iOS 7-concept met een vleugje Jony Ive

Door: Raymon Mens - 43 reacties

Genoeg geruchten over de iPhone 5S, maar over iOS 7 horen we eigenlijk maar weinig. Sinds iOS onder de verantwoordelijkheid van Apple-ontwerper Jony Ive gaat vallen zijn de verwachtingen voor een nieuw ontwerp hooggespannen. Mohamed Kerroudj, een belgische Apple-fan, maakte alvast een interessant concept.

Het skeuomorphism lijkt grotendeels uit het concept van de Belg verdwenen te zijn. We zien een minimalistisch ontwerp dat op een combinatie van Windows 8, Google Now en de Mailbox-app lijkt, maar dan wel in de stijl van Jony Ive. In twee video’s die de Franstalige ontwerper publiceerde is zijn concept in actie te zien.


 

Reacties

43 reacties
 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Laten we hopen dat nu niet iedereen teleurgesteld is als iOS 7 uiteindelijk op de markt komt.

 • Profielfoto
  NTG

  Hopelijk brengt iOS 7 echte vernieuwing! Het OS staat eigenlijk al een tijdje stil. Het is sinds iOS 3 niet echt wezenlijk veranderd.

 • Profielfoto
  Cube

  9to5mac -> Google Translate -> onemorething. Auw.

  Ontopic: leuk dat ie het probeert. Ziet er alleen nog steeds niet uit. Je ziet duidelijk kenmerken van Google en Microsoft hierin verwerkt. Dan zien we nog steeds dat lelijke thuisscherm van de iPhone met die walgelijke iCal app. Jammer.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Doet me denken aan Google glass

 • Profielfoto
  Kdingo

  Zitten zeker mooie dingen in, maar ik vind vele features (echt lang niet alles) van dit filmpje er ook prachtig uit zien. Ik hoop dat iOS richting een vernieuwender systeem gaat. Breng Mac OS X niet te dicht naar iOS, maar andersom mag van mij best wel.

 • Profielfoto
  PBP

  De google holo theme over iOS heen zo te zien. Past totaal niet bij de springboard die je constant ziet. iOS moet wel veranderen qua uiterlijk, daar zal Ive wel voor zorgen denk ik. Alleen iOS7 lijkt me nog te vroeg, zolang is Ive nog niet aan het roer.

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Ziet er echt strak uit, een echt grote verandering is wel nodig.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Die maker is duidelijk een Microsoft-fan. Hij wil dus dat iOS ook verrot wordt, denk ik nu. Dit gaat Apple dus duidelijk niet gebruiken hoop ik. Die muziekmenu in het tweede filmpje zal echt onhandig worden. Het scherm van de iPhone is al niet groter dan 4 inch en dan moet je nog precies gaan mikken op die kleine knoppen. Belachelijk!
  .
  En die menu: ik vind die erg lelijk. Ik zou de huidige blijven gebruiken.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  iOS 7 zou ook de dashboard moeten hebben en dan kan je de klok-, kalender-, weerapp en nog een paar andere laten vervallen. Weer wat ruimte gecreëerd in het homescreen.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ik zou graag een uiterlijk krijgen dat te vergelijken valt met dat van Windows Phone 7 maar dan met de intuïtiviteit van iOS.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik ben nu al teleurgesteld;-)
  Leuke spielerei dit, maar ik zie alleen een agenda- en telefoon-app en daaronder gewoon de oude iOS iconen verschijnen. Ik vraag me af of Apple iOS echt rigoreus gaat veranderen. Ik denk dat het vooral in de details gaat zitten, maar wie weet. Ik kan nog wel een paar jaartjes met de huidige UI toe trouwens. Zit prima in elkaar.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het helemaal niks. Zie nauwelijks verschil met huidige interface, in elk geval in optie 2. Nog steeds dezelfde, inmiddels toch wat saaie, icoontjes en alleen nieuw/anders zijn de saaie pop-up schermpjes. Vind ik niks, ik wil een veel flexibeler systeem. Windows 8 geeft dat toch ook niet. Het kan en moet meer instinctief dan een rijtje apps en apps in mapjes.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik had graag een OS met de feel van the USS Enterprise, de looks van Lara Croft en de snelheid van een Ferrari.;-)
  Jony gaat nog een hoop werk hebben om iedereen tevreden te stellen.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Daar heb je gelijk in. Alleen vind ik dat ze eens mogen innoveren. De looks zijn al sinds iOS 4 niet meer veranderd, behalve wat leuke eye-candy. We zien wel wat het wordt. Ik ga niet minder goed slapen omdat het OS weinig verandert.

 • Profielfoto
  fthofhuis

  Haha, die letters zijn echt ultiem klein

 • Profielfoto
  knekkie

  Duidelijk geïnspireerd op windows 8 Phone. En zo te zien heeft de ontwerper geen rekening gehouden met een keyboard en de lees afstand.

  Waarom moet de look van iOS eigenlijk drastisch anders?
  Het heeft nu toch al zijn unieke eigen look?
  Laat apple er wat meer mogelijkheden aan toevoegen.
  Daar is genoeg ruimte voor zonder de look en feel aan te passen.
  Apple heeft sinds zijn bestaan vast gehouden aan 1 look.
  Ze hebben laten zien dat daar ook steeds meer functionaliteit bij kon zonder dat je heel veel opnieuw hoefde te leren. Een strategie die werkt.
  Waarom zouden ze die strategie nu ineens om gooien.
  Mensen houden niet van te grote veranderingen. Zie het resultaat bij de meerderheid die van windows7 de overstap naar 8 maakt en de weg kwijt is.

  Zie voor de grap hoe je OS8 naast OSX 10.8 kan leggen.
  http://www.froot.nl/posttype/froot/hoe-zag-apple-er-vroeger-uit/

  Als je op je iPhone zo nodig een andere look wil dan kan je dat simpel oplossen via een jailbreak en dan kan je er alle kanten mee op. Of het lekker navigeert en allemaal even leesbaar is is een tweede maar er zijn genoeg projecten die de huidige iOS interface kunnen vervangen.

 • Profielfoto
  knekkie

  hier een tweetal filmpjes dat laat zien hoe je meer functionaliteit toe kan voegen zonder het kenmerkende design van iOS ten grabbel te gooien.

  Concept met slimme UI aanpassingen
  http://www.youtube.com/watch?v=CXZirOKGMw4

  concept met widgets
  http://www.youtube.com/watch?v=_B3uj-MAJx0&feature=endscreen

  Maar aan de andere kant waarom zou je de telefoon gecompliceerder maken?
  Is de simpele bediening niet de reden geweest dat de iPhone juist zo’n daveren succes is geworden? Het mooie design helpt ook mee maar het gaat bij Apple volgens mij altijd om complexe dingen kinderlijk eenvoudig maken waardoor het bruikbaar wordt voor iedereen.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Ja tijd voor verandering in IOS anders gaan mensen naar android voor wat nieuws.

 • Profielfoto
  essiw

  Jeej saaie witte vierkante blokken… nee, ik vind dit 3 maal niks en ik snap ook niet dat de schrijver van dit stukje dit als Jony Ive stijl vind…

 • Profielfoto
  THX-1138

  Steve zou ’t simpelweg niet zo gewild hebben.

 • Profielfoto
  knekkie

  @JonhnnyDeBelg.

  Het is makkelijk om te roepen dat iets anders moet.
  Maar WAT precies zou je dan anders willen aan iOS?

 • Profielfoto
  Sonneveldjohan

  Allemaal vierkante blokken, lijkt veel op windows.

 • Profielfoto
  knekkie

  Wat is eigenlijk de Jony Ive stijl als het op UI design aan komt?
  Heeft iemand voorbeelden van eerder UI design van de hand van Jony Ive?

  Dat ie een koning is op het gebied van hardware weet ik.
  Maar software..? Zal mij benieuwen

 • Profielfoto
  PatrickHopman

  Als je die stijl wilt kan je beter een Windows Phone kopen.

 • Profielfoto
  CedricH

  Het is zeker een mooi concept maar de vraag is of Apple iOS zoveel op Android wil laten lijken. Er zitten wel mooie elementen in en de vormgeving van iOS heeft zeker eens een update nodig!

 • Profielfoto
  ruben

  Apple moet zijn best doen om mij weer een iPhone te laten kopen. Ik ga namelijk denk ik een telefoon met Ubuntu Phone kopen als deze op de markt komen. iOS heeft te weinig functies en is te dichtgetimmerd

 • Profielfoto
  seek

  Netjes gepresenteerd hoor, maar het lijkt me sterk dat iOS 7 qua look & feel zo enorm veel gaat afwijken van iOS 6.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik denk dat we voorlopig nog even tegen de zelfde look aan blijven kijken.
  Dat betekend niet dat iOS stil staat. Versie op versie is het geavanceerder geworden. De stappen zijn nu alleen wat klein omdat alles waar men na lancering van de aller eerste iPhone nu wel zon beetje aanwezig is.

  Ben benieuwd wat de volgende stap is.
  Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Maar bedenk wel dat al je nu een iPhone hebt en je hebt geld uitgegeven aan iTunes en de Appstore zullen dan zal je niet zo snel KUNNEN overstappen. Je kan lang niet al je aankopen mee nemen naar het nieuw gekozen platform. Muziek geen probleem Apps wel.

  Het aantal apps gaat je tegen vallen op android. De meerderheid van je iOS apps (niet de games) heeft geen android tegenhanger of het betreft een uitgeklede versie.

  Er kan misschien veel meer met de gemiddelde android maar garantie dat je het laatste OS kan draaien is niet aanwezig. hangt af van je provider en het gekozen merk toestel. en zelfs dan zul je merken dat Android je met al die extra mogelijkheden je op den duur ook zal teleurstellen.

  hoe je het ook wend of keert vandaag is iets perfect en over een tijd zijn je verwachtingen, wensen en eisen weer totaal anders.

 • Profielfoto
  Hydræ

  De kracht van iOS is dat alles samenwerkt en geoptimaliseerd is voor het type hardware. Dat wil ik nog eens horen van de concurrentie! Als je bent uitgekeken op het uiterlijk van de interface dan zegt dat iets over die persoon vind ik.

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Gad.ver.damme. Laten we dit nou ff niet doen? wtf is mis met het huidge ontwerp van o.a. lockscreen

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Wat ik graag zou willen is van die icoontjes af.
  Je hele scherm volgepropt met icoontjes om je apps te openen comon ??? dan kan toch niet meer….

  Dat is net als al die mensen die hun bureaublad op windows volgepropt hebben met icoontjes zooooo lelijk en onhandig…

  Graag zou ik een homescreen hebben wat iets functioneler is, en gewoon een app launcher waar je de apps in een lijst hebt of grid view of whatever.

  Er moet echt snel iets drastisch veranderen anders neem ik de volgende keer misschien wel een android.

 • Profielfoto
  iPredict

  WIE durft zichzelf nog een UI designer te noemen na het herontwerpen van een lock screen zonder DE TIJD daar neer te zetten? Er zijn vele dingen dead-wrong, onderandere dat veel knopjes te priechelig zijn gemaakt. Dat hele verhaal van toggles die iedereen “zo graag wil” ben ik het niet mee oneens, maar: die wil je kunnen bedienen terwijl je iphone aan staat. Vanaf je lock screen heb je er niks aan (op een quick switch van do-not-disturb na).

 • Profielfoto
  iDeMi

  De eerste gedachten die in mij op kwamen toen ik dit zag was “Dit is Windows Mobile in een Apple jasje”. Wat een lelijk design. Steve Jobs zou zich omdraaien in zijn graf.

 • Profielfoto
  Kakoener

  Hier is echt niks goeds en mooi aan.
  Mensen die dat wel vinden worden gewoon gek van dat zo graag iets anders willen.

  En hoezo jony ive style?
  We weten dat die van simpel houd maar voor de rest niets.
  Van mij mag die titel aangepast worden.

 • Profielfoto
  koen

  De goede man heet Jonathan, Jony wordt alleen gebruikt door zijn beste vrienden.

 • Profielfoto
  Applefan12345

  Dit is echt zo niet Apple. Apple is niet zo “metro” achtig. Dit wordt ‘m zowieso NIET.(n)

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Wat ik graag zou willen is van die icoontjes af.
  Je hele scherm volgepropt met icoontjes om je apps te openen comon ??? dan kan toch niet meer….

  Dat is net als al die mensen die hun bureaublad op windows volgepropt hebben met icoontjes zooooo lelijk en onhandig…

  Graag zou ik een homescreen hebben wat iets functioneler is, en gewoon een app launcher waar je de apps in een lijst hebt of grid view of whatever.

  Er moet echt snel iets drastisch veranderen anders neem ik de volgende keer misschien wel een android.

  Haha, tot voor de laatste zin dacht ik: Je noemt precies op wat Android doet. Maar dat heb je gelukkig zelf ook door:)

  Dit is niks voor Apple, totaal niet gebruiksvriendelijk al die kleine knopjes en kleine tekst op zo’n klein schermpje.. Next

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Via een jailbreak heb ik de 5 belangrijkste wensen/tekortkomingen van IOS al opgelost:
  1. Snel Wifi / 3G / Bluetooth / Brightness / Vliegtuigmodus etc aanzetten (NCSettings)
  2. Multitasking sneller en beter maken via een veeg van onder.
  (Activator)
  3. Kill all knop voor alle open apps (Killbackground)
  4. iFile: bestandsbeheer, waarmee je default teksten kan aanpassen, bijvoorbeeld de slecht vertaalde tekst “Het komt even niet uit” bij Antwoord-met-bericht.
  5. Standaard iPhone apps ook op iPad kunnen gebruiken, zoals Weather, Calculator, Stocks, Voice Memo, Compass

 • Profielfoto
  Vilscon

  De tekortkoming aan mooie strakke gebruiksvriendelijke functies hebben ervoor gezorgd dat ik ben overgestapt naar Android. Hierbij vond ik een jailbreak niet voldoende.

  Als ze jailbreaken nou eens overbodig zouden maken, al is het maar door apps te laten installeren via de app store die de UI kan aanpassen.. dan zou het al een grote verandering zijn.

  Helaas is wat Apple aanbiedt en in gelooft, een persoonlijkheid die terug te vinden is in iOS wat anders dan waar de schapen (lees: Android gebruikers, de standaard tak (->Galaxy gebruikers)) niet voor kiezen. Zij willen de vrijheid om te kunnen kloten en kunnen niet de schoonheid van de uni-heid van iOS waarderen.

  Ik vind iOS prachtig en simpel, zeker gebruiksvriendelijk, maar zeker met de vernieuwingen in de digitale wereld (los van Android, of andere OS’n) vind ik persoonlijk dat iOS veel kan leren. Zeker als je kijkt naar het concept hierboven. Dat is best wel in de stijl van iOS en Apple en zou zoveel verbeteren en zorgen voor meer terugkerende gebruikers.

  Als iOS 7 hetzelfde blijft als 6 (lees: geen UI- en gebruiksaanpassingen, niet een andere manier van gebruik) dan weet ik vrijwel zeker dat ik niet terugkeer naar iOS.

  Zowel voor iPhone als iPad. Gelukkig ben ik nog wel verfent Mac gebruiker:) En ik zeg nog altijd: iOS boven alle OS’s over het algemeen, maar Android past meer bij mij, tegenwoordig.

 • Profielfoto
  Stutger

  Als ze jailbreaken nou eens overbodig zouden maken, al is het maar door apps te laten installeren via de app store die de UI kan aanpassen.. dan zou het al een grote verandering zijn.

  Mijns inziens verbeter je de gebruiksvriendelijkheid niet door iedereen aanpassingen te laten doen in de UI; je zorgt er dan voor dat iedereen zijn toestel naar eigen inzicht kan indelen/tweaken. En de ervaring leert dat je dan vaak geen fraaie, gebruiksvriendelijke resultaten krijgt…;!

 • Profielfoto
  Jasperduck78

  zou wel vet zijn als ik ook zoiets op HTC ONE X kon draaien:cool:

 • Profielfoto
  bvdabjorn

  In hoop dat ios7 er zo NIET ga uitzien!

 • Profielfoto
  jape

  Erg lelijk dit,
  net windows