Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 1 februari 2013

Oplossing voor bestandsbeheer in iOS?

We weten allemaal dat Apple worstelt met het file-systeem op iOS. Omwille van de eenvoud wil Apple niet dat gebruikers met een bestandstructuur te maken krijgt zoals je dat van je Mac of pc kent. Tegelijkertijd missen gebruikers van de iPad en iPhone de mogelijkheid om bestanden te organiseren in projecten en onderwerpen.

Hier is dus werk aan de winkel en het lijkt erop dat Apple, met de verwerving van 18 user-interface patenten van Maya-Systems, bezig is met een fraaie oplossing.

Maya-Systems heeft met I am Organized een concept waarbij je bestanden niet in mappen stopt, maar voorziet van tags. Door te filteren op die tags maak je eenvoudig dynamische sub-sets aan van je data, waarbij het bestandstype – voor iOS de app waarmee iets is gemaakt of is ontvangen – niet uitmaakt. Doordat je meerdere tags kunt toevoegen aan een bestand hoef je niet meer te kiezen in welk mapje je iets stopt, maar kunnen files in meerdere ‘mapjes’ terugkomen, zonder fysieke kopie.

Maya-Systems noemt dit axis-based interface technology, waarbij de tag bepaalt wat er op een axis (as) wordt getoond. De as ziet eruit als een horizontaal scrollende lijst met previews. Tags kun je toekennen op basis van onderwerp, project, persoon, plaats doel, enzovoort. Je kunt assen ook delen met anderen, waarbij je vrienden of collega’s met notificaties worden geattendeerd op wijzigingen. Doordat de as is gesorteerd op datum kun je ook eenvoudig deadlines instellen en taken toevoegen.

Meerdere kopers hadden zich vorig jaar bij Maya-Systems gemeld (pdf), maar Apple bood waarschijnlijk het meeste. Ik hoop dat we het als één geïntegreerde oplossing voor foto’s, bestanden, e-mail en video’s terugzien in iOS 7.

Gaan we allemaal lekker taggen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oplossing voor bestandsbeheer in iOS?
Sluiten