Retina MacBook Air later dit jaar?

14 reacties

Het begon met de iPhone. Daarna volgde de iPad en uiteindelijk kwam ook de MacBook Pro aan de beurt. Allemaal hebben ze inmiddels een retina-scherm. De MacBook Air is tot nu toe buiten schot gebleven, maar volgens de laatste geruchten gaat daar later dit jaar verandering in komen.

De Taiwanese Economic Times beweert dat Apple op dit moment zijn toeleveranciers klaarstoomt voor een nieuwe MacBook Air die in het derde kwartaal van 2013 uit moet komen. Dit model zou de nieuwste generatie ‘Haswell’ Ultrabook-chips van Intel aan boord hebben. Ook de buitenkant zou ‘ge-facelift’ worden met als belangrijkste kenmerk een retina-beeldscherm.

Als het gerucht van de Economic Times waar blijkt te zijn wordt het nog spannend welke invloed het retina-scherm zal hebben op de prijs van de MacBook Air. Apple positioneert de Air als het instapmodel van de MacBook-reeks en zal daarom waarschijnlijk de prijs laag willen houden. Het is daarom mogelijk dat er (net als bij de MacBook Pro) een retina- en non-retina versie uit zal komen van de MacBook Air.

Tegelijkertijd is het ook denkbaar dat een veel hogere prijs voor een retina-scherm niet nodig is. Zo werd onlangs nog berekend dat een retina-upgrade de iPad mini niet meer dan 12 dollar duurder zou maken om te produceren. Retina-versies van de MacBook Pro kosten wél aanzienlijk meer dan hun niet-retina familieleden, maar de overgang van harddrive naar flash-opslag is daar een belangrijke oorzaak van. De MacBook Air heeft daarentegen altijd al gebruik gemaakt van Flash-opslag.

Zou jij meer overhebben voor een retina-versie van de MacBook Air?

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  J-P-H

  Een “goedkope” instap Mac blijft wel nodig (voor mijn kinderen!).
  Want voor een vaste desktop krijg ik hier thuis echt niet meer de handen op elkaar….

 • Profielfoto
  MEEUW

  “Retina MacBook Air later dit jaar?” Ja tuurlijk, alleen niet te snel want anders verdien je niks.
  En niet vertellen wanneer hij komt, anders verkoop je er te weinig laatste kwartaal.

 • Profielfoto
  Malossi

  Leuk! Die wil ik wel hebben. Tegen die tijd is mijn huidige MacBook Air toch aan vervanging toe.

 • Profielfoto
  Roelof Roos

  Dat verhaal dat een retina scherm maar $12 meer zou kosten is voor een iPad mini en een MacBook Air een verkeerde voorstelling van zaken. Kan wel zo zijn dat het scherm zelf maar $12 meer kost maar je hebt ook snellere en/of meerdere (en dus duurdere) processors nodig om dezelfde perfomance te halen. Het gaat wel om 4 keer zo veel pixels. Meer processing power heeft ook grotere batterijen nodig, vandaar dan een iPad 3 dikker is dan een iPad 2. En dan zou het nog kunnen dat er bij de productie met een Retina scherm meer verloren gaan dan bij een gewoon scherm. Met de Retina MacBooks was er eerst een ‘gele zweem’ en nu hebben mensen last van dead pixels. Dat kost Apple allemaal geld.

 • Profielfoto
  IOS dude

  €12 duurder voor apple om te producern dus ongeveer €50 duurder voor de consument!

 • Profielfoto
  wouters97

  supergaaf ! die ga ik dus sowiso kopen, heb nl toch een laptop nodig volgend jaar

 • Profielfoto
  IPhonePeter

  Waarom zou je dan nog de 13 inch retina macbook pro kopen als je een dunnere en goedkopere retina macbook air kan kopen?

  IOS dude 2 uur geleden
  €12 duurder voor apple om te producern dus ongeveer €50 duurder voor de consument!

  12 euro duurder voor een bedrijf is veel reken maar op minimaal 150 euro duurder

 • Profielfoto
  J-P-H

  Waarom zou je dan nog de 13 inch retina macbook pro kopen als je een dunnere en goedkopere retina macbook air kan kopen?

  Daar heb je wel een punt. Hoe zou de range notebooks er dan uit moeten gaan zien? De voorspellingen op http://www.macrumors.com/2013/01/16/apples-2013-product-roadmap-predictions-multiple-iphones-retina-ipad-mini-all-retina-macbook-pros/ roepen daar ook veel vragen over op.
  Nog maar ff wachten met aanschaffen…

 • Profielfoto
  Franky Mac

  De vraag is of de Haswell architectuur zuinig genoeg is om al die pixels te manipuleren én de batterij lang genoeg mee te laten gaan. De GPU is er in ieder geval wel krachtig genoeg voor, beter dan er nu in de huidige 13 inch pro zit. Inderdaad lijkt het me wel de moeite waard om te wachten.

 • Profielfoto
  Jurien73

  de macbook air blijf als (goedkope) in stap macbook. Hier naast komt net zo als de macbook pro een retina serie

 • Profielfoto
  murdock1

  Allemaal duur speelgoed, waarom moet bij apple alles zo duur zijn? voor de prijs van een macbook air heb je een volwaardige windows pc,

 • Profielfoto
  essiw

  ^Apple is een bedrijf, hoe meer winst hoe beter, ze verkopen goed met duren producten, dus waarom alles enorm goedkoop maken en minder winst maken?
  Bedrijven die windows computers verkopen, concurreren naast apple, ook nog eens met alle andere windows bedrijven, dus hoe goedkoper ze de computers maken hoe meer mensen de computers bij hun kopen, hoe meer winst voor de windows computers makers. Moet ik door blijven gaan? Er zijn talloze redenen die je zo kan bedenken;)

 • Profielfoto
  CedricH

  Volgens mij is een retina MacBook Air nog niet voor direct. De kost moet laag gehouden worden en je verlies het unique sellingpoint van de MacBook Pro met retina scherm. Wat zou nog het bestaansrecht zijn van de 13″ MacBook Pro retina als dat scherm ook in de dunnere behuizing van de Air komt?

  Roelof heeft ook groot gelijk over de processorkracht. Verscheidene reviews geven al aan dat de 13″ Pro met retina daar wat problemen mee heeft. Ze zullen dat eerst moeten oplossen voor de krachtigere Pro-lijn alvorens ze met retina kunnen beginnen in de Airs.

 • Profielfoto
  tuur.smeets

  Maar dat zou dan toch betekenen dat de MacBook Air 13″ net zoveel pixels krijgt als de 15″ Retina MacBook Pro