iPhone: “Maar je houdt toch van me?”

Door: Raymon Mens - 24 reacties

Is Apple bang dat we vergeten zijn wat er zo geweldig is aan een iPhone? Vorige week herinnerde Apple’s marektingman Phil Schiller de wereld er even aan waarom Android volgens hem¬†shit is. Het volgende offensief is wat charmanter. ‚ÄúEr is iPhone. Daarna komt al het andere‚ÄĚ, kopt een speciale pagina op¬†Apple.com.

De pagina zet uiteen wat een iPhone uniek maakt en waarom de iPhone een betere keus zou zijn dan een andere smartphone. Apple pronkt met de AppStore, het Retina-scherm, de krachtige maar toch zuinige A6 chip, Siri, iCloud, de goede camera, de accuduur en het stevige aluminium ontwerp dat veel Koreaans plastic zou doen verbleken. 

Naast de rits met features, schermt Apple ook met het feit dat de iPhone de hoogst scorende smartphone is op het gebied van klanttevredenheid.
Naast de rits met features, schermt Apple ook met het feit dat de iPhone de hoogst scorende smartphone is op het gebied van klanttevredenheid.

Enkele genoemde voordelen van de iPhone zijn enigszins discutabel te noemen. Ondanks dat de iPhone 5 in benchmarks vaak als smartphone met de beste accu uit de bus komt, zijn er ook gebruikers die klachten hebben over de accuduur. Beweren dat iPhone de enige smartphone met een Retina-scherm is, is geen leugen, maar wel wat flauw. Retina is een marketingterm voor een scherm met een hogere pixeldichtheid dan het menselijk oog kan zien. Ondanks dat de iPhone ver de eerste smartphone was die deze hoge pixeldichtheid had, hebben andere smartphones inmiddels ook scherm met een hoge pixeldichtheid.

Het is geen toeval dat Apple de laatste weken flink uitpakt. HTC en Samsung hijgen, met nieuw aangekondigde Android-topmodellen, flink in de nek van het bedrijf uit Cupertino.¬†Ons doet het een beetje denken aan een variant op de¬†Mac vs. PC-campagne die Apple enkele jaren geleden voerde. Is het tijd voor ‘Android vs. iOS’ commercials?

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Rtaal

  Met al deze functies hebben ze gelijk behalve de batterij, hier hekel ik ontzettend aan…

 • Profielfoto
  Christoph

  Tja, Rtaal… dan heb je de Samsung nog niet gebruikt! Dat is echt bagger qua batterij

 • Profielfoto
  Makkiej

  Elk mobiel apparaat heeft batterij “problemen”. (ik vind 1,5/2 dagen nog wel gaan tbh)
  Zo is het nu een maal tegenwoordig, de grootste innovatie in mijn ogen zal dan ook zijn een batterij in huidig mobiel formaat die weken mee gaat, ipv eye tracking scrolling en vingerafdrukonzin.

  Dat is in ieder geval wat ik graag zou willen, geen idee of het mogelijk is en er gaat komen.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  De Galaxy S4 lijkt mij opzich best een goede telefoon, maar het is allemaal ‘net niet’.

  Zo ja de camera wel 13MP, maar zoals op veel tech-sites te lezen is is het meer softwarematig gedaan, met dezelfde lens maken ze de foto’s groter, maar de kwaliteit is dan echt bagger.

  Ook is dat eye-tracking wel leuk, maar in hoeverre ga je het ook echt gebruiken? Net zoals Siri erg leuk is is het niet iets dat ik dagelijks gebruik.

  Wat de batterij betreft: mijn iPhone 3GS en iPhone 5 batterij gaan echt ongelooflijk lang mee. Dat hoor ik vrienden met andere telefoons zoals de Galaxy S3 echt niet zeggen…

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  En mijn reactie is spoorloos verdwenen…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  iPhone bevalt mij prima, maar het is lang niet meer de enige smartphone met deze pixeldichtheid: er zijn er met een hoger aantal pixels. En als Apple bang is dat ze worden ondergesneeuwd door andere merken laten ze dan eingelijk eens gaan adverteren in Nederland en de andere Europese landen! Het enorme reclame en sponsoroffensief van Samsung heeft flinke vruchten afgeworpen!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @JeroenJK Misschien is je reactie verdwenen omdat je vanaf de OMT iPhone app hebt gepost? Daar is van alles mis mee!

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @jeroenjk: iPhone 5 lang mee? Amper 24 uur bij normaal gebruik.

 • Profielfoto
  bestbier

  Apple hoeft zich nergens zorgen over te maken. De concurrentie (Samsung) wacht gewoon op een nieuw model om te kopie√ęren.:-)
  Zelfs hun Galaxy S4 Keynote is om je kapot te lachen. De ene knullerigheid en sexisme na de andere. Die moet je zien!!!

  En die zogenaamde noviteiten van hun? Een foto van een landschap met een foto van je eigen gezicht erin, door de frontfacing camera te mixen met de backcamera? Wie wil dat? Haha. Eye-tracking? Levensgevaarlijk!!! Mensen gaan op de fiets en in de auto naar hun scherm zitten staren! Dit zgn. Eye-tracking is trouwens alleen maar bedoeld om een dom probleem te omzeilen. Het probleem dat een smartphone met zo’n groot scherm niet met 1 hand te bedienen is, precies zoals Steve Jobs eens zei.

  Had Steve dan tóch gelijk?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ja, er zijn genoeg telefoons met een hogere pixeldichtheid dan de iPhone. Dat is dus sowieso een onzin-argument.
  .
  Siri is grappig, maar valt eigenlijk in het niet bij de spraakassistent van Android. Siri is traag en snapt niet veel, en die van Android is bloedjesnel en flexibeler.
  .
  Dat het aluminium stevig zou zijn zal misschien wel, maar mijn iPhone 5 is de meest kwetsbare telefoon die ik ooit heb gehad. Ik heb ook een een paar vrienden met een iPhone 5, en zij proberen ook allemaal zo voorzichtig mogelijk met de telefoon om te gaan omdat ze bang zijn dat ie bekrast raakt en dat de rand beschadigt. Bij de meesten van ons is dat laatste al gebeurd … Nee, ik heb ook een Galaxy Nexus voor zakelijk gebruik, en dat ding kan ik alle kanten op laten flikkeren, maar beschadigingen krijgt ie niet. Dus ja, het is kunststof, maar dat heeft ook z’n voordelen wat mij betreft. Liever heb ik een duurzamere behuizing dan eentje waar ik z√≥ voorzichtig mee moet zijn dat ik ‘m in een case moet doen (waardoor je de behuizing niet meer ziet) of anders na een halfjaar met een afgeleefde telefoon rondloop.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  MacAanZee 19 minuten geleden
  Het enorme reclame en sponsoroffensief van Samsung heeft flinke vruchten afgeworpen!

  Maar inmiddels zwelt de kritiek op de S4 aan. Grappig genoeg is die bijna hetzelfde als op de iPhone, dat er geen innovatie is en bladiebla. Maar ook is er kritiek op de features die afgeserveerd worden omdat er geen praktisch nut voor is.

  http://www.guardian.co.uk/technology/2013/mar/15/samsung-galaxy-s4-launch-analysts?INTCMP=SRCH

 • Profielfoto
  polansky

  Het is een zwaktebod dat Apple een dergelijke pagina ‘live’ moet gaan zetten.
  Volgens Apple verkoopt een ‘goed’ product toch zichzelf?
  .
  Mijn inziens ontbreekt het Apple op dit moment aan innovatiekracht.
  Ze zetten (als we de geruchten moeten geloven) in op een horloge dat de wereld moet veranderen. Laat een horloge nu net iets zijn dat je óf draagt óf niet!
  Veel meer smaak gebonden dan een ‘intelligente’ telefoon.
  .
  Samsung pakt het hier in Europa marketing technisch erg slim aan en maakt gebruik van de ‘afwezigheid’ van Apple reclames hier. Niet gek dus dat Samsung de wereld overneemt als je als bedrijf denkt dat de wereld alleen uit de USA bestaat.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Mijn reactie is terug. Idd vanaf de app. Deze zal ook wel een half uur later te zien zijn.

  De iPhone 5 is sterk hoor, vriend heeft hem perongeluk laten vallen op de bovenkant, klein deukje, verder niks.

  Koop dan een Nokia 6310 die je 100m kan laten vallen…

 • Profielfoto
  ---

  Er zijn hier serieus mensen die klagen dat hun accu ‘maar’ 24u meegaan? Met een beetje geluk hoef ik hem niet 2 keer per dag op te laden. Nu check ik regelmatig social media en gebruik ik whatsapp de hele dag door. Maar 24u voor een smartphone is behoorlijk goed. Ik heb juist goede ervaringen met de Note 2 en S3 Qua batterij. Tot 1 dag en 14u bij hetzelfde gebruik als mijn iPhone ..

 • Profielfoto
  Illiarus

  Een grotere batterij zou alle mobiele apparaten goed doe. Draadloze muizen en toetsenborden, elektrische auto’s, telefoons en tablets, laptops.

  Alle apparaten zouden beter worden door een goedkope, lichte batterij met veel energie er in, die snel oplaadt en lang meegaat.

  De techniek laat dat nog niet toe maar als dit gaat gebeuren wordt dat de uitvinding van de eeuw.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Alle apparaten zouden beter worden door een goedkope, lichte batterij met veel energie er in, die snel oplaadt en lang meegaat.

  De techniek laat dat nog niet toe maar als dit gaat gebeuren wordt dat de uitvinding van de eeuw.

  We praten dus over een telefoon…

  De uitvinding van de eeuw? Dan denk ik aan een geneesmiddel tegen aids, kanker e.d. en dus echt niet aan een betere batterij voor een telefoon.

 • Profielfoto
  PH-SKY

  Het hele probleem is inderdaad dat Apple (bijna) alleen maar aan marketing doet in de USA. Samsung heeft een hele aggressieve marketing in alle landen tot irritatie aan toe (kijk bijvoorbeeld naar het gebruik van alleen maar Galaxy toestellen in Goede Tijden, Slechte Tijden, waar heel irritant met de telefoon in beeld wordt gedemonstreerd). Er wordt zoveel geadverteerd met Galaxy’s producten, dat mensen Apple bijna zouden vergeten. Vaak wordt je via vrienden, familie of collega’s toch overgehaald om iets van Apple te kopen, omdat het veel gebruiksvriendelijker is. Nederlanders zijn de mooie reclames op tv die Apple toch in aparte stijl maakt niet gewend, en dit zou heel erg goed zijn voor de stimulering van de verkoop.
  W√©l moet ik zeggen dat Apple zijn houding moet aanpassen. In 2007 zei Steve bij de introductie van de iPhone dat ‘iPhone OS’ 5 jaar voor lag op de concurrentie. Dat was een hele goeie schatting, maar nu exact die 5 jaar verder zit Apple qua innovatie weer op hetzelfde niveau als de concurrentie (mede doordat concurrenten software en hardware na√§pen, maar dat terzijde). Het gebrek aan marketing buiten de USA helpt er niet echt bij. Apple moet in het buitenland net zo erg gaan adverteren als Samsung. Dat zal meer gebruikers trekken en meer mensen overhalen.
  Aan de andere kant krijg ik het idee dat smartphone’s een beetje uitontwikkeld beginnen te raken. Specificaties zullen altijd omhoog blijven gaan, schermen worden steeds beter, maar de gebruiksvriendelijkheid gaat telkens maar met een heel langzaam stijgende lijn omhoog (door bijvoorbeeld elke jaarlijkse iOS update). En ik hoef het ook niet gebruiksvriendelijker, n√≥g sneller een post maken op Facebook dan dat nu kan is van mij niet nodig. Ik mis niks aan mijn iPhone 4S, hij is precies goed zoals hij is. Dat grotere scherm van de iPhone 5 heb ik niet eens nodig. De functionaliteit blijft hetzelfde.
  Als oplossing voor de batterijduur zou een iWatch een hele goede oplossing zijn. Als je alleen maar de notificatie hoeft te bekijken op je iWatch, scheelt dat weer batterij op je iPhone. Want vaak ga je na het bekijken van een notificatie toch weer andere dingen doen op je iPhone, zoals naar beneden scrollen op je tijdlijn van Facebook of iets anders. De iWatch zou de innovatie van Apple kunnen zijn waardoor ze weer een paar jaar voor komen te liggen op de concurrentie, en het zal goed zijn voor de verkoopcijfers. Want om de volledige functionaliteit van de iWatch te gebruiken heb je als basis natuurlijk wel eerst een andere Apple device nodig.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Apple hoeft zich nergens zorgen over te maken. De concurrentie (Samsung) wacht gewoon op een nieuw model om te kopie√ęren.:-)

  Lijkt me toch wel een zwaar vak; fanboy. Voortdurend bij moeten houden wat de concurrentie doet en dan argumenten bedenken waarom dat dan allemaal niets is.
  .
  Samsung verkoopt smartphones. En veel ook. Heel veel. Doen ze het daarom slecht? Ze borduren door op een succes met de Galaxy serie. En zo ken ik er nog een; Apple! Sinds de originele iPhone is er echt niet zo heel veel veranderd. Beter scherm, wat meer functies in iOS en Siri. En over dat laatste hoor ik nooit iemand en heb nog nooit iemand gezien die het gebruikt…
  .
  Welnu; mijn Galaxy S doet prima wat ik er van verlang. Ik kan er mee bellen, pairen met mijn auto werkt perfect, email werkt perfect en agenda synct geweldig met Outlook. Meer wil ik niet. En oh ja; diverse keren laten vallen op het bureau. Ben er niet al te zuinig op (er zat een net leren hoesje bij, die gebruik ik wel) en hij is nog helemaal als nieuw.
  .
  Hij werkt met gemak twee dagen en voor mij enorm belangrijk; batterij te wisselen in een minuutje en overal te koop. Op eBay de originele voor een paar euro. Ik wil dus geen devices met vaste accu als ik het kan voorkomen. En dat kan met een smartphone, dus voor mij geen iPhone.
  .
  Dat denigrerende ‘Koreaans plastic’ begrijp ik dus niet echt. Nee, aluminium is leuk; veel zachter materiaal. Niet voor niets lees ik voortdurend berichten in de rechterkantlijn van dit forum over mensen met beschadigde iPhones vooral de 5 serie begrijp ik.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  … nu exact die 5 jaar verder zit Apple qua innovatie weer op hetzelfde niveau als de concurrentie (mede doordat concurrenten software en hardware na√§pen, maar dat terzijde).

  Ik hoor dit argument de laatste tijd net iets te veel, over dat naäpen. Maar besef dat Apple leeft bij de gratie van de research&development van een groot aantal toeleveranciers.
  .
  Apple is enorm goed in visie en design… maar productontwikkeling van idee tot verkoopbaar device betekent toch echt wel enorm samenwerken met die toeleveranciers; Apple maakt immers helemaal niets zelf. De eer dat een iPhone zo’n geweldig apparaat is komt dus niet alleen Apple toe maar ook die toeleveranciers!
  .
  Na√§pen in Japan, Taiwan, Korea en dergelijke landen is er al twintig jaar niet meer bij mijns inziens; in tegendeel… zij bepalen wat er technisch mogelijk is. Apple verpakt het fraai en weet het goed te verkopen.
  .
  Denigrerende termen zoals na√§pen e.d. past daar niet bij…
  .
  Samsung op een voetstuk plaatsen lijkt me veel juister; door hen is flash memory zo geweldig (en zonder dat geen iPhone), zijn retina schermen ontwikkeld, is LiOn techniek een stuk verder gekomen, hebben we stille harddisks etc. etc.

 • Profielfoto
  ThomasTJ

  Deze ad campaign is er weer zo een die we kennen uit het steve jobs tijdperk. Geweldig gedaan, lekker inhakken op de concurrentie en als je hem leest denk je dat iPhone echt de beste telefoon is met de beste specs, ook al is dit niet op alle gebieden zo. Ik houd er wel van, zo’n echte Apple reclame.
  En de galaxy s4 is leuk maar haalt het echt niet bij de gebruiksvriendelijkheid en de feeling van de iPhone. En de zogenaamde vernieuwingen van dat toestel zitten in van die belachelijke dingen die je toch nooit gaat gebruiken.

 • Profielfoto
  KR1275

  Het zou d√© perfecte telefoon zijn als Apple zich minder met de ‘inhoud’ zou bemoeien. Nog nooit een cd-speler gezien die cd’s niet afspeelde, omdat Philips dat niet wilde.

 • Profielfoto
  Sikki

  Een dag op een batterij. En dan nog liggen zeiken ? Kom op man, dat is ******** lang !!!

 • Profielfoto
  ddlaor

  toch zijn de specs van de s4 stukken beter, maar iPhone wint het qua betrouwbaarheid zeker.

 • Profielfoto
  istanley

  Apple moet nu echt aan het werk ik hoop dat na iphone 5 echt iets nieuws komt HTC, Samsung, Sony, komt steeds dichter als apple niets met nieuws komt dan vrees ik het ergste. Phil kan wel Android afvallen maar die zitten nu niet stil. Maar misschien ben ik ze vroeg te beoordelen over apple nu, we wachten dus gewoon af dat Apple echt met nieuws komt?.. ipv simpelen update! Nieuw iOS die is nu ook verouderd. Apple aan het werk!!!!