Goldman Sachs Conference: dit zei Cook

6 reacties

Het komt niet vaak voor dat Tim Cook in het openbaar spreekt, maar vandaag was het de eer aan de Goldman Sachs Technology Conference om een podium te verschaffen voor de CEO van Apple. Verwacht geen productaankondigingen, maar context om aandeelhouders gerust te stellen.

Cash
Dit is ook niet gek op een conferentie die georganiseerd is door een grote bank. De eerste vraag ging daarom over de berg cash ($137 mld) die Apple in een oude sok heeft zitten. Wat gaat Apple daarmee doen? Meer geld teruggeven aan de aandeelhouders? Nee hoor, voorlopig niet. Apple keert al dividend uit en koopt zoals gepland aandelen terug.

Cook zei het bizar te vinden dat Apple in dit kader wordt aangeklaagd door het hedgefund Greenlight Capital. Hij noemt de rechtzaak een geldverslindende ‘sideshow’, terwijl Apple handelt in het belang van de aandeelhouders. Ondertussen blijft het management alle opties om de spaarpot nuttig in te zetten onderzoeken. Ofwel: het bekende verhaal.

Overnames
Moet Apple dan geen grote overnames doen om van het geld af te komen? Wederom nee. Apple wil geen omzet kopen met grote overnames, maar wil omzet genereren door fantastische producten te maken. Apple doet wel overnames, maar op een vrij kleine schaal. Meestal om zeer getalenteerd personeel en/of intellectueel eigendom te verwerven.

Innovatie
Over het innovatieve vermogen van Apple zegt Cook dat het feit dat Apple zowel hardware, software én services onder één dak heeft, zorgt voor een ongeëvenaarde positie in de computerindustrie. Tegelijkertijd is er geen formule voor innovatie. Het is niet iets dat je kunt kopen, maar de voorwaarden voor Apple om te kunnen innoveren zijn nooit beter geweest dan nu.

Marktaandeel en prijs
Tim Cook is niet bang voor het verzadigen van de Smartphone-markt. Hij ziet een markt die verdubbelt in de komende paar jaar en uiteindelijk zullen alle telefoons smartphones zijn. De 1.4 miljard smartphones die nu zijn verkocht is slechts het begin. Tegelijkertijd herhaalt hij dat er andere bedrijven zijn om lowbudget smartphones te maken. Het gaat Apple om de perfecte gebruikerservaring en het perfecte ecosysteem en dat laat zich in de ogen van Apple niet verenigen met lowbudget. Als alternatief voor lowbudget houdt Apple oudere iPhone-modellen langer in productie tegen een lagere prijs.

Cook maakt ook de vergelijking met de Mac en iPad. De Mac kon Apple niet goedkoper produceren, zonder de gebruikservaring geweld aan te doen, maar wanneer je de iPad als lowbudget Mac beschouwt, heb je ineens een Apple-computer vanaf € 335.

iPad
De tabletmarkt staat volgens Cook pas in de kinderschoenen. Hij verwacht dat de markt drie keer groter wordt in de komende vier jaar. Dat zou uitkomen op 375 miljoen tablets per jaar, waarbij de 23 miljoen iPads die Apple in het laatste kwartaal verkocht karig afsteken. Hij is niet bang voor kannibalisatie van de Mac. Dit is niet gebeurd toen de switch van desktop naar mobiel werd ingeluid met de iBook en na drie jaar iPad zette de Mac vorig jaar opnieuw een all-time high. Daarbij is het beter om jezelf te kannibaliseren, dan dat je wordt opgevreten door een concurrent. Dat hebben we ook al eens eerder gehoord.

Apple Stores
Ook wat betreft de Apple Stores heeft Apple volgens Tim de wind in de rug. 20 winkels worden verplaatst en vergroot en er komen er 30 bij, waarmee Apple eigen winkels heeft in 13 landen. Omdat het in zijn ogen in de Apple Store niet gaat om verkopen, maar om ervoor te zorgen dat klanten meer halen uit hun Apple-producten, zou Cook liever spreken van ‘Apple Communities’, in plaats van Apple Stores. Gelukkig wordt er toch ook verkocht: vorig jaar gemiddeld 50 miljoen US dollar omzet per winkel.

Trots
Op de vraag waar Tim het meest trots op is in z’n eerste jaar als CEO, geeft hij het enige juiste antwoord: z’n medewerkers. Zonder hun tomeloze energie en inzet had Apple niet de beste smartphone, de beste tablet en de beste muziekspeler op de markt kunnen maken. Ook is hij trots op de verantwoordelijkheid die Apple neemt voor het welzijn van medewerkers van toeleveranciers en voor het milieu.

Tot zover Tim Cook. Hij moet snel naar het vliegveld om op tijd aan de andere kant van het land te kunnen aanschuiven bij Michelle Obama voor de State of the Union.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  XaRaI_001

  Geen reacties?
  Hmm, waarom ook, dit is gaap zooooo saaaaaaai.

 • Profielfoto
  Bonte

  De boodschap was “Apple werkt aan een lange termijn strategie, FU”.

  Waar ze natuurlijk in gelijk hebben, ze gaan nu verder werken aan alles wat binnen hun ecosysteem past en dat kan eigenlijk erg veel zijn.

 • Profielfoto
  essiw

  @Xa, je bent zelf saai.

  Op naar een tweede jaar met cook:)

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik vond het heel leuk om het interview te beluisteren.

 • Profielfoto
  iPredict

  Goed interview. Tim Cook weet redelijk goed het imago van het bedrijf over te brengen en overtuigend te zijn over de keuzes van Apple.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik vind dat Apple teveel met de shareholder vale bezig is…..ABN Amro was dit ook. Focus moeten producten zijn. Die investeerders en die GS mannetjes zijn alleen geintereseerd in profit en cash.