Apple blokkeert oude Flash Player

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Om zijn gebruikers beter te beschermen maakt Apple de laatste tijd steeds meer gebruik van de mogelijkheid om oude versies van software te blokkeren. Recent gebeurde dit al met Java, nu is Flash aan de beurt. Adobe bracht afgelopen weekend, nadat er actief misbruik van lekken werd gemaakt, een derde noodpatch voor Flash Player uit. Apple heeft alle versies van de Flash Player, behalve de meest recente, geblokkeerd.

Versies ouder dan 11.6.602.171 zijn via het Xprotect-mechanisme in OS X door Apple op de zwarte lijst gezet. Gebruikers die niet geüpdatet hebben krijgen in Safari de melding “Geblokkeerde plugin” op plaatsen waar flash-content staat. Na een klik op deze melding is het mogelijk om de plug-in te updaten.

Met het uitbrengen van drie noodpatches in één maand tijd heeft Adobe zijn eigen update-record verbroken. Onveilige plugins die via de browser te misbruiken zijn, zijn een steeds groter probleem. Vorige maand werden diverse bedrijven, waaronder Apple, gehackt via een lek in een Java-plugin.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  O wat is Flash toch een ellende en wat is het toch stoer en juist van Steve geweest om ze dwars te zitten. Al die updates, ik wordt er gek van. Ik heb volgens mij al 5 x 3 keer moeten updaten, dit is echt te grijs.

  WEG MET FLASH!

 • Profielfoto
  ELPAPRIKA

  Wordt het dan ook geblokkeerd op oudere versies van OS X, die niet de nieuwste versie van Flash kunnen draaien?

 • Profielfoto
  Afroman

  Wees blij dat er updates zijn… Wat is daar nou moeilijk aan om op het knopje update te drukken…

 • Profielfoto
  essiw

  @aartjan, ligt niet aan flash maar aan de misbruikers;) en steve zat ze dwars op iOS wat de rede heeft dat het teveel energie vreet voor tablets, waar hij weldegelijk gelijk in had, maar dat heeft niks met deze updates te maken. Verder ben ik het wel met je eens, zou veel liever alles op html5 willen hebben draaien.

 • Profielfoto
  johnkeates

  Steve zat ‘ze’ niet dwars op iOS.. Apple heeft adobe hulp aangeboden voor het verbeteren van de Mac-runtime van o.a. Flash en Air, maar dat wou adobe niet. Dus dan maar helemaal geen adobe runtimes op iOS, want het werkt gewoon slecht als je dat nu wel zou doen.

 • Profielfoto
  iQuinten

  Goeie zaak, Apple probeert maximale veiligheid te garanderen, en dat gaat goed met deze tool.

  Al vind ik wel, het is je eigen computer dus je mag zelf bepalen welke software je er op zet.

 • Profielfoto
  Xcode

  Geen goede zaak. Apple zou op z’n minst de mogelijkheid moeten geven om de blokkade nog even voor een dag uit te stellen. De blokkade vindt altijd op het verkeerde moment plaats.

 • Profielfoto
  Sander

  @Xcode Ja, maar de updates van Flash Player ook!

 • Profielfoto
  Boike12

  @aartjan, ligt niet aan flash maar aan de misbruikers en steve zat ze dwars op iOS wat de rede heeft dat het teveel energie vreet voor tablets, waar hij weldegelijk gelijk in had, maar dat heeft niks met deze updates te maken. Verder ben ik het wel met je eens, zou veel liever alles op html5 willen hebben draaien

  Ja, dat zou wel zo prettig zijn. Helaas ben ik bij het maken van mijn site erachter gekomen dat je met html5 veel minder kan dan bij flash. Html 5 heeft dan wel weer het voordeel dat het veel sneller is dan flash.