Opvolger Mountain Lion duikt vaker op

51 reacties

Dat Apple hard werkt aan een opvolger van OS X 10.8 Mountain Lion spreekt voor zich. Sterker nog, vorig jaar meldden we al dat OS X 10.9 opgedoken was in website-statistieken van 9to5Mac. Ook AppleInsider meldt dat 10.9 voorkomt in de statistieken van de website. Opvallend daarbij is dat het aantal bezoeken sterk toegenomen is.

Volgens AppleInsider is OS X 10.9 sinds oktober terug te vinden in de statistieken. In eerste instantie ging het om minder dan 50 bezoeken per maand. In januari is dit aantal plotseling opgelopen tot een paar duizend bezoeken. Daaruit valt op te maken dat het besturingssysteem binnen Apple breder verspreid wordt. Dat kan er op wijzen dat een publieke beta-uitrol niet lang meer op zich zal laten wachten.

Vorig jaar kondigde Apple op 16 februari OS X 10.8 Mountain Lion aan. In juli kwam het pakket beschikbaar, kort op de World Wide Developer Conference. Als Apple dit schema aan zou houden kunnen we binnen twee weken nieuws verwachten over OS X 10.9, te beginnen bij de naam.

Reacties

51 reacties
 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  OS X 10.9 Puss in Bootz

 • Profielfoto
  Ihagens

  Ben benieuwd of mijn man mini 2009 er nog mee uit de voeten mag van Apple (van kunnen is geen spraken na het uitgebreide geheugen en ssd upgrade) we gaan t zien…

 • Profielfoto
  wensink

  osx lynx

 • Profielfoto
  e.m.

  Osx liger

 • Profielfoto
  PBP

  Hopelijk ligt de focus op snelheid en niet op nutteloze features. En weg met het skeupmorphic design van bepaalde applicaties!

 • Profielfoto
  sunapple

  De op laatste versie van de huidige 10.x reeks, of gaan we vrolijk verder met 10.10?
  .
  Ik hoop in ieder geval op veel nieuwe en innovatieve functies en een verfrissend nieuw uiterlijk (zelfde voor iOS trouwens..). Ben verder een zeer tevreden OS X gebruiker.

 • Profielfoto
  polansky

  OS X Redundant Tiger…
  .
  Zeer sceptisch want ik heb het idee dat Apple straks wil dat iedere developer alleen haar apps nog via de appstore mag gaan aanbieden. Heel 10.8 wijst al in die richting en in 10.9 of versie 11 zal het zo vergaan…

 • Profielfoto
  MichMich

  …weg met het skeupmorphic design van bepaalde applicaties!

  Yes please!

 • Profielfoto
  Davidv

  Hopelijk komt er een systeem dat net zo makkelijk werkt als je iPad, maar dan met de functies van OSX
  En natuurlijk net zo snel als Snow Leopard

 • Profielfoto
  PBP

  OS X Redundant Tiger…
  .
  Zeer sceptisch want ik heb het idee dat Apple straks wil dat iedere developer alleen haar apps nog via de appstore mag gaan aanbieden. Heel 10.8 wijst al in die richting en in 10.9 of versie 11 zal het zo vergaan…

  Dat doemdenken altijd :roll:. Er is altijd nog altijd een optie voor elke willekeurige bron, ik zou niet weten waarom dat zou veranderen. Standaard staat die optie niet aan en is dus voor de ervaren gebruikers een optie om het wel aan te zetten. Denk je nou echt dat een Adobe akkoord gaat om hun peperdure CS pakket Appstore only te maken en 30% af te staan aan Apple?

 • Profielfoto
  Davidv

  iOS mag ook wel een wat nieuwere look hebben

 • Profielfoto
  freewel

  OSX linx / mountain linx??? Of bear/mountain bear?? Idk!! We zullen het zien!!!

 • Profielfoto
  Balloobear

  Laat maar komen dat nieuwe besturingssysteem. Wat Apple ook doet, ik zal er altijd achter blijven staan. Het is gewoon super dat ze snel met vernieuwingen komen.

 • Profielfoto
  Demischa

  OSX Cheetah

 • Profielfoto
  PBP

  OSX Cheetah

  Die bestaat al

 • Profielfoto
  Bman

  …OSX pussycat (10.9), OS11 samoyeed (11.0)… Haha!;)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Hopelijk komt er een systeem dat net zo makkelijk werkt als je iPad, maar dan met de functies van OSX
  En natuurlijk net zo snel als Snow Leopard

  Dat systeem was er tot 10.7 uit kwam…

 • Profielfoto
  ThomasTJ

  Van mij mag de nieuwe versie weer terug naar de simpelheid en snelheid van Snow leopard. Ik ben een groot fan van OSX maar op sommige punten kan het simpeler. Snow leopard was zeer eenvoudig maar je kon er heel geavanceerd en snel mee werken als je wou.

  Het zal waarschijnlijk weer de naam van een katachtige krijgen zoals de afgelopen 8 versies.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  OS X Redundant Tiger…
  .
  Zeer sceptisch want ik heb het idee dat Apple straks wil dat iedere developer alleen haar apps nog via de appstore mag gaan aanbieden. Heel 10.8 wijst al in die richting en in 10.9 of versie 11 zal het zo vergaan…

  Als je met ‘iedere developer’ de kleine software bedrijfjes bedoeld heb je 100% gelijk. Maar Adobe en Autodesk b.v. mogen volgens de huidige regels niet eens in de store staan met hun duurdere pakketten omdat er een prijs limiet bestaat van $999.99
  .
  Toch is datgene gebeurd waar ik enkele jaren geleden ook bang voor was, namelijk dat Apple te veel macht krijgt over de developers. Niet alleen staat dat programma dan alleen in de store i.p.v. op een ‘externe’ site, maar slaan veel programma’s support over voor het vorige systeem. Toen 10.7 ongeveer een half jaar uit was, werd 10.6 nog voor ±60% gebruikt, maar verschenen er tegelijkertijd al redelijk veel programma’s die zonder dat daar een reden voor was ‘Lion only’ waren en die trend zet zich met een sneltreinvaart voort omdat ‘10.8 only’ programma’s 10.7 al weer niet ondersteunen.
  Zo snel als dat het nu gaat met OS upgrades ging het niet toen het OS nog €130 of zo was en backward compatibility is daar het slachtoffer van vermoedelijk op aandringen van Apple zelf en niet omdat de developer dat wil (immers: je bereikt er meer kopers mee als je programma ook op de vorige systemen werkt, terwijl Apple er alleen meer kopers mee probeert te trekken voor het ‘nieuwste’ systeem.)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het zal waarschijnlijk weer de naam van een katachtige krijgen zoals de afgelopen 8 versies.

  9 versies (10.0 t/m 10.8)

 • Profielfoto
  koen

  iOSX Jailcat:razz:

 • Profielfoto
  MEEUW

  Hup weer 20 euro, maal miljoen klein update.Of 200 new features waar ik 99% niet kan ondervinden:p (grapje hoor apple fan’s, niet te serieus nemen )

 • Profielfoto
  JeanskopenNL

  Pussycat , what’s new

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Eerst is het hoog tijd voor nieuwe Pro-hardware. Processing power om nou eens dingen mee te doen! Want elke major upgrade betekent tegenwoordig dat je Mac ofwel buiten de boot valt (en iCloud plotseling niet meer werkt) of je hele OS wil ineens een iPad zijn. Want wat hebben we er nou echt bijgekregen sinds Snow Leopard?

 • Profielfoto
  Le Big Mac

  Want wat hebben we er nou echt bijgekregen sinds Snow Leopard?

  IMHO alleen iCloud sync, en gegroepeerde email. Voor de rest is OS-X alleen maar slechter geworden. Minder stabiel, geen CMD-D meer om je document te sluiten zonder de wijzigingen op te slaan, omgekeerd scrollen (uit te zetten), geen save-as meer. En zo kan ik nog wel even doorgaan!

 • Profielfoto
  koen

  Misschien vernieuwde versies van iLife producten ?

  http://www.wired.com/gadgetlab/2013/02/apple-interface-overhaul/

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  @Le Big Mac: helemaal mee eens! Mountain Lion had ik nooit moeten doen, voor iedereen die twijfelt: doe het niet! Die notificaties ga je toch uitzetten, Messages is een tikje overdreven, Herinneringen had je al op je iphone, gebruik ik nooit overigens, Notities hadden we al lang, Delen/FB/Twitter is veel te hijgerig, PowerNap interesseert me niet, etc etc
  Wat heb je eigenlijk aan Mountain Lion?

  Volgens mij alleen Airplay, maar ja, dat wil je wel ja.

  Aan Lion was ik inmiddels wel gewend, maar dat heeft me een hoop uitzoekwerk en tweaks gekost, alhoewel ik ook wel blij was met iCloud en die nieuwe Mail.

 • Profielfoto
  Emielgroendijk

  Ik krijg nog steeds na 5 minuten op Lion/Mountain Lion werken de neiging om dat ding uit het raam te pleuren. Ik houd het lekker bij SL, veel fijnere swipebewegingen vind ik.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik werk ook nog met SL, maar een vriend kocht op een gegeven moment een nieuwe Mac (mini) en zat aan Lion ‘vast’. Nu zag ik Lion of hoger al niet zitten vanwege enkele rare veranderingen en als ik nu een keertje achter zijn Mac zit dan moet ik stellen dat b.v. mission control nogal druk en ondoorzichtig over komt (zeker in vergelijking met spaces) terwijl ik al sinds eind jaren ’70 met een Apple werk en dus zou je denken dat ik wel wat gewend ben wat een GUI betreft. Helaas blijkt dan dat Apple zelfs mij nog kan verrassen na al die jaren.
  .
  De spreekwoordelijke logica en het gebruiksgemak is mede door de iOS features en nauwelijks goed onderzochte gebruikerservaringen op zijn retour…

 • Profielfoto
  KR1275

  En in hemelsnaam… maak er wat goeds van. Vanaf Lion is het prut en lijkt het ontworpen door 15-jarigen. Graag weer een degelijk stabiel systeem. Tiger, dat was nog een echt Apple systeem, stabiel, betrouwbaar, geordend, daarna werd het een puinhoop in de finder. 10.9… please Apple, doe weer ouderwets je best. Maar zal wel niet, alle goede ontwikkelaars moesten zich omscholen tot ontwikkelaars van ‘speledingetjes’ op iPad en iPhones…

 • Profielfoto
  sunapple

  Back-to-basic willen we dus. Simpel. Soepel. Elegant. Verfrissend. Functioneel.
  .
  Toch moet ik zeggen dat ik Lion en hoger prettiger in gebruik vind dan Snow Leopard en lager. Gewoon lekker swipen tussen full-screen Safari, Mail en iTunes; ik kan niet meer zonder. Zelfs de iOS Apps en iCloud gebruik ik in hun volle omvang. Er moet eigenlijk een goede middenweg komen tussen ouderwetse degelijkheid en iOS-invloeden.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik ben niet zo bang dat Apple teveel macht krijgt als het om professionele programma’s gaat. Het feit dat designers nog Apple gebruiken, is vooral gebaseerd op het verleden en het gevoel dat Apple beter is. Al vele jaren werken Adobe CS, internetprogramma’s e.d. op Windows net zo goed als op een Mac. Daarvoor hoef je geen Mac te hebben. Als Apple dan ook nog moeilijk gaat doen over toelating, dan worden ‘apps’ onbetaalbaar en prijst Apple zichzelf uit de markt. Windows 7 – we willen het niet weten – voldoet voor de meesten prima, ook professionals.
  Het marktaandeel van Apple Mac OS-X stelt nog steeds niet veel voor en in de grafische sector staan steeds meer Windows PC’s en ook voor videomontage wordt Apple steeds minder gebruikt. Apple zou beter zijn houding aanpassen en ook de profs betaalbaar tegemoet komen. Als de hype over is, dondert die hele Apple illusie in elkaar…

 • Profielfoto
  bugboy

  Laat Apple eerst de fouten in 10.8 oplossen. Mijn MBP (2012) crasht elke dag een paar keer als die uit de slaapstand komt. Schijnt een veelvoorkomend probleem te zijn met Macs met een AMD GPU en meerdere schermen.

 • Profielfoto
  Teuneu

  Precies zoals Richard Kruizinga zegt: Ze moeten weer van hun roze wolk afkomen. Ze hebben verschrikkelijk veel geld verdient door op het juiste moment met de juiste marketing(strategieën) in te stappen (App Store etc). Ze kiezen nu voor het makkelijke geld en denken dat er aan hun verkoopprijzen geen top kan zitten. Gezien de laatste prijzen voor de iPad 128 gb, maar ook de retina laptops, kan ik mij bijna niet voorstellen dat dit een echte markt gaat opleveren. Ik heb redelijk wat met Windows 7 gewerkt, maar ik kan niet anders zeggen dat ik aardig tevreden erover ben. Ik heb Lion ook meegemaakt in diezelfde tijd, maar ik vond het soms fijner om ‘terug naar Windows’ te gaan, dan op een traag, onstabiel systeem te werken. Ik heb nou eenmaal een heel bak software voor dit besturingssysteem aangeschaft, maar als de keuze vrij zou zijn, weet ik niet of ik direct weer zoveel geld neer zou leggen voor een Macbook Pro. Apple is te arrogant geworden en laat de profs helemaal links liggen (Getuige de reacties van mensen op de Mac Pro en Final Cut Pro). Het wordt tijd dat men massaal op andere systemen (hallo Nokia met windows phone en windows 8 op de pc) over gaat in plaats van geld uitgeven aan een hype. Apple maakt nog steeds degelijke producten, maar het is minder te onderscheiden dan enkele jaren terug. Tijd voor kwaliteit met oprechte arrogantie, in plaats van arrogante met een hoop onzin…

 • Profielfoto
  makoe

  OSX 10.9 Karakal

 • Profielfoto
  INCTRL

  Hopelijk ligt de focus op snelheid en niet op nutteloze features. En weg met het skeupmorphic design van bepaalde applicaties!

  Zover ik weet heeft alleen de agenda een skeupmorphic design en contactenboek misschien een heeel klein beetje? Kan je zo een ander design voor kiezen als je dat echt zo erg stoort.

 • Profielfoto
  Brombeer

  Die nieuwe OSsen zijn geen desktopbesturingssystemen meer, maar software-etalages, waarmee Apple graag dertig procent afroomt. Ze kunnen dan wel fink goedkoper zijn, als je om de haverklap naar een volgende versie wordt gejaagd, blijf je bezig. Apple moet godverdomme eens leren dat er ook mensen zijn voor wie die hele IT hooguit een middel is, en geen doel.

  Kan je zo een ander design voor kiezen als je dat echt zo erg stoort.

  Maar daar moet je ‘moeilijk’ voor doen en externe dingen bijhouden die je verder wellicht helemaal niet interesseren. Niet bepaald een out-of-the-box-ervaring.
  Je betaalt de hoofdprijs voor een Applecomputer en dan mag je dan ook verwachten dat dat apparaat jou dient. Niet andersom.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Die nieuwe OSsen zijn geen desktopbesturingssystemen meer, maar software-etalages, waarmee Apple graag dertig procent afroomt. Ze kunnen dan wel fink goedkoper zijn, als je om de haverklap naar een volgende versie wordt gejaagd, blijf je bezig. Apple moet godverdomme eens leren dat er ook mensen zijn voor wie die hele IT hooguit een middel is, en geen doel.

  Kan je zo een ander design voor kiezen als je dat echt zo erg stoort.Maar daar moet je \’moeilijk\’ voor doen en externe dingen bijhouden die je verder wellicht helemaal niet interesseren. Niet bepaald een out-of-the-box-ervaring.
  Je betaalt de hoofdprijs voor een Applecomputer en dan mag je dan ook verwachten dat dat apparaat jou dient. Niet andersom.

  Wat heeft het design (randje van je agenda in OSX) met het “Dienen” te maken dan?

 • Profielfoto
  Soulshaker
 • Profielfoto
  PBP

  Hopelijk ligt de focus op snelheid en niet op nutteloze features. En weg met het skeupmorphic design van bepaalde applicaties!

  Zover ik weet heeft alleen de agenda een skeupmorphic design en contactenboek misschien een heeel klein beetje? Kan je zo een ander design voor kiezen als je dat echt zo erg stoort.

  Reminders,Agenda,Contacten,Game Center,Notities en hier en daar een linnen achtergrond. Het ‘stoort’ me omdat de rest van OSX strak is. Kijk naar finder, Mail, Safari etc. Het voelt als een iPad app op mijn Mac, daar zit ik niet op te wachten. Ik kan het wel gaan aanpassen maar daar heb ik geen zin in. En ik weet niet of alles wel zo stabiel blijft.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Het voelt als een iPad app op mijn Mac, daar zit ik niet op te wachten.

  Laat dit nu net de insteek zijn van Apple voor genoemde applicaties.

  En wil je echt de skin veranderen van o.a. je agenda wordt ie er echt niet onstabiel van, is ook zo gepiept:

  http://macnix.blogspot.nl/2012/05/change-mac-os-108-mountain-lion.html

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ik denk eerder andersom
  Nu Forstall buitengekegeld is door apple , gaan deze lederen agenda prullen finaal de deur uit.

 • Profielfoto
  essiw

  De op laatste versie van de huidige 10.x reeks, of gaan we vrolijk verder met 10.10?
  .
  Ik hoop in ieder geval op veel nieuwe en innovatieve functies en een verfrissend nieuw uiterlijk (zelfde voor iOS trouwens..). Ben verder een zeer tevreden OS X gebruiker.

  Ik neem aan dat we naar 10.10 gaan of ze moeten echt het hele systeem omgooien (of erg drastische verandering maken) dan gaan we naar 11.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik zit met mijn oude 24″ iMac uit 2006 nog steeds op Leopard (kan niet worden geupdate) en met mijn MacBook op Snow Leopard. Ik heb er wel een paar keer over gedacht om te upgraden naar een nieuw OSX, maar door alle kritiek die ik las heb ik het nog steeds niet gedaan. Na wat ik hier allemaal lees, ben ik daar eigenlijk wel blij mee. Want (Snow) Leopard bevalt mij nog steeds prima, zowel thuis als op mijn werk, waar ik het ook nog steeds gebruik.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Ik denk eerder andersom
  Nu Forstall buitengekegeld is door apple , gaan deze lederen agenda prullen finaal de deur uit.

  Als jij gelooft dat dit ALLEMAAL ut de hoge hoed komt van Forstall ben je wel heel erg naïef. Donder die skin er dan uit als je je zo groen en geel ergert aan dat lederen hoesje.

 • Profielfoto
  Timono98

  Osx cat.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het voelt als een iPad app op mijn Mac, daar zit ik niet op te wachten.

  Laat dit nu net de insteek zijn van Apple voor genoemde applicaties.

  En wil je echt de skin veranderen van o.a. je agenda wordt ie er echt niet onstabiel van, is ook zo gepiept:

  http://macnix.blogspot.nl/2012/05/change-mac-os-108-mountain-lion.html

  Het ironische is natuurlijk wel dat als Apple het design met rust had gelaten zoals het in b.v. SL was, zo’n ‘tweak’ ook helemaal geen bestaansrecht had. Anders gezegd: het feit dat iemand met deze ‘tweak’ aan komt geeft aan dat er genoeg klachten de ronde deden…

 • Profielfoto
  dinck

  Zou het eigenlijk mogelijk zijn SnowLeopard op een nieuwe Mac te installeren met Bootcamp of Parallels?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Interessante gedachte. Eigenlijk zou het MacOS X veel meer naar eigen behoefte en smaak aan te passen moeten kunnen zijn.

 • Profielfoto
  Max_G

  Ik zit (…) met mijn MacBook op Snow Leopard. Ik heb er wel een paar keer over gedacht om te upgraden naar een nieuw OSX, maar door alle kritiek die ik las heb ik het nog steeds niet gedaan. Na wat ik hier allemaal lees, ben ik daar eigenlijk wel blij mee. Want (Snow) Leopard bevalt mij nog steeds prima, zowel thuis als op mijn werk, waar ik het ook nog steeds gebruik.

  Exact. Hier precies hetzelfde. Heb een MBP17″ uit 2008 en een MBP13″ uit 2010, beide met flink RAM en SSD-voorziening (Hybrid-schijf). Beide met SL 10.6.8. Beide Macs zijn snel en stabiel. En ik kan alles doen wat iemand op ML doet, op misschien een paar onbeduidende friemeldingetjes na. Hoge productiviteit en geen tijdverspilling aan tweaks en ellende.
  .
  Jaar-in-jaar-uit altijd het nieuwste erop gezet omdat het telkens innoveerde. Tiger was destijds super. Snow Leopard is wat mij betreft het beste OS ooit.

 • Profielfoto
  KR1275

  Mountain Lion, ik kan niet anders ivm Mac mini 2012, is naar mijn mening ronduit een k-systeem! Elke dag irriteer ik me eraan. Als 10.9 niet beter is, zie ik me nog eens overstappen.