Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 29 maart 2013

Apple’s antwoord op groter is rond

Smartphones krijgen steeds grotere schermen: 3,5″, 4,3″, 5,3″ en zelfs 5,5 inch. Apple, met de iPhone de grondlegger van de moderne smartphone zonder fysiek toetsenbord, worstelde met deze trend en maakte de iPhone 5 niet breder, maar wel 1 rij app-icoontjes hoger.

Om het mogelijk te maken om zonder het toestel breder te maken toch een 5e kolom iconen kwijt te kunnen én om nog legio andere dingen mogelijk te maken, diende Apple een patentaanvraag in voor een nieuwe innovatie: een rondom doorlopend scherm. De aanvraag is gisteren door het US Patent & Trademark Office gepubliceerd onder nummer 20130076612.

Een extra kolom met icoontjes

Geruchten over ronde schermen voor iPhones gaan ook op OMT al langer de ronde en dat is ook niet zo vreemd, want de patentaanvraag is al in september 2011 ingediend.

Plaatjes bij patentaanvragen wijken vaak af van het eindproduct, maar wat opvalt aan het plaatjes bij deze aanvraag is dat de vorm en montagemethode sterk lijken op de iPods nano van de tweede en vierde generatie. De geanodiseerd aluminium kokervorm is echter vervangen door flexibel glas waarop rondom pixels vertoont kunnen worden.

De patentaanvraag rept over AMOLED, dezelfde beeldscherm-technologie die Samsung ‘in het plat’ toepast in de Galaxy II en III. Waar het niet gewenst is om naar de ingewanden van het apparaat te kijken, is een blinderend laagje voorzien én de camera’s in het toestel houden in de gaten aan welke kant van het scherm gekeken wordt, zodat alleen daar de pixels worden ontstoken.

Of deze patentaanvraag werkelijkheid gaat worden is een kwestie van afwachten. Meestal lanceert Apple eerst het product en worden kort daarna de patentaanvragen gepubliceerd. De omgekeerde volgorde die hier wordt bewandeld kan bedoeld zijn om de concurrentie de pas af te snijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple’s antwoord op groter is rond
Sluiten