Apple scherpt technische eisen apps aan

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Eigenlijk zou het een jaar geleden al uitgefaseerd worden, maar Apple gedoogde het gebruik van het zogenaamde ‘Unique Device Identifier (UDID) nog. Vanaf 1 mei 2013 is het echter definitief verboden om het UDID in apps te gebruiken, dit laat Apple weten in een bericht op zijn ontwikkelaars-website.

Het verbod op UDID-gebruik is niet de enige aangescherpte eis. Vanaf 1 mei zullen alle nieuwe apps en updates die niet geschikt zijn voor het grotere scherm van de iPhone 5 ook afgewezen worden. Daarnaast moeten apps ook verplicht Retina-proof zijn.

Ontwikkelaars gebruikten het UDID vaak om advertenties in apps te monitoren en personaliseren. Dit kan na 1 mei nog steeds, dan dient echter de ‘Advertising Identifier’ gebruikt worden die sinds iOS 6 beschikbaar is.

Voor gebruikers is dit goed nieuws. In plaats van verplicht gevolgd te worden via het UDID, kan reclametracking nu beperkt worden. Via het menu Algemeen > Info > Reclame kan de beperking ingeschakeld worden. Ook is het mogelijk om via dit menu de Advertising Identifier van het apparaat opnieuw in te stellen, dit is handig bij bijvoorbeeld verkoop van een toestel.

iOS 5 heeft geen ingebouwde Advertising Identifier. Apps die sterk afhankelijk zijn van advertenties als verdienmodel zullen daarom waarschijnlijk iOS 6 als systeemeis doorvoeren.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  mvmaastricht

  En dit is dus een van de belangrijkste redenen dat ik blij ben met iOS: kwaliteitszorg. Zeker voor bepaalde omgevingen, zoals onderwijs, is dit van belang.

 • Profielfoto
  Rickje

  Ja, kwaliteitszorg. Echter erg vervelend dat je buiten de boot valt als je niet een van de recente IOS systemen kan draaien.

 • Profielfoto
  Germen

  @Rickje alleen de iPhone 3G en eerste iPhone draaien geen iOS 6. Dus zo veel mensen zullen er niet buiten de boot vallen.

 • Profielfoto
  Martink

  @Germen na aantal jaar wordt het tijd om oude apparaten niet meer te ondersteunen. Dit heeft dan niet te maken zodat je een nieuwe moet kopen maar omdat het een hoofdpijn is voor programmeurs om Apps er op te laten draaien met goeie gebruikerservaring. De iPhone 3G heeft voor de dagelijkse eisen van Apps te weinig geheugen en te langzame processor.

  iOS 5 op de iPhone 3G geeft geen goeie gebruikerservaring meer omdat het hartstikke traag is en niet vloeiend loopt.

 • Profielfoto
  essiw

  @Germen, wat dacht je van de iPad1? Niet veel mensen? Ik zal als een stekker balen als ik nu mijn programma’s niet kan updaten omdat app-makers ze alleen nog maar compatible gaan maken voor ios6 en retina enz….

 • Profielfoto
  Jeroen3007

  Ik heb een iPad 3 en iPhone 4 maar denk er niet aan om te updaten! Mijn iPhone wordt nu al traag en ga hier niet verder mee door, binnenkort zullen er dus steeds minder apps zijn voor mijn apparaten.:(

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Jeroen, je iPad 3 zal echt niet trager worden door iOS 6/7. Over 7 kan ik niks zeggen wat betreft een iPhone 4, maar 6 draait als een zonnetje. Alleen apps ‘quitten’ regelmatig naar het springboard zonder verdere reden, omdat het geheugen vol zit. Nog een keer de app starten verhelpt het euvel.