Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 5 februari 2013

OS X-bug kan elke app laten crashen

Typ voor de grap eens ‘File:///’  (met hoofdletter F en zonder aanhalingstekens) in een tekstvak van een willekeurige applicatie op je Mac. Nou ja, doe eigenlijk ook maar niet want het gevolg zal zijn dat de app direct crasht, in ieder geval onder OS X 10.8 Mountain Lion. Deze uitermate vreemde bug werd afgelopen vrijdag gepubliceerd op Open Radar.

Het probleem doet zich ook voor als je een ander karakter gebruikt in plaats van de laatste ‘/’, maar niet als je even wacht voor je het laatste karakter intypt. Wie na het crashen van een app de moeite neemt om een melding bij Apple in te dienen komt tot de ontdekking dat er een nóg gênantere bug aan vast zit. Zowel de Console-app als de Crash Reporter-app crashen zodra je de melding hebt gedaan. Alleen met een commando in de Terminal is de Console weer tot leven te wekken.

Volgens The Next Web is de oorzaak van de bug te vinden bij het nieuwe herkenningssysteem in Mountain Lion, waarmee bijvoorbeeld telefoonnummers, namen en data in tekst automatisch gelinkt worden aan acties in de Agenda- of Adresboek-app.

Ongetwijfeld zal Apple met een oplossing voor het probleem komen, al is het de vraag of dat snel zal gebeuren. Na een beta-test van maanden lijkt het er immers op dat 10.8.3 nu snel zal uitkomen. Het is onduidelijk of Apple die uitrol zal uitstellen om de File:///-bug te verhelpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OS X-bug kan elke app laten crashen
Sluiten