MacWorld 2013: jOBS, the movie

14 reacties

Met Steve Jobs’ keynote speeches was het vroeger eenvoudig voor de organisatoren van de MacWorld Expo om het evenement met spetterend te beginnen. Dit jaar opent MacWorld/iWorld opnieuwd met een optreden van Steve, al wordt hij nu gespeeld door acteur Ashton Kutcher.

De zaal, de rijen ervoor en de spanning eromheen, geen van allen deden ze denken aan de een originele MacWorld Stavenotes.  Toch wisten acteur Ashton Kutcher en Josh Gad een bescheiden zaal met 1000 Apple-fans te boeien met hun anekdotes over de productie van Jobs. 

De film jOBS vertelt het leven van Steve Jobs vanaf het moment dat hij met Steve Wozniak het bedrijf begon, tot aan de wederopstanding van Apple en de uitkomst van de iPod. Naast Ashton Kutcher en Josh Gad spelen ook andere grote namen mee, zoals James Woods die Steve’s decaan op Berkeley University speelt en Matthew Modine die de rol van John Sculley vertolkt, Steve’s eerste opvolger bij Apple. De film werd opgenomen in minder dan vier weken. Zowel Kutcher als Gad vonden vooral het filmen in ‘de’ garage van het ouderlijk huis van Steve Jobs erg bijzonder. Op de zolder van het huis waren zelfs nog schetjes te zien die Steve als kind daar op de muur gekalkt had.

Fanboys?
Geen gesprek op MacWorld kan beginnen zonder de vraag hoelang je al een Apple-gebruiker bent. Tegenover organisator Paul Kent van het evenement vertelde Kutcher dat het bij hem heel lang geleden begon, toen zijn vader een Apple II GS mee naar huis nam. De kleine Ashton kon er geen genoeg van krijgen al beperkte hij zich voornamelijk tot het spelletje Number Munchers en het eindeloos spelen met de control panels van de computer. Daar bleef het lang bij voor Kutcher. Pas toen hij in 1997 ging studeren voelde hij weer de behoefte om een computer te kopen. Dat werd een PC. De iPod bracht hem uiteindelijk weer terug bij Apple, simpelweg omdat synchroniseren op die manier eenvoudiger was. Josh Gad dankt zijn kennismaking met de Mac aan zijn vrouw. Die bracht een iMac mee naar huis. Gad was meteen ‘blown away’ van het apparaat en ziet zich sindsdien als een hardcore Apple-fan.

gad-kutcher

Steve Jobs spelen
Ashton Kutcher is altijd een groot bewonderaar van Steve Jobs geweest. Dat maakte het echter niet eenvoudiger om hem te spelen. Ook vond hij het doodeng om de man te spelen die zoveel mensen al kennen van Apple’s keynoteregistraties. Om zich in te leven heeft hij drie maanden lang honderden uren aan videomateriaal van Steve Jobs bestudeerd. Ook praatte hij met mensen die Steve gekend hebben, zoals zijn stiefmoeder, z’n zus en medewerkers van Apple die nauw met hem samenwerkten.

Kutcher heeft zijn best gedaan om een natuurgetrouwe Jobs te spelen. Daarbij vond hij het vooral belangrijk om de integriteit van zijn karakter intact te laten. Dat was soms best moeilijk. Zo herinnert Kutcher zich de scène waarin Jobs zijn vriend Woz voorliegt over de hoeveelheid geld die verdiend kan worden met een klus. Op de vraag wat Kutcher zelf vond deze actie van Jobs antwoordde hij met een wijze acteursles: veroordeel je karakter nooit, maar probeer het vanuit zijn standpunt te zien. Daarom ziet hij het ook vooral als een voorbeeld van Steve’s kwaliteit als entrepreneur.

Dat Ashton Kutcher het inleven in zijn karakter erg serieus nam blijkt wel uit het feit dat hij een fruitdieet volgde dat Steve Jobs in zijn jonge jaren probeerde. Op basis van het boek Mucusless Diet at hij een maand niets anders dan fruit en dronk hij wortelsap. Een dag voor de opnames van jOBS begonnen resulteerde dat in helse pijnen. Uiteindelijk bleek de alvleesklier van Kutcher van streek te zijn. Daar schrok hij van aangezien Steve Jobs aan alvleesklierkanker overleed. Op de vraag of hij denkt dat dit te maken had met het dieet durfde Kutcher geen antwoord te geven. Josh Gad had nog wel een goede tip: zijn dieet van alles behálve fruit heeft hem tot nu toe gezond gehouden, zij het met een paar kilo-tjes overgewicht.

Steve Wozniak spelen
Toen Josh Gad gevraagd werd om de rol van Steve Wozniak te vertolken kende hij zijn karakter eigenlijk alleen als ‘die vent van Dancing With the Stars. Hij vond het geweldig om de mede-oprichter van Apple te spelen, ook al noemt Gad zichzelf net zo niet-nerd als Woz wél nerd was. Om zich in te leven in zijn rol verslond hij het boek iWoz. Ook volgde hij een programmeercursus. Volgens Gad is Woz samen te vatten als een briljante nerd en een hardcore grappenmaker.

Kritiek
Na het vertonen van een fragment uit de film dat vorige week al online geplaatst werd kwam de kritiek aan bod die jOBS gekregen heeft, met name van Steve Wozniak himself. Volgens Woz heeft het bewuste voorval zich nooit voorgedaan. Josh Gad reageerde hierop door nog eens te benadrukken hoeveel respect hij voor Wozniak heeft. Toch vindt hij dat Woz’s reactie voorbarig is aangezien hij nog niet de hele film gezien heeft. Zou hij dat wel gedaan hebben dan zou hij waarschijnlijk ingezien hebben dat de portrettering van Jobs en Woz in detail niet altijd overeen zal komen met wat er echt gebeurd is maar in essentie een heel goede representatie is. ‘Wij waren er niet bij’, voegde Kutcher toe aan Gad’s opmerking. Beide acteurs moesten zelfs nog geboren worden toen de Steve’s Apple oprichtten. Daarbij zijn er gebeurtenissen geweest waar niemand anders bij was. Volgens hem is het dan ook onmogelijk om altijd accuraat te zijn.

huis-steve-jobs
OMT’er en iOS-ontwikkelaar Midas Kwant reed de ochtend na de opnames voor jOBS toevallig langs het originele huis (met de garage) van Steve Jobs en maakte deze foto

Wie zelf een oordeel wil vellen over de film moet nog even wachten. jOBS draait vanaf 19 april in de Amerikaanse bioscopen. Europa volgt waarschijnlijk later.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Lauwrence

  Hm interessant, ik ga hem toch kijken.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Je kunt pas over een film oordelen als je hem helemaal gezien hebt.

 • Profielfoto
  ro_me

  Wousniac heeft gelijk. Het zou verboden moeten worden om biografische films te maken over mensen (wousniac) die nog leven.
  Wordt er een film over je gemaakt, zeg je dat het niet klopt, krijg je vervolgens te horen dat je eerst maar de gehele film moet zien voordat je kan oordelen. Moet niet gekker worden!

 • Profielfoto
  essiw

  Of ze hadden gewoon een beter stukje uit moeten zoeken om mee te promoten, eerst een stukje onwaarheid laten zien en dan zeggen dat de film in zijn geheel wel redelijk waar is en dat woz niet zo snel moet oordelen is kul. Zij geven een promoot filmpje, dan verwacht je dat dat represatief is voor de film…

 • Profielfoto
  seek

  Wousniac heeft gelijk. … over mensen (wousniac) die nog leven. …

  Ik kan me haast niet voorstellen dat je de juiste spelling van ‘Wozniak’ niet kent, maar je maakt twee keer dezelfde fout …

 • Profielfoto
  ro_me

  @seek
  hahahaha, serieus? Met jouw zal het een dolle boel zijn in de kroeg!

 • Profielfoto
  Double_UK

  @ro-me

  Misschien als je ‘Wausniac’ had geschreven hadden we doorgehad dat je een woordspeling wilde maken.

  Oh, en het is trouwens ‘Met jou zal het..’

 • Profielfoto
  ro_me

  @ro-me

  Misschien als je \’Wausniac\’ had geschreven hadden we doorgehad dat je een woordspeling wilde maken.

  Oh, en het is trouwens \’Met jou zal het..\’

  Kijk, jij bent er een van de ‘new kids’ generatie. Zo ver wil ik niet gaan, dus gewoon een Limburgse ‘wous’.

 • Profielfoto
  seek

  @seek
  hahahaha, serieus? Met jouw zal het een dolle boel zijn in de kroeg!

  Ik snap niet wat er zo kroeg-dolletjes is aan Wousniak. Maar gelukkig was het bewust; ’t zou anders wel heel triest zijn geweest.:grin:

 • Profielfoto
  Midaskwant

  Grappig. Toen ik daar was, ging ik langs bij het (oude) huis van Steve. Puur omdat ik nieuwsgierig was hoe dat daar was nadat ik het boek gelezen had. En toen ik daar aankwam, waren ze die nacht net klaar met filmen. De acteurs waren al weg, maar de garage stond open met alle spullen er in en een hele grote truck met allemaal (originele) spullen.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Naast Ashton Kutcher en Josh Gad spelen ook andere grote namen mee,

  andere‘? Dus de nieuwkomers Kutcher (29 films) / Gad (36 films) worden ineens vergeleken met veteraan acteurs als James Woods??? (135 films)
  Vóór deze film had ik nog nooit van die twee gehoord (ook niet in de media)

 • Profielfoto
  Psvu2

  @hendrik ijzerboot, Nog nooit van gehoord? Heb je de laatste jaren geen films meer gezien? Logisch ook dat ze deze twee noemen maar niet James aangezien hun toch de 2 hoofdrollen vertolken.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het gaat er mij om dat door te spreken over “ander grote namen” de indruk wordt gewekt Kutcher en Gad tot de grote behoren wat dus absoluut niet zo is.
  Of hebben ze al een Oscar of zo gewonnen? Nee eerder het tegendeel:
  .

  Lost the lead role of Drew Baylor in Elizabethtown (2005) to Orlando Bloom when Cameron Crowe decided he wanted an actor that had a solid résumé consisting of Theatre and Drama school training.

  Was the first of the six primary cast members of “That ’70s Show” (1998) to receive a Razzie Award nomination. He was nominated for Worst Actor of 2004 for his roles in the films Cheaper by the Dozen (2003), Just Married (2003) and My Boss’s Daughter (2003). However, he did not win.

  Bron: IMDb
  .
  Ik heb genoeg films gezien, maar dat is niet het soort films waar je deze twee acteurs in tegenkomt.

 • Profielfoto
  bartkoehler

  Voor mij is er toch echt maar een iemand die steve echt goed kon spelen en er daadwerkelijk nog echt op leek ook! Dat was Noah Wyle in Pirates of Silicon Valley.
  een geweldige film ook..