HDMI-kabel heeft net zoveel RAM als Mac uit 2004

Door: Koen van Tongeren - 17 reacties

Enig idee hoeveel RAM-geheugen mijn iMac in 2004 had? 256 MB en dat vond ik behoorlijk veel. Des te harder is de gewaarwording dat Apple minder dan 10 jaar later dezelfde hoeveelheid geheugen stopt in het vijftig-euro-kostende Lightning-naar-HDMI-kabeltje. Maar waarom?

De ontdekking werd gedaan door software-ontwikkelingsbureau Panic. Medewerkers van het bedrijf wilden weten wat er precies in de bewuste kabel gebeurde nadat ze tot de conclusie kwamen dat er geen ongecomprimeerd Full HD-signaal uit kwam. Ze ontdekten dat er een klein ARM-processortje met 256 MB RAM verscholen ging achter het witte plastic van de kabel. Vermoed werd dat het iets met AirPlay te maken had, maar wat wist men niet. Het (mogelijke) antwoord volgde in een anonieme reactie onder de bevinding op het Panic-blog.

Volgens de bewuste reactie is het onmogelijk om een ongecomprimeerd Full HD-signaal door een (seriële) Lightning-kabel uit te sturen. Daarom zou het videosignaal uit een iPhone, iPad of iPod touch door het iOS-apparaat omgezet worden naar een H.264-stream. Recente iOS-apparaten en Mac’s hebben hiervoor een chip aan boord die dit in realtime kan doen. De chip in de kabel decodeert die stream vervolgens weer realtime tot een Full HD videosignaal dat via HDMI wordt uitgestuurd. Daarbij gaat echter kwaliteit verloren.

Een officiële bevestiging van dit verhaal ontbreekt, maar het is een valide verklaring voor de beperkte video-output van de Lightning-naar-HDMI-kabel, de hoeveelheid rekenkracht die de kabel aan boord heeft en misschien verklaart het ook de niet mis te verstane prijs die je ervoor moet betalen in de winkel.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Nicks

  Voor 2x de prijs heb je dus een Apple TV die hetzelfde doet zonder draadje..?

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Waar gaat dit artikel nu over? Dat er net zoveel geheugen in een kabeltje zit als een imac uit 2004. En ? Dus ?
  En nog wel door een software ontwikkelaar ontdekt. Alternatieve marketing. “ondek iets” als het maar met apple te maken heeft. Nieuwe tag ontwikkelen : [tb]
  telegraaf bericht.

 • Profielfoto
  Double_UK

  @MEEUW: goed lezen!

  Het gaat hier om de ontdekking dat er geen goed HD-signaal komt uit een iOS apparaat met lightning-naar-HDMI kabel.

  Hier de info:

  http://www.panic.com/blog/2013/03/the-lightning-digital-av-adapter-surprise/

 • Profielfoto
  rdesign

  Niet helemaal met je eens, MEEUW. Op de site van Apple wordt aangeven dat de adapter 1080p beeld doorgeeft. Dit is dus niet het geval. Lightning is dus blijkbaar niet snel genoeg (?) voor 1080p. In de adapter zit volgens Panic dus een kleine chip (met aardig wat geheugen) dat een lage resolutie signaal ‘upscaled’ naar 1080p. Niet ‘écht’ Full HD dus. En aangezien Apple dit wel aangeeft op de site, mag je dit toch wel nieuws noemen.

 • Profielfoto
  iQuinten

  Intressant

 • Profielfoto
  klonic

  De titel van het artikel dekt niet echt de lading van het artikel zelf.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  RAM van Apple sucks vwb PRIJS en kwaliteit! Mijn Apple 2GB RAM uit 2008 heeft een paar rare bokkensprongen gemaakt en is overleden! Garantietermijn verlopen! Volgend MAC PRO het liefst ZONDER Apple RAM en volgepropt met TRANSCEND/KINGSTON! Werkt zoals RAM hoort te werken met levenslange garantie! Shit, toch weer off-topic verhaaltje geworden!;-)

 • Profielfoto
  Airswing

  Zeer interessant.

 • Profielfoto
  tvdb314

  Ik zie dat kwaliteits verlies niet. Alle video op een iPhone/iPad is toch H.264 gecomprimeerd? Als je dat nu in de idevice omzet naar hdmi of in de kabel dat maakt dan toch niet uit? Vind de laatste wel slimmer.
  Of beweert het artikel nu dat H.264 video eerst wordt gedecromprimeerd en dan vlak voor de kabel weer gecomprimeerd? Dat zou wel heeeeeeel dom zijn.

 • Profielfoto
  Ir.Bob

  @MEEUW, hoe kom je erbij dat de kabel waar je naar linkt niet past op een iPhone?! In de beschrijving op de Apple Store staat dat het past op de iPhone 5…

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Zeer interessant. Raar toch dat men klaagt hier over zulke interessante berichten, maar dit terzijde.

  Het is OF een dik schandaal OF het is gewoon slim.
  Bij video lijkt het mij geen probleem, ergens moet het naar hdmi, desnoods in de kabel. Net als bij Airplay, waar bijv mp3 live wordt geconverteerd naar Apple Lossless. Apple wil dus alles upscalen naar de beste kwaliteit, bij video dus blijkbaar H.264 (alleen nu bij video dan wel gecomprimeerd itt Airplay).

  Maar niet alleen video gaat naar hdmi, ook het gewone desktop-beeld. En dat zou een schandaal betekenen: je sluit bijvoorbeeld je laptop aan op een 27 inch HDMI-monitor, maar het beeld wordt daar dan gecomprimeerd getoond.

  Bij Airplay heb ik dat destijds ook uitgezocht, dat was eigenlijk ook een schandaal, maar niet voor Apple. Apple doet dat als enige perfect (Lossless), maar bijvoorbeeld Airfoil doet het gecomprimeerd en heeft dus slechtere audio-kwaliteit. Vrijwel niemand die dit weet of kan bevestigen!

 • Profielfoto
  RobbieB

  @aartjan
  .
  Het gaat hier alleen over de lightning adapters, niet over laptops die via een mini-displayport op een HDMI scherm aangesloten worden, deze sturen gewoon een 1-op-1 beeld uit.
  .
  Daarbij denk ik niet dat de lightning-connector geen 1080p aan zou kunnen, de 30-pins connector kon het immers ook en het is gewoon een digitaal signaal.
  .
  De echte reden waarom dit gedaan is zal een mysterie zijn totdat Apple het zelf bekend maakt.

 • Profielfoto
  IOS dude

  Dus als ik het goed heb stop apple 2x zoveel RAM in een kabeltje van €50 dan in een ipod touch van minstens €200??

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  @RobbieB
  Zo’n Lightning adapter zou je toch juist gebruiken om een laptop op een HDMI monitor aan te sluiten? Ik wel in ieder geval.

  Ik denk dat het als volgt is:
  Desktop beeld gaat altijd 1 op 1 zoals RobbieB zegt,
  video gaat altijd via 1080p H264, en voor up- en downscaling is die Ram nodig.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Lees even deze reactie (van een anonieme Apple-medewerker?):
  .
  https://www.panic.com/blog/2013/03/the-lightning-digital-av-adapter-surprise/#comment-16841
  .

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  IOS dude 16 uur geleden
  Dus als ik het goed heb stop apple 2x zoveel RAM in een kabeltje van €50 dan in een ipod touch van minstens €200??

  Zo’n 256MB-chip kost driekeerniks en het is ander RAM dan in een iPod touch.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  aartjan 22 uur geleden
  Zeer interessant. Raar toch dat men klaagt hier over zulke interessante berichten, maar dit terzijde.

  Het is OF een dik schandaal OF het is gewoon slim.

  Het laatste. De chip is via software te upgraden, lees mijn bovenstaande link.