Adobe CTO naar Apple

Door: Raymon Mens - 9 reacties

In 2010 zette Steve Jobs op de Apple-website uiteen waarom Adobe volgens hem in het verleden leeft en flash voltooid verleden tijd is. Adobe reageerde door te stellen dat Apple er eigenlijk helemaal niet toe doet. De twee bedrijven lijken een ingewikkelde relatie te hebben.

Het is daarom opmerkelijk dat¬†Kevin Lynch, Adobe‚Äôs CTO en uitgesproken voorstander van Flash, per 22 maart voor Apple gaat werken. AllThingsD bevestigde dit vannacht. Lynch zal bij Apple de rol van¬†VP of Technology gaan vervullen en rechtstreeks rapporteren aan Apple’s¬†Bob Mansfield, Senior Vice President of Technologies.

OMT duikt in de recente geschiedenis en zet op een rijtje waar de kersverse VP of Technology zich bij zijn nieuwe werkgever op kan gaan storten. Misschien is de overstap toch niet zo opmerkelijk.

Het verleden
Lynch stak zijn mening over Apple’s besluit om geen flash op iOS te ondersteunen in het verleden niet¬†onder stoelen of banken. Anno 2013 lijken de¬†gemoederen wat bedaard en wordt er vooral vooruit gekeken. Lynch zou bij Apple nieuwe kansen zien¬†en daarom overstappen.

Het is niet de eerste keer dat Apple personeel van Adobe overneemt. Vorig jaar kocht het bedrijf uit Cupertino Todd Teresi weg bij de Flash-maker. Teresi is zich bezig gaan houden met de ontwikkeling van het iAd-platform.

Het heden 
Ondanks het hoofdpijndossier Flash, betekenen Adobe en Apple veel voor elkaar, misschien kunnen ze zelf niet zonder elkaar. Op menig Apple-apparaat staat software van Adobe. Denk bij het Mac-platform aan het praktisch onmisbare Photoshop, Premiere Pro of de hele Creative Suite.

Ook op iOS is Adobe sterk aanwezig. Niet alleen heeft het apps als Photoshop Expess en Adobe Reader in de AppStore staan, met Adobe Phonegap worden HTML5-apps gemaakt die ook op iOS werken.

De toekomst
De voormalig Adobe CTO kan in de toekomst genoeg voor Apple beteken. Apple’s pro-apps Logic Pro, Aperture en Final Cut Pro kunnen wel wat aandacht van een ervaren softwarearchitect¬†gebruiken. Ook de voor Apple belangrijke iCloud-service met webapps lijkt een geschikt werkterrein voor¬†Lynch.

Zo gek is de overstap van de voormalig diehard Flash-evangelist misschien niet.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  michiel112

  Wel gek toch dat hij dan niet in een softwaredivisie is ingedeeld?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik ben benieuwd…! Zonder Adobe kunnen we volgens mij niet. Het meest gebruik is volgens mij nog wel Adobe Reader, om PDF’s te kunnen openen.

 • Profielfoto
  essiw

  @macaanzee, ik heb geen flauw idee waar je het over hebt. Ik heb geen adobe reader, je kan de pdfjes gewoon openen met voortvertoning…

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @essiw totdat je een interactieve PDF gaat openen… Er is trouwens een heel groot verschil tussen de (on)mogelijkheden van PDF readers op je desktop/laptop systeem en op je iOS/Android systeem.

  Adobe heeft zelf, vlak na de dood van Steve Jobs aangekondigd dat er geen nieuwe Flash versie voor mobiele apparaten komt. Flash als ontwikkelingsprogramma zeker in combinatie met PhoneGap blijft welzeker bestaan.

  Overigens zijn de leukste Adobe apps voor iOS, zeker in samenwerking met de Creative Suite/Creative Cloud, Adobe Ideas en Photoshop Touch.

  Of Lynch zich echt met Logic, Aperture en Final Cut kan bezighouden betwijfel ik. Er zal toch wel iets van een concurrentiebeding zijn?

 • Profielfoto
  1984

  Zo gek is de overstap van de voormalig diehard Flash-evangelist misschien niet.

  schreef de Apple evangelist

  essiw
  @macaanzee, ik heb geen flauw idee waar je het over hebt

  hierover mischien klik o.a

 • Profielfoto
  essiw

  @1984, ik weet heus wel wat adobe reader is… Het ging mij er om dat het leek alsof macaanzee bedoelde dat je voor pdfjes adobe reader nodig hebt.

  @mousemighty, ik ben nog nooit zon interactieve pdf tegengekomen, sterker nog dit is de eerste keer dat ik er van hoor, zal wel niet veel gebruikt worden dan;)

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @essiw Iets met leven onder een steen?;-) Al sinds jaar en dag kan een PDF video/geluid en knoppen bevatten of bijvoorbeeld een invulbaar formulier. Ik zeg doe je best met Voorvertoning.

  Voorbeeldje

  Probeer alle knoppen eens (onderin de balk) en kijk ook vooral op pagina 9.
  Bekijk daarna dezelfde PDF met Acrobat Reader (Pro). Overigens is dit de laatste, de eerste verscheen in november/december 2009

 • Profielfoto
  essiw

  @MouseMighty
  Iets wat pas een jaar uit is, en blijkbaar nauwelijks gebruikt wordt, dat noem ik niet onder een steen leven…
  Zoals ik al zei heb ik geen acrobat reader, en die ga ik niet downloaden voor dit voorbeeld;) Maar alle knoppen werken gewoon in die balk daaronder (behalve misschien die het schermvullend zou moeten maken, maar dat kan voorvertoning zelf al). Verder kan je gewoon invulformulieren invullen, mocht je daar problemen mee hebben kan je gewoon zelf tekst intypen via voorvertoning…
  Het enige wat ik niet zie werken is een filmpje in het document.

  Om eerlijk te zijn vind ik het allemaal wel geinig, maar het blijft een pdf document, pdf documenten zijn de bedoeling om uit te printen, voor al die leuke dingen die in die interactieve pdf zitten kan je net zo goed een powerpoint/keynote maken…

 • Profielfoto
  essiw

  ^haha fail bot, heeft niet eens door dat dit geen spanje is;)