Deal tussen Intel en Apple op komst?

15 reacties

Chipgigant Intel is geen onbekende voor Apple. De eerste Apple-apparaten met ‘Intel Inside’ rolden in 2006 van de band. Vandaag de dag hebben praktisch alle Apple-apparaten een Intel-processor, met als uitzondering de iDevices en Apple TV.

Hoe lang deze twee nog een uitzondering op de regel vormen is maar de vraag. Vandaag publiceerde Reuters een artikel waarin een anonieme bron stelt dat Intel en Apple al enige tijd in gesprek zijn over een potentiële samenwerking, het zou gaan om onder andere Intel-chips in Apple’s iPhone. Een concreet besluit is nog niet genomen.

Intel zou een nieuw bedrijfsmodel aan het onderzoeken zijn waarin het niet alleen eigen chips fabriceert, maar ook in opdracht van andere fabrikanten werkt. Een deal met Apple zou voor beide bedrijven gunstig kunnen uitpakken. Apple wil voor de productie van chips minder afhankelijk zijn van concurrent Samsung. Intel is vooral groot in de PC-markt, deze staat al tijden onder druk.

Apple heeft de laatste tijd veel aandacht besteed aan het ontwerpen van eigen chips voor in iPhones, iPads en iPods. Intel-chips voor mobiel gebruik zijn nog zeldzaam en niet erg energie-efficient. De meest logische deal lijkt ons daarom dat Intel de door Apple ontworpen ARM-chips gaat produceren.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  djneo

  Vandaag de dag hebben praktisch alle Apple-apparaten een Intel-processor, met als uitzondering de iDevices en Apple TV.

  De mac´s ja

  Airports hebben ook arm

 • Profielfoto
  Soulshaker

  En de ipods ?

 • Profielfoto
  djneo

  ARMv7

 • Profielfoto
  klonic

  Welke producten heb je het dan over? Imac, Macbook Pro (retina), Macbook Air, Mac Mini, Mac Pro. Gewoon alle computers (de apparaten die op OS X draaien).

  Deze deal lijkt me dus een beetje raar gezien het feit dat Apple juist net zn eerste echt processor heeft gemaakt en deze bijzonder goed werkt in de iPhone 5. Ze hebben een aantal jaar geleden ook een chipmaker overgenomen, zou een beetje raar zijn als ze die investering nu niet gaan laten uitbetalen door te stoppen met het ontwikkelen van chips en dit aan Intel uit te besteden. Voor de productie kan ik het me dan weer wel voorstellen.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Door Apple ontworpen processors bij Intel laten maken, om Samsung, die dat nu doet, wat vliegen af te vangen.

 • Profielfoto
  maconly

  Ik denk met weemoed aan de geweldige Motorolla processors.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  maconly 20 minuten geleden
  Ik denk met weemoed aan de geweldige Motorola processors.

  Wat was daar geweldig aan? Apple is met een reden overgestapt.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Ik denk met weemoed aan de geweldige Motorolla processors.

  Ik lang terug naar de Motorola/IBM PowerPC processors. Naar mijn inziens waren Macs in die tijd hardwarematig toch écht superieur aan wat we nu hebben. Ze waren ook een stuk meer te upgraden en de ontwerpen brachten meer functionaliteit i.p.v. minder (zie iMac nu b.v.). Maar ach ja, Apple van de laatste jaren is de Apple van de vroege 2000er jaren niet meer. Jammer genoeg niet.

  Intel chips in iDevices zou nog wel eens leuke apparaten kunnen opleveren. Als iOS gewoon op de standaard XNU-kernel van het Mac OS zou draaien zou iOS een hoop meer functionaliteit kunnen bieden, en het zou ook makkelijker apps over kunnen laten porten. Lijkt me een goede zet, maar alleen als de mobiele chips dan ook echt x86 zijn. Als het van die Intel RISC/ARM dingen zijn is dat misschien niet al te best (niet in de PDA-dagen ten minste).

 • Profielfoto
  hiddeishier3

  Er valt mij iets op… Laatst kregen we nog het bericht dat apple misschien zelf weer haar eigen processors zou gaan maken.

  @waffle
  Apple hield met de eerste 2 generaties ook niet rekening met upgrades alles zat namelijk op 1 logic board dat lastig te verwijderen was. Alleen de ram kon makkelijk verwisseld worden. Dit is volgens mij nog steeds het geval bij de 27 inch versie van de imac. Correct me if i’m wrong

 • Profielfoto
  iPhonefans

  Intel gaat processoren fabriceren voor derden. Ze doen dit al voor Altera.
  Het worden dus Apple chips die gemaakt worden door Intel, als er een deal komt.
  Er komen geen Intel chips in de iOS devices.

  In mijn open gooit Intel de hand in de ring voor de energiezuinige mobiele chips

  Voor de iMacs koopt Apple de chips gewoon nog in bij Intel, iig voorlopig

 • Profielfoto
  djneo

  maconly 20 minuten geleden
  Ik denk met weemoed aan de geweldige Motorola processors.

  Wat was daar geweldig aan? Apple is met een reden overgestapt.

  Ben je serieus ?

  De PowerPC instructie set en architectuur maakt het een briljant system

  Apple is overgestapt omdat de g5 niet zuinig genoeg te krijgen was.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ook de hitte was een probleem met die G5
  Dat kreeg men nooit in een powerbook gekoeld.

  Intussen bestaan de afstammelingen van de powerpc nog steeds.
  In de playstation 3 en Xbox 360:)

 • Profielfoto
  cids

  “Vandaag de dag hebben praktisch alle Apple-apparaten een Intel-processor, met als uitzondering de iDevices en Apple TV.”

  Wat een gek statement… alleen Mac’s hebben Intel processors… in aantallen maakt Apple veel meer niet-Mac (dis niet-Intel) devices!

  Wat niet duidelijk naar voren komt in het artikel is het volgende;

  Intel gaat zich steeds meer als chip-bakker ontwikkelen, dat betekent dat Intel gewoon de A6 (en/of de opvolgers hiervan) gaat maken! Het nieuws betekent dus niet dat Apple overstapt op Intel processors voor de iDevices!

 • Profielfoto
  Obi

  Intel is altijd een ‘chipbakker’ geweest, intel bakt alleen chips voor intel.
  Wat nieuw is is dat Intel voor 3den gaat ‘bakken’ en dat ze een zgn foundry worden.
  TSMC is de grootste ‘Foundry’ chipbakker in de wereld terwijl Samsung sinds vorig jaar ook officieel in de Foundry markt is gestapt. Bedrijven zoals Nvidia, AMD, Marvell gebruiken productie capaciteit bij bv TSMC om hun zelf ontworpen chips te
  laten maken.

 • Profielfoto
  Mr.RoBoT

  Mijn G5 quad 10Gb (vriendje van buur macPro 8-core) heeft nog alle performance om medium PC weg te blazen. Jammer moet je hem weer achterlaten door apple beslissing motorolla te wijzigen naar intell. Software als een nieuwe adobe suite volledig opnieuw kopen voor nieuwe processor is dikke kut. Alsof kost me geen geld…