Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 maart 2013
Leestijd: 1 minuut

Apple’s belastingconstructies in beeld

Het is al langer bekend dat grote bedrijven als Apple, Google en Starbucks zich bezighouden met ‘belastingoptimalisatie’. Een mooi woord voor zo weinig mogelijk belasting betalen. Apple wordt op dit gebied (soms negatief) gezien als pionier. OMT bracht vorig jaar een overzicht van een deel van de belastingconstructies die Apple hanteert.

Het VPRO-programma ‘Tegenlicht’ weidde gisteren een uitzending aan de belastingconstructies van multinationals. Apple speelde een hoofdrol in deze uitzending, een corporate investigator gaf inzicht in de belastingconstructies van onder andere Apple. Via een ingewikkeld netwerk van trustkantoren, brievenbusfirma’s en belastingparadijzen betaalt Apple, volgens het VPRO-programma, effectief 1,9% belasting op aankopen buiten de VS. Hoe dit kan? Door middel van een ‘Double Irish With A Dutch Sandwich’.

In het kort komt het erop neer dat Apple over alle winst van aankopen buiten de VS, normaal gezien 35% belasting moet betalen. Door de aankopen echter niet via het hoofdkantoor in de VS te laten lopen, maar via een subbedrijf in Luxemburg of Ierland, komt de winst niet in de VS terecht. Deze bedrijven pompen de ontvangen winst vervolgens nog ongeveer 2x de wereld rond. Aan het eind blijft, door slim gebruik te maken van mazen in de wet, ongeveer 1,9 in plaats van 35% belasting over.

De uitzending van Tegenlicht geeft een beeld van deze ingewikkeld materie en brengt zo Apple’s belastingconstructies in beeld. Kijk de uitzending via onderstaande player terug.

Naast de uitzending, zijn er via de website van Tegenlicht ook een spel te spelen waarin je zelf in de rol van Apple kruipt en ontdekt hoe je zo slim mogelijk belasting kan ontduiken, euhm.. minimaliseren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple’s belastingconstructies in beeld
Sluiten