‘AAPL meest ondergewaardeerde aandeel’

Door: Raymon Mens - 34 reacties

Het aandeel Apple daalde vandaag tot het laagste niveau sinds een jaar. Toch is men bij Goldman Sachs positief over AAPL, analyst Bill Shope van de Amerikaanse zakenbank noemt in een artikel op BusinessInsider AAPL het meest ondergewaardeerde aandeel op Wall Street.

Aandelen hebben een zogenaamde ‘upside’, dit percentage drukt uit hoeveel de waarde van het aandeel volgens analisten in de toekomst zal stijgen. Apple voert de lijst met upside-aandelen momenteel aan met een upside-percentage van 49,5%. Volgens de analist is het aandeel Apple, gezien de positieve upside, momenteel een goede aankoop. Hij geeft dan ook een BUY advies aan klanten van Goldman Goldman Sachs.

Google lijkt te profiteren van de lage koers van het aandeel Apple. Sinds het aandeel Apple zakt, stijgt het aandeel Google. De prijs van een aandeel Google is momenteel twee keer zo hoog als die van een aandeel Apple.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  Warudin

  AAPL

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik wil het graag geloven hoor,…. maar zijn we niet vergeten wat de werkwijze is van GS?
  GS stelt het belang van het eigen bedrijf boven die van de klant. Dat bleek al aan het begin van de kredietcrisis. Of zijn we dat nu plots allemaal vergeten??
  Het lijstje is een lijstje van aandelen die GS vermoedelijk nog kwijt moet tegen een redelijke prijs…en dan worden door GS de Muppets aan geroepen (Muppet=klant).

 • Profielfoto
  JeePee123

  Goldman Sachs zal wel een short positie hebben in Apple. Het blijft een Muppet show daar.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Goldman Sachs zal wel een short positie hebben in Apple. Het blijft een Muppet show daar.

  Ik kan je niet volgen, waarom zouden ze Apple aanbevelen terwijl ze short zitten in Apple?

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Dat is ook niet te volgen, want het klopt niet.

 • Profielfoto
  JeePee123

  Sorry. gehad hebben had er moeten staan. Nu weer omhoog aanbevelen en dan weer short gaan.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Wat heb je aan aandeel die niet hoger kan en ze betalen geen winst uit ? Niks. Ondergewaardeerd? mha denk het dan niet he :).

 • Profielfoto
  Marius1976

  Ik denk eerder dat het aandeel zeer lange tijd vet OVERgewaardeerd is, en dat er nu een realistische correctie plaatsvindt. Beetje vergelijkbaar met de huizenmarkt.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Kan allemaal wel zo zijn, maar als Apple niet is HEEL SNEL met wat NIEUWS op de proppen komt, ga ik toch serieus overwegen om over te stappen.

 • Profielfoto
  Macnido

  De spanning is er een beetje af bij AAPL en dan zakken de aandelen. Tijd om de kast eens open te trekken!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De enorme daling van de waarde van Apple aandelen heeft helemaal geen logische oorzaak, maar lijkt me puur veroorzaakt door vage onderbuik sentimenten. Er is geen enkele reden om te denken dat de vooruitzichten van Apple slecht zijn. Wij als liefhebbers zijn misschien niet 100% tevreden, maar de verkoop, de winst, de vooruitzichten zijn uitstekend. Dan is een koop van aandelen (en dus stijging) logisch en niet verkoop (dus daling).
  .
  Met Philips gaat het niet best. Vooruitzichten onzeker. Toch stegen de aandelen. KPN: gaat al jaren slecht en vooruitzichten onzeker. Concurrentie groot. Toch stegen aandelen.
  Misschien zijn de verwachtingen van Apple te hoog en teveel opgeklopt door de media. Er wordt duidelijk met andere maten gemeten.
  .

 • Profielfoto
  Marius1976

  @MacAanZee: over welke KPN aandelen heb jij het? Die aandelen staan momenteel op een historisch dieptepunt.

 • Profielfoto
  Zakske

  @Marius1976: je moet niet al te veel waarde hechten aan het geleuter van MacAanZee, als Apple morgen de iAnus zou lanceren kocht hij er direct tien voor eigen gebruik. Het blijft wel een gegeven dat het aandeel nu “redelijk” goedkoop is, maar zolang er geen duidelijk dieptepunt bereikt is koop ik het niet. Vergeet niet; eind 2008 flikkerde het aandeel – zonder slecht nieuws – binnen een paar maanden ook van bijna $200 naar minder dan $80.

 • Profielfoto
  Facundo

  Een safe belegging voor de langere termijn is Apple nooit geweest en zal het ook nooit worden. En als men al over horloges en brillen begint te praten weet de belegger ook wel hoe laat het is: Er zullen voorlopig geen nieuwe ‘wow’-factors meer komen. En die zijn er overigens na de originele ipad ook niet meer geweest.

 • Profielfoto
  murdock1

  Veel vernieuwing komt er nu niet.die iwatch die er zou komen hebben de concurrenten ook al. Nu maar hopen ze snel met iets spectaculair komen. Dan zal het aandeel wel stijgen.

 • Profielfoto
  AT024

  in de artikel staat: Google lijkt te profiteren van de lage koers van het aandeel Apple. Sinds het aandeel Apple zakt, stijgt het aandeel Google. Een aandeel Google is momenteel twee keer zoveel waard als een aandeel Apple.

  Dit is een grote fout van de artikel. Apple aandelen zijn veel meer waard dan de Google aandelen. Op dit moment zijn Apple aandelen (AAPL) 399,7 miljard waard en Google aandelen (GOOG) 274,1 miljard waard. Wat een grote fout van jullie.

 • Profielfoto
  AT024

  *correctie: het artikel. haha

 • Profielfoto
  AT024

  je moet namelijk niet per aandeel kijken…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Marius: Ik hou de beurs niet continue bij, maar toen KPN onlangs slechte resultaten bekend maakte, steeg de koers flink.

  @Zakske: ik koop helemaal geen dingen die ik niet nodig heb, waar slaat dat op! Ik heb het in mijn reactie ook helemaal niet over de producten van Apple, waar ik trouwens heel tevreden mee ben. Ik gebruik al 20 jaar Apple computers en andere produkten. En hoezo zit het aandeel van Apple niet op een dieptepunt? OK het is ooit lager geweest, maar 5 maanden geleden stond het Apple aandeel nog boven de € 702 en intussen is dat gedaald naar € 425. Dat is een achteruitgang van maar liefst € 277 in een hele korte periode. Vooral veroorzaakt – volgens mij – door het hypegedrag van de pers, die maar blijft schrijven over het uitblijven van innovatie. Terwijl het bij de waarde van een aandeel zou moeten gaan over omzet, winst en vooruitzichten van het bedrijf.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @MacAanZee:

  De waarde van een aandeel gaat zelden over omzet en winst; vooruitzichten wat meer … maar bij de meeste aandelen gaat het om de waan van de dag en hypes. Er wordt ook niet voor niets op de beurs gesproken over ‘sentiment’

 • Profielfoto
  Robertoo

  Eens met AT024 z’n comment; een aandelenkoers bepaalt niet de waarde van het aandeel, maar je moet kijken naar marktkapitalisatie (= aandelenkoers * aantal uitstaande aandelen); daar staat Apple nog flink boven Google.

  Dat gezegd hebbende klopt het wel dat Apple momenteel heel erg laag staat. Als je naar een veelgebruikt ratio kijkt, de koers/winst verhouding, dan is deze erg laag voor een bedrijf als Apple (onder de 10). Dit suggereert dat de markt momenteel geen grote groei verwacht in Apple. Voor een investeerder die die groei wel verwacht is het aandeel daarom nu zeer aantrekkelijk!

 • Profielfoto
  THX-1138

  MacaanZee kletst maar wat. Uberfanboy. Als je een Apple-logo op een drol plakt zal MacaanZee zijn gezicht er vol lust en verrukking in rondwentelen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wat heb je aan aandeel die niet hoger kan en ze betalen geen winst uit ? Niks. Ondergewaardeerd? mha denk het dan niet he :).

  Apple betaald wel winst uit, namelijk $2,65 per kwartaal. Dat is 2,5% per jaar.
  En vertel eens, waar jij op baseert dat het niet ondergewaardeerd is. Want dit soort kreten roepen op basis van gevoel daar hebben we niets aan.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Kan allemaal wel zo zijn, maar als Apple niet is HEEL SNEL met wat NIEUWS op de proppen komt, ga ik toch serieus overwegen om over te stappen.

  Ben je gelukkiger met je iPhone5 als Apple bekend maakt dat ze een deal hebben met China mobile?
  En overstappen omdat?? Wat is de reden?

 • Profielfoto
  Facundo

  Wat mij steeds weer zo intrigeert aan @MacAanZee is dat hij nooit ergens blijkt geeft van enige kennis over een onderwerp, maar vervolgens wèl schaamteloos met de meest idiote ‘wijsheden’ komt. Meestal komen die neer op een sinister complot van Apple-haters.
  @Swiftly: Waar lees jij dat THX-1138 het over een iphone heeft? Misschien heeft hij het wel over z’n Mac/OSX! En op dàt gebied zou hij niet de enige zijn die boos en ongeduldig is.

 • Profielfoto
  Zakske

  En hoezo zit het aandeel van Apple niet op een dieptepunt?

  Simpel; dat is mijn persoonlijke mening. Toen ik met beleggen begon heb ik vaak te vroeg een aandeel gekocht, om het vervolgens nog fors te zien dalen voordat het herstel inzette. Toen Apple $500 stond schreeuwde iedereen al dat het extreem goedkoop was, en stiekem staat het nu weer bijna $75 lager. De Amerikaanse beurzen staan op recordhoogte en het aandeel Apple volgt de trend niet, dus volgens mij is het dieptepunt nog niet bereikt.

  Dat is een achteruitgang van maar liefst € 277 in een hele korte periode. Vooral veroorzaakt – volgens mij – door het hypegedrag van de pers, die maar blijft schrijven over het uitblijven van innovatie.

  Volgens deze theorie moet je de extreme stijging van het aandeel de afgelopen jaren ook aan exact datzelfde hype-gedrag in de media toeschrijven. Ik meen me te herinneren dat er een half jaar geleden op OMT artikelen stonden met koppen zoals “AAPL gaat naar de $1.000”, “Apple wordt het eerste bedrijf dat een biljoen dollar waard is”, enz. Allemaal bullshit; een aandeel stijgt en daalt, en als belegger moet je daarvan profiteren.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @zakske
  @MacAanZee
  .
  Ik denk dat jullie er beide naast zitten. Beide geven gen enkele objectieve waardering van de koers van Apple.
  Ik bekijk het objectief.
  De winst is nu ca. $40 per aandeel. Verder heeft Apple ca. $130 cash per aandeel. De winst staat onder druk (dat is op dit moment de algemene gedachte gang). Dus, ik ga uit van een winstdaling, naar $30 per aandeel.
  Ook ga ik uit van een k/w van 12, wat laag is voor een technologie bedrijf. Ik kies het laag omdat de winstgroei vanaf die $30/aandeel beperkt zal zijn (conform huidige geldende opinie).
  Dus: (30 x 12)+130=490
  Hierin zit al een forse winst daling!!!

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik bekijk het objectief.

  Dat heeft helemaal geen enkele zin, want de beurs is niet objectief. Het aandeel Apple is de afgelopen maanden zo hard gekelderd omdat een paar héél grote Amerikaanse hedge-funds eruit zijn gestapt. En dan kun je wel leuteren over “objectiviteit”, maar de markt werkt op sentiment. De huidige koers is simpelweg wat de markt momenteel denkt dat het aandeel waard is… punt uit. Ik denk stiekem ook dat het aandeel meer waard is, maar waarom zou ik nu kopen? Het aandeel is gewoon te snel te hard gestegen, en nu daalt het te snel te hard. Prima! Ik wacht tot er een duidelijk dieptepunt bereikt is om in te stappen, en dat kan zelfs onder de $400 zijn.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @zakske

  Het artikel ging over de waardering. Niet over sentiment. Ik snap wel dat door sentiment speculanten/beleggers het aandeel (te) laag waarderen. Dat is de kern van waarop beleggers als Warren Buffet zoveel winnen. Ze kopen als het sentiment slecht is voor de aandelen omdat ze weten wat het bedrijf werkelijk waard is.
  En over je aankoop moment. Prima dat je wacht, dat moet je zelf weten. Ik weet niet op welk signaal je zit te wachten,…hoor je daar een bel of zo?
  Ik kijk naar objectieve waarderingen, en ik blijf er bij dat het aandeel momenteel laag gewaardeerd wordt. Ik heb niet gezegd dat het aandeel niet nog lager gewaardeerd kan worden, echter ik vertrouw er op dat de koers uiteindelijk wel weer goed gewaardeerd wordt.
  PS ik bezit aandelen Apple, dus het gaat mij persoonlijk niet om een aankoopmoment

 • Profielfoto
  MacMartino

  He, eindelijk een positief verhaal over AAPL aandelen. Werd tijd;) ik heb de hele koersval meegemaakt, helaas niet in januari uitgestapt. Scheelt toch gauw 35% (auw) en voordat we weer bij het topniveau zijn, moet AAPL eerst ca. 60% omhoog. Dat zal nog wel ff duren.
  Ik denk dat profi bloggers het neagtieve sentiment zaaien, zodat hun financiers kunnen oogsten met aandelenhandel. Het is een soort matchfixing geworden, maar dan op de beurs. Er is zoveel geld mee gemoeid, dat de macht van de media om koersen te beïnvloeden vol gebruikt wordt door zowel de spelers zelf als de grote handelaren. En geef ze eens ongelijk;)

 • Profielfoto
  Zakske

  En over je aankoop moment. Prima dat je wacht, dat moet je zelf weten. Ik weet niet op welk signaal je zit te wachten,…hoor je daar een bel of zo?

  Nope, maar er bestaan bepaalde indicatoren (RSI, MACD, ROC, MFI, etc.) die in combinatie met het algemene marktsentiment handig kunnen zijn bij je beslissing om een aandeel te kopen. Het eerste aandeel dat ik ooit kocht was NKE (Nike), nadat ze één slecht kwartaal hadden. De beurs zat toen tegen omdat de dot-com bubble net gebarsten was, en iedereen was zenuwachtig. Het aandeel kelderde (dit is héél lang geleden, dus pin me niet vast op de exacte cijfers) denk ik van $49 naar $33, ik stapte in & vervolgens dook NKE naar de $26… en pas meer dan anderhalf jaar later kon ik het dumpen voor $47. Iemand met meer verstand van beleggen had gewacht tot er een echt dieptepunt was bereikt ($26), en had het vervolgens een paar weken later voor $28 of zo gekocht.

  PS ik bezit aandelen Apple, dus het gaat mij persoonlijk niet om een aankoopmoment

  Eerlijk van je om dit te vermelden. Ik bezit op dit moment geen aandelen Apple, maar ik koop ze graag als de prijs oké is. En als ik ze zou kopen gaat het bij mij enkel om de snelle winst (b.v. een run van $400 naar $500), dat geef ik eerlijk toe. De beste les is immers: “never fall in love with a stock”.

 • Profielfoto
  Ezra

  De prijs van een aandeel Google is momenteel twee keer zo hoog als die van een aandeel Apple.

  Als = dan?

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @Zakske
  Ik had de aandelen voor ongeveer $8 gekocht in 2002. En ook een aanzienlijk aantal…. ik heb genoeg reden om verliefd te zijn op deze aandelen!:)
  En het gezegde klopt ook niet. Zou jij dit ook zeggen tegen Warren Buffet? Die heeft miljarden verdiend met kopen en houden!
  Ik ben een groot aanhanger van Warren.
  Over die indicatoren, dat is bullshit. Achteraf zie je dat een MACD (bijvoorbeeld) heeft aangegeven dat je had moeten kopen, echter je weet nooit of de MACD nog verder daalt. Die hele technische analyse wordt gepromoot door banken die hopen dat je daardoor meer gaat kopen en verkopen zodat ze meer provisie binnen halen. De laatste tijd worden sprinter in dat zelfde kader aan de man gebracht.
  Hou jij je maar aan die gezegden en spek die bank van je nog maar wat meer, dan hou ik mijn aandelen lekker vast.
  En als jij op basis van de MACD handeld, dan had je die Apple aandelen allang moeten kopen. Namelijk in de week van 20 november 2012 gaf de MACD op een koers van $540 een koopsignaal. …..dus…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Zakske: de enorme stijging van Apple aandelen vorig jaar is deels te danken aan enorme verkopen van Apple producten, maar deels ook aan hypen van de pers.
  En wat beurssentimenten betreft: ik vind het angstaanjagend dat onze economie afhankelijk is van mannen die met miljarden goochelen, beïnvloed door de emotie van het moment en sentimenten in de pers. En zich verder bijna nergens iets van aantrekken. Dat leidt tot enorm risicovol gedrag (daar hebben we nu die enorme crisis aan te danken) en tot enorme fluctuaties in winst en verlies. Gevaarlijk voor mensen en voor bedrijven. Naar het functioneren van bedrijven wordt te weinig gekeken, teveel naar de winst of verlies van de aandelen. Zakkenvullers, dat zijn het in de financiële wereld.