Oplossing voor bestandsbeheer in iOS?

28 reacties

We weten allemaal dat Apple worstelt met het file-systeem op iOS. Omwille van de eenvoud wil Apple niet dat gebruikers met een bestandstructuur te maken krijgt zoals je dat van je Mac of pc kent. Tegelijkertijd missen gebruikers van de iPad en iPhone de mogelijkheid om bestanden te organiseren in projecten en onderwerpen.

Hier is dus werk aan de winkel en het lijkt erop dat Apple, met de verwerving van 18 user-interface patenten van Maya-Systems, bezig is met een fraaie oplossing.

Maya-Systems heeft met I am Organized een concept waarbij je bestanden niet in mappen stopt, maar voorziet van tags. Door te filteren op die tags maak je eenvoudig dynamische sub-sets aan van je data, waarbij het bestandstype – voor iOS de app waarmee iets is gemaakt of is ontvangen – niet uitmaakt. Doordat je meerdere tags kunt toevoegen aan een bestand hoef je niet meer te kiezen in welk mapje je iets stopt, maar kunnen files in meerdere ‘mapjes’ terugkomen, zonder fysieke kopie.

Maya-Systems noemt dit axis-based interface technology, waarbij de tag bepaalt wat er op een axis (as) wordt getoond. De as ziet eruit als een horizontaal scrollende lijst met previews. Tags kun je toekennen op basis van onderwerp, project, persoon, plaats doel, enzovoort. Je kunt assen ook delen met anderen, waarbij je vrienden of collega’s met notificaties worden geattendeerd op wijzigingen. Doordat de as is gesorteerd op datum kun je ook eenvoudig deadlines instellen en taken toevoegen.

Meerdere kopers hadden zich vorig jaar bij Maya-Systems gemeld (pdf), maar Apple bood waarschijnlijk het meeste. Ik hoop dat we het als één geïntegreerde oplossing voor foto’s, bestanden, e-mail en video’s terugzien in iOS 7.

Gaan we allemaal lekker taggen!

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  RobbieB

  Apple worstelt niet met het bestandsbeheer.
  .
  Gebruikers worstelen met de manier waarop Apple je bestanden laat beheren in iOS.
  .
  Waarom zou ik bv. foto’s moeten kunnen ordenen in een bestandsbeheer systeem als ik die foto’s alleen maar in foto apps open? Dan kunnen die apps het beheer toch regelen? Zo geldt het met alle bestanden en dat is precies wat Apple ook denkt.

 • Profielfoto
  Appintosh

  Wat een irritante stem in dat filmpje.

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Nee RobbiebB. Als je bijvoorbeeld een PDF in een PDF app wil openen, moet je bijvoorbeeld eerst die PDF in je mail hebben staan, die PDF in dropbox opslaan, hopen dat je PDF app dropbox ondersteunt, en hem daarlangs openen. Android daarentegen, slaat het gewoon op je SD kaart op en vanaf daar is het voor iedere app (met de juiste rechten) bereikbaar. Of je kan kiezen uit ‘open in…’

 • Profielfoto
  knekkie

  Klinkt handig.

  Maar is het veilig?

 • Profielfoto
  nervus

  Oh help: alles in de Cloud …. :roll:

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Nee RobbiebB. Als je bijvoorbeeld een PDF in een PDF app wil openen, moet je bijvoorbeeld eerst die PDF in je mail hebben staan, die PDF in dropbox opslaan, hopen dat je PDF app dropbox ondersteunt, en hem daarlangs openen.

  Nou nee Twentyeyes, je kunt toch gewoon die pdf rechtstreeks vanuit je mail openen in die App. Daar heb ik geen Dropbox voor nodig (maar inderdaad niet via een zichtbaar file system). Die App is vervolgens in mijn iCloud beschikbaar.

 • Profielfoto
  koen

  @Twentyeyes: Als ik een pdf in mijn mail.app heb, kan ik die daar meteen openen en vandaar uit exporteren naar bv iBooks of DropBox en later weer teruglezen. Waarom moet ik nu weten waar het precies in het geheugen staat?

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Doe mij alsjeblieft gewoon een systeem dat aansluit op PC systemen. Niks mis met een lijst bestanden waar je doorheen scrollt. Waarom zou het geen probleem zijn om door duizenden nummers te scrollen en bij bestanden ineens wel? Als ik terug sync met iTunes zie ik liever mapjes met bestanden in de iTunes media folder.

 • Profielfoto
  klonic

  Dit, het werken met tags, is veel handiger dan het werken met mappen. Nu komt het al veel te vaak voor dat ik een bestand in meerdere mappen wil hebben. Natuurlijk doe ik dit niet echt ivm de kosten daarvoor (anders moet ik namelijk een 3tb macbook pro laten ontwikkelen:p )

 • Profielfoto
  MaartenSeuntjens

  Ik heb al betere introductie-filmpjes gezien en dat is zacht uitgedrukt.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  De meeste mensen vinden het al teveel moeite om iets in 1 mapje te stoppen; die vinden het zoeken naar meerdere tags voor elk document nog veel erger.

  Stel je voor dat je bij elke mail moet nadenken welke tags daar allemaal bijhoren! Verschrikkelijk.

  Toch zou ik dit wel in de praktijk willen zien. Het voordeel is dat er geen kopie’s staan in meerdere mappen, dat komt nog wel eens voor inderdaad.

  Een tussenweg is Smart Folders: je kan er gewoon wat ingooien, maar onderhuids zijn het tags, dus je mag er ook tags aan hangen, dan komen ze ook in die folder.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  En het filmpje is inderdaad verschrikkelijk! Nare stem, veel te vaag, totaal niet concreet, weg ermee!

 • Profielfoto
  Zakske

  Gaan we allemaal lekker taggen!

  Ik word al moe als ik er aan denk…

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Ik begrijp uit het filmpje dat het alleen voor vrouwelijke business executives is met fotografie als hobby.

  Niet voor de overige 99,99% van de gebruikers. Jammer.

  En hoe een bedrijf zo’n filmpje kan maken… geez. En Apple gaat daar mee in zee?

 • Profielfoto
  knekkie

  Als ze het tag systeem nu opnieuw weten uit te vinden… iets dat apple kan.
  Dat documenten standaard al context gerelateerd tags mee krijgen bijvoorbeeld zou al schelen. En als je zelf nog iets wil toevoegen dan kan je dat op je gemakje doen.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Is het ‘bureaublad’ of ‘desktop’ niet een afgeleide van het werkelijke bureau… Daar stop je ook al je bestanden in mappen. De huidige oplossing in iOS vind ik geen waardige vervanger en zolang ik geen GUI heb gezien van dit concept blijf ik wantrouwig.

 • Profielfoto
  snipper

  Inderdaad, tags gebruiken klinkt heel spannend hoor en iedereen wil handige oplossingen, maar hoe dat er dan in de praktijk uit gaat zien qua UI blijft compleet onduidelijk. Alles handmatig taggen kost veel te veel tijd. Bovendien weet vaak pas achteraf welke tags je had moeten gebruiken.
  .
  Toch hoeft het niet moeilijk te zijn. Veel documenten hebben van zichzelf al veel kenmerken, zoals ze nu al door Spotlight gebruikt worden: Een aanmaakdatum, type, bewerkingdatum, grootte, geografische locatie waar ze aangemaakt zijn, sleutelwoorden die er in voorkomen, etc.
  .
  Geef gebruikers de mogelijkheid mailtjes en foto’s etc. te taggen, liefst meerdere tegelijkertijd, door ze naar een tag te sleuren en je bent al een heel eind. Laat ze zelf tags aanmaken.
  .
  Anderzijds is het voordeel betrekkelijk. Hoe vaak gebruik je een tekst op meerdere websites? Hoe vaak gebruik je een foto voor meerdere klanten? Ik zelden.

 • Profielfoto
  Needler

  Tagging in Google Mail en Google Drive werkt toch net zo? Wat is hier zo revolutionair aan?

 • Profielfoto
  awi

  ik haat taggen!

 • Profielfoto
  iStefan

  Evernote doet dit toch al.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Wat een irritante stem in dat filmpje.

  En zo zijn er erg veel “demo video’s” die kennelijk zelf gemaakt zijn i.p.v. door een reclame bureau of een pr man in de buurt. Als je deze ‘stem’ in het OV zou horen bij het naderen van een halte ging iedereen lopen.:roll:

 • Profielfoto
  Eprom

  Dit, het werken met tags, is veel handiger dan het werken met mappen. Nu komt het al veel te vaak voor dat ik een bestand in meerdere mappen wil hebben. Natuurlijk doe ik dit niet echt ivm de kosten daarvoor (anders moet ik namelijk een 3tb macbook pro laten ontwikkelen:p )

  Je kan dan toch een alias in die mappen plaatsen? Kost geen extra opslagruimte.

 • Profielfoto
  GeertGB

  Gewoon even naar Google Drive kijken. Ik hoop dat Apple hierbij in de buurt gaat komen met iCloud, maar houd mijn hart vast.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Laat maar doorkomen. Alles beter dan het huidige systeem per app.
  Maar dan wel ook local storage en in de cloud. Net als Dropbox.
  Alleen cloud storage is voor mij niet werkbaar met een snelheid van 3G verbinding en de huidige data limieten.

 • Profielfoto
  GeertGB

  Steve Jobs zei tegen Dropbox dat het niet voorstelde want het was een feature en geen product. Achteraf gezien heb ik toch veel liever de Dropbox-feature dan het iCloud-product.
  Bestandsbeheer en Apple is sowieso geen gelukkige combinatie. Ik hoef alleen maar de gemankeerde Save As functie onder OS X te noemen. Waarom doen ze ons dit aan?

 • Profielfoto
  Muziboom

  En de muziek?
  Nu wordt alles in mappen per uitvoerder, ‘artiest’, geplaatst. Daar heb je met klassieke muziek niet veel aan. Genoteerde muziek zoek je eerst op componist. Die componisten en uitvoerders worden in iTunes Store standaard op voornaam gesorteerd en ook soms verschillend gespeld. Dat kan ik nog zelf veranderen. En dan hebben we nogal eens te maken met meerdelige werken. En verschillende uitvoeringen van hetzelfde werk. Bijvoorbeeld: “Schubert, Franz, Mis a, toonsoort b, deel c, dirigent d, solisten e, f, g, h orkest i, koor j, tweede opname jaar k”.
  Verder is er al geen plaats voor een beetjes lange titels. Op mijn oude iPod liep de tekst als een lichtkrant voorbij, maar op de iPhone niet.

 • Profielfoto
  Caszz

  Op je homescreen een swipe naar links en je kan gewoon de zoekfunctie gebruiken, heb je zo wat je nodig hebt. Foto’s staan al in mapjes… onee , ‘gebeurtenissen’.

 • Profielfoto
  martijnsch

  Er moet gewoon voor app makers een FileChooser API komen. Misschien baseren op iTunes File Sharing.

  • Druk op Selecteer bestand. Er wordt nu een lijst met apps getoond waar bestanden van ondersteunende types in opgeslagen staan.
  • Druk op een app.
  • Druk op het bestand dat je wilt geruiken. En klaar.