Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 februari 2013

Loopt een Afrikaan rond met jouw iPhone?

Je kan je gebruikte iPhone in de kast laten liggen, weggeven of verkopen. Er zijn bedrijven die van dat laatste hun businessmodel gemaakt hebben. Zij kopen oude telefoons terug, knappen ze op en geven deze een tweede leven. Op deze manier wordt een iPhone wel 5 jaar gebruikt, 2 jaar door jou en daarna door iemand uit bijvoorbeeld Afrika.

BusinessInsider sprak met Israel Ganot, CEO van Gazelle, een bedrijf dat iPhones van Amerikaanse consumenten terugkoopt. Zij geven aan ongeveer de helft van hun afzet naar ontwikkelingslanden als bijvoorbeeld Vietnam of Mali gaat. In Nederland zijn ook diverse bedrijven die telefoons terugkopen actief, wij zijn rond gaan bellen met de vraag “Loopt een Afrikaan straks rond met mijn aan jullie verkochte iPhone?”

Recell laat weten dat praktisch alle toestellen een tweede leven krijgen in het Verre Oosten of Afrika. Daarbij moeten we denken aan landen als Ghana, laat een woordvoerder weten. iPhones blijken samen met oude Nokia-toestellen populair bij Recell. Vooral de iPhone 3GS en 4 worden veel geëxporteerd. Ook bij ZonZoo komt een groot deel van de verkochte telefoons terecht in ontwikkelingsladen. Met als belangrijkste verschil dat ZonZoo ook veel afzet in Oost-Europa en Rusland heeft.

Het proces ziet er ongeveer als volgt uit: Jij verkoopt je oude iPhone 4 aan Recell of Zonzoo voor €120 euro, zij verkopen deze voor €160 aan een handelaar in Ghana. Deze handelaar verkoopt jouw oude iPhone weer voor €200 op een lokale markt of in zijn winkel.

Zou Apple wel blij zijn met al die opgeknapte en geëxporteerde iPhones? Volgens de CEO van Gazelle is Apple erg blij met deze internationale handel in iPhones. Het is aannemelijk dat westerse consumenten eerder tot aanschaf van een nieuwe iPhone overgaan als ze door de verkoop van hun oude toestel met lage kosten kunnen upgraden naar een nieuw model. De iPhones zijn tevens een goede manier om iTunes en het Apple-ecosysteem in ontwikkelingslanden aan de man te brengen.

Zowel een Afrikaan, Vietnamees of Oekraïner als Apple zijn op deze manier blij met jouw gebruikte iPhone.

Reageer op artikel:
Loopt een Afrikaan rond met jouw iPhone?
Sluiten