Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 maart 2013
Leestijd: 1 minuut

Arbeiders in Apple-fabrieken werken nog ‘maar’ 60 uur per week

Afgelopen jaren waren de werkomstandigheden in de fabrieken waar Apple-producten gemaakt worden flink in het nieuws. Arbeiders die het werk niet meer aankonden zouden aan de lopende band zelfmoord plegen, bovendien zouden de dagen lang en het werk eentonig zijn.

Sinds 2012 houdt Apple van ongeveer een miljoen fabrieksarbeiders de werkuren bij. Sindsdien is een stijgende lijn te zien in het aantal fabrieken dat zich aan de 60-urige werkweek houdt. Dit blijkt uit cijfers die Apple gisteren publiceerde. Met 99% is de eerste maand van 2013 een hoogtepunt.

Sinds Tim Cook aan het roer staat, is Apple opener over de omstandigheden waarin de arbeiders werken. Binnen het Supplier Responsibility Program geeft Apple inzicht in de werkomstandigheden in de fabrieken. Over het algemeen gaat het steeds beter, alleen tijdens de periode rondom de release van nieuwe apparaten gaat het minder goed. In de maanden na de lancering van de iPhone 5 zakte het aantal fabrieken dat zich aan de 60-urige werkweek hield onder het gemiddelde van 92%.

Overigens maken redacteuren en stagiaires bij OMT ook wel eens een lange werkweek. Als bijvoorbeeld een nieuwe iOS-versie en OMT LIVE in dezelfde week vallen is het twee avonden doorpoten. 60 uur halen we dan echter niet. Alle respect voor de hardwerkende Chinezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Arbeiders in Apple-fabrieken werken nog ‘maar’ 60 uur per week
Sluiten