Apple’s belastingconstructies in beeld

Door: Raymon Mens - 78 reacties

Het is al langer bekend dat grote bedrijven als Apple, Google en Starbucks zich bezighouden met ‘belastingoptimalisatie’. Een mooi woord voor zo weinig mogelijk belasting betalen. Apple wordt op dit gebied (soms negatief) gezien als pionier. OMT bracht vorig jaar een overzicht van een deel van de belastingconstructies die Apple hanteert.

Het VPRO-programma ‘Tegenlicht’ weidde gisteren een uitzending aan de belastingconstructies van multinationals. Apple speelde een hoofdrol in deze uitzending, een corporate investigator gaf inzicht in de belastingconstructies van onder andere Apple. Via een ingewikkeld netwerk van trustkantoren, brievenbusfirma’s en belastingparadijzen betaalt Apple, volgens het VPRO-programma, effectief 1,9% belasting op aankopen buiten de VS. Hoe dit kan? Door middel van een ‘Double Irish With A Dutch Sandwich’.

In het kort komt het erop neer dat Apple over alle winst van aankopen buiten de VS, normaal gezien 35% belasting moet betalen. Door de aankopen echter niet via het hoofdkantoor in de VS te laten lopen, maar via een subbedrijf in Luxemburg of Ierland, komt de winst niet in de VS terecht. Deze bedrijven pompen de ontvangen winst vervolgens nog ongeveer 2x de wereld rond. Aan het eind blijft, door slim gebruik te maken van mazen in de wet, ongeveer 1,9 in plaats van 35% belasting over.

De uitzending van Tegenlicht geeft een beeld van deze ingewikkeld materie en brengt zo Apple’s belastingconstructies in beeld. Kijk de uitzending via onderstaande player terug.

Naast de uitzending, zijn er via de website van Tegenlicht ook een spel te spelen waarin je zelf in de rol van Apple kruipt en ontdekt hoe je zo slim mogelijk belasting kan ontduiken, euhm.. minimaliseren.

Reacties

78 reacties
 • Profielfoto
  gertvandam

  Valt me erg tegen.

  Belasting is van iedereen en als je het niet eens bent met de bestedingen kun je dat duidelijk maken door je politieke keuze.

 • Profielfoto
  J-vision

  Tja.. Smerig of heel slim, of allebei.. Je kunt het bedrijf het verwijten, je kunt het ook de constructie zelf verwijten..

 • Profielfoto
  Bart Vossen

  Creatief boekhouden noemen ze dat dan. xP.

 • Profielfoto
  Eric Brand

  Wat een prachtige docu was dat van Tegenlicht van de VPRO. Zeer helder uitgelegd wat er scheef zit in onze wereld. Het ging bijna zover dat je het niet meer WILT weten. Maar wie gaan dit aanpakken ? Ik vrees dat ik daar zeer pessimistisch over ben….Tax Free Tour…moet je even zien als je durft…sterkte !

 • Profielfoto
  Goes

  Dit doen alle bedrijven. Waarom zou je meer belasting betalen dan nodig is? Overigens is dit ook de kurk waar de Nederlandse economie op drijft. Als de inkomsten van deze belastingconstructies wegvallen is het compleet gedaan met ons land. Dan vallen we helemaal onderaan in alle lijstjes waar we nu zo trots bovenaan staan. Zoals Nederland, grootste investeerder in Amerika… Laat me niet lachen, dat is Nederland niet, dat zijn de brievenbussen. Dus daarom, doorlopen mensen, niets aan de hand.

 • Profielfoto
  joeyvdpoel

  In het kort komt het erop neer dat Apple over alle winst van aankopen buiten de VS, normaal gezien 35% belasting moet betalen. Door de aankopen echter niet via het hoofdkantoor in de VS te laten lopen, maar via een subbedrijf in Luxemburg of Ierland, komt de winst niet in de VS terecht. Deze bedrijven pompen de ontvangen winst vervolgens nog ongeveer 2x de wereld rond. Aan het eind blijft, door slim gebruik te maken van mazen in de wet, ongeveer 1,9 in plaats van 53% belasting over.

  Wat is het nu? Moeten ze eigenlijk 35% of 53% betalen, dat laatste lijkt mij wel erg hoog;)

  Ik denk dat de oorsprong van dit soort praktijken ligt bij het feit dat belastingregels nodeloos complex worden gemaakt om in bepaalde gevallen voordelen te creĆ«ren als stimulering. En dan is het logisch dat daarvan ā€™misbruikā€™ gemaakt wordt. Misschien moeten we qua belasting ook maar naar ā€™keep it simple, stupidā€™ gaan.

 • Profielfoto
  apple_fan

  Wat is het nu? Moeten ze eigenlijk 35% of 53% betalen, dat laatste lijkt mij wel erg hoog;)

  Ik denk dat de oorsprong van dit soort praktijken ligt bij het feit dat belastingregels nodeloos complex worden gemaakt om in bepaalde gevallen voordelen te creĆ«ren als stimulering. En dan is het logisch dat daarvan ā€™misbruikā€™ gemaakt wordt. Misschien moeten we qua belasting ook maar naar ā€™keep it simple, stupitā€™ gaan.

  Als ze direct al het geld naar de VS sturen moeten ze 35% in de VS betalen. Maar het loopt nu via Nederland en door mazen in de Nederlandse wet betalen ze 1,9% in Nederland in plaats van 53%. volgens mij.

 • Profielfoto
  Yggdrasil
  Taaltip

  ….belastingparadijzen betaalt Apple,…

  .
  Ik vind het persoonlijk heel slim wat ze doen. Ze maken dan misschien ‘misbruik’ van de wet, maar ze overtreden hem niet.

 • Profielfoto
  marsie

  Ik kan echt niet begrijpen dat iemand dit nog kan verdedigen, het is gewoon crimineel gedrag.

  Vooral het laatste stuk uit de docu, overheden die geld lenen bij deze multinationals terwijl ze dit geld eigenlijk als belasting moeten afdragen.
  Ze hebben op deze manier de overheden (en democratie) volledig in de zak.

 • Profielfoto
  Kakoener

  De mogelijkheid is er. Dus waarom niet.
  Moet Ze het maar beter regelen, zo dat het op deze manier niet (meer) kan.

 • Profielfoto
  Peter Smitshuyzen

  Welkom in Holland, we dien hier zelf aan mee toch. Lekker laten zou ik zeggen en zorgen dat je zelf genoeg verdiend zodat je ook zo’n constructie kan opzetten. ( de postcodeloterij werkt ook zo en daar is iedereen zo blij mee

 • Profielfoto
  brinkey

  Viel gisteravond ook in deze documentaire. Of het nu wel of niet mag. Duidelijk is dat er iets totaal scheef is in deze wereld. Vooral het parlementaire onderzoek met wat hot shots achter de tafel leverde nogal wat tenenkrommende reacties op.

  En inderdaad we worden gegijzeld door de geldmaffia. Wij betalen bv mee aan de redding van de Cypriotische banken, om het zwarte geld van Russen veilig te stellen. Maar goed door de maatregelen wordt dat deels gecompenseerd.

  En wat betreft de postcodeloterij. Typisch ook zo’n systeem waarmee je gegijzeld wordt om mee te doen. Je moet er toch niet aan denken dat de straatprijs valt en al je buren een nieuwe auto kopen.

 • Profielfoto
  pim939

  Ik vind het ook gewoon slim. ze doen niest illegaals dus waarom zou het dan verkeerd zijn? Als zie zo iets niet willen moeten ze gewoon de wet veranderen.

 • Profielfoto
  iMad

  Wat zijn mensen toch geld zuchtig.
  Wat moeten mensen met 20 miljoen of meer op hun bank rekening, investeer het geld en creƫer banen.
  Zorg dat mensen kunnen werken en een doel hebben om te leven.
  Er is een kleine groep rijke mensen op deze wereld en veel grotere groep mensen minder rijk.
  De manier waarop deze kleine groep rijken steeds rijker worden, moeten we hard aanpakken.
  Belachelijk dat mensen in hoge posities zoveel verdienen, of sporters of muzikanten of wat voor sterren dan ook.
  Tijd voor actie!!!

 • Profielfoto
  Mekkertje

  Een aantal mensen vindt het vooral ontzettend slim om belasting te ontwijken.
  Ik vindt het ook heel slim en ik vindt het ook een vorm van diefstal.
  Diefstal van de overige belastingbetalers die niet zulke slimme mensen kunnen inhuren en daarom gezamenlijk opdraaien voor de kosten van bv veiligheid, gezondheidszorg en een noodzakelijk vangnet voor iedereen.

  Even theoretisch. Stel je pleegt een moord maar het kan niet wettelijk bewezen worden. Ben je dan:
  A heel slim, want wettelijk gezien ben je onschuldig.
  B een crimineel die nog niet gepakt is.

  Een nadenkertje:
  Hoe denk je dat de wereld eruit ziet als iedereen er in slaagt om maar 1,9% belasting te betalen. Is er nog politie? Is er nog water?, hoe zien de wegen eruit?, is het ziekenhuis nog open?

  Ik denk dat onze mooie Apple spulletjes een stuk minder belangrijk zullen zijn omdat de maatschappij gewoon niet kan functioneren zonder collectieve voorzieningen.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Haal de hooivorken maar uit.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Schandalige praktijken. En o wat waren we boos toen Obama Nederland een belastingparadijs noemde. Maar hij had wel gelijk!

  Enneh @Goes wat jij roept is bangmakerij en klinkklare onzin. Het enige wat er gebeurt als we deze walgelijke maffiapraktijken verbieden is dat er een batterijtje advocaten- en notairskantoren aan de Amsterdamse Zuidas omvallen. Werk je daar toevallig…?

  En ja, dat kost banen. En dat is auw enzo. Maar het is wel veel eerlijker. Waarom moeten wij allemaal fors belasting betalen en inleveren, terwijl de mensen die de crisis hebben veroorzaakt geen cent betalen en alleen maar rijker zijn geworden sinds 2008??? En daar reken ik bedrijven die dit soort praktijken hanteren net zo hard toe.

  Juist dit soort constructies ‘gewoon’ vinden creeert steeds meer de cultuur dat jezelf of je bedrijf verrijken ten koste van elke moraal of ten koste van wie dan ook geoorloofd is.
  Ieder voor zich, en God voor ons allen?

  Ik kies voor samen. Samenleving, woord zegt het al. Maar dan ook allemaal netjes bijdragen.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Nou @Mekkertje (je naam zit een beetje tegen :P) maar ik ben het wel met je eens.
  De normale arbeider is hier de dupe van. We hebben met z’n alle “vaste lasten van een land”. En eigenlijk betaald de hard werkende Nederlander op voor die “vaste lasten”.
  Natuurlijk wil iedereen zo min mogelijk belasting betalen, maar het contrast is niet in verhouding.
  Daarbij… ik wou dat ik 1,5 miljoen belasting per jaar kon betalen ;).
  Het zelfde is met de belasting aangifte doen. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.
  Nou belasting, maak het dan eens zo makkelijk dat de timmerman even veel “voordeel” of minder belasting betaal dan een boekhouder zijn belasting aangifte doet. Dan maak je het pas “makkelijker”.
  We moeten eenmaal belasting betalen. Dat is een feit, anders krijg je zelfde gehannes als griekenland en cyprus.
  Ik hoop dat @Brammetjebammetje het dit keer wel correct heeft kunnen volgen ;)?

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ik denk dat niemand dit echt ‘gewoon’ vindt hoor. Ik persoonlijk vind het slim gezien en in feite doen ze niets verkeerd. Het is dan niet helemaal koosjer maar dat ligt niet aan Apple maar aan het ondeugdelijk controlesysteem. Je moet het probleem bij de wortels aanpakken.
  .
  Als jij een doos koekjes op de koffietafel laat staan en je hond loopt er mee weg, dan is niet jouw hond de oorzaak van dat voorval maar jij die de koekjestrommel vergat weg te bergen. Hetzelfde gaat op voor deze kwestie. De wetgeving rond die belastingheffing is zodanig wazig dat wie slim is er handig gebruik van kan maken.
  .
  Wijs dus met je vinger niet rechtstreeks naar Apple of Starbucks maar naar de wetgevers.

 • Profielfoto
  Patrick1995

  Ach, wat is er erg aan? Als deze manieren er niet waren, waren de producten alleen maar duurder geweest.
  Het enige nadeel aan dit systeem, is dat kleine bedrijven wel een hoge belasting betalen en grote niet. Dus dat de kleine bedrijven een minder goede concurrentiepositie hebben. Misschien moeten ze eens realistische besmettingspercentages doen.

 • Profielfoto
  marsie

  @Yggdrasil,

  Ik wijs wel met een vinger naar deze grote bedrijven zoals Apple en Starbucks.
  Ze maken volop gebruik van infrastructuur maar betalen er nauwelijks aan mee. De burger en klein bedrijf krijgen de rekening voor geschoteld.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @Yggdrasil
  Elke wet valt te omzeilen. Als je een beetje fatsoenlijk bent, dan betaal je belastingen, punt uit.
  .
  Dat heel “ik neem een loopje met de wetgeving” ondermijnt het hele systeem en uiteindelijk krijgt de kleine man de rekening gepresenteerd.
  Hetzelfde geldt voor de manier waarop Apple bijvoorbeeld omgaat met de garantietermijnen binnen Europa. Moet je nu Ć©cht elk bedrijf gaan aanklagen om de regels na te leven?

 • Profielfoto
  wensink

  Waarom is dit mogelijk dan? Maakt het onmogelijk en je bent klaar toch?

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  @Yggdrasil heeft wel een punt @marsie. Als alle landen goede wetgeving had, dan hadden we dit gebeuren niet.
  Maar alle landen willen arbeid plaatsen op die manier creĆ«ren (daarvoor is de belasting “voordeel” er.
  Dus apple is dan in dat op zicht een gelegenheid dief;)

 • Profielfoto
  bitsflew

  @Yggdrasil,

  Ik wijs wel met een vinger naar deze grote bedrijven zoals Apple en Starbucks.
  Ze maken volop gebruik van infrastructuur maar betalen er nauwelijks aan mee.

  Ben ik niet met je eens!

  Dankzij die grote bedrijven pakt de overheid al 21% (uit de zak van de burger) over de omzet.
  Daarnaast zorgen die bedrijven voor werkgelegenheid. Wat natuurlijk weer inkomensbelasting oplevert.

  Ik heb geen probleem als de overheid over de winst ook nog eens wil vangen maar dan moet het geld wel ten goede komen van de economie en niet zoals nu gebruikt worden om de mn in Nederland veel te grote (semi) overheid te financieren.

  De overheid moet eerst eens echt gaan bezuiningen en iet zoals nu alles in

  Dus apple is dan in dat op zicht een gelegenheid dief

  De overheid is de echte dief, ze pakken en spenderen het geld van burgers en bedrijven zonder daarvoor enige verantwoording voor af te leggen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Maar alle landen willen arbeid plaatsen op die manier creĆ«ren (daarvoor is de belasting “voordeel” er.

  Arbeid creƫren? Waar? In China bedoel je? Of heb je het over die paar mensen die in een Applewinkel werken?

 • Profielfoto
  bitsflew

  Arbeid creƫren? Waar? In China bedoel je? Of heb je het over die paar mensen die in een Applewinkel werken?

  Inderdaad als we het over arbeid creeren in Nederland hebben dan is dat hoogstens bij de zoveelste door de overheid verzonnen instantie.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Goed bezig bij Apple en dat meen ik serieus. In een crimineel belastingland als Nederland betaal je al vele tientallen procenten belasting als je erft, dus erg eerlijk gaat het er in de belastingwereld niet aan toe. En wat gebeurt er met dat geld? Dat wordt o.a. aangewend om landen als Griekenland (waar meer dan de helft van de bevolking niet eens belasting afdraagt) of Cyprus (waar de Russen hun zwart geld op spaarrekeningen dumpen) te helpen. Belachelijk gewoon. Dus als er op een legale manier een groot deel van die belasting kan worden ontdoken ben ik alleen maar voor.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @Cenobyte

  Helemaal mee eens!

 • Profielfoto
  marsie

  @blitsflew

  21% Btw is niet over de omzet die betaal jij en ik, niet Apple.
  En die werkgelegenheid is natuurlijk een lachertje, die paar mensen die tegen het minimum loon in de winkel staan.
  De rest zit in China.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @Cenobyte & Bitsflew: What the fuck zeg? Weten jullie wel waar jullie het over hebben?

  Lees eens een boek of twee (of drie) en bekijk vooral eerst de reportage voor je uit je nek lult.

 • Profielfoto
  bitsflew

  De overheid moet eerst eens echt gaan bezuiningen en iet zoals nu alles in

  21% Btw is niet over de omzet,

  BTW oftewel OB is OmzetBelasting!

  die betaal jij en ik niet Apple.

  Wel goed lezen!!! Ik schrijf niet voor niets “uit de zak van de burgers”

  Als burgers niets kopen dan vangt de overheid ook geen BTW.
  Bedrijven als Apple zorgen ervoor dat de overheid BTW kan heffen.

  btw Bedrijven hebben geen geld pers en uiteindelijk komt alle belasting uit de zakken van de burgers.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Smerig!

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Wat kijken veel mensen kortzichtig, en vooral met te weinig kennis van zaken naar bepaalde dingen.
  De zogenaamde Geert Wilders stemmers.
  Verdiep men eens in ” Waarom heeft nederland brievenbus bedrijven” En niet vanuit apple of U2 maar vanuit, nederlandse overheids inzicht.Waarom bieden wij die mogelijkheid…
  Over U2 heb ik niemand gehoord btw….;)

 • Profielfoto
  Pjotr

  Geweldige en pijnlijke documentaire. Dit is pas journalistiek. Geef de VPRO een extra prijs van mijn belastinggeld.

  Wat helaas ontbreekt is de voetbal industrie. Niet alleen betaalt je locale stad van jouw belastinggeld een voetbalstadion, vooral de FIFA en de UEFA willen slechts belangrijke kampioenschappen in jouw land organiseren wanneer ze geen belasting hoeven te betalen. Ook gelegenheidwetgeving zodat dames met bataviajurkjes strafrechtelijk vervolgt kunnen worden is illustratief voor hoe ver deze macht reikt.

  Ligt dat dan aan de misbruikers of de naĆÆeve overheid? Het erge is het systeem dat is ontstaan. Of deze overheids beslissers vinden het zelf volledig normaal, of ze “haben es nicht gewusst”, of zijn gecorrumpeerd.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Waarom is dit mogelijk dan? Maakt het onmogelijk en je bent klaar toch?

  In de Amerikaanse senaat gaan (eindelijk) stemmen op om het te veranderen. Maar je kunt je afvragen waarom nu pas want dit is al jaren lang mogelijk. Amerika heeft zelf de grootste staatsschuld ter wereld en is technisch gesproken eigenlijk failliet. (Maar niemand durft dat openlijk te zeggen).
  Het is dus des te vreemder dat men nu pas reageert terwijl dit veel eerder had moeten gebeuren waardoor bedrijven zoals Apple en Google die staatsschuld enigszins hadden kunnen drukken.

 • Profielfoto
  maconly

  asociaal gedrag van asociale bedrijven die langzaam maar zeker de wereldeconomie om zeep helpen.

  En voor Meeuw dat landen meewerken aan deze zwarte circuits is dat die landen weten dat het fout is maar dat ze toch een graantje mee willen pikken.

  Uiteindelijk zal dit systeem klappen en zal jan met de pet de rekening betalen.

  Ik betaal als klein bedrijfje gewoon 52% belasting en ik draag zorg voor het innen van de btw, ik betaal loonbelasting, wegenbelasting , precario , assurantiebelasting etc etc.

  De belasting houdt van hetgeen ik met mijn bedrijfje verdient veel meer over dan ikzelf.

  Oh ja en ik heb geen leningen , leaseconstructies etc etc.

  De wereld is helemaal verziekt door de hebzucht van grote arrogante bedrijven waaronder Apple.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Goed bezig bij Apple en dat meen ik serieus. In een crimineel belastingland als Nederland betaal je al vele tientallen procenten belasting als je erft, dus erg eerlijk gaat het er in de belastingwereld niet aan toe.

  .
  Het is duidelijk dat je niet snapt hoe een maatschappij in elkaar zit. Bedenk eerst even dit:
  1) Jou inkomsten bestaan uit het loon dat je van een bedrijf krijgt.
  2) De inkomsten van een bedrijf bestaan uit de verkoop van het product of de dienstverlening.
  3) Jij koopt van je geld zo’n product en voedsel etc.
  .
  Maar waar komen de inkomsten van de overheid vandaan? Die verkoopt geen product of verleend geen dienst maar moet wel de wegen onderhouden c.q. aanleggen, subsidies kunnen geven aan b.v. de woningbouw of gemeenten, geld uitgeven aan de wetenschap, bosbeheer etc, kortom: de infrastructuur draaiende houden.
  Die inkomsten komen uit de belasting die wij met zijn allen moeten afdragen. Dat is niet leuk, maar het is wel noodzakelijk. Als wij konden doen wat Apple en andere bedrijven doen, dan gingen we Griekenland of Cyprus achterna want zoals je typisch genoeg zelf al zegt dat veel Grieken geen belasting betaalden is Ć©Ć©n van de oorzaken van de situatie die daar heerst. Dus als een overheid haast geen belasting meer ontvangt kunnen b.v. slechte wegen niet herstelt worden en dat leidt weer tot onnodig gevaarlijke verkeersomstandigheden. Je moet dus naar het grotere plaatje kijken om de gevolgen van al dan niet legale massale belasting ontduiking te begrijpen.
  .
  En wat Cyprus betreft: mensen met een vermogen van boven de 100.000 moeten straks 40% afstaan van wat ze meer hebben om de bank overeind te houden en daarmee hun eigen economie. Ook dat lijkt oneerlijk, maar wat als nu veel van die rijke spaarders ook de belasting hebben ontdoken? Dan is het niks meer dan logisch dat ze nu moeten dokken.

 • Profielfoto
  maconly

  @ Meeuw

  De onderbuikgevoelens die Wilders aanwakkert snijden meer hout dan het liegen en bedriegen van de gevestigde partijen.

  EU hamert Wilders al jaren op
  De problematiek en het misbruiken van dijsselbloem Wilders heeft het voorspeld.
  intergratieprobleem wat de verketterde jan maat 25 jaar terug wist te melden daar waagt zelfs de pvda zich in het heden wel eens aan.
  De Britse politicus Farage is zeker ook zo’n populist.

  Ik wordt altijd een beetje misselijk van de hautaine houding van bepaalde mensen en het denigrerende gedrag jegens de kiezersgroep van Wilders , dat denigrerende gedrag is valt dan ineens niet meer onder het over een kam scheren van een bepaalde groep, iets met een zwarte ketel .

 • Profielfoto
  bitsflew

  @MoNdO GeNeRaToR

  Weten jullie wel waar jullie het over hebben?

  Nou en of!

  Lees eens een boek of twee (of drie) en bekijk vooral eerst de reportage voor je uit je nek lult.

  Volgens mij heb je mij niet begrepen!
  Ik ben niet tegen het heffen van belasting als het geld verantwoord wordt besteedt en ten goede komt van iedere burger/bedrijf.
  De overheid is er voor de burger/bedrijven en niet omgekeerd zoals nu het geval is.
  Zolang dat niet veranderd mogen die bedrijven wat mij betreft alles uit de kast halen om te voorkomen dat er nog meer geld wordt weggegooid door de overheid.

 • Profielfoto
  Xenophon

  Wat hier erg aan is?

  Amai, de domheid en kortzichtigheid van de (jonge) mensen valt mee weer eens op. Door dit soort constructies zetten de Apple’s en AcelorMittal’s of de Ford-bedrijven de arbeider/gezinnen/middenklasse het mes op de keel.

  Bedrijven als McDonalds/Starbucks/Apple betalen bijna 0 tot 1% belasting. Een KMO, arbeider of bediende in Belgiƫ bijna 50%, waarom?

  Om de ‘economie’ te redden, de banken overeind te houden, te zorgen dat jouw oma nog steeds deftig naar een bejaardentehuis kan. Apple verdient miljarden, en hoeft daar geen enkele euro belasting op te betalen? Dat lijkt me toch op z’n minst een beetje krom.

 • Profielfoto
  Xenophon

  Goed bezig bij Apple en dat meen ik serieus. In een crimineel belastingland als Nederland betaal je al vele tientallen procenten belasting als je erft, dus erg eerlijk gaat het er in de belastingwereld niet aan toe.

  Als wij konden doen wat Apple en andere bedrijven doen, dan gingen we Griekenland of Cyprus achterna want zoals je typisch genoeg zelf al zegt dat veel Grieken geen belasting betaalden is Ć©Ć©n van de oorzaken van de situatie die daar heerst.

  Griekenland is vooral omgevallen omdat het in zee gegaan is met Goldman Sachs om de boeken te vervalsen om aan het Verdrag van Maastricht te voldoen. Schulden werden door Goldman Sachs omruilt volgens een virtuele, bedachte, wisselkoers en in andere producten doorverkocht. Eigenlijk een soort piramidespel dat mis moest lopen. Daar heeft de gewone burger, of zelfs het slappe belastingbeleid in Griekeland weinig mee te maken.

  Het feit is, en blijft dat onze regeringsleiders, en de EU, totale onnozele kiekens zijn. Het intellect zit bij de banken, niet in de regeringen.

 • Profielfoto
  Max_G

  Er is wel eens uitgerekend dat als (bijvoorbeeld) Apple een eerlijke prijs zou betalen voor alles, bijvoorbeeld een iPad minstens tien keer zo duur zou zijn. Er zijn ook geluiden van wel twintig keer zo duur.
  .
  Eerlijk arbeidsloon, fatsoenlijke arbeidsomstandigheden (China), de werkelijke prijs van alle zeldzame metalen etc. die in een product zitten en nu door arme handen (in Afrika bijvoorbeeld) uit de grond worden gehaald onder erbarmelijke omstandigheden tegen slavenlonen. Het vervoer door schepen waar niet bepaald alles klopt, op stookolie die ernstig vervuilt (in Nigeria bijvoorbeeld). Plastics die om ieder friemeltje heen zitten en een plasticsoep in de oceanen vormen waar miljoenen dieren aan sterven.
  .
  Het geknoei met belasting is maar een onderdeel van het hele verhaal. En misschien qua schade in absolute zin wel het minst ernstig. Ik ben trouwens benieuwd hoeveel mensen (socialisten?) hier boter op hun hoofd hebben op het moment dat een iPad ā‚¬4955,- kost omdat het wĆØl allemaal gaat volgens het boekje..
  .
  Daarbij, overheden zijn geen haar beter. Die zorgen ook als eerste voor zichzelf door een verdeel en heerspolitiek. Ook ons koningshuis doet eraan mee (van prinses Christina zijn haar offshore-constructies via de Kanaaleilanden bekend). Het is een kat-en-muisspel waar tegelijkertijd doelbewust mazen in de wet in stand worden gehouden om grote jongens niet te zeer tegen zich het harnas te jagen.
  .
  Welcome to the world boys! En als je nog eens wat leuks wilt zien waar je haren van te bergen rijzen, kijk dan eens naar de film ‘Bananas‘. Geen film over bananen maar over schokkende manipulatie tot op het hoogste niveau. Of een film als Sicko van Michael Moore.

 • Profielfoto
  Mekkertje

  @bitsflew

  Fijn om te lezen dat je behoefte hebt aan een meer rechtvaardige samenleving.

  De manier waarop je dat wilt bereiken snap ik helemaal niets van.

  Hoe gaat de overheid veranderen door belasting vermijding?

  Ik denk dat als ze de grote jongens niet te pakken kunnen krijgen ze de btw naar 22% brengen. Het komt uit de lengte of de breedte.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @Maconly:
  Het economische programma van de PVV is neo-liberaal. Volgens neo-liberalen moet de economie zoveel mogelijk worden bepaald door ā€œde vrije markt van vraag en aanbodā€. Neo-liberalen zijn tegen regulering van de economie door de staat. Staatsbedrijven als het openbaar vervoer en de post moeten zoveel mogelijk worden geprivatiseerd. Wilders streeft naar een kleine overheid die zo min mogelijk ingrijpt in de economie. Volgens hem is economische groei ā€œvooral het resultaat van lage belastingen, minimale regulering, en de aanwezigheid van hoogwaardige onderwijsinstellingenā€. Hij wil het ministerie van Economische Zaken voor tweederde wegbezuinigen en de helft van alle bestaande regelgeving afschaffen.
  Als het aan Wilders ligt, dan ga jij nog veel meer belastingen betalen en de Multinationals helemaal niks meer.

 • Profielfoto
  maconly

  @bitsflew

  de grote bedrijven zijn machtiger dan landen .

  ze mogen van mij allemaal goed verdienen maar net als de middenstander en Jan met de pet gewoon belasting betalen .

  Dat den haag afgevuld is met incompetente en visieloze politici heeft met het betalen van belasting niets te maken.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @bitsflew:
  Nou, dat is dus een Ć©cht neo-liberaal dooddoenertje dat je daar gebruikt. De overheid “verspilt” dus mogen bedrijven maar doen wat ze willen en geen belastingen betalen.
  Duidelijk een erg kromme redenering. Het ene heeft namelijk niks met het andere te maken.
  @Maconly: onze politici hebben helaas te luisteren naar de economie en niet meer andersom zoals het vroeger was. In de reportage zie je duidelijk waar dat ons brengt.

 • Profielfoto
  maconly

  @ MoNdO GeNeRaToR

  Volgens mij ben ik er niet in geslaagd om je uit te leggen wat ik bedoel.

  Waar het mij omging was de denigrerende vinger richting de Wilders stemmer.

  Jouw gedegen verhaal snijdt hout in een normale situatie , maar die is ver weg voor de eu provincie nederland.

 • Profielfoto
  Neowip

  Een nogal ongenuanceerd verhaal. Dat Apple en vele anderen op deze wijze belasting ontduiken klopt, daar is geen speld tussen te krijgen.

  Echter, op het moment dat men wat met dat geld wil doen moet er afgerekend worden met de belastingdienst.

  Dit is een deel van de keten, maar als je naar de totale keten kijkt, dus van aandeelhouder naar het hele business proces terug naar de aandeelhouder zul je zien dat er in de volledige keten altijd afgerekend moet worden.

  Apple zit nu op ā‚¬137 miljard aan Cash. RepatriĆ«ren naar de US en uitkeren als dividend gaat de IRS wel even ā‚¬28 miljard aan belasting innen.

  Dat tweede deel van de keten wordt geen aandacht aan besteed en dat is voor een genuanceerd verhaal wel nodig.

  Links populisme dit…..

 • Profielfoto
  bitsflew

  @Xenophon

  Bedrijven als McDonalds/Starbucks/Apple betalen bijna 0 tot 1% belasting. Een KMO, arbeider of bediende in Belgiƫ bijna 50%, waarom?,

  Inderdaad waarom? Waar gaat al dat belastinggeld naar toe!

  Het merendeel (althans in Nederland) komt terecht bij de (semi) overheid. En dan met name bij de top/bestuurders en instanties die leuk zijn voor de werkgelegenheids-statistieken maar feitelijk niets bijdragen aan de economie.

  de 40 duizend best betaalde personen in de publieke sector, nog geen voetbalstadion vol, kosten de belastingbetaler net zoveel en waarschijnlijk meer dan alle bijstandsgerechtigden (5,2 miljard) of werklozen (6,2 miljard): food for thought.

  bron: ‘Nederlandse topbestuurders: ook voor u tien anderen’

  Om de \’economie\’ te redden,

  Met nog meer belasting heffen redt je geen economie, sterker het verlamt de economie.

  de banken overeind te houden,

  Die omvallende banken zijn een gevolg van de prestatie/bonus cultuur binnen de banken sector en het slechte (zeg maar gerust ontbrekende) toezicht van de overheid.

  te zorgen dat jouw oma nog steeds deftig naar een bejaardentehuis kan.

  Zolang zorgbestuurders een salaris van meer dan 200.000 blijven incasseren kun je dat vergeten.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @Maconly: Ik snap waarom mensen op Wilders (of hier in Belgiƫ op de NVA) stemmen hoor. Helaas weten de meeste mensen met wie ik praat totaal niet voor welk soort beleid deze politici staan.
  Als je dan mijn bovenstaande verhaal vertelt dan krijg je meestal te horen dat het nu nƩt dat is wat mensen niet willen. Wilders of de NVA gaan je natuurlijk niet vertellen wat voor een soort neo-liberale politiek ze voeren want ik denk dat er dan geen kat meer op stemt (behalve bitsflew natuurlijk;)).

 • Profielfoto
  loverlover

  Zondag was er bij Buitenhof over hetzelfde onderwerp een discussie (ook een aanrader als je de aflevering van Tegenlicht interessant vond), daar zat een belasting adviseur die voorheen werkzaam was bij de Nederlandse belastingdienst. Die vertelde heel duidelijk dat het in feite een vorm van belastingontduiking is, wat strafbaar is. Alleen is het voor de vorm in zulke constructies geplaatst dat het juridisch gezien alleen als legale belasting-ontwijking gezien kan worden, wat dus verschilt met illegale belastingontduiking.

  In mijn ogen, komt het eigenlijk op hetzelfde neer, de ene is schandalig handelen, de ander legaal stelen. Want daar waar multinationals dit doen volgens mr. de belastingadviseur is dit slim, maar wanneer burgers hun geldzaken op dezelfde constructie managen is dit volgens hem niet de bedoeling. Dan krijg je namelijk wel de FIOD achter je aan vanwege belastingontduiking/ ontwijking….wat een bullshit systeem is dit

 • Profielfoto
  N3RD

  In de reacties worden drie verschillende belastingen door elkaar gehaald:
  1) omzetbelasting ook wel BTW
  2) vennootschapbelasting
  3) inkomstenbelasting

  Het gaat om de vennootschapsbelasting, belasting over de winst van het bedrijf. De BTW en inkomstenbelasting worden gewoon betaald.

  Belasting-ontwijking vind ik niet synoniem aan ontduiking. Er zijn een hoop azijnpissers hierboven die met een vingertje naar een ander wijzen. Ow ow ow, wat doen ze hun best om een roze formuliertje in te vullen met de jaaropgave ernaast in de hoop iets terug te krijgen. Hier precies hetzelfde alleen grotere getallen.

  Ik ben tegen de progressieve belasting hier in NL met de vele dingen die men weer kan terugkrijgen. Ik maar werken en belasting betalen en de buurman die maar zin heeft een paar uurtjes te werken en kantjes er af te lopen de grootste flatscreen krijgen van de gemeente. Weg met de progressieve belasting, iedereen zeg 25% belasting!

  Gaan mijn ouders dead, moet ik ook flink afdragen aan de overheid. Onder het mom van, iedereen moet dezelfde kansen krijgen om te starten. Ze vergeten alleen dat die kinderen vaak ouders hadden die zich de pleuris hebben gewerkt.

  Wat betreft ouderen in de zorg: mijn eigen ouders hebben ervoor gezorgd dat ze altijd iets achter de hand hielden. Generatiegenoten die als god in Frankrijk leefden en van de overwaarden van hun woning geen investering deden maar consumeerden in een nieuwe caravan of dure etentjes beginnen nu te mekkeren.

  Beseffen jullie wel dat door de ongelijkheid in de wereld, wij in zo’n verzorgingsstaat kunnen leven? Een product ergens goedkoop laten maken om het vervolgens ergens anders duurder te verkopen. Het probleem is echter dat er een luchtbel omheen gecreĆ«erd is, zonder een degelijk fundament. We moeten oppassen dat we niet veel duurder worden dan de concurrent. Even een heel zwart-wit voorbeeld in de transport: Polen en Bulgaren kunnen goedkoper rijden.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @Xenophon

  Griekenland is vooral omgevallen omdat het in zee gegaan is met Goldman Sachs om de boeken te vervalsen om aan het Verdrag van Maastricht te voldoen.

  Ken je dat verhaal over die duizenden Grieken die het presteerde om een uitkering te krijgen voor een overleden familielid? Daar heb je geen “Goldman Sachs” voor nodig. Goldman Sachs was simpelweg de bekende druppel.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Precies, of het eiland waar heel veel gehandicapten woonde.
  Of een heel eiland geen drinkwater hoefde te betalen omdat je bij de beheerder iets aan zijn huis had verbouwd.
  Of het verhaal van de griek die hun huis niet afbouwen om zo geen belasting over hoef te betalen.
  Griekse belasting zou nog voor 50 miljard euro open hebben staan. In nl is het geen keus, brood of geen brood, eerst de belasting betalen.

  Natuurlijk zijn er vast wel heel veel grieken die hard werken. Maar de cultuur van de envelop, lenen en lenen, belasting niet betalen. Dat heeft de nek omgedraaid van griekenland.
  Kortom “corruptie”. Zelfde met Cyprus. Weinig tot niets belasting betalen. En dan val het land om, omdat er geen geld is. En dan ineens vluchten en raar op kijken als je belasting geld moet betalen…. tja…. 1 hap van de apple en de apple is weg (:P Die slaat nergens op maar vond hem wel leuk)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @Max_G

  Er is wel eens uitgerekend dat als (bijvoorbeeld) Apple een eerlijke prijs zou betalen voor alles, bijvoorbeeld een iPad minstens tien keer zo duur zou zijn.

  Onzin! Dat getal daar kom je alleen aan als je 1 op 1 gaat rekenen want als Apple 35% belasting betaalde dan hadden ze daar op geanticipeerd en b.v. minder bedrijven overgenomen e.d en ook dan hadden ze nog steeds meer miljarden in kas dan de Amerikaanse overheid. (Momenteel hebben ze ruim twee maal zoveel)
  .
  ===================================
  En natuurlijk is alles duurder in de westerse wereld en nemen we geen genoegen met het hongerloontje van de Chinese arbeider want hier stijgen de lonen al jaren en jaren en nu is alles zo duur dat we het in het buitenland laten maken ten koste van de werkgelegenheid. Onze economie (of wat er van over is) ligt al jaren op zijn reet als gevolg van een ontwikkeling die ‘mens eigen’ is en uiteindelijk alleen maar kan leiden tot totale chaos. En omdat te voorkomen (sla de geschiedenis er maar op na) is de volgende logische stap een frisse oorlog zodat we daarna opnieuw kunnen beginnen in een wereld waar een heel brood 5 cent kost. En als dat ongeloofwaardig klinkt: bedenk je eens hoe het nu in Europa zou zijn als er geen 2e wereldoorlog was geweest. Al die mensen die daarbij om het leven kwamen zouden geleefd en zich voortgeplant hebben zodat we stijf op elkaar zaten en het veel slechter zouden hebben gehad als nu.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Of het verhaal van de griek die hun huis niet afbouwen om zo geen belasting over hoef te betalen.
  Griekse belasting zou nog voor 50 miljard euro open hebben staan. In nl is het geen keus, brood of geen brood, eerst de belasting betalen.

  Wat is het verschil tussen de modale Griek en bijvoorbeeld de Griekse rederij? Want die betalen al jaren geen cent belastingen terwijl ze miljarden winst maken.
  .
  Om een goed functionerende maatschappij met de nodige sociale voorzieningen uit te bouwen, moet iedereen belastingen betalen.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @MoNdO GeNeRaToR

  Nou, dat is dus een Ć©cht neo-liberaal dooddoenertje dat je daar gebruikt. De overheid ā€œverspiltā€ dus mogen bedrijven maar doen wat ze willen en geen belastingen betalen.

  Nee, bedrijven moeten gewoon belasting betalen en bij voorkeur in het land waar de winst gemaakt wordt zodat een deel van de winst binnen de locale economie blijft. Maar zolang de overheid de financien niet op orde krijgt is het beter dat het geld bij de bedrijven in kas blijft want voor elke euro die de overheid binnenkrijgt geven ze 1,05 euro uit.

  Burgers/bedrijven betalen gaag voor een product van b.v. Apple. Waarom? Ze vinden dat ze waar voor hun geld krijgen. Burgers/bedrijven betalen liever geen belasting! Waarom? Je krijgt geen waar voor je geld. Alleen het vervelende is dat je niet zelf kunt bepalen of je belasting betaalt.
  Links en rechts blijft er geld aan de strijkstok hangen terwijl de mensen die het echte werk verzetten op een minimum zitten.
  Nogmaals de overheid is er voor de burger en niet omgekeerd zoals nu.

  De Nederlandse (semi) overheid is gewoon een schoolvoorbeeld van verborgen werkeloosheid. Buiten een hoop papier en data produceren wij als land praktisch niets meer. Nog erger is dat wij het ook niet meer kunnen want de de daarvoor nodige kennis is verloren gegaan of vertrokken naar het buitenland.

  Kijk voor de grap eens naar het onderwijs hoeveel werknemers er gemiddeld per leerling rondlopen. Hetzelfde geldt voor de zorg en openbaar vervoer. De overhead kosten zijn door de veelgeroemde ‘schaalvergroting’ niet kleiner maar groter geworden.

 • Profielfoto
  McQueen

  @MoNdO GeNeRaToR
  Mensen die het woord “neo-liberaal” gebruiken, terwijl ze gewoon liberaal bedoelen, hebben doorgaans weinig kaas van economie gegeten. Maar het gaat wel vaker mis als op technische fora zoals hier of op Tweakers, mensen op hun teentjes gaan lopen en verstand van economie denken te hebben.
  In klassieke zin streven neoliberalen overigens naar een mengvorm tussen overheidsbemoeienis en vrije markt, een soort PvdA-beleid dus, maar dat lees je natuurlijk niet in je SP-folders.

  Ieder bedrijf heeft de economische plicht zo efficiƫnt mogelijk te werken, dat brengt de mensheid vooruit. En het zo min mogelijk betalen van belasting is een belangrijke vorm van efficiƫntie.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Uiteraard zitten de politici mee in de boot. Hoe denk je dat belastingsparadijzen kunnen blijven bestaan. Maar dat komt omdat politici eigenlijk naar de pijpen dansen van de bedrijven.
  Zij zouden dat moeten kunnen veranderen. Helaas hebben ze niks meer te zeggen. De bedrijven zijn gewoon te machtig.
  Om Clinton te citeren: It’s the economy stupid.
  En het is geen verantwoording om geen belastingen te betalen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @MoNdO GeNeRaToR
  Mensen die het woord “neo-liberaal” gebruiken, terwijl ze gewoon liberaal bedoelen, hebben doorgaans weinig kaas van economie gegeten.

  Neo-liberaal en liberaal is natuurlijk niet hetzelfde. Als je hierboven goed gelezen had, dan had je dat ook duidelijk kunnen zien.
  De liberalen zijn voor een deel overheidsinmenging en een deel vrije markt en zitten meestal in partijen zoals in Belgiƫ de VLD (en dat zijn dus geen neo-liberalen zoals jij zegt).
  Neo-liberalen kunnen overal in zitten. Dat is een ideologie die begon bij Friedman en de Chicagoboys (en al eerder) en ze hebben een heel ander gedachtengoed. Ze volgen de wet van de vrije markt en het grote geld zoals beschreven in de het boek van Ayan Rand “Atlas Shrugged” uit 1957. De overheid mag zich nergens mee bemoeien, belastingen zijn vies en de vrije markt en het geld regeert.
  Toevallig zijn de twee landen waar het neo-liberalisme het hardst doorgevoerd is, de twee landen waar de bevolking het armst geworden is, er de meeste psychische stoornissen zijn en waar de bedrijven oppermachtig zijn.
  Groot-Brittaniƫ en de Verenigde Staten.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Mogen we wel even de vlag uit hangen voor @Raymon?!
  Onze toppertje die het voor eerst voor elkaar krijg dat er zoveel reacties zijn en niet komt door spel of taalfouten of andere redactie fouten:D ! yeaaah:)
  hahaha

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @MEEUW: Daar drink ik een dubbele ierse whiskey op;-)
  .
  Prima inhoudelijke discussie hierover overigens!

 • Profielfoto
  Thijs van Tol

  Ik zie het probleem ook niet. Hier wordt duidelijk geopereerd binnen de wet.
  Het is legaal, niets mis mee. Of het ethisch verantwoord is, dat is een andere discussie. Maar ook dan moet je de bron aanpakken..

  En dan over een ABC-transactie nog maar te zwijgen. Open elders over de grenzen een koophandel nummer en je kunt een ABC-transactie eigenlijk via jezelf laten verlopen. Voordelig voor de omzet belasting afdracht. Niet waar het voor bedoeld is, maar wel mogelijk…

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Heb je wel goed gekeken? Kijk nog eens vanaf 23 min 40 sec.

 • Profielfoto
  iMad

  Oplossing:
  We geven al die bedrijven die er misbruik van maken de kans om het aan te passen en die niet meewerken komen op een lijst Wereldwijd waarop we iedereen oproepen tijdelijk hun producten niet te kopen, zodat ze nog een kans krijgen om het aan te passen.
  Passen ze het nog niet aan dan wordt het termijn hun producten niet kopen verlengd.

  Intussen tijd moeten de regeringen afspreken, dat dit soort zaken niet meer kunnen gebeuren.

  Het wordt tijd dat we anders gaan denken, niet rechts, niet links maar realistisch.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @Thijs van Tol

  Ik zie het probleem ook niet. Hier wordt duidelijk geopereerd binnen de wet.
  Het is legaal, niets mis mee.

  Nogmaals: als je naar het grotere plaatje kijkt zie je dat er wel iets mis mee is. Ten eerste is het zo dat zoeken naar gaten in een wet, niet is waar die wet voor gemaakt was. Een wet is om nageleefd te worden. Wat de juristen van Apple gedaan hebben is niet veel anders als wanneer men tijdens een rechtszaak van een misdadiger soortgelijke gaten exploiteert om hem vrij te kunnen spreken. Volgens de wet is hij dan onschuldig, maar maatschappelijk gesproken dus niet. Dit geldt dus ook voor bedrijven die deze belastingtruc gebruiken om zich aan de VERPLICHTING te onttrekken de zelfde belasting te betalen als mensen die niet zo brutaal of deskundig zijn en die zich netjes aan de wet houden.
  .
  Apple krijgt wel eens een boete zoals laatst in ItaliĆ« over de garantiebepalingen. Dat was een schamele (voor Apple dan) ā‚¬900.000. Maar dankzij het door deze truc verkregen saldo van meer dan 100 miljard(!) haalt Apple zijn schouders op. Ook kunnen bedrijven met een dergelijk saldo makkelijk andere bedrijven opkopen waardoor er een monopoliepositie kan ontstaan. Wat ik bedoel te zeggen is dat als je op deze manier zoveel geld hebt vergaard je je nergens wat van aan hoeft te trekken en haast buiten de wet staat.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Leuk deze discussie… Ik moet meteen denken aan een Zembla-uitzending van een paar jaar terug met precies hetzelfde onderwerp. Unilever en Shell betalen ook nauwelijks winstbelasting (VpB) en dat kost de staat alleen al 15 miljard. Wat zij echter daardoor aan extra banen (en dus loonheffingen) opbrengen is 17 miljard… Het is maar hoe je rekent.

  Overigens leveren die brievenbusbedrijven een slordige vijf miljard op, toch lekker vangen zonder dat we er iets voor hoeven te doen…

  Erg? Ach… Internationaal doen we er goed aan om zo op de kaart te staan, het levert Schiphol ook weer wat op en zo…,

 • Profielfoto
  bitsflew

  A

  Apple krijgt wel eens een boete zoals laatst in Italiƫ over de garantiebepalingen.

  Dat ging niet over de garantiebepalingen (staan wettelijke vast) maar de gebrekkige voorlichting.

  Dat was een schamele (voor Apple dan) ā‚¬900.000.

  Die ā‚¬900.000 gaat ten laste van de omzet van Apple ItaliĆ«, en vergeleken daarmee is het wel degelijk een significant bedrag, en dan zijn er nog de gevolgen van de negatieve berichtgeving.

  Maar dankzij het door deze truc verkregen saldo van meer dan 100 miljard(!) haalt Apple zijn schouders op.

  Beide zaken hebben helemaal niets met elkaar te maken.
  Die vette bankrekening hebben ze te danken aan de hoge omzet met goede marge en het in de hand houden van de kosten. Onder dat laatste valt ook de belasting.

 • Profielfoto
  Mekkertje

  U pay tax 2

 • Profielfoto
  maconly

  Bono is een hypocriet , vraagt bizarre prijzen voor kaartjes en in arme landen zoals Chili en Argentinie vraagt hij nog meer voor kaartjes , shit plaatsen achterin voor 50 dollar redelijke kaarten 140 en goede kaarten 400 $ plus om vervolgens een grote mond te hebben omtrent helpen van de armen in de wereld.

  Belasting doen de ieren onder aanvoering van hun manager mc Guiness zo weinig mogelijk aan met hun postbus in 020 .

  geweldige band waar ik geweldige concerten van heb gezien over de hele wereld, maar bono is een nagemaakte.

 • Profielfoto
  oblomov

  Het mag dan misschien wel legaal zijn, maar ik vind het onmaatschappelijk en walgelijk.

 • Profielfoto
  seek

  Is het crimineel om zo min mogelijk te betalen aan criminele overheden?

 • Profielfoto
  oblomov

  @seek, Jij vindt, net als ik, criminele overheden walgelijk. Vind je dat een vrijbrief voor deze bedrijven dat ze daarom ook moreel verwerpelijk gedrag mogen vertonen?

  In jouw redeneertrant valt alle gedrag te verdedigen. Grijp wat je grijpen kan, want een ander doet het ook. Ieder voor zich. Kortom, het recht van de sterkste.
  Ik ervaar dat als beangstigend.

  Ik wil de Nederlandse overheid niet crimineel noemen, maar ik vind het wel moreel verwerpelijk dat ze bedrijven de mogelijkheid bieden tot deze belastingontduiking.

 • Profielfoto
  Marcianow

  Hoe komt die beste meneer James S Henry erbij dat een iPad apple maar 40-50 dollar kost? Dat is een best slecht begin om die aflevering mee te beginnen, als je daar al fout zit. (iSupply schat dat het $316 kost)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @bitsflew:

  Dat ging niet over de garantiebepalingen (staan wettelijke vast) maar de gebrekkige voorlichting.

  Gaan we krenten wegen?
  .

  Die ā‚¬900.000 gaat ten laste van de omzet van Apple ItaliĆ«, en vergeleken daarmee is het wel degelijk een significant bedrag, en dan zijn er nog de gevolgen van de negatieve berichtgeving.

  Zoals je in deze link kunt lezen was in Ć©Ć©n kwartaal de omzet 54,5 miljard dollar. Delen we dit voor het gemak (bij gebrek aan cijfers) door zeg 54 landen dan kom je op 1 miljard uit waarvan 900.000. 0,09% is. Hoe zo significant? Natuurlijk is dit uit de lucht gegrepen, maar verwacht nu niet dat die 900.000 boven de 1% uit komt he?
  En welke gevolgen waren er dan door de negatieve berichtgeving? Ze draaien een record omzet na “ItaliĆ«”.

  Beide zaken hebben helemaal niets met elkaar te maken.
  Die vette bankrekening hebben ze te danken aan de hoge omzet met goede marge en het in de hand houden van de kosten. Onder dat laatste valt ook de belasting.

  Je kunt het draaien zoals je wilt, maar zonder die belastingtruc was die rekening een stuk minder vet.

 • Profielfoto
  Sjeffers

  @Goes
  Lijkt me verstandig als jij wat meer boeken leest. BVD.