Loopt een Afrikaan rond met jouw iPhone?

22 reacties

Je kan je gebruikte iPhone in de kast laten liggen, weggeven of verkopen. Er zijn bedrijven die van dat laatste hun businessmodel gemaakt hebben. Zij kopen oude telefoons terug, knappen ze op en geven deze een tweede leven. Op deze manier wordt een iPhone wel 5 jaar gebruikt, 2 jaar door jou en daarna door iemand uit bijvoorbeeld Afrika.

BusinessInsider sprak met Israel Ganot, CEO van Gazelle, een bedrijf dat iPhones van Amerikaanse consumenten terugkoopt. Zij geven aan ongeveer de helft van hun afzet naar ontwikkelingslanden als bijvoorbeeld Vietnam of Mali gaat. In Nederland zijn ook diverse bedrijven die telefoons terugkopen actief, wij zijn rond gaan bellen met de vraag “Loopt een Afrikaan straks rond met mijn aan jullie verkochte iPhone?”

Recell laat weten dat praktisch alle toestellen een tweede leven krijgen in het Verre Oosten of Afrika. Daarbij moeten we denken aan landen als Ghana, laat een woordvoerder weten. iPhones blijken samen met oude Nokia-toestellen populair bij Recell. Vooral de iPhone 3GS en 4 worden veel geëxporteerd. Ook bij ZonZoo komt een groot deel van de verkochte telefoons terecht in ontwikkelingsladen. Met als belangrijkste verschil dat ZonZoo ook veel afzet in Oost-Europa en Rusland heeft.

Het proces ziet er ongeveer als volgt uit: Jij verkoopt je oude iPhone 4 aan Recell of Zonzoo voor €120 euro, zij verkopen deze voor €160 aan een handelaar in Ghana. Deze handelaar verkoopt jouw oude iPhone weer voor €200 op een lokale markt of in zijn winkel.

Zou Apple wel blij zijn met al die opgeknapte en geëxporteerde iPhones? Volgens de CEO van Gazelle is Apple erg blij met deze internationale handel in iPhones. Het is aannemelijk dat westerse consumenten eerder tot aanschaf van een nieuwe iPhone overgaan als ze door de verkoop van hun oude toestel met lage kosten kunnen upgraden naar een nieuw model. De iPhones zijn tevens een goede manier om iTunes en het Apple-ecosysteem in ontwikkelingslanden aan de man te brengen.

Zowel een Afrikaan, Vietnamees of Oekraïner als Apple zijn op deze manier blij met jouw gebruikte iPhone.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Brombeer

  Oei, dan ben ik een hele stoute consument. Hier staat nog ‘Libertel’ op het mobieltje, en het ding heeft nog een antenne. Maar het ligt wel heerlijk in de hand. En niemand steelt ‘m.
  .
  De vraag is wel of Afrika op dat ‘Apple-ecosysteem’ zit te wachten. Over het algemeen zijn apparaten die je ‘in de bush’ kunt repareren daar in het voordeel en als je niet eens zelf de batterij kunt vervangen…

 • Profielfoto
  THX-1138

  Kennelijk is er dus geld zet in Afrika. Hoog tijd om mijn giften naar dat soort landen stop te zetten. Bedankt voor de eye-opener.

 • Profielfoto
  MEEUW

  “Loopt een Afrikaan straks rond met mijn aan jullie verkochte iPhone?”
  Wat een rare zin, maar klinkt in mijn optiek alsof de afrikaan minder waardig word beschouwd.
  .
  Het proces lijk me ook niet eerlijk omschreven. Dus de Recell of Zonzoo knap de iphone op(nieuwe front and back) en verkoopt hem voor 40 euro meer aan en de handelaar (waar de lonen lager liggen) verdien er ook 40 euro aan. Mmmmm in mali kan je een week leven van 40 euro. Hier nog geen retourtje utrecht > leeuwarden. (als de treinen rijden)

 • Profielfoto
  moller

  @Meeuw; helemaal mee eens.

 • Profielfoto
  Brombeer

  .
  Het proces lijk me ook niet eerlijk omschreven. Dus de Recell of Zonzoo knap de iphone op(nieuwe front and back) en verkoopt hem voor 40 euro meer aan en de handelaar (waar de lonen lager liggen) verdien er ook 40 euro aan. Mmmmm in mali kan je een week leven van 40 euro. Hier nog geen retourtje utrecht > leeuwarden. (als de treinen rijden)

  Kijk liever naar de eindprijs. Hoe lang kan een doorsnee Malinees van die 200 euro leven? En vergelijk dat eens met hoe lang je hier van de nieuwprijs van de nieuwste smartphone kunt leven? Dat is een reëler vergelijk dan de winstmarge van de handel.

  De rol van de mobiele telefoon is in Afrika geheel anders dan hier. Het stelt boeren bijvoorbeeld in staat een relatie in de stad te vragen wat daar de prijs is voor zijn product, zodat de tussenhandelaar hem niet uitknijpt. Je hebt daar geen telefoontoestel voor nodig: een simkaart is genoeg en voor de duur van het gesprek huur je een toestel bij een phone-mama, die dat toestel weer oplaadt bij accu-Joe.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Afrikaan is maar een voorbeeld. Kan inderdaad net zo goed een Chileen, Vietnamees of Filippino zijn. Daar gaat het niet om. Het gaat om het hergebruik en dat is alleen maar goed lijkt me. Het stimuleert de internationale en lokale handel en mensen kunnen voor een lager bedrag een iPhone kopen. Ook Apple kan er alleen maar baat bij hebben. Het stimuleert altijd ook weer de verkoop van muziek en apps en ook als daaraan niet veel geld zou worden besteed is het in ieder geval een goede reclame als men overal met iPhones rondloopt.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  In de bush? Come’on dudes, Afrika is een continent. Oftewel een groot gebied wat je niet onder één kam kunt stoppen. Hier in West Europa hebben we allemaal min of meer dezelfde leefstandaard, dat is in Afrika totaal anders. Logisch en ook wel heel mooi dat op deze manier een doelgroep kan worden bediend.

 • Profielfoto
  mymac

  “Loopt een Afrikaan straks rond met mijn aan jullie verkochte iPhone?”
  Wat een rare zin, maar klinkt in mijn optiek alsof de afrikaan minder waardig word beschouwd.

  Stel dat een Japanner de volgende vraag stelt aan een auto-exporteur: “Rijdt een Europeaan straks rond met mijn aan jullie verkochte Nissan GT-R?” Vind je dat ook zo’n rare zin? Is de Europeaan nu opeens minderwaardig…?

  Ingaand op de inhoud van het artikel: het is een mooi initiatief om zo iedereen aan zijn of haar gewenste telefoon te helpen lijkt mij, want voor Apple (en ook andere bedrijven) zijn deze gebieden momenteel geen zeer grote markt natuurlijk.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Echt niet!!

  Afrikaantjes horen in de vensterbank.

 • Profielfoto
  Haike

  Dus voor een goedkope goed werkende iphone moet ik ff naar Afrika…..

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Als er nu zou staan
  loopt er straks een neger met mijn iPhone dan zou het minder waardig zijn

  Mijn oude iPhone blijft btw lekker in de kast
  Als me 5 stuk gaat gewoon een ouder mode uit de collectie

 • Profielfoto
  jan jansen

  Waar kan ik een oude iPhone 4 kopen voor €120 euro?
  Kan er best eentje gebruiken.

 • Profielfoto
  sedikit

  “..Op deze manier wordt een iPhone wel 5 jaar gebruikt, 2 jaar door jou…”
  Hoezo? “2 jaar door jou” De onzin van het kost wat kost up-to-date willen blijven: 2 jaar voor een duur apparaat…….
  En @MacaanZee,
  Kan het iets minder belerend? Over Chilenen, Vietnamezen en Philippino’s (politieke correctheid) Moeten wij opgevoed worden of zo?
  En voor dit soort teksten ben ik tamelijk allergisch. Bij jou moet werkelijk altijd alles in het goede daglicht van Apple geplaatst worden. Hellelujah MacAanZee!:
  “Ook Apple kan er alleen maar baat bij hebben. Het stimuleert altijd ook weer de verkoop van muziek en apps en ook als daaraan niet veel geld zou worden besteed is het in ieder geval een goede reclame als men overal met iPhones rondloopt.”
  Hoezo? Ben je in dienst van Apple?

 • Profielfoto
  skip2vj

  Dit is zo nujij.nl niveau! Gosh..

 • Profielfoto
  Cea

  Mijn vrouw is Afrikaanse en ginder zijn ze zot op techniek. Je zou schrikken hoeveel er daar rondlopen met een geïmporteerde iPhone – Samsung galaxies.
  De prijzen van de iPhone zijn ginder vele malen duurder. Het gaat daar nieuw flink over de 1000€.
  Ik verkoop altijd mijn oude smartphone ginder aan een hogere prijs dan ik hier zou krijgen ( en toch nog lager dan ze hem daar zouden kopen).

  De tijd dat daar enkel arme zwartjes wonen is reeds lang voorbij. Er lopen daar heel wat koopkrachtige burgers rond.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Nou, ik ben met mijn 3GS het vierde jaar ingegaan en een vijfde zie ik me ook nog wel volmaken. En anders doet mijn oudste zoon dat wel.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Cea 40 minuten geleden
  Mijn vrouw is Afrikaanse en ginder zijn ze zot op techniek. Je zou schrikken hoeveel er daar rondlopen met een geïmporteerde iPhone – Samsung galaxies.

  Afrika is een continent, dus er zullen genoeg rijken Afrikanen zijn. Op het moment moet je in Angola en Mozambique zijn, economische groei van 10%!

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  MEEUW 7 uur geleden
  Mmmmm in mali kan je een week leven van 40 euro. Hier nog geen retourtje utrecht > leeuwarden

  Ik kan voor 40 euro 8 keer warm eten maken voor het hele gezin.

 • Profielfoto
  Boike12

  Cea 40 minuten geleden
  Mijn vrouw is Afrikaanse en ginder zijn ze zot op techniek. Je zou schrikken hoeveel er daar rondlopen met een geïmporteerde iPhone – Samsung galaxies.

  Tuurlijk zijn er in afrika rijke mensen. Er zijn alleen veel meer arme mensen.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Dit is zo nujij.nl niveau! Gosh..

  Dat jij dat lees, überhaupt tijd voor hebt;) (grapje hoor:) )

 • Profielfoto
  wensink

  wie verkoopt zijn oude iPhone nou aan zo’n handelaar? die verkoop je toch gewoon voor 250-300 euro op marktplaats?

  Dus voor een goedkope goed werkende iphone moet ik ff naar Afrika…..

  blijkbaar wel…

 • Profielfoto
  adb1973

  Of je verkoopt hem op Marktplaats direct aan iemand in Afrika! Er zijn daar genoeg Nigerianen die prachtige bedragen bieden voor je iPhone:lol: