Een Apple Store in Haarlem?

46 reacties

Na Amsterdam komt Den Haag, althans als het aankomt op Apple Store-locaties. Volgens NU.nl stopt het daar niet mee en zal Apple dit jaar doorstomen naar meer Nederlandse steden, te beginnen met… Haarlem? De nieuwssite baseert zich op niet nader-omschreven bronnen én een reeks vacatures die onlangs geplaatst is. Daarin worden verschillende retailposities aangeboden. Als locatie staat daarbij Haarlem opgegeven.

OMT heeft de documenten in handen gekregen waar NU.nl zich op baseert en concludeert mede daardoor dat dit gerucht vooralsnog onwaarschijnlijk is. De bewuste bron kan niet geverifieerd worden en de opgestuurde screenshots zijn eenvoudig na te maken. Nog belangrijker: Haarlem lijkt een ietwat vreemde keuze voor een Apple Store. In de Haarlemmermeer daarentegen ligt een logischer locatie.

Haarlem, met 150.000 inwoners de dertiende stad van Nederland, is een bijzonder kleine stad voor een Apple Store. Het is geen grote studentenstad en ook als winkelgebied scoort de stad niet goed. Weliswaar heeft het CBS Haarlem onlangs uitgeroepen tot meest-gevarieerde shoppingstad van Nederland maar volgens de Consumentenbond kan de stad maar nét tot de top-tien Nederlandse shopping-steden gerekend worden, met een negende plaats.

Ook een zoektocht bij het digitaal loket van de Gemeente Haarlem levert geen resultaten op van recent aangevraagde of uitgegeven vergunningen voor een grootschalige winkelverbouwing in het centrum van de stad. Wel wordt er op dit moment groots verbouwd in de Brinkmannpassage, een indoor-winkelcentrum in het hart van de stad dat al jaren gezien wordt als een zorgenkindje. Een Apple Store in deze passage zou waarschijnlijk geen direct aanzicht vanaf de Grote Markt kunnen hebben.

Tot slot is het opvallend dat Haarlem als locatie genoemd wordt bij de retail-vacatures. Het is niet gebruikelijk voor Apple om nieuwe locaties te verklappen op deze manier. Zo werden vacatures voor de Amsterdamse Apple Store in eerste instantie zonder stadsnaam geplaatst en is ook voor de Haagse Apple Store naar personeel gezocht zonder ooit melding te maken van de stad.

Wat Apple’s reden dan wel is om nu naar personeel voor een locatie in Haarlem te zoeken blijft gissen, ook voor ons. Het zou mogelijk zijn dat Apple niet zijn zinnen heeft gezet op Haarlem, maar op de Haarlemmermeer. In die gemeente ligt immers Schiphol, de vierde luchthaven van Europa en een ideale locatie voor ’s Werelds eerste Airport Apple Store.

Een Apple Store in een stad met weinig inwoners, weinig studenten en weinig toeristen op steenworpafstand van een van Apple’s grootste winkels lijkt ons in ieder geval stug, maar wij hebben in de afgelopen jaren wel geleerd: bij Apple weet je het maar nooit.

Wij staan open voor tips!

Reacties

46 reacties
 • Profielfoto
  YoYelloW

  Ik zit nog steeds te wachten op groningen…

 • Profielfoto
  Diastro

  Dit is een grapje van Apple. Ze bedoelen Eindhoven.

 • Profielfoto
  bobbyrss
 • Profielfoto
  Wesdegroot

  @diastro zo dicht bij duitsland, dan ga je daar toch naartoe:) haarlem FTW!

 • Profielfoto
  joostvg

  Enschede heeft 180.000 inwoners en heel veel (internationale) studenten. Daarbij komen er ook veel Duitsers om te shoppen.

  Kom maar op met die Apple-store!

 • Profielfoto
  YoYelloW

  opzich wel goed, in haarlem zelf zit geen AASP.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Waarschijnlijk verwarren ze Haarlem met Harlem in NYC en denken ze dat dat een wijk is van Amsterdam…;-)

 • Profielfoto
  Steven Lemson

  Ik denk dat er nog 1 komt in een van de bekenste stad van nederland: “Rijssen” in de provincie “Overijssel”

 • Profielfoto
  hermen

  Utrecht, Rotterdam en Groningen lijken me veel waarschijnliker

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Hoezo Haarlem? Doe er eentje in Rotterdam, de tweede grote stad van Nederland, want dat klinkt logischer. En doe maar de vierde in ook in Den Haag.

 • Profielfoto
  Vassilli

  @YoYellow

  AASP?

 • Profielfoto
  bluap

  AASP = Apple Authorised Service Provider. Ook bekend als een TD, in dit geval (bij de iCentre) worden reparaties wel ingenomen maar naar Uitgeest gestuurd.

 • Profielfoto
  Xcode

  @hermen
  Zie inderdaad graag een in Groningen verschijnen.:smile:

 • Profielfoto
  MEEUW

  Wat dacht je van schiphol? 50 miljoen mensen gaan er doorheen in een jaar.
  Lijk me een goede positie.
  .
  Maar als het om teschniek ga is NU.nl wel de slechtste bron. Ze schrijven daar maar wat op !

 • Profielfoto
  maarten.jacobs

  En wanneer is België eindelijk aan de beurt?

 • Profielfoto
  Arthur345

  Assen is de volgende…… (denk t niet)

 • Profielfoto
  Bart Vernhout

  Ik was gisteravond in de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam, moest een Firewire kabel halen voor een productie in de stadsschouwburg, en in de store werd mij verteld door een medewerker dat er ook in de nabije buurt van Amsterdam een Apple store komt… Maar niet in een grote stad maar ergens waar we als consumenten niet meteen aan zouden denken!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Een Apple Store op Schiphol, dat lijkt me nog het meest logisch. Schiphol is één van de drukste luchthavens van Europa. Vooral heel veel transit passagiers. Dus dat zou een slimme locatie zijn. Ook Utrecht is vanwege de centrale ligging goed. Andere steden lijken me niet logisch.

 • Profielfoto
  Jan G

  En what about Venray???? Die zie ik ook op die vacature website staan. Daar gaan ze toch geen Apple Store neerzetten zo lijkt me..

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Ik ben zelf Haarlemmer, maar het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Grappig detail, de iCentre zit aan de Grote Markt en heeft een ingang in de Brinkmannpassage, dat overigens al een hele tijd te maken had met leegstand en nu zo goed als afgesloten is. Ik zou natuurlijk heel graag een Apple Store willen in mijn eigen stad, maar ik ben realistisch en verwacht dat dit NIET gaat gebeuren, maar goed, het kan altijd….

  En de Brinkmannpassage kunnen we wel uitsluiten, helemaal als je je bedenkt dat het dezelfde projectontwikkelaar heeft als de Tropicana (het oude zwembad van Center Parcs aan de Maasboulevard) in Rotterdam.

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Waarom staat Den Haag daar dan nog niet bij?

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Lijkt me erg sterk aangezien Den Haag er bij die steden nog niet bij staat

 • Profielfoto
  Haike

  Do the Harlem Shake:D

  Deze zal je bedoelen…:smile:

 • Profielfoto
  Marius1976

  Ze doen eerst alle steden van het Nederlandse Monopoly.

  Jammer dat Gouda er niet bij zit.

 • Profielfoto
  BasBoo007

  De Brinkmann is groot genoeg maarja daar zit al iCentre

 • Profielfoto
  Xcode

  En what about Venray???? Die zie ik ook op die vacature website staan. Daar gaan ze toch geen Apple Store neerzetten zo lijkt me..

  Dat zou je denken inderdaad. Even over de grens zit in Overhausen ook al een Apple Store. Dan lijkt een Apple Store in de buurt van Arnhem mij een beter idee.

 • Profielfoto
  iPrincess

  Persoonlijk zou ik Groningen logischer vinden dan Haarlem. Leer en Oldenburg hebben geen Apple Store en Bremen weet ik zo niet, maar dat is voor ons ook een aardig stukje rijden (net zo ver als Amsterdam geloof ik). Daarnaast komen er ook ontzettend veel Duitse dagjesmensen naar de Ikea omdat die ook niet voor hen in de buurt zit, dus waarom geen Apple Store?

  Daarnaast hebben we ontzettend veel studenten (Groningen is de ‘jongste’ stad van Nederland) en als we nou die fucking lelijke VVV weghalen (inclusief bijbehorende wethouders die het verzonnen hebben) kan er midden op de Grote Markt een mooie Apple Store staan.

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Er wordt overigens ook driftig gebouwd in de Grote Houtstraat in een pand waar vroeger de Free Record Shop/Expo/een kapsalon inzat. Het is een oud pand, alleen de gevel is blijven staan en er wordt voor de rest gebouwd. Naar zeggen zou er een Zara inkomen, maar who knows….

  Ook staat er nog een pand vrij in de Grote Houtstraat, vroeger zat er de Brittain in. Erg grote winkel, maar het is wel een bovenverdieping (2 zelfs)! Natuurlijk is er wel een opgang, voorzien met twee roltrappen, maar dat is niet Apples…

  Wat me nu te binnen schiet: de Brinkmannpassage zou WEL kunnen! Overigens moet er nog van alles gebeuren, maar als ik het goed heb gelezen worden de twee ingangen (Barteljorrisstraat en Grote Markt) voor individuele winkels en zal de passage zelf dicht gaan. Het zou dus best kunnen dat de Apple Store één van deze ingangen in gebruik neemt…

 • Profielfoto
  Jobornan

  Waar blijft Rotterdam?

 • Profielfoto
  Marijn100

  Ik hoop het:D Ik mijn stad Haarlem! Alleen lijkt mij het niet voor de hand liggend. Zeer waarschijnlijk zal deze in de buurt van de Grote Markt komen. Jammer voor de iCenter dan.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Jobornan

  In Rotterdam hebben ze geen monumentale panden

 • Profielfoto
  koen

  De Kuip ?

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Jobornan

  In Rotterdam hebben ze geen monumentale panden

  Historisch gezien heb je daar ongelijk in Barend, de kans is alleen dermate klein dat er in die enkele historische panden die Rotterdam rijk is een AS komt! (Denk bijv. aan het stadhuis….)

 • Profielfoto
  ReusVRotterdam

  Het oude postkantoor op de Coolsingel in Rotjeknor.

 • Profielfoto
  Speedooo

  Waarom zou je in Rotterdam in een historisch gebouw moeten zitten? Het zou juist logisch zijn om in Rotterdam iets nieuws te zetten, want Rotterdam is eerder een “nieuwe” stad dan een “oude” stad, zoals Amsterdam.

 • Profielfoto
  queenfan

  Enschede heeft 180.000 inwoners en heel veel (internationale) studenten. Daarbij komen er ook veel Duitsers om te shoppen.

  Kom maar op met die Apple-store!

  Mooie stad maar heeft “maar” 158.000 inwoners…

  Maar goed ik vind de keuze voor Haarlem ook een rare, Amsterdam zit dicht in de beurt. En er zijn andere grote plaatsen zoals Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Tilburg, Arnhem en Enschede.

 • Profielfoto
  FastMac

  Ik heb het al eerder genoemd: Apple gaat alle APR’s in Nederland overnemen en ze beginnen zo te zien met iCentre! Winkel voor winkel zal naar Apple gaan. En blijkbaar beginnen ze met Haarlem.

  Waarom anders zou Apple naar Nederland komen. De APR dichtheid is al redelijk te noemen. Een tweede Apple winkel in Haarlem is al te gek voor woorden en dat geld ook voor andere kleinere steden.

  Tevens zijn er ook MediaMarkt, Saturn, Dixons, MyCom die in elke stad wel vertegenwoordigd zijn. De APR’s zijn relatief klein en hebben minder volume inkoop dan een MediaMarkt of Saturn dus die gaan volgens mij verdwijnen.

  Kleine kans is dat er zoveel meer marktaandeel voor Apple gaat komen dat alle Apple verkopende partijen naast elkaar kunnen blijven bestaan, net als alle PC verkopende winkels nu.

  Maar we gaan het meemaken…

 • Profielfoto
  aukem

  Ik wordt hier boos van, stamp ook zo’n store uit de grond in het noorden verdorie… pfff

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Met al die aardbevingen in Groningen lijkt het me niet écht een geschikte en veilige locatie….!:);)

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik kom zelf uit Haarlem, maar lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat hier een grote Apple Store komt. Het ligt eerder voor de hand op Schiphol, een drukke luchthaven waar een grote potentiele markt ligt. We zullen zien.

 • Profielfoto
  Appletosh

  Rotterdam

 • Profielfoto
  Marius1976

  @MacAanZee; ik zie een patroon… Eerst gaat Apple volledig over op SSD, en dan komt er vanzelf een AppleStore in Groningen;)

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik zie niet in waarom je het bij Schiphol eentje moet plaatsen en ook in Utrecht Centraal. Mensen komen meestal voor het vervoer. Ze blijven dus echt niet een paar kwartieren in de AS als ze hun trein ofzo moeten pakken.
  .
  En zoekt Apple echt alleen voor historische panden? Ik hoop van niet want ik NY heb je toch ook eentje met de kubus-entree. Die lijkt mij best modern en die is helemaal ondergronds.
  .
  Waarom er in het oosten en midden van het land geen AS komt, omdat er voor boeren wonen denk ik (niet negatief bedoeld)
  .
  Ik hoop da zuh die AS in De Haag snel gaan bouwuh. Ik ken nie wachtuh! Ik woon namulek zelluf in De Haag.
  .
  Nog een mededeling voor mensen die een AS in hun eigen stad wil, veel succes en geluk met hopen.

 • Profielfoto
  janvanes

  Volgens de geruchten gaat het om het pand Grote Houtstraat 99 (vroeger Forecast Jeans). Misschien is de bouwvergunning in te zien? Volgens het Haarlemse mededelingenblad gaat het bij dat pand om de vergunningnummers 12-0001285 (verz. 13-09-12) en evt. 12-0001286.

 • Profielfoto
  janvanes

  Een Apple Store op Schiphol lijkt me niet echt handig, trouwens. Inderdaad, er komen veel mensen. Maar van alle nationaliteiten en talen. Als Apple laptops (en toetsenborden) wil verkopen, zullen ze van elk model de 33 verschillende taalversies op voorraad moeten houden…

 • Profielfoto
  janvanes

  Een argument contra die “Grote Houtstraat 99”-geruchten: die verbouwing wordt blijkbaar gedaan in opdracht van ColtaVast b.v. En dat is de vastgoeddochter van Coltex, de holding achter modezaken DiDi, Steps en Superstar.