Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 25 februari 2013

En de Oscar gaat naar… de iPhone!

Dat je mooie filmpjes kunt maken met de iPhone heb je al kunnen zien op OMT. Zo gebruikt cameraman Johan Dijkstra zijn iPhone om spannende shorts met niet alledaagse camerastandpunten te maken. Ferry Piekart wist een volledige korte film van begin tot eind te maken met zijn iPhone. Nu kunnen we een nieuw wapenfeit toevoegen aan de iPhone-filmwereld: je kunt tegenwoordig zelfs een oscar winnen met je iPhone film!

Regisseur Malik Bendjelloul besloot zijn documentaire Searching for Sugar Man te schieten met een oude 8mm-camera. Daarmee kreeg zijn film een passende vintage-look, maar ook een grote budgetoverschrijding. Het ontwikkelen van de filmrollen bleek zo duur te zijn dat het geld op was voordat alle beelden geschoten waren. Toch wist Bendjelloul zijn film af te maken met een budget van minder dan twee euro. Dat besteedde hij aan een appje voor zijn iPhone.

Om zijn laatste missende shots te maken downloadde de armlastige regisseur het appje 8mm Vintage Camera. Daarmee kun je filmen met je iPhone of iPad en de beelden vervolgens een Instagram-achtig tintje geven. Samen met andere visuele effecten lijkt het zo alsof je met een oude 8 mm-camera filmt.

Tegenover CNN vertelde Bendjelloul onlangs dat hij nauwelijks verschil kon zien tussen de beelden van zijn iPhone en het dure 8 mm-materiaal dat hij eerder gefilmd had. Blijkbaar was The Academy of Motion Picture Arts and Sciences het met hem eens want zijn film Searching for Sugar Man won afgelopen nacht de Oscar voor beste lange documentaire.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
En de Oscar gaat naar… de iPhone!
Sluiten