Arbeiders in Apple-fabrieken werken nog ‘maar’ 60 uur per week

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Afgelopen jaren waren de werkomstandigheden in de fabrieken waar Apple-producten gemaakt worden flink in het nieuws. Arbeiders die het werk niet meer aankonden zouden aan de lopende band zelfmoord plegen, bovendien zouden de dagen lang en het werk eentonig zijn.

Sinds 2012 houdt Apple van ongeveer een miljoen fabrieksarbeiders de werkuren bij. Sindsdien is een stijgende lijn te zien in het aantal fabrieken dat zich aan de 60-urige werkweek houdt. Dit blijkt uit cijfers die Apple gisteren publiceerde. Met 99% is de eerste maand van 2013 een hoogtepunt.

Sinds Tim Cook aan het roer staat, is Apple opener over de omstandigheden waarin de arbeiders werken. Binnen het Supplier Responsibility Program geeft Apple inzicht in de werkomstandigheden in de fabrieken. Over het algemeen gaat het steeds beter, alleen tijdens de periode rondom de release van nieuwe apparaten gaat het minder goed. In de maanden na de lancering van de iPhone 5 zakte het aantal fabrieken dat zich aan de 60-urige werkweek hield onder het gemiddelde van 92%.

Overigens maken redacteuren en stagiaires bij OMT ook wel eens een lange werkweek. Als bijvoorbeeld een nieuwe iOS-versie en OMT LIVE in dezelfde week vallen is het twee avonden doorpoten. 60 uur halen we dan echter niet. Alle respect voor de hardwerkende Chinezen.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Illiarus

  Ik vind 60 uur per week niet zo schokkend, dat doen genoeg mensen… Wat dan wel weer schokkend is is dat ze (waarschijnlijk) maar heel weinig verdienen. Wat vreemd is is dat het land China ontzettend rijk is maar de mensen heel arm. Laatst was in het nieuws dat ze een economische groei van 7,5% hadden afgelopen jaar!

  Goed dat ze zo bezig zijn, maar de lonen mogen nog omhoog vind ik. (of dat nou Apples verantwoordelijkheid is of die van iemand anders)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ooooh, dat valt mee…..!:) Nee, even alle gekheid op een stokje. Het is nog steeds een fors aantal uren, maar aan de andere kant is dat iets dat je overal in Azië aantreft en ook in lage lonen landen in andere delen van de wereld.
  Veel voorkomende salarissen in bijvoorbeeld Indonesië en Filippijnen bij banen van minstens 60 uur per week zijn ongeveer 40 tot 50 euro per maand (…!)
  Goed dat Tim Cook er iets aan gedaan heeft. Het was geloof ik het eerste dat hij deed toen hij CEO werd. Aan de andere kant verslechterd de concurrentiepositie van lage lonen landen op deze manier wel. Maar verbetering van de mensenrechten en arbeidsrechten is in veel landen echt noodzakelijk. Vooral in China.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Illiarus: Het land China is helemaal niet ontzettend rijk. De economische groei is erg groot en het is nu het grootste handelsland ter wereld geworden. Rijk is alleen een zeer kleine bovenlaag: de top van de regerende Communistische Partij en een kleine groep directeuren en leidinggevende juppen in de Vrije Handelszone in Shanghai en enkele andere steden. Samen is dat minder dan 1% van de Chinese bevolking. De rest van de bevolking is straatarm, lijdt honger, wordt onderdrukt, heeft geen vrijheid van meningsuiting, mag maar 1 kind hebben en krijgt een enorme boete als ze nog een kind krijgen en ga zo maar door. Dát zijn de mensen die vinden dat hun positie al verbeterd is als ze voor een klein loontje ‘mogen’ wonen en werken in de super-industrie-werkkampen van fabrieken als Foxconn en soortgelijke bedrijven.

 • Profielfoto
  Illiarus

  @macaanzee

  Ik bedoel echt het land. Niet de mensen. De overheid daar heeft elk jaar miljarden een begrotingsoverschot. Ze hebben enorm veel vermogen, en bouwen daarmee aan het land e.d. De mensen zijn inderdaad straatarm, maar de overheid is echt heel erg rijk.

 • Profielfoto
  klonic

  @ Mac aan Zee,

  Dat is dikke onzin. Dit zijn typische shockcijfers. 40 a 50 euro per maand is als je hun valuta direct omrekent naar euros. Echter is de koopkracht van een euro in dergelijke landen VEEEEL hoger dan in Europa. Daar kost een kilo druiven (in nl €4 tot €5/kg dus echt geen 10% van het maandsalaris (40 tot 50 euro). Ja op vakantie naar Nederland voor een week zullen ze never nooit kunnen omdat een vliegreis daar 1000% van het salaris bedraagt in plaats van 40%.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @klonic
  Ik zie dat je niet op de hoogte bent van de werkelijke situatie, bijvoorbeeld in Aziatische landen. Ik ben er vaak geweest en mijn vriendin komt er vandaan. Het laagste loon (er is niet echt een minimumloon) is daar 24 x lager dan ons minimumloon. De laagste prijzen van producten zijn ongeveer 6 x lager. Maar heel veel producten zijn nauwelijks goedkoper dan hier.
  Het is dus helemaal niet zo dat de koopkracht van de mensen daar groter is dan hier. Integendeel. Ook naar verhouding kunnen ze met hun geld veel minder doen dan wij.
  .
  Van sommige producten is de prijs wel lager, maar naar verhouding scheelt het niet veel. Een duidelijk voorbeeld: In Nederland kost een zak van 25 kg rijst gemiddeld € 30. In Indonesië en de Filippijnen (en waarschijnlijk ook in landen als China) kost 25 kg rijst € 20. Lagere prijs, maar niet veel voordeliger. Dan gaat het alleen nog maar over rijst, de eerste levensbehoefte. Daarbij nog wat groente en soms wat vlees. Dan nog kosten voor kleding, wonen, electriciteit. Een gemiddeld, redelijk klein gezin heeft daar ongeveer 50 kg rijst per maand nodig. Dat is dus al € 40 per maand. Als je dan maar € 50 verdiend, ben je dus nergens. Iemand die bij een bedrijf werkt en een uniform of werkkleding nodig heeft, moet dat daar zelf betalen. En ga zo maar door.
  .
  Ook moet in die landen voor scholen betaald worden, ook voor lagere scholen, die in Nederland “gratis” zijn voor de mensen. Producten als computers en dergelijke zijn daar zelfs duurder dan hier! Ik ben zowel in Indonesië als Filippijnen in een Apple Store geweest. De prijzen lagen daar zelfs wat hoger dan in Nederland.
  .
  PS: ik weet niet waar je je druiven haalt. Ik haal ze bij de Beverwijke Bazaar, niet voor €4 of €5 per kilo, maar voor €1,50. In Azië kosten druiven het driedubbele.

 • Profielfoto
  essiw

  Wat ze altijd vergeten te vertellen bij dit soort berichten is dat de chinezen staan te springen om bij apple te werken omdat het bij andere bedrijven veel en veel slechter is.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dat kan zijn. Als je niks hebt ben je altijd blij als je ergens aan de slag kunt. Als er in Nederland geen uitkeringen zouden zijn, neem je ook alles aan. En vergeleken met andere bedrijven is de situatie bij Foxconn denk ik wel beter dan ergens anders. Ik ben er niet geweest, maar als ik af ga op redelijk betrouwbare informatie dan is dat wel zo.

 • Profielfoto
  Illiarus

  Volgens mij is de werkeloosheid in China heel erg laag (de overheid manipuleert met de belastingen en aantal ambtenaren dat er veel werkgelegenheid is) alleen betaald veel werk erg slecht en kunnen daardoor mensen weer niet naar een universiteit oid. En dan is de volgende generatie weer een stel fabrieksarbeiders. Rare gang van zaken daar, volgens mij zijn de mensen daar nou ook niet heel tevreden over het algemeen.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  In Nederland kost een zak van 25 kg rijst gemiddeld € 30. In Indonesië en de Filippijnen (en waarschijnlijk ook in landen als China) kost 25 kg rijst € 20.

  Een zak rijst (?) van 25kg kost in China ongeveer 8 Euro….. dus die chinezen kunnen dan nog zoveel geld over de balk smijten… ! (j/k)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dan nog is de prijs naar verhouding 6x hoger dan bij ons. Naar verhouding tot salarissen hier zou het dan €1,25 moeten kosten.

 • Profielfoto
  650419

  (Staats)kapitalisme in zijn puurste vorm, niets meer en niets minder. Leuk dat Tim Cook uit marketingoogpunt “iets” doet.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Daar hebben ze tenminste nog werk ik zou ook graag meer willen werken maar dat gaat niet mag niet van de baas en als je een tweede baan erbij neemt plukt de belasting je kaal

 • Profielfoto
  Nuke

  “Arbeiders die het werk niet meer aankonden zouden aan de lopende band zelfmoord plegen”

  Dat is ook op twee manieren op te vatten.:P

 • Profielfoto
  Bas

  Als de lonen in China sterk zullen gaan stijgen, dan zullen er minder bedrijven hun productie naar China verplaatsen

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is net als met eieren uit een legbatterij: ik koop liever mijn iPhone die gemaakt is door een Vrije Uitloopchinees dan door eentje die in een massaal werkkamp met grote hekken is opgesloten.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  ze mogen blij zijn dat ze werk hebben. Veel nederlanders hebben geen werk, of erger, willen niet werken.
  En denk dat hun land genoten graag 60 uur zouden willen werken.
  Ik werk ook minimaal 60 uur in de week. Niks mis mee.