En de Oscar gaat naar… de iPhone!

10 reacties

Dat je mooie filmpjes kunt maken met de iPhone heb je al kunnen zien op OMT. Zo gebruikt cameraman Johan Dijkstra zijn iPhone om spannende shorts met niet alledaagse camerastandpunten te maken. Ferry Piekart wist een volledige korte film van begin tot eind te maken met zijn iPhone. Nu kunnen we een nieuw wapenfeit toevoegen aan de iPhone-filmwereld: je kunt tegenwoordig zelfs een oscar winnen met je iPhone film!

Regisseur Malik Bendjelloul besloot zijn documentaire Searching for Sugar Man te schieten met een oude 8mm-camera. Daarmee kreeg zijn film een passende vintage-look, maar ook een grote budgetoverschrijding. Het ontwikkelen van de filmrollen bleek zo duur te zijn dat het geld op was voordat alle beelden geschoten waren. Toch wist Bendjelloul zijn film af te maken met een budget van minder dan twee euro. Dat besteedde hij aan een appje voor zijn iPhone.

Om zijn laatste missende shots te maken downloadde de armlastige regisseur het appje 8mm Vintage Camera. Daarmee kun je filmen met je iPhone of iPad en de beelden vervolgens een Instagram-achtig tintje geven. Samen met andere visuele effecten lijkt het zo alsof je met een oude 8 mm-camera filmt.

Tegenover CNN vertelde Bendjelloul onlangs dat hij nauwelijks verschil kon zien tussen de beelden van zijn iPhone en het dure 8 mm-materiaal dat hij eerder gefilmd had. Blijkbaar was The Academy of Motion Picture Arts and Sciences het met hem eens want zijn film Searching for Sugar Man won afgelopen nacht de Oscar voor beste lange documentaire.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  michielgiordano

  Geweldig verhaal!

 • Profielfoto
  MEEUW

  Camera mannen die de iphone gebruiken om film te maken, doen dat alleen maar om aandacht te krijgen.
  Het 8mm effect is er dus in geen 1 software pakket te vinden om de hele docu van gewoon camera naar 8mm te effecten? En zo niet in 8mm dure materiaal te schieten. Super dom of iid gewoon (meer) aandacht vragen.
  Of het gaat weer om een “apple story”?
  Dit soort dingen lees je nooit over android, lijkt wel alsof apple het er om doet. Zouden ze die vent betalen om zo’n verhaal te maken?

 • Profielfoto
  seek

  … Zouden ze die vent betalen om zo\’n verhaal te maken?

  Man, verdiep je (eerst) in dit zeer bijzondere verhaal en geef dan je gefundeerde mening. http://www.youtube.com/watch?v=VoeIU2RW9FI http://www.youtube.com/watch?v=edh-AsVNGL0

 • Profielfoto
  seek

  ‘k Ontdekte deze film een paar dagen geleden en heb al 4 keer gekeken; iets wat ik nooit eerder deed. Zeer bijzonder/inspirerend/hartverwarmend/…

 • Profielfoto
  1984

  Zoek het Apple product….?

 • Profielfoto
  jackybe67

  @Meeuw, het enigste wat jij de laatste tijd hier doet is zeuren……

 • Profielfoto
  Alano

  Enige

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Dit is een beter excuus om je iPhone als camera, dan een iPhone-film maken omdat je een iPhone gebruikt en daar alle aandacht naar toe trekt. Zo’n post stond een paar maand geleden nog hier op OMT.

 • Profielfoto
  Zakske

  Geweldig verhaal!

  De film is geweldig, maar het geleuter over die twee minuten film die ze met een iPhone hebben geschoten is stompzinnige OMT-propaganda.