Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 24 maart 2013

Apple koopt ‘indoor GPS’-startup

Apple’s kaartendienst lijkt inmiddels steeds beter de weg te kunnen vinden op iPhones en iPads. Apple zegt nog altijd hard te werken aan het verbeteren van de huidige kaarten-app maar blijkt in de achtergrond al grote plannen voor de toekomst te hebben. Uit een recente aankoop van een Amerikaanse startup valt op te maken dat je iPhone of iPad je zometeen ook binnenshuis de weg kan wijzen.

De Wall Street Journal meldt dat Apple onlangs het bedrijfje WiFiSLAM heeft gekocht. Deze startup heeft een techniek ontwikkeld waarmee nauwkeurige locatiebepaling via WiFi-signalen mogelijk is. Door de signaalafstand tot verschillende WiFi-routers te peilen kan een ontvanger (bijvoorbeeld een iPhone) tot 2,5 meter nauwkeurig zijn locatie bepalen.

De WSJ baseert zich op een anonieme bron die bij de overname betrokken zou zijn. Volgens de krant heeft Apple 20 miljoen dollar betaald voor WiFiSLAM. Het bedrijf bevestigt in een reactie wel vaker kleine bedrijven over te nemen maar wil verder niet reageren op dit specifieke geval.

Apple maakt al langer gebruik van locatiebepaling via WiFi. Daarvoor wordt tot nu toe de dienst Skyhook gebruikt. Deze dienst is echter minder nauwkeurig en is voornamelijk bedoeld voor locatiebepaling op straat. Met de aankoop van WiFiSLAM zou Apple een alternatief kunnen bouwen voor Google’s Indoor Maps. Dit zijn kaarten van gebouwen waar gebruikers doorheen kunnen navigeren.

Volgens TUAW kan nog lang duren voordat duidelijk wordt wat Apple van plan is met de nieuwe aankoop. Zo nam het bedrijf 18 maanden de tijd om Siri in iOS in te bouwen na aankoop van de dienst in april 2010.

Reageer op artikel:
Apple koopt ‘indoor GPS’-startup
Sluiten