Alles wat je nog niet wist over de toekomstige Apple Store in Haarlem

34 reacties

De afgelopen weken regende het geruchten over een mogelijke Apple Store in Haarlem. Ondanks dat wij eerst dachten dat Haarlemmermeer (Schiphol) een logischere locatie voor een Apple Store was, bleven de tips en geruchten doorgaan. Het is 99,99% zeker, die Apple Store in Haarlem komt er.

Na een week grondig onderzoek te hebben gedaan presenteren wij je vandaag alles wat je nog niet wist over de toekomstige Apple Store in Haarlem. Omdat we je geen detail willen besparen zijn alle foto’s in dit artikel klikbaar en in hoge resolutie te bekijken.

De store wordt 750m2 groot, maar vooral diep
De Apple Store zal zich aan de Grote Houtstraat in Haarlem vestigen, op nummer 99. Aan de hand van bouwtekeningen hebben wij berekend dat de store 750 m2 groot zal worden. Momenteel is het pand in verbouwing, OMT ging een kijkje nemen naar de huidige staat van het pand. Wat we in Haarlem aantroffen was een praktisch hermetisch afgesloten bouwplaats. Op dat moment (11:50 in de ochtend) was er niemand aanwezig op de bouwplaats. Tijd voor foto’s:
2013-02-28 11.47.29
Het pand lijkt vrij klein en de voorkant is niet zo boeiend om te zien. Een aardige bouwvakker die aan het werk was bij een naastgelegen pand was echter zo vriendelijk om ons door zijn bouwplaats naar de achterkant van de potentiële Apple Store te loodsen. Aan de achterkant is pas goed te zien hoe enorm diep het pand vooral is.
2013-02-28 11.40.18 99999999999

Mogelijk twee verdiepingen
Zoals op bovenstaande foto te zien is, bestaat het pand uit meerdere lagen. De onderste laag is voor een winkel, de bovenste voor appartementen. Uit research van OMT blijkt echter dat het niet uit te sluiten valt dat de bovenste verdieping ook gebruikt zal worden voor de Apple Store. De appartementen boven de winkel waren gekraakt en zijn er momenteel zo goed als uitgesloopt. Volgens bronnen die wij spraken lopen er momenteel een aantal vergunningsaanvragen die te maken hebben met het verwijderen van de bestaande bovenbouw.

Het personeel is gescout
Apple is druk bezig met personeel regelen voor de Apple Store in Haarlem. Diverse sollicitanten zijn gebeld door een recruiters van het bedrijf. Voor sollicitanten die door de de initiële selectieronde zijn wordt ‘in de lente’ een event georganiseerd waar de potentiële medewerkers zich kunnen presenteren. OMT heeft contact met een aantal van deze sollicitanten, we houden je hierover op de hoogte.

De projectontwikkelaar en Architect zwijgen
De projectontwikkelaar die op de bouwvergunningen staat is Coltex Retail B.V. Zij zijn eigenaar van de modewinkel-formules Didi, Superstar en Steps. Een woordvoerder van Coltex wilde ons niet vertellen voor wie zij werken, wel wist de projectontwikkelaar te melden dat het in ieder geval niet een van de eigen winkelfomules is.

De architect is Dam & Partners uit Amsterdam. Een groot en gerenommeerd bureau. Zoals we verwacht hadden houdt iedereen bij het architectenbureau de kaken stijf op elkaar. Wij hebben de hoofd-architect van het project ‘Grote Houtstaat 99’ echter gesproken en uitgenodigd om te vertellen hoe het is om voor Apple te werken. Onze tweewekelijkse talkshow OMT LIVE lijkt ons een geschikte plaats voor dit gesprek. De uitnodiging staat overigens nog open.

Lest best: En dit zijn de bouwtekeningen en inrichting
Wij hebben de hand weten te leggen op de bouwtekeningen van het pand waar de Apple Store in Haarlem in zal komen. OMT’s redacteur Jan David is in het dagelijks leven architect en heeft geprobeerd op basis van het interieur van reeds bestaande Apple Stores invulling aan bouwtekeningen te geven. Hieronder zie je een indicatieve schets van de indeling. (Klik op de afbeelding om alle details in hoge resolutie te zien)
bouwtekening applestore haarlem

Heb je tips, opmerkingen of aanvullende inside-informatie over de nieuwe Apple Store in Haarlem? Deze zijn welkom op het e-mail adres [email protected] Je kan via deze pagina ook een anonieme tip insturen.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  jesper211232

  Leuk stuk, no nog een apple store in het oosten

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Toch nog ruim 3 weken tot 1 april volgens mij……..:roll: ;-)

  ??

 • Profielfoto
  Sander van Leeuwen

  Wat doet jullie denken dat het pand iets verderop geen kanshebber is? Dat (zie Google maps: http://goo.gl/maps/IMcSt) is nog veel grondiger gesloopt dan het pand dat hierboven wordt aangehaald, alleen de directe gevel staat nog overeind.

  Het is wat mij betreft een veel mooier en karakteristieker pand om een Apple store in te hebben:)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Sander, dat pand hebben we onderzocht. Ik ben ook van mening dat dit een veel mooier pand voor een Apple Store is. Echter zegt de projectontwikkelaar van dat pand dat er een kledingwinkel in komt. De vergunningen die wij hebben gezien onderbouwen dit.

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Wat ik alleen apart vind, is dat er op de Apple website nog steeds geen vacatures open staan voor de komende store in Den Haag, maar wel voor Haarlem, terwijl Den Haag al veel langer bekend is.

 • Profielfoto
  RTM85

  Begrijp me niet verkeerd, maar.. Waarom in godsnaam Haarlem? Past toch niet thuis in het rijtje Parijs, Londen, Keulen, … Doe dan lekker eentje in Rotterdam of Utrecht.

 • Profielfoto
  BartFolkers

  Amsterdam, Den Haag en Haarlem liggen zo dicht bij elkaar! Waarom niet Eindhoven, Arnhem, Enschede of Groningen? Zo wordt het een beetje verdeelt.

 • Profielfoto
  PH-SKY

  Wat heerlijk, een Apple Store op 5 minuten loopafstand!:cool:

 • Profielfoto
  Xcode

  Hopen dat Apple snel een winkel opent in Groningen, want we hebben in het noorden niet zoveel aan een Apple Store in Amsterdam en Haarlem. iCentre Groningen is niet een fijne winkel.

 • Profielfoto
  Mikeapple421

  op bovenstaande foto te zien bestaat het pand bestaat uit meerdere lagen

  Ik ben niet goed in nederlands maar dit is nie goed

 • Profielfoto
  DouweSCH

  @RTM85: Past het dan wel in het rijtje Sindelfingen, Oberhausen, Dijon, Rozzano? Apple Store’s zitten niet alleen in wereldsteden…

 • Profielfoto
  aukem

  Wat heerlijk, een Apple Store op 5 minuten loopafstand!:cool:

  Ik zou er een halve moord voor doen….

 • Profielfoto
  aukem

  Mogelijk twee verdiepingen
  Zoals op bovenstaande foto te zien is, bestaat het pand bestaat uit meerdere lagen.

  Ff snel veranderen raymon:)

 • Profielfoto
  aukem

  Mooi artikel en leuk onderzoek Raymon;)

 • Profielfoto
  bestbier

  2 Apple stores 19 kilometer van elkaar verwijderd. Ik blijf het idioterie vinden.

 • Profielfoto
  Vassilli

  Apple store om de hoek… Heerlijk.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik vermoed dat Apple ook gewoon wacht totdat er een mooie plek te koop is. Haarlem is de tweede stad van Holland (na Dordrecht) en heeft een erg mooi en oud centrum.
  Als er in andere plaatsen in Nederland niet het perfecte pand voor Apple te koop is, doen ze het niet. Er zitten wel hoge eisen aan zo’n Apple Store.

 • Profielfoto
  LdeV

  Kunnen jullie niet een keer een update over de Haagse Apple Store plaatsen?

 • Profielfoto
  Rio

  Laat ze inderdaad ook maar eens in de oudste stad van Holland een Apple Store openen! Die iAM store die hier in Dordrecht zit heeft nooit wat op voorraad!

  Helaas dat alle mooie panden in Dordrecht niet in de buurt liggen van de andere winkels. En het enige pand waarin ik ze ziet intrekken is de oude Mc Donalds, maar die is net verbouwd tot twee nieuwe kledingwinkels….

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Wonen boven een Apple store dat zou pas cool zijn

 • Profielfoto
  Ansems

  @Icandy ik zou wel in het kantoor boven de Amsterdamse willen wonen. Heb er n keer n rondleiding gehad en wouw wat n uitzicht over A’dam en btw stond er helemaal voor met cinema displays ook mooi mee genomen toch. En tussen in kon je naar beneden kijken de Apple store in.

 • Profielfoto
  iTunes.Apple

  Zoals Jesper zeg laat er maar een Apple Store komen in Utrecht, Nijmegen of Arnhem. Vooral in Utrecht zou een mooi centrale plek voor Nederland zijn om een Apple Store te openen.

 • Profielfoto
  Pedro

  Apple op nummer 99 het andere grote pand komt een Zara in. Overigens is 99 niet anders afgesloten dan andere bouwplaatsen in de binnenstad hoor. Gewoon netjes een schutting er omheen. Valt ook niets te zien, groot gapend gat.

 • Profielfoto
  Jordy1994

  Nu nog een in Enschede en ik ben tevreden.

 • Profielfoto
  iBen

  Leuk hoor zo’n Apple store om even rond te neuzen maar aankopen doe ik toch maar bij Dixons. Filialen in het hele land te vinden en standaard 3 jaar garantie op Apple producten zonder extra kosten. Dus Apple care is overbodig. Is een flinke besparing!

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  @iBen NUFF SAID!!!

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  iBen 23 uur geleden
  Leuk hoor zo’n Apple store om even rond te neuzen maar aankopen doe ik toch maar bij Dixons.

  Yep. Maar heeft de Dixons een Genius Bar. Of een APR. Afgelopen week naar de MacBook Pro 2007 van mijn buurman gekeken. Volgens A-Mac was het moederbord stuk, 625 euro ex btw zou de reparatie kosten. Ik heb er Drive Genius (niets) en DiskWarrior (bingo!) over laten lopen en hij draait weer als een zonnetje.

 • Profielfoto
  Jhaarlem

  Dat is een mooi rijtje voor een mooi stukje haarlem…
  Zara, Apple, The Sting
  Toch jammer dat de Cinema Palace plaats heeft moeten maken voor Esprit!

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Hopen dat Apple snel een winkel opent in Groningen, want we hebben in het noorden niet zoveel aan een Apple Store in Amsterdam en Haarlem. iCentre Groningen is niet een fijne winkel.

  Idd, daar ben ik het met je eens! ik woon in drenthe en heb niet echt goede ervaring met iCentre..

 • Profielfoto
  Racer1

  Al meer bekend over de store in haarlem?

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik blijf mijn hoof breken waarom Haarlem? Ik kan letterlijk niet 1 motivatie bedenken waarom ze daar voor lijken te hebben gekozen.

  – In verhouding tot andere steden met een AppleStore is Haarlem een gehucht.
  – Het klantbereik, mede op basis van inwoners binnen het doelgebied ligt veel te laag.
  – Haarlem ligt in de achtertuin van Amsterdam en het bereik verder van Amsterdam af is er niet omdat daar de Noordzee ligt.
  – Er zijn voldoende steden in Nederland die veel meer aan het profiel voor een AppleStore voldoen zoals Rotterdam, Utrecht, Den Haag, of iets verder uit de Randstad.
  – Logistieke bereikbaarheid is slecht omdat het tussen Amsterdam en de Noordzee geklemd ligt.
  .
  Begrijp me niet verkeerd, Haarlem is leuk.. Maar een AppleStore in Haarlem?

 • Profielfoto
  Ra

  Haarlem is ‘pilot’ stad nr.1 in Nederland. Als een winkel in Haarlem goed loopt dan doet een winkel het ook goed in de rest van Nederland.

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Begrijp me niet verkeerd, maar.. Waarom in godsnaam Haarlem? Past toch niet thuis in het rijtje Parijs, Londen, Keulen, … Doe dan lekker eentje in Rotterdam of Utrecht.

  Ik snap er ook helemaal niks van :S heel vreemd.

 • Profielfoto
  recoiller

  @Re: Waar haal je die wijsheid vandaan dat Haarlem ‘pilot’ stad nr.1 in Nederland is? Ik denk dat er heel wat meer winkels in pilot stad nr 1 Amsterdam zitten dan in Haarlem. Alsof je een winkel helemaal gaat optuigen om te testen in een stad als Haarlem. ALs Apple een pilot wil dan kiezen ze daar echt niet een gehucht als Nederland voor.