Aah wat lief: Mac uit 1984 praat met Siri

Door: Koen van Tongeren - 8 reacties

Je kent ze wel, de video’s op YouTube met zo’n overdadige hoeveelheid cuteness dat zelfs de grootste chagrijn een warm gevoel van binnen krijgt. Babbelende baby’s, stoeiende pandabeertjes of een labrador die zijn jong leert traplopen. Allemaal hartverwarmende voorbeelden van interacties tussen mensen of dieren. Er is echter meer nodig om het hart van een doorgewinterde Apple-fanboy te doen smelten; een onderonsje tussen een 29 jaar oude Mac en een iPhone met Siri bijvoorbeeld.

Niles Mitchell vindt het leuk om oude en nieuwe technologie met elkaar te laten communiceren. In dit voorbeeld gebruikt hij zijn Macintosh 512k uit 1984. Mac’s uit die tijd waren in staat om tekst uit te spreken via het programmaatje ‘Speak’. Wat blijkt? Siri kan haar overgrootvader nog prima verstaan. Met tussenkomst van iCloud en een iMac wist Niles zo gesproken commando’s van de 512 via Siri door te geven.

Wie na het zien van dit filmpje in een sentimentele bui geraakt is kan op de site van Niles nog veel meer voorbeelden vinden van nieuwe en oude technologie die met een beetje creativiteit en geduld nog prima met elkaar overweg blijkt te gaan. Bij het zien van deze beelden, gecombineerd met de heerlijke ‘kloink’-geluiden van het toetsenbord en het knarsen van de floppy-drive houdt geen enkele Apple-fan het toch droog?