Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 15 februari 2013

BBC jeugd-tv dringt door tot Ive’s R&D-lab

In Nederland leren kinderen over de wereld om hen heen via tv-programma’s als Het Klokhuis. In Groot Brittannië is er Blue Peter, de oudste nog-bestaande kindertelevisieshow ter wereld. Jaren geleden was er een klein jongetje in Chingford, Londen dat trouw voor de buis zat bij elke nieuwe aflevering van Blue Peter. Waarschijnlijk had hij er toen niet van durven dromen dat hij, Jonathan Ive, later zelf het middelpunt zou zijn van een aflevering van Blue Peter.

Voor de nieuwste uitzending van het kinderprogramma mocht presentator Barney Harwood langskomen in Apple’s supergeheime R&D-lab om samen met Jony schooltas-ontwerpen van kinderen te beoordelen. Er wachtte Apple’s hoofddesigner echter een verrassing. Hij moet ruimte gaan maken in zijn prijzenkast vol ridderordes en awards. Sir Jony kreeg namelijk de exclusieve gouden Blue Peter-badge. Een eer die in de afgelopen 55 jaar slechts 1000 man ten deel viel.

Met het eerbetoon aan misschien wel ‘s werelds beroemste industrieel ontwerper van dit moment was het nog niet gedaan met de verrassingen. Jony nam presentator Barney mee naar een van Apple’s peperdure cnc-machines waar aluminium-prototypes van nieuwe Apple-gadgets gemaakt worden. Daar werd voor het oog van de camera een heuse Blue Peter unibody-badge gemaakt. Dat proces neemt wel tien uur in beslag, maar gelukkig heeft Jony vroeger goed opgelet en had hij er, geheel in Blue Peter-stijl, van te voren al eentje afgemaakt.

Zo zie je maar, educatieve kindertelevisie kan je ver brengen in het leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
BBC jeugd-tv dringt door tot Ive’s R&D-lab
Sluiten