Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 17 februari 2013
Leestijd: 2 minuten

Een Apple Store in Haarlem?

Na Amsterdam komt Den Haag, althans als het aankomt op Apple Store-locaties. Volgens NU.nl stopt het daar niet mee en zal Apple dit jaar doorstomen naar meer Nederlandse steden, te beginnen met… Haarlem? De nieuwssite baseert zich op niet nader-omschreven bronnen én een reeks vacatures die onlangs geplaatst is. Daarin worden verschillende retailposities aangeboden. Als locatie staat daarbij Haarlem opgegeven.

OMT heeft de documenten in handen gekregen waar NU.nl zich op baseert en concludeert mede daardoor dat dit gerucht vooralsnog onwaarschijnlijk is. De bewuste bron kan niet geverifieerd worden en de opgestuurde screenshots zijn eenvoudig na te maken. Nog belangrijker: Haarlem lijkt een ietwat vreemde keuze voor een Apple Store. In de Haarlemmermeer daarentegen ligt een logischer locatie.

Haarlem, met 150.000 inwoners de dertiende stad van Nederland, is een bijzonder kleine stad voor een Apple Store. Het is geen grote studentenstad en ook als winkelgebied scoort de stad niet goed. Weliswaar heeft het CBS Haarlem onlangs uitgeroepen tot meest-gevarieerde shoppingstad van Nederland maar volgens de Consumentenbond kan de stad maar nét tot de top-tien Nederlandse shopping-steden gerekend worden, met een negende plaats.

Ook een zoektocht bij het digitaal loket van de Gemeente Haarlem levert geen resultaten op van recent aangevraagde of uitgegeven vergunningen voor een grootschalige winkelverbouwing in het centrum van de stad. Wel wordt er op dit moment groots verbouwd in de Brinkmannpassage, een indoor-winkelcentrum in het hart van de stad dat al jaren gezien wordt als een zorgenkindje. Een Apple Store in deze passage zou waarschijnlijk geen direct aanzicht vanaf de Grote Markt kunnen hebben.

Tot slot is het opvallend dat Haarlem als locatie genoemd wordt bij de retail-vacatures. Het is niet gebruikelijk voor Apple om nieuwe locaties te verklappen op deze manier. Zo werden vacatures voor de Amsterdamse Apple Store in eerste instantie zonder stadsnaam geplaatst en is ook voor de Haagse Apple Store naar personeel gezocht zonder ooit melding te maken van de stad.

Wat Apple’s reden dan wel is om nu naar personeel voor een locatie in Haarlem te zoeken blijft gissen, ook voor ons. Het zou mogelijk zijn dat Apple niet zijn zinnen heeft gezet op Haarlem, maar op de Haarlemmermeer. In die gemeente ligt immers Schiphol, de vierde luchthaven van Europa en een ideale locatie voor ‘s Werelds eerste Airport Apple Store.

Een Apple Store in een stad met weinig inwoners, weinig studenten en weinig toeristen op steenworpafstand van een van Apple’s grootste winkels lijkt ons in ieder geval stug, maar wij hebben in de afgelopen jaren wel geleerd: bij Apple weet je het maar nooit.

Wij staan open voor tips!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.