Windows-/Android-versie van Björk’s iPad-app blijkt te moeilijk

16 reacties

Björk bracht in 2011 haar album Biophilia uit als iOS-app. Naast de nummers van het album bestaat de app van de IJslandse zangeres onder andere uit een lesmethode om basisscholieren meer te leren over muziek. Maar ja, niet elke basisschool heeft iPads dus besloot Björk om haar album ook voor Android en Windows 8 uit te brengen met behulp van Crowdfunding. Het project is nu echter alweer afgeblazen. Het maken van een alles-behalve-een-iPad-app blijkt namelijk moeilijker dan gedacht.

Twee weken geleden verscheen Björks Kickstarter-project dat 375.000 pond moest opbrengen. Daarmee zou Biophilia geport kunnen worden naar Windows en Android zodat gebruikers van andere tablets dan iPads ook konden genieten van het album en de bijhorende muzieklessen konden volgen. Inmiddels is het project echter weer gesloten. In een handgeschreven briefje legt Björk uit waarom. Volgens haar zijn Android en Windows zo ingewikkeld om voor te programmeren dat een team van acht programmeurs vijf maanden nodig zou hebben om Biophilia te porten.

briefje

Vooralsnog zullen dus alleen scholen met iPads de muzieklessen van Björk aan hun leerlingen kunnen aanbieden, maar er is hoop. In haar briefje schrijft de zangeres dat er al hard gewerkt wordt een een regulier curriculum van de lesmethode, waarschijnlijk gewoon op oud vertrouwd papier.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Dutchster

  Zelfs haar handschrift is vreemd…

 • Profielfoto
  snipper

  Ijslandse schrijf je als IJslandse.

 • Profielfoto
  ELPAPRIKA

  Wie is Björk?

 • Profielfoto
  Mona

  @Dutchster
  Dat dacht ik nu ook, ze doet ’t erom!

 • Profielfoto
  farl4web

  Wie is Björk? Haha! Soms voel ik me oud.

 • Profielfoto
  klaasb

  Dus ios apps zijn moeilijk te porten naar andere platformen?

 • Profielfoto
  johnkeates

  @klaasb: Nee, dat is geen goede conclusie. Alle informatie die je hier gekregen hebt is: iOS App X is in 5 maanden te porten naar andere platformen.

  Dat zegt dus alleen in dit specifieke geval iets over portability.

  Wat je wel kan stellen (als je meer informatie hebt, maar dat hebben we niet), is dat het makkelijker is om een App te maken voor iOS als je de frameworks van Apple al het zware werk laat doen, en dat datzelfde gemak dus niet voor de andere platformen lijkt te bestaan, onder andere door versplintering van het Android platform, en de verschillende soorten devices over de gehele markt van non-iOS devices op zich.

  Dus, zijn iOS in het algemeen moeilijk te porten? Waarschijnlijk niet, alle platformen ondersteunen een OO-based taaltje, ze hebben allemaal standaard frameworks om te meeste dingen niet meer constant zelf opnieuw uit te hoeven vinden, en als je kijkt naar bestaande apps lijkt het mogelijk te zijn (al is dat geen indicator voor de winstgevendheid, want daar zijn wel harde feiten over: iOS is een succes als het om software business gaat, de rest niet).

 • Profielfoto
  1984
 • Profielfoto
  Martink

  Ja je moet Apps van de grond af schrijven. Dat kost tijd. Denk niet dat het met moeilijkheid te maken heeft. Android programmeurs kunnen het vast wel in elkaar zetten. Maar ja kost tijd:)

 • Profielfoto
  Niels

  Boeiend… Wat een graf ‘muziek’…

 • Profielfoto
  1984

  Apps ……?

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Zelfs haar handschrift is vreemd…

  Welk eens IJslandse teksten gelezen?
  Grappig te zien dat in deze tekst ook IJslandse tekens zitten.

 • Profielfoto
  bestbier

  Björk is TOP!!!

 • Profielfoto
  Afroman

  Ik laat een traan achter voor de beunhazen hier

 • Profielfoto
  brinkey

  Andersom schijnt ook lastig te zijn. De David Gilmour app voor android is al een tijdje uit. Die voor iOS vertraagd: http://www.davidgilmour.com/index.htm

  En voor de pubers die zich afvragen wie David Gilmour is:
  http://www.youtube.com/watch?v=BaQrO55xmBs