Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 3 maart 2013
Leestijd: 1 minuut

HDMI-kabel heeft net zoveel RAM als Mac uit 2004

Enig idee hoeveel RAM-geheugen mijn iMac in 2004 had? 256 MB en dat vond ik behoorlijk veel. Des te harder is de gewaarwording dat Apple minder dan 10 jaar later dezelfde hoeveelheid geheugen stopt in het vijftig-euro-kostende Lightning-naar-HDMI-kabeltje. Maar waarom?

De ontdekking werd gedaan door software-ontwikkelingsbureau Panic. Medewerkers van het bedrijf wilden weten wat er precies in de bewuste kabel gebeurde nadat ze tot de conclusie kwamen dat er geen ongecomprimeerd Full HD-signaal uit kwam. Ze ontdekten dat er een klein ARM-processortje met 256 MB RAM verscholen ging achter het witte plastic van de kabel. Vermoed werd dat het iets met AirPlay te maken had, maar wat wist men niet. Het (mogelijke) antwoord volgde in een anonieme reactie onder de bevinding op het Panic-blog.

Volgens de bewuste reactie is het onmogelijk om een ongecomprimeerd Full HD-signaal door een (seriële) Lightning-kabel uit te sturen. Daarom zou het videosignaal uit een iPhone, iPad of iPod touch door het iOS-apparaat omgezet worden naar een H.264-stream. Recente iOS-apparaten en Mac’s hebben hiervoor een chip aan boord die dit in realtime kan doen. De chip in de kabel decodeert die stream vervolgens weer realtime tot een Full HD videosignaal dat via HDMI wordt uitgestuurd. Daarbij gaat echter kwaliteit verloren.

Een officiële bevestiging van dit verhaal ontbreekt, maar het is een valide verklaring voor de beperkte video-output van de Lightning-naar-HDMI-kabel, de hoeveelheid rekenkracht die de kabel aan boord heeft en misschien verklaart het ook de niet mis te verstane prijs die je ervoor moet betalen in de winkel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
HDMI-kabel heeft net zoveel RAM als Mac uit 2004
Sluiten