Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 27 maart 2013

Fosbury: Passbook-coupons voor iedereen

Vandaag zag de website van Fosbury het levenslicht. Een startup van drie Hollandse jongens waarmee het maken van Passbook-coupons voor iPhone en iPod touch kinderspel wordt. Passbook zit al in iOS sinds afgelopen zomer, maar in Nederland hebben we er eigenlijk nog niet zoveel van gemerkt, tot vandaag…

Passbook kan instapkaarten, klantenkaarten, kortingsbonnen, bioscoopkaartjes en nog veel meer bewaren op één plek op je iPhone of iPod touch. Apps als Booking en AirBNB gebruiken Passbook voor het opslaan van check-in informatie, die getoond wordt op het beginscherm zodra je in de buurt van je bestemming komt. Een ander Passbook-voorbeeld is de app PassMaker, die de strijd aangaat met klantenkaarten in je portemonnee door deze voor Passbook te digitaliseren.

Fosbury is echter geen app, maar een website. Wanneer je als MKB’er op Facebook en Twitter actief bent, kun je met behulp van Fosbury je volgers activeren door een Passbook-coupon te verspreiden die je met deze website aanmaakt.

Het begint met het registreren van een account wat je 500 gratis credits oplevert. Het verdienmodel van Fosbury is simpel: elke keer dat een coupon wordt gedownload, wordt er één credit afgeschreven van je tegoed. Het bijkopen van credits kan met behulp van een creditcard in drie staffels: 1.000, 2.500 en 5.000 credits wat respectievelijk 29, 49 en 79 euro kost.

Nadat je bent ingelogd maak je één of meer coupon-templates aan. Je kiest een titel, twee plaatjes en een achtergrondkleur. Hierbij kan Fosbury gebruik maken van de afbeeldingen die je voor Twitter gebruikt, maar zelf iets uploaden kan uiteraard ook.

De een-na-laatste stap is het aanmaken van de campagne: wat gooi je precies in de aanbieding? Je vult een korte maar pakkende beschrijving in, bepaalt hoeveel coupons er gedownload kunnen worden en voert een nummer in dat door de website wordt vertaald naar een barcode. De barcode is handig wanneer je de actie als ‘kortingsproduct’ in een kassa registreert. Het vereist wel een barcode-scanner die barcodes vanaf een beeldscherm kan lezen. Je kunt helaas geen barcode-reeks opgeven, waarmee elke coupon uniek zou worden. Optioneel kun je één tot maximaal tien locaties toevoegen aan een campagne. Dit zorgt ervoor dat de klant die de coupon heeft gedownload een push-bericht krijgt met de Passbookcoupon, zodra hij of zij in de buurt komt.

De laatste stap is de distributie. Publiceren op Facebook en Twitter is ingebouwd op Fosbury, maar je kunt ook zelf een link of download-button verspreiden via e-mail, website, sms, enzovoort. Wanneer een klant op de link klikt, krijgt hij de mogelijkheid om de coupon toe te voegen aan Passbook. Op de computer gebeurt dit via iCloud, op iOS-devices rechtstreeks.

Omdat de coupons via Fosbury geïnstalleerd worden kun je het succes van de campagne volgen.

Misschien kan Fosbury de malaise, waarin een groot deel van de retail als gevolg van de crisis zit, helpen bestrijden. Het begint met Apple, maar ondersteuning voor Samsung’s Passbook-variant  Wallet is toegezegd.

PS: via Twitter en Facebook hebben we onze fake-campagne verspreid. De 500 eerste downloaders kunnen het installeren van een coupon ervaren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fosbury: Passbook-coupons voor iedereen
Sluiten