Freemium-apps nu duidelijker herkenbaar

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Freemium is een businessmodel waar app-ontwikkelaars graag gebruik van maken. De app zelf is gratis, maar als de gebruiker meer content of functionaliteit wil moet er een in-app aankoop worden gedaan. Denk aan een racespelletje waar spelen met Ă©Ă©n model auto gratis is en andere modellen gekocht kunnen worden.

In het recente verleden zorgde dit er regelmatig voor dat kinderen de creditcard van hun ouders bewust of onbewust misbruikten om bijvoorbeeld nieuwe levels in spelletjes te kopen. Recent betaalde Apple nog ongeveer € 2000 terug aan de ouders van een vijfjarig kind dat onbewust veel in-app aankopen had gedaan. Om dit in de toekomst te voorkomen wordt in de AppStore nu duidelijker aangegeven dat een app de mogelijkheid tot in-app aankopen bevat.

Indien een app of game een Freemium-model hanteert, is dit vanaf nu in meteen zichtbaar door de tekst “In-app aankopen beschikbaar” naast de download button in de AppStore. Apple heeft deze wijziging onaangekondigd toegepast.

inappzichtbaar
Freemium-apps zijn nu duidelijker herkenbaar

In 2011 besteedde Jon Steward in zijn ‘The Daily Show’ al aandacht aan het Freemium-probleem voor ouders. In onderstaand fragment is te zien dat kinderen ruim 1500 dollar besteedden aan het spel ‘Tap Fish’ waarin ze een aquarium moeten onderhouden.

Overigens wil Apple niet in alle gevallen terugbetalen. The Daily Mail heeft vandaag een verhaal over een poltieman die zijn eigen zoon voor fraude aan gaat geven. Dit nadat Apple weigerde de bijna € 4500, die het kind via het iTunes-account van zijn vader uitgaf aan in-app kopen in spelletjes, terug te betalen.

 

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Maar nou vind ik Real Racing 3 een beetje een verkeerd voorbeeld; dat spel is ook heel goed te spelen zonder ooit een cent uit te geven. Soms misschien wat geduld hebben als je auto wordt gerepareerd, maar voor je het weet heb je al meerdere (gratis) auto’s bij elkaar gereden en kun je in de ene rijden terwijl de ander wordt gerepareerd. Er zijn (helaas) vele veel kwalijkere voorbeelden die het eerder verdienen hier als illustratie te dienen. Vind ik.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  @Ruud Ravenhorst
  +1

 • Profielfoto
  Martink

  Misschien is real racing dan juist goede voorbeeld dan zie je dat alle Apps dat hebben die in app aankopen hebben. Ook al gaat het om donatie ofzo:)

 • Profielfoto
  FotoDirk

  Volgens mij bestaat het probleem toch alleen nog maar voor devices die op een oudere iOS versie draaien (volgens mij ouder dan 4.3). Want als je een recentere versie hebt dan kan je niets meer aankopen zonder je paswoord te moeten ingeven.

  Als ouders hun kinderen het paswoord geven van een account waar je VISA kaart aan gekoppeld is, dan hebben ze het zelf gezocht. En zou ik het als Apple nooit terug betalen.

  Nog een tip, zet je VISA kaart af in je iTunes account. En koop een aantal kaartjes. Deze worden zelfs vaak met korting aangeboden. Zoals 3 kopen en 2 betalen (dat is 33% korting dan). Door dit te doen kan een probleem ook alleen maar maximaal het openstaande bedrag van die kaartjes opwerken.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Apple lost het probleem niet op met de waarschuwing. Apple kan nu zijn handen in onschuld wassen en wijzen op de waarschuwing bij aankoop.

 • Profielfoto
  San402

  @Macfundamentalist

  Ik vind het echt de verantwoordelijkheid van de ouders. Dat Apple nu ‘zijn handen in onschuld wast’.. Kom op zeg. Wat een bullshit.
  1) in app aankopen uit (voor je kids)
  2) niet je password zomaar invoeren voor je kleine.

 • Profielfoto
  RTF

  @FotoDirk

  Precies ook mijn gedachte! Ik heb het ook getest, maar moet toch echt altijd een wachtwoord invoeren. Dat WW heeft verder alleen mijn vrouw. Ik geef dat ook nooit aan iemand anders (en zij ook niet, meestal is ze het toch weer vergeten). Ik toets het zelf wel in als het nodig is.

  Mijn Oude iPod touch 2G is nu voornamelijk in gebruikt door mijn zoontje van 2,5. Daar zit ios 4.1 (of 4.2) op. Daar heb ik alles uitgezet: Geen Safari, Geen Apps verwijderen, Geen iTunes, Geen in App aankopen etc…Gewoon een peutervriendelijk apparaatje waar hij zich lekker mee kan vermaken.