9292 OV-gegevens volledig in Google Maps

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Terwijl Apple druk bezig is met het toevoegen van 3D-beelden en Flyover-steden, meldt nu.nl zojuist dat Google vanaf vandaag alle data van openbaar vervoersdienst 9292 in hun Maps gaat verwerken. Hierdoor zijn gegevens van praktisch alle vervoerders per direct Ă©n realtime beschikbaar in Google’s kaartendienst.

Google Maps werkte al samen met 9292 en bevatte hierdoor OV-gegevens van NS, Connexxion en GVB. Vervoerders als Hermes (regio Eindhoven) of RET (regio Rotterdam) ontbraken echter. Door de intensievere samenwerking tussen 9292 en Google, zijn gegevens van alle vervoerders in Nederland vanaf nu realtime in de kaartendienst beschikbaar.

Google laat tegenover nu.nl weten OV-informatie een belangrijk onderdeel van zijn kaartendienst te vinden. Niet alleen voor Nederlandse gebruikers, maar ook voor toeristen die Nederland willen bezoeken en gewend zijn Google Maps te gebruiken. Hierin verschillen de zoekgigant en Apple van mening. Apple stelde bij de introductie van zijn eigen kaarten-app dat OV-informatie echt iets voor externe apps is.

Op moment van schrijven lijkt de OV-informatie nog niet in Google Maps opgenomen. Metrohalte Blijdorp, in de buurt van het OMT-kantoor en van vervoerder RET, blijkt nog geen vertrekinformatie te bevatten.

 

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Mike Bear

  Data is meervoud. Dus ‘zijn data’.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ah, vandaar dat het OV er gisteren helemaal uit lag in de Google Maps iPhone app?

  Perfect nieuws! De 9292 app is fijn voor het vooraf plannen en in je agenda zetten van een reis, maar onderweg is Google Maps (en Trein) ideaal!

 • Profielfoto
  sallandsebeer

  Nou nou Apple.

  Jullie blijven een beetje achter..

 • Profielfoto
  poing

  mooi spul hoor google maps.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Op mijn Android-telefoon gebruikte ik Google Maps heel veel, inderdaad ook als toerist. Het is echt relaxed om bijv in Barcelona gewoon vanaf je huidige locatie een OV-route te plannen naar een of andere bezienswaardigheid met de metro of bus, incl duidelijke uitleg over overstappen e.d.
  .
  Ik ben blij dat ik dit nu ook gewoon goed kan gebruiken op mijn iPhone 5.

 • Profielfoto
  Gogol

  Hoe relaxed is het als je geen databundel in het buitenland hebt? Ik ben dat niet als iedere MB 2 euro kost ;(

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Goh, dus Google kiest voor gebruikersgemak en Apple kiest voor een ratjetoe aan Apps? De rollen worden omgedraaid.

 • Profielfoto
  Napsju

  Spam!

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  vanaf vandaag, dus ingaande morgen? want ik zie nog geen updates van de apps en mijn buslijnen staan nog niet in google maps op m’n iPhone. Heeft iemand dit al geprobeerd?

 • Profielfoto
  THX-1138

  Kan niet wachten tot Apple de handdoek in de ring gooit en eindelijk Google Maps weer terugplaatst als default Maps-app.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Apple stelde bij de introductie van zijn eigen kaarten-app dat OV-informatie echt iets voor externe apps is.

  Heeft Apple soms stiekem meegewerkt aan dat verfoeide OV kaart systeem met zijn dubbele instapprijzen? Als zo’n externe app net zo lekker werkt als al die ‘externe’ vervoermaatschappijen dan gaat dat wel wat worden ja.

 • Profielfoto
  bestbier

  Raar. Ik woon in Den Haag en hij zegt “OV-weergave niet geschikt voor zoomniveau of regio”. ???

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Doet het er toe of het in Apple Maps zit? Je kunt op je iPhone gewoon Google Maps draaien.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Als je leuke plaatjes met 3D weergaven, waar je helemaal niks aan hebt, wil zien dan ga je naar Apple Maps.
  En als je een kaart nodig hebt om te reizen of de weg te vinden, waar dacht ik een kaart voor bedoelt is,….dan ga je naar Google Maps.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik begin Apple wel een beetje irritant te vinden.
  Men doet meer om “basic” te blijven, dan om iets bruikbaar te maken.
  Zo vind ik toch nog altijd Outlook een stuk beter dan Calender.
  Welke iCal heeft bij Apple bedacht dat je agenda, mail en contacten uit elkaar moet houden ….terwijl ze in iTunes, echt alle shit die je maar kan bedenken samen voegen…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Toen deze week mijn ouwe Becker navigatie op de A2 het spoor bijster raakte (daar is ook veel veranderd en ik heb hem een tijd niet geupdated) dacht ik Apple Maps als redder in de nood te gebruiken. Die heeft me al vaker snel en doeltreffend geholpen, hoewel ik die fluisterende en ietwat hijgende meneer wat moeilijk kan verstaan. (Graag het heldere en altijd vrolijke stemgeluid van Kim Feenstra daarvoor in de plaats of voor mijn part de Gooise Eva Jinek:) ECHTER: Apple bracht me in Nieuwegein, terwijl de gezochte straat in Utrecht Zuid zit. Ik dacht “ik heb ook Google Maps app” en schakelde die in. Maar die doet dus helemaal geen navigatie. Laat alleen de route zien. Klopt dat?? Daar heb je ook weinig aan.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Toen deze week mijn ouwe Becker navigatie op de A2 het spoor bijster raakte (daar is ook veel veranderd en ik heb hem een tijd niet geupdated) dacht ik Apple Maps als redder in de nood te gebruiken. Die heeft me al vaker snel en doeltreffend geholpen, hoewel ik die fluisterende en ietwat hijgende meneer wat moeilijk kan verstaan. (Graag het heldere en altijd vrolijke stemgeluid van Kim Feenstra daarvoor in de plaats of voor mijn part de Gooise Eva Jinek:) ECHTER: Apple bracht me in Nieuwegein, terwijl de gezochte straat in Utrecht Zuid zit. Ik dacht “ik heb ook Google Maps app” en schakelde die in. Maar die doet dus helemaal geen navigatie. Laat alleen de route zien. Klopt dat?? Daar heb je ook weinig aan.

  Google Maps doet gewoon turn-by-turn navigatie hoor. Als je eenmaal een route hebt uitgekozen hoef je alleen maar rechtsonder op ‘Starten’ te tikken en de navigatie begint.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Raar. Ik woon in Den Haag en hij zegt “OV-weergave niet geschikt voor zoomniveau of regio”. ???

  Die functionaliteit gaat volgens mij over real-time OV-informatie, waarvoor Google nog geen deal heeft met 9292. Als je een route gaat plannen kun je dat echter gewoon via het OV plannen.

 • Profielfoto
  GeertGB

  Wie gebruikt eigenlijk dat hele flyover? Niet dat we daar in Nederland al iets mee kunnen overigens, maar ik ben meestal te voet, op de fiets of met de auto. Dus in ieder geval niet met een vliegtuig. Streetview is dan veel handiger. Ziet het er uit zoals verwacht of hoe zou het vanuit een vliegtui eruit zien? Snap er niets van.