tv-app.

Wat apps als TVGIDS.tv doen is vooralsnog toegestaan, mits gebruikers hiervan op de hoogte worden gebracht. In het Privacy Statement van TVGiDS.tv staat te lezen dat de app geanonimiseerde informatie kan verzamelen. Toch valt uit de tekst nauwelijks op te maken dat deze informatie ook buiten de app opgehaald wordt.

Apple heeft het verzamelen van informatie buiten een app om aan banden gelegd in iOS 5 en 6. Zo moeten gebruikers nu toestemming geven voordat een app toegang krijgt tot het adressenboek of locatiegegevens kan verzamelen. Ook mogen ontwikkelaars binnenkort geen gebruik meer maken van het unieke identificatienummer van een iPhone, iPad of iPod touch in hun apps.

Toch is het onwaarschijnlijk dat Apple snel iets zal uithalen tegen praktijken van TVGIDS.tv en andere iOS-apps die hetzelfde doen. Het uitwisselen van informatie tussen apps wordt immers vaak voor nuttige zaken gebruikt. Zo maakt Apple zelf gebruik van de functie om informatie over openbaar vervoer vanuit andere apps toe te voegen aan de kaarten-app.

Vind jij het erg als iemand kan zien welke apps jij ge√Įnstalleerd hebt?

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  rdesign

  Vind het zelf totaal niet erg. Beetje hetzelfde idee als remarketing op internet, dat de banners op andere websites weten welk product ik waar en wanneer hebt bekeken. Ik zie persoonlijk liever op mij gerichte advertenties dan advertenties die 9 van de 10 keer nergens op slaan. Natuurlijk moeten er ergens grenzen zijn, maar ik denk dat Apple dat redelijk goed voor elkaar heeft. Een app vraagt altijd netjes wanneer hij toegang tot contacten / foto’s e.d. wilt.

 • Profielfoto
  Stef Oortwijn

  Maakt toch niks uit zolang het anoniem blijft, dus geen persoonlijke gegevens. App makers moeten ook hun geld verdienen en als je gebruik kan maken van een gratis app met een advertentie is het logisch dat ze doelgericht de advertenties willen tonen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Een paranoia die hier om zeurt.

  Als ik mijn iphone uit handen geeft om iets te laten zien dan weet die persoon na 1druk op de knop wat voor apps ik heb.

 • Profielfoto
  GT1988

  Geneuzel over privacy altijd. Dit gaat wel heel ver. Als je hier al bang voor bent kun je beter weer een vaste telefoon met kiesschijf kopen.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Ik klik nooit op advertenties

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Nee.

 • Profielfoto
  Ton Kramer

  Geen probleem met deze ‘truuk’. Je kunt er alleen bekende urls mee zoeken. De Apple documentatie geeft zelf al aan dat GEEN ENKELE garantie gegeven wordt dat je app wordt gestart als er 2 dezelfde url types zijn geregistreerd. Niet elke app registreert urls dus lijkt mij dit heel beperkt effect te hebben.

 • Profielfoto
  1984

  In de visie van Steve Jobs staan al onze persoonlijke data, documenten, beeld, muziek, what have you, op een server van Apple. ( iCloud.)
  De Apple-watchers voorzien de volgende stap al: ‚ÄėEen deel van uw datamateriaal is illegaal, valt ons op, u weet dat u daarmee in overtreding bent? Wilt u het misschien voor een luttel bedrag vervangen door een legale kopie?‚Äô

 • Profielfoto
  G0erwt

  Natuurlijk is het erg als willekeurig gebruik kan worden gemaakt van privacy gevoelige informatie. Ik heb ‘locatiegegevens’ dan ook altijd uitstaan en geef ook nooit toestemming om dat te mogen gebruiken. Idem voor mijn adresboek.
  Wanneer kan een gebruiker daar nu eens van af?
  Apple: doe er iets tegen!!

 • Profielfoto
  Eagle1972

  Ik vind dat je moet kunnen kiezen of je het verzamelen van informatie toestaat ja of nee. Het zonder te vragen informatie verzamelen van geinstalleerde apps vind ik niet kunnen.

  Ook moet duidelijk vermeld worden dat de informatie naar de ontwikkelaar van de app gaat of naar derden wordt verzonden. Tevens dient dan ook te worden vermeld waar de informatie voor gebruikt wordt.

  Dan kun je zelf juist overwegen of je het toe wil staan.

 • Profielfoto
  alexjeee

  Al dat gelijk over privacy altijd… Wat boeit het als een ontwikkelaar weet wat voor Apps ik heb??? Ik maak me pas druk als we van die south park achtige taferelen krijgen:)

 • Profielfoto
  1984

  Ook moet duidelijk vermeld worden dat de informatie naar de ontwikkelaar van de app gaat of naar derden wordt verzonden. Tevens dient dan ook te worden vermeld waar de informatie voor gebruikt wordt.

  Dan kun je zelf juist overwegen of je het toe wil staan.

  Het staat er wel….
  I Agree

 • Profielfoto
  JTD

  Nee natuurlijk maakt het niet uit dat App ontwikkelaars kunnen zien welke apps ik allemaal heb. Het maakt ook echt niet uit dat die ontwikkelaars dan zien waar ik allemaal mee bezig ben. Ook niet erg als die gegevens doorgespeeld worden naar derden, waarvan ik het bestaan niet weet. Al helemaal niet erg als ook de tijd wordt bij gehouden van het gebruik van bepaalde apps. Dan geeft het ook niet dat die info wordt doorgespeeld aan instanties die dat interessant zouden kunnen vinden om mijn gedrag te monitoren. Zeker als dat bepaalde instanties zijn die daar consequenties aan kunnen verbinden voor mijn toekomst. geef niet.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Martketing wordt vandaag de dag wel heel eenvoudig he… alles maar weten over iedeen. Vooralsnog; ik heb niets te verbergen, maar ik vind wel dat er tegenwoordig te veel informatie over je verzameld wordt als je software “gewoon” gebruikt. Daarbij moet je ook nog eens akkoord gaan met ALLE voorwaarden, anders mag je een app niet eens gebruiken. Met enkele dingen ben ik het soms oneens (voorbeeld; Instagram, heeft geen uitleg nodig denk ik) wat er direct voor zorgt dat je een complete app niet kunt gebruiken.
  .
  Mijn opinie: Gebruik lekker de traditionele vormen van marketing, zo blijft het tenminste nog een uitdaging om je product(en) aan de man te brengen.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @G0erwt: Als jij ‘locatiegegevens’ altijd uit hebt staan (wat sowieso al nergens op slaat als privacybeschermende maatregel), hoe gebruik je dan IN GODSNAAM navigatie-apps? Dat is nog maar een van de weinige nuttige toepassingen van ‘Locatievoorzieningen’. Veel slimmer is het om het onrechtmatige gebruik van locatievoorzieningen aan banden te leggen, door per App te bepalen of je al dan niet wilt dat de App er gebruik van maakt. Ik geef meestal in eerste instantie g√©√©n toestemming en kijk vervolgens of er in het functioneren van de App nadelige gevolgen zijn als gevolg van die beslissing. Als vervolgens blijkt dat het niet geven van deze toestemming echt nadelig uitpakt in het gebruik van de App, dan schakel ik alsnog in dat de App er gebruik van maken.
  .
  Een categorie van Apps die van mij bijna nooit gebruik mag maken van locatiegegevens is Spelletjes. Het is mijns inziens echt nóóit nodig dat een spel weet waar ik ben als ik het speel. Maar voor FourSquare of bijvoorbeeld Layers (stadsnavigatie met AR) is het erg handig als de locatiegegevens wel gebruikt mogen worden…
  .
  Zomaar rigoureus uitschakelen van de Locatievoorzieningen is eerder oprecht vervelend dan iets anders; wat wel mooi zou zijn is als iOS naast het verzoek √≥m toestemming ook vemeldt w√°√°rom een App deze gegevens wil gebruiken. En dan het liefst niet met van die dooddoeners als: ‘This App may use Location Services to provide an optimised user experience’, want in z√≥’n geval gaan de Locatievoorzieningen w√©l direct uit‚Ķ.
  .

  En nu nog even echt on-topic: het kan me werkelijk aan mijn derri√®re oxideren of een Developer weet w√©lke Apps ik heb; zolang men maar niet kan zien w√°t ik met welke App doe‚Ķ King.com mag bijvoorbeeld van mij via Candy Crush Saga voor mijn part best achterhalen dat ik ook Bubble Witch Saga heb ge√Įnstalleerd (scheelt meteen een hoop gezeur van: download nu BWS; die heb ik immers al), als ze maar niet kunnen zien hoe vaak ik het speel of zo‚Ķ

 • Profielfoto
  toineenzo

  *facepalm* HOE DOM KUNNEN ZE ZIJN!!!!!1!11!!!!!1!1!111!!111!;1112))@2@&5!fneh
  }>’wggwm

 • Profielfoto
  puccini

  Nou Brussel en CBP kom er maar uit, werk aan de winkel !

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Meestal is er niks geheims aan, maar ze hebben er niks mee te maken, dus ik vind dat het stiekem bij elkaar harken van informatie verboden moet worden √©n onmogelijk gemaakt. Bij mij maakt het misschien niet veel uit, maar wat dacht je van bekende mensen? Als dan bekend zou worden welke apps die gebruiken, kan dat hele gevoelige informatie opleveren. Bovendien: als dit kan, is meer gerichte spionage ook mogelijk. Ik wil dus GEEN iPhone- leaks…!!!