Bouwt Apple SSD’s voor nieuwe Mac Pro?

Door: Koen van Tongeren - 26 reacties

Echt vrolijk werden we al tijden niet meer van de Mac Pro. Wat ooit Apple’s vlaggenschip was gleed in de afgelopen jaren af tot de minst vernieuwde Mac van de 21e eeuw.  De laatste update van vorig jaar was zo beschamend dat de ‘nieuw’-badge er na een paar dagen al vanaf gehaald werd in de Online Apple Store. Inmiddels is de Mac Pro zelfs helemaal niet meer verkrijgbaar in Apple’s Europese winkels. Gelukkig zijn er berichten die hoop geven op een heropstanding van wat ooit Apple’s krachtigste Mac was, zo ook vandaag.

De techsite Bright Side of News meldt dat er op dit moment Solid State Drives (SSD’s) met 2 TB aan opslagruimte gemaakt worden voor Apple. Redacteuren van de site kwamen de schijven, voorzien van een sticker met Apple-logo, per toeval op het spoor tijdens een rondreis langs technologiefabrieken in China. Volgens de site gaat het om SSD’s in een 3,5 inch-behuizing met SATA-aansluiting.

De Mac Pro is de enige Mac waar nog 3,5-inch schijven in passen. Dat de ontdekte SSD’s dus voor de Pro bedoeld zijn lijkt daarmee evident. In landen waar het huidige model nog verkocht wordt biedt Apple de optie om de toren te voorzien van maximaal vier SSD’s van 512 GB. De nieuwe schijven zouden de capaciteit van de huidige Mac Pro daarmee kunnen uitbreiden tot 8 TB aan supersnelle Flash-opslagruimte. Toch lijkt het meer voor de hand liggen dat de schijven bedoeld zijn voor een nieuwe model.

Geruchten over een compleet nieuwe Mac Pro begonnen kort na de teleurstellende update van vorig jaar toen Tim Cook Mac Pro-gebruikers ‘something really great‘ in 2013 beloofde. Vervolgens werden er verwijzingen naar een nieuw model gevonden in de code van OS X Mountain Lion. Ook de ondersteuning in OS X van nieuwe grafische kaarten Ă©n de belofte die een Franse distributeur van Apple gekregen zou hebben voor een nieuwe Mac Pro in de lente van 2013 scheppen hoop. Alleen de late uitkomst van de nieuwste generatie Intel-processors lijkt een nieuwe Pro-krachtpatser-Mac nog in de weg te kunnen staan.

Heb jij het geduld voor een nieuwe Mac Pro kunnen opbrengen?

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Makkiej

  Heb er maar zelf een gebouwd, een zogenaamde hackintosh.
  Ook voor het werk zal het dit gaan zijn, hiermee haal je vele betere specs dan een mac pro nu samen te stellen is, helaas. Tenzij ze nog snel met een monster komen aanzetten.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Correctie: 3,5″ past natuurlijk ook in de iMac. Maar ssd’s zijn allemaal in het laptopformaat van 2,5″. Een 2,5″ 2TB ssd bestaat vast ook al en is uiteraard extreem duur. En 8TB ssd met Apple logo in een nieuwe Mac Pro? Ik denk dan aan een leuke nieuwe middenklasse auto. Nee, dan upgrade ik mijn oude Mac Pro nog wel even verder want dat is nou precies het voordeel van een Mac Pro: upgradeability!

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Bij mijn weten heeft de nieuwe iMac toch echt een 2.5 inch schijf, Kenneth. iFixit heeft ‘m open gemaakt en komt tot dezelfde conclusie.

  By switching from a traditional 3.5″ desktop hard drive to a 2.5″ laptop drive, Apple designers were able to clear a lot of real estate inside the iMac.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Koen, heb je al naar de huidige 27″ iMac van 2013 gekeken? Daar zit echt geen laptopschijf in.

 • Profielfoto
  Zout

  21″ is 2.5″
  27″ is 3.5″

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Ben benieuwd naar de prijs… SSD’s zijn niet bepaald goedkoop te noemen, zeker niet in verhouding tot harde schijven.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  De 27″ heeft 3.5 inch , anders kan die ook niet tot 3TB voorzien worden

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Kenneth, ik heb alleen informatie over de 21 inch kunnen vinden. iFixit lijkt de 27 inch nog niet open te kunnen krijgen.;-)

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Of zou Apple bezig zijn met een Thunderbolt externe schijf van eigen makelij?

 • Profielfoto
  Jurien73

  of voor een time capsul

 • Profielfoto
  Soulshaker

  dat zou geen nut hebben in een time capsule.
  Die snelheid word bepaald door de gigabit ethernet , en door de controller van de capsule

 • Profielfoto
  donut

  Een 2TB SSD is wel leuk maar extreem duur en in de meeste gevallen weinig zinvol… 2TB is voor opslag en dan koop ik liever een 4TB HD voor 165 euro

  Die SSD stop ik er zelf wel in als dat nodig is ( voor de helft van de Apple-prijs)

  Wat het huidig model nodig heeft in een veel snellere processor ( met veel cores) en bijbehorende systeembus…

  USB3 (ja zo erg is het nu- een imac/macbook pro gebruiker geeft de Pro gebruiker het nakijken)

 • Profielfoto
  djneo

  Voor een time capsule zou het heel onlogisch zijn, SSD’s zijn niet echt super veilig

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  Zullen wel soort van fusion drives zijn in 1 3,5″ behuizing. (1x 512MB SSD en de rest standaard HD)
  Gaat anders wel een heel erg idioot prijskaartje aan hangen , zelfs voor een ‘Pro’ gebruiker.
  Nieuwe Mac Pro — vanaf 2600 euro
  1x Apple SSD 2 TB — gokje 2000 euro ?? zie ik dus niet gebeuren eerlijk gezegd.
  Fusion zou nog te doen zijn volgens mij maar puur SSD gaat nog tijdje duren eer dat op acceptabel prijsnivo komt.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Wat is iedereen nu dom aan het doen?
  allemaal analyseren en gokken.
  Ziet dan niemand dat die ssd voor de nieuwe smartwatch is ?
  Is zoooo duidelijk. why ziet niemand dat?

 • Profielfoto
  Infinitatus

  @Meeuw
  Jij bent zeker een rapper dat eeen iwatch wil van 10 cm doorsnede.. Anders wordt het moeilijk om een 3,5 inch ssd erin te stoppen.

 • Profielfoto
  Rickje

  Ben benieuwd wat de processor, werkgeheugen en grafische kaart gaan doen. Zou een ongelofelijk krachtige combinatie worden!

 • Profielfoto
  ldb

  M’n Pro is nu zo’n 6 jaar oud. De software begint nu de hardware in te halen. Het is echt tijd voor een nieuwe. Durf al geruime tijd geen ‘oude’ te kopen of de huidige te pimpen omdat ik al 2 jaar denk dat er binnenkort een nieuw model aankomt. Ben benieuwd of de kast dan ook een facelift krijgt en of er een keynote gepland wordt om het te presenteren wel of niet i.c.m. met de nieuwe ‘iWatch’. Misschien is de apple store morgen wel even offline…

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  Kenneth, ik heb alleen informatie over de 21 inch kunnen vinden. iFixit lijkt de 27 inch nog niet open te kunnen krijgen.;-)

  Op het forum van Macrumors hebben er al verschillende mensen hun iMac 27 inch opengesmeten en er foto’s van gemaakt – en tot de conclusie gekomen dat er een 3.5 inch 7200rpm-schijf in zit.

 • Profielfoto
  murdock1

  Ik heb wel het geduld maar niet de centen ervoor over om een mac te kopen.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Hopelijk is ie dan ook snel. Ben van de macpro als server afgestapt omdat schrijfsnelheden laag ligt. Heb nu een server met schrijf lees snelheid van 400mb/s simultaan met ssd. De allernieuwste mbp met flash schijf haalt net 40mb/s. Mac pro heeft behoorlijk wat in te halen

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  40mb/s ??? is dat een typefout?

 • Profielfoto
  Tjerker

  Zit toch echt een HD in de nieuwe 27″:

  The first teardown images of the 27-inch iMac have surfaced online revealing a 3.5-inch hard drive and a socket for blade SSDs.

  Bron: iClarified

 • Profielfoto
  McNismo

  Zo, op zeker dat ik het geduld heb op kunnen brengen voor de nieuwe Mac Pro!!
  Het is zo’n ongelofelijke fijne machine.
  Ik hoop dat hij nu snel op de markt komt! Ik haal ‘m gelijk!

 • Profielfoto
  nomac

  Gaan ze nog wel Mac Pro’s bouwen? Het wachten lijkt eindeloos… Straks overweeg ik me toch een Mac Book Pro aan te schaffen. Een mens zou het op den duur niet meer weten:-( Zoveel geruchten zo weinig Ă©chte waarheden.

 • Profielfoto
  NTG

  Het mag wel eens tijd worden dat Apple weer naar professionele gebruikers omkijkt!