Review: Twee dagen met NRC Reader app

22 reacties

Oplettende kijkers van OMT LIVE wisten al langer dat er een nieuwe NRC app in de maak was: Reader. De app is inmiddels twee dagen uit. Hoofdredacteur Vandermeersch omschrijft de app op zijn blog als “Een nieuw digitaal experiment”. Het betreft een iPad-app die dagelijks ongeveer 8 ‘must read’ verhalen uit de NRC bladen brengt.

Een proefabonnement van een week is gratis. Collega Jan-David zette de app op zijn iPad en liet mij er twee dagen mee rondlopen. De algemene indruk is positief, met wat op- en aanmerkingen.

Op proef, maar automatisch verlengen
De app is terug te vinden in de kiosk op de iPad. Vanuit hier is deze te lezen als een digitale krant. Elke nacht (dus ook in het weekend) wordt de nieuwste editie automatisch naar de iPad gepusht. Het abonnement is een gratis proefabbonnement, echter volgt na 7 dagen een automatische verlenging. Zoals een proefabonnement op een papieren krant ook werkt dus. De App is wel goedkoper dan een papieren krant, een week toegang kost € 1,79.

Inhoudelijke kwaliteit voorop
Het nieuws in de app is niet van het niveau ‘ANP berichtjes overtikken’. In plaats van nieuws spreek ik in dit geval liever over verhalen. De verhalen zijn actueel maar niet kakelvers, dat is echter geen bezwaar omdat de app erop gericht is context en achtergronden bij het nieuws te leveren. Voor wie alleen op zoek is naar snelle headlines is deze app ongeschikt. Een artikel heeft gemiddeld 800 woorden en bevat vaak research en een deskundige die aan het woord komt. De verhalen zijn divers, vandaag is er naast een verhaal over de Paus bijvoorbeeld ook een artikel met als titel ‘De huishoudman heeft minder seks’. Soms is er ook een column.
nrc-reader-2

Betaalde content, maar toch reclame
Wat mij betreft een tegenvaller is dat zowel gisteren als vandaag één van de acht artikelen een advertorial is. Deze advertorials zijn summier op het gebied van inhoud. Vandaag staat er een advertorial van betaalzender HBO in de app. In plaats van een interview met één van de hoofdrolspelers uit de aangeprezen serie is het een korte teaser. In een betaalde app verwacht ik eigenlijk helemaal geen advertenties, en als die er al zijn dan zullen ze meer inhoud moeten hebben dan eenvoudige teasers.
nrc-reader-3

Vormgeving
De vormgeving van de app is dik in orde en laat zich omschrijven als minimalistisch en strak. In het keuzescherm met edities zijn geen toeters of bellen die afleiden van het selecteren van een editie. Bij het openen van een editie is een grote foto van het eerste artikel (de headliner) zichtbaar. Onder het hoofdartikel staan de andere artikelen in een raster. De opmaak is consistent en leidt niet af van de content, prima dus. Een puntje dat afbreuk doet aan de verder consistent vormgegeven app is dat niet alle auteurs een foto bij hun naam hebben. Ook zitten er nog wat schoonheidsfoutjes in de app, zo loopt de omschrijving onder sommige foto’s door de naam van de fotograaf heen.

Gebruikservaring
Er is duidelijk goed nagedacht over de gebruikservaring. Het gebruikte lettertype leest fijn, indien het toch te klein is kan er ook een groter lettertype worden gekozen. Er bestaat een mogelijkheid tot het kiezen van een dag- en nachtmodus. Bij nachtmodus schakelt de app over op witte tekst op een zwarte achtergrond en komt er een zwarte waas over de foto’s heen. Er is altijd een menuutje in beeld waarmee op ieder moment een bladwijzer voor een artikel aangemaakt kan worden, tussen modus geswitcht kan worden en artikelen gedeeld kunnen worden via sociale media. Het menu zit niet in de weg en ik ervaar het als handig om op elk moment te kunnen delen of van modus te kunnen switchen.

Laadtijd [update]
De laadtijd van een editie is erg lang. Er is blijkbaar gekozen om de content van een editie in één keer te laden. Op een SDSL verbinding via wifi had de app gemiddeld 35 seconden nodig om een editie te laden. In de trein op 3G liep de laadtijd op naar gemiddeld 1 minuut en 22 seconden. Deze laadtijd in combinatie met het feit dat het niet mogelijk is om de App te gebruiken tijdens het laden is wat mij betreft niet acceptabel. De app is tijdens het gebruik op willekeurige momenten incidenteel gecrasht maar werkt als deze eenmaal is geladen erg soepel.

UPDATE: Ontwikkelaar Jelle Prins laat weten dat de nieuwe uitgave dagelijks om 04:00 naar de iPad gepusht wordt. Als de iPad ’s nachts aan blijft staan zou deze lange laadtijd niet voor mogen komen.

Conclusie
NRC Reader is een innovatieve app die focust op kwaliteit in plaats van kwantiteit. De content is prima in orde. Het zal moeten blijken of de consument bereid is hiervoor te betalen, de prijs is in ieder geval acceptabel. In de twee dagen dat ik de App heb gebruikt waren de verhalen boeiend en voldeden deze aan de verwachtingen die ik had. De app is prettig bruikbaar en vormgegeven. De advertorials zijn echter irritant en doen afbreuk aan de journalistieke kwaliteit van het geheel. Een nieuwe editie laden duurt op 3G erg lang, het is aan te raden  om de iPad ’s nachts aan te laten zodat de nieuwe editie gepusht kan worden.

De App zelf uitproberen? Dan kan je deze via de iTunes Store Downloaden.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  jhogervorst

  Het hele idee van Kiosk-apps is dat de nieuwe editie ’s nachts automatisch op je apparaat gedownload wordt. Je verhaal over de lange downloadtijd vind ik dus eigenlijk irrelevant: het mag nu misschien irritant zijn bij het downloaden van oudere edities, maar wanneer je de app een tijdje in gebruik hebt (met een abonnement) is alles automatisch gedownloaded.

  Verder vind ik ook een beetje vreemd dat je de screenshot met de visuele bug plaatst. Dat zou handig zijn om in te dienen als bugreport, maar hier in een review heeft het geen enkele waarde (de zin ervoor geeft voldoende informatie).

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  In plaats van nieuwe apps ontwikkelen zou NRC eerst beter mogen kijken naar de kwaliteit van hun huidige assortiment apps; die is nl. om te janken.

 • Profielfoto
  Needler

  @jhogervorst: dat mag wel zo zijn. Maar de eerste ervaring is enorm belangrijk. Bovendien is het terugkijken van oude edities een crime.

 • Profielfoto
  inawt

  Misschien handig om even een linkje naar de app in het artikel op te nemen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Kan iemand mij uitleggen waarom vrijwel alle krantenapps onbruikbaar zijn tijdens het downloaden van een nieuwe editie? iPads hebben toch een multithreading mogelijkheid, of zijn de programmeurs nooit toegekomen aan de vervolgcursus voor iOS ontwikkelaars? Of krijgen ze te weinig betaald van hun opdrachtgevers? Het lijkt me toch niet zo’n raar idee om de krant van gisteren gewoon verder te kunnen lezen, terwijl die van vandaag gedownload wordt.

 • Profielfoto
  pbraam

  Super app… ik vind de review erg zuur en niet recht doen aan de app. Een laadtijd van 35 seconden op wifi lijkt mij niet veel… maargoed wie ben ik…:-)

 • Profielfoto
  sanderrr

  Fijne app, waarschijnlijk het eerste online nieuws waar ik voor ga betalen… De laadtijden zijn bij mij maar 5 seconden? we hebben hier meestal 35-40 Mbps

 • Profielfoto
  thijsniks

  Hallo OMT! Mijn naam is Thijs Niks en ik ben de freelance interactieontwerper die aan NRC Reader gewerkt heeft (zie het Ontwikkeld Door scherm in de app).

  Als er (inhoudelijke) vragen zijn, ben ik hier het komende uur om ze te beantwoorden.

 • Profielfoto
  thijsniks

  Buzz_D — Het is inderdaad mogelijk om in NRC Reader een reeds geladen editie te lezen terwijl een andere editie aan het downloaden is. Je kunt ook de app op de achtergrond zetten en iets anders gaan doen: de iOS download queue gaat dan door en je krijgt een notificatie als de editie binnen is.

 • Profielfoto
  thijsniks

  inawt — Eens, een link naar de de App Store is handig. Voilà: https://itunes.apple.com/nl/app/nrc-reader/id590944687?l=en&mt=8 (eerste 7 dagen gratis;-) )

 • Profielfoto
  Buzz

  @thijsniks: Ik heb inderdaad te vroeg gezeurd, en ben alleen op de review afgegaan, en mijn eigen frustraties met oudere apps van de Nederlandse kwaliteitkranten. In de tussentijd heb ik de nieuwe NRC app eens uitgeprobeerd, en hij bevalt erg goed. Mijn complimenten! Mijn iPad gaat voortaan weer mee in de trein.

 • Profielfoto
  thijsniks

  Julian — Er wordt ook hard gewerkt aan de andere apps van NRC, maar niettemin wil NRC graag experimenteren en de toekomst van nieuws onderzoeken. Die processen lopen tegelijkertijd.

  Lees ook wat de hoofdredacteur van NRC Handelsblad schrijft over de andere NRC apps (en Reader voor Android): http://www.nrc.nl/hoofdredacteur/2013/02/12/nrc-reader-voor-ipad-en-niet-voor-android/

 • Profielfoto
  thijsniks

  Buzz_D — Goed om te horen dat Reader bevalt!:grin:

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Thijs Niks: Keurig, welkom!
  .
  Ik heb intussen het deel over de laadtijd aangepast met een update die we ontvingen van Jelle Prins. Het idee is inderdaad dat de content in de nacht naar de iPad gepust wordt. Onze review iPad stond in de nacht uit:)
  .
  De laadtijd op wifi is getest met de verbinding op het OMT kantoor. Dit is een 20mbit verbinding van XS4ALL. Als je verbinding sneller is zal de app uiteraard ook sneller laden.

 • Profielfoto
  thijsniks

  Raymon — Fijn om te zien dat de achtergronddownload toegevoegd is aan de recensie, toch een essentieel onderdeel van iOS Kiosk en daar maken we graag gebruik van (heeft ook veel ontwikkel- en testtijd in gezeten). Spijtig dat je dat niet hebt kunnen ervaren omdat je iPad ’s nachts uit stond:)

 • Profielfoto
  bram91

  Beste Thijs,
  Komt er op korte termijn ook een versie voor iPhone uit? (universeel)
  Zou erg mooi zijn!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Waarom betalen voor een krant-app met ook nog reclame. Het zou dan gratis moeten kunnen zijn. De artikelen komen vast en zeker regelrecht van de print editie, dus kost niks extra.
  Ik lees op m’n iPad elke dag een pracht editie van de London Times, wel zo’n 40 of 50 pagina’s in prachtige lay-out. Zelfs de advertenties zijn prachtig en haarscherp, lijkt soms wel bijna 3D op mijn iPad mini -en helemaal gratis!! Ook The Jerusalem is gratis. In Nederland lees ik gratis Apps van AD, Volkskrant (hoewel veel artikelen letterlijk zelfde als AD) de Pers en het RD – Reformatorisch Dagblad – met vaak lange achtergrondartikelen en altijd gratis.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  En iPhone gebruikers dan?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De prijs voor de NRC app is wel duidelijk lager dan edities van kranten, dat is een goede ontwikkeling. Positief dat NRC iets nieuws probeert. Ook het idee van DNP – De Nieuwe Pers – die net nieuw is en waar je je kunt abonneren op bepaalde journalisten die je goed vindt, vind ik verrassend. Op den duur zie ik papieren edities van kranten helemaal verdwijnen: steeds meer oud nieuws. Updates niet mogelijk. Iedereen gaat naar online en iPad. Sneller, veel voordeliger in kosten en eenvoudig te updaten. Ideaal voor een nieuwsmedium!

 • Profielfoto
  thijsniks

  bram91, Marc — We werken op dit moment aan een iPhone versie. Zie ook http://nrcreader.nl/faq

 • Profielfoto
  alexjeee

  Voor de iPhone zou ik hem graag hebben!:) dus beetje opschieten graag;)

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Fijn dat de nieuwe editie ’s nachts gedownload wordt. Dat is iets wat ik heel erg mis aan de nrc.next-app.:( Elke ochtend moet ik op al mijn devices handmatig de nieuwe editie downloaden.