Eddy Cue belooft OMT-er update Logic Pro

29 reacties

Kun jij je 2009 nog herinneren? De iPhone had nog afgeronde hoekjes, het zou nog een jaar duren voor de iPad uitkwam én van retina-schermen had nog niemand gehoord. Kortom, lang vervlogen tijden. Toch is 2009 het jaar waarop de meest recente versie van Logic Pro op de markt kwam. Audio-professionals wereldwijd wachten daarmee al jaren op een update van Apple’s professionele audiopakket. Een van hen is OMT-er Ruud Boon, alias DJ B-Funky.

Ruud uitte zijn ongeduld in een mail aan Apple’s CEO Tim Cook. Een reactie kreeg hij niet maar Cook stuurde de mail wel door naar VP van Internet Software en Services Eddy Cue. Van hem kreeg Ruud wél een antwoord. Daarin werd hij gerustgesteld. Cue verzekerde hem dat pro-gebruikers nog altijd erg belangrijk zijn voor Apple en dat er op dit moment hard gewerkt wordt aan een compleet nieuwe versie van Logic Pro.

De mailwisseling (die OMT onder ogen kreeg en op authenticiteit heeft gecheckt) staat niet op zich. Een paar maanden terug berichtten we nog over een ongeruste Logic-gebruiker die een gelijksoortig antwoord op zijn mail kreeg, ditmaal van Xander Soren, hoofd Music Product Marketing bij Apple.

Al sinds 2011 verschijnen geruchten over een update van Logic Pro. Veel van deze geruchten gaan uit van een compleet nieuwe ‘X’-versie, die net zoveel verandering in het programma zal doorvoeren als destijds gebeurde bij de update van Apple’s professionele videosuite Final Cut Pro van versie 7 naar versie X.

Hoe de nieuwe versie van Logic Pro er ook uit komt te zien, voor Ruud Boon kan deze niet snel genoeg komen. Naast de broodnodige bug fixes zou hij graag een aantal functies in de update terugzien die nu al te vinden zijn in concurrerende applicaties als Ableton Live. Hij heeft de volgende wensenlijst voor ons opgesteld:

 • Midi effects kunnen gebruiken als normale effecten (Arpeggiator kan wel maar alleen via de environment, erg omslachtig)
 • Betere stretch, warp en beat detectfuncties voor samples en audiobestanden
 • Betere mogelijkheid tot groeperen van tracks in de arrangement met collapse-mogelijkheden
 • Redesign van de sampler waardoor deze minder omslachtig werkt
 • Intergratie met iTunes match waardoor je altijd en overal kunt luisteren naar de meest-recente versie van je werk
 • Losse step sequencer
 • Verbetering in layout piano roll
 • Mogelijkheid om wat uit te proberen zonder continue gevraagd te worden om een project te bewaren
 • Overname van de Sylenth1 synth waardoor 64bit support gebouwd kan worden

Wat zou jij aan dit verlanglijstje willen toevoegen?

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  die laatste ben ik het idd mee eens!

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Nice! Hopelijk komt die snel. De huidige versie ziet er qua layout/GUI ook erg verouderd uit…

 • Profielfoto
  eagle1972

  Fijn, dat er een update komt, werd tijd.

 • Profielfoto
  nielsvdleest

  Yes! Eindelijk!
  Hopelijk pakken ze die single core overload aanpakken. Dat zou mijn workflow erg verbeteren.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ag met nieuwere features maak je nog geen betere muziek. Dat moet nog steeds met een fysiek instrument gebeuren (vind ik).

 • Profielfoto
  Afroman

  Ik ken echt weinig artiesten die Logic gebruiken. Enkel Nine Inch Nails en Thievery Corporation maar ook die gebruiken Ableton,

 • Profielfoto
  Vassilli

  @Afroman

  Ik ken er genoeg!

  Depeche Mode
  Herbie Hancock
  Coldplay
  Chemical Brothers
  Peter Gabriel
  The Roots
  BT
  Jamiroquai
  Thievery Corporation

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  DJ’s ook natuurlijk!

 • Profielfoto
  Jeffry

  Idd Sylenth1!!:) Kijk uit naar een nieuwe versie!

 • Profielfoto
  Rutger-cg

  Sylenth1 is baas!

 • Profielfoto
  Facundo

  Helaas (maar begrijpelijk) hebben velen de afgelopen paar jaar niet gewacht op Apple, maar zijn naar ProTools, Cubase, Ableton, etc. overgestapt. Het uitblijven van Mac Pro’s heeft dit proces nog eens versterkt. Ik zie niet hoe een nieuwe Logic dit nog zou kunnen keren. Macs speelden ooit een dominante rol in de muziekproductie, maar die tijden zijn echt voorbij.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik ken echt weinig artiesten die Logic gebruiken. Enkel Nine Inch Nails en Thievery Corporation maar ook die gebruiken Ableton,

  nicky romero, hardwell, armin van buuren, fedde le grand, sander van doorn, david guetta, headhunterz, swedish house mafia, axwell, bingo players….

 • Profielfoto
  eonic

  ik ken vele bekende en onbekende producers, met name op techno/house gebied.

  Moet je eerlijk zeggen dat het overgrote merendeel toch echt met logic werkt hoor!

  Wellicht dat het met artiesten die ook veel opnemen anders is, maar voor electronische muziek is het toch echt een veel gebruikt programma.

  Moet je eerlijk zeggen dat ik het ook fantastisch vindt werken. Na jaren cubase over gestapt op logic, en nog geen moment spijt gehad.

  en idd sylenth mag wel eens wat gebeuren. Of zoiezo een nieuwe plugin van lennardigital. Rare is, dat ondanks dat de sylenth volgens mij toch een van meest geliefde instrumenten is, de website van lennar wel overleden lijkt..

 • Profielfoto
  mstrhans

  Ik herinner me hoe Logic met 4 virtuele instrumenten overweg kon op system9 op de Mac dat is dan heel lang geleden. De Apple was een echt audio platform, ook met protools zou jammer zijn als het alleen maar consumer wordt ipv prosumer.

 • Profielfoto
  nielsvdleest

  Ik gebruik logic beroepsmatig vooral mijn game muziek en geluiden.

  Dat Logic de muziek niet beter maakt is inderdaad waar. Het zou alleen wel erg fijn zijn als alle bugs die het programma heeft opgelost worden zodat je fatsoenlijk kunt doorwerken.
  De features in Logic die het gewoon doen weerhouden me desondanks wel naar een andere DAW te verhuizen, alle plugins die dit pakket rijk is kent geen enkele andere DAW volgens mij.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Aan de mensen die twijfelen aan de populariteit van Logic… App Store… Top Opgebracht… voilà: nr 4. Neemt niet weg dat ik ook uitkijk naar een update!

 • Profielfoto
  Buzz

  Vier jaar is natuurlijk best lang, maar nou ook weer niet een eeuwigheid voor een volwassen app als Logic. En voor €180 is het een koopje in de App Store, zeker gezien de grote hoeveelheid instrumenten en effecten die je er bij krijgt. Ik hoop wel dat ze de interfaces hiervan flink onderhanden aan het nemen zijn voor de aanstaande update. Sommige van deze onderdelen van Logic lijken nog uit de tijd van voor OS X te stammen, qua uiterlijk en gebruikersvriendelijkheid.

 • Profielfoto
  MvdM

  Nou als dat net zulke pro software wordt als Final Cut dan kan Apple z’n Pro klanten wel helemaal gedag zwaaien.

 • Profielfoto
  Appelschil

  Betere mogelijkheden voor postproductie van audio voor video zouden ook van harte welkom zijn.
  Dat is momenteel naar mijn mening (in vergelijking met Avid’s Pro Tools) in Logic nog altijd een ramp.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ken echt weinig artiesten die Logic gebruiken. Enkel Nine Inch Nails en Thievery Corporation maar ook die gebruiken Ableton,

  nicky romero, hardwell, armin van buuren, fedde le grand, sander van doorn, david guetta, headhunterz, swedish house mafia, axwell, bingo players….

  Voor zover ik weet is headhunterz overgestapt naar studio one, maar dat doet er niet echt toe:-) Ik zelf gebruik ook logic pro overigens…

 • Profielfoto
  Sjakelien

  Ik zou heel graag Melodyne-functionaliteit ingebouwd zien.

 • Profielfoto
  computer space

  Helaas heeft de iPhone en alle Apple meuk nog steeds ronde hoeken, ik ben er nu wel klaar mee. En Retina, dat had ik in 2009 al 4 jaar. Mensen vergeten snel… De IBM T220 monitor is de eerste serieuze full-colour retina/4Kmonitor, toen liepen de iPhone bouwers nog in de poepluiers.

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  @computer space: ben je lekker aan het trollen?

  On topic: mij maakt het niet uit of het nou Logic Pro 10 of X heet.
  Als het net zo revolutionair wordt als FCP X, dan verliezen ze wellicht een aantal gebruikers, maar winnen ze er meer. Er gaat niets boven een krachtig en creatief product, dat je met kinderlijke eenvoud kunt bedienen, alle vorige versies ten spijt…

 • Profielfoto
  Sjakelien

  @Hanky Dussen: eens. maar ik wil wel mijn oude projecten kunnen openen.

 • Profielfoto
  Artishoque

  Ik neem regelmatig demo’s op voor startende bandjes, en Logic heeft daarvoor nog steeds mijn voorkeur. Er zijn genoeg redenen om iets anders te kiezen, maar de voordelen van Logic wegen voor mij nog steeds op tegen de nadelen.

  Wensenlijst:
  – Universele kanalen (audio/midi). De protools-methode zegmaar.
  – Mogelijkheden om grote projecten beter te kunnen hanteren. Dus: duidelijker/makkelijker gebruik van kleuren, collapse-mogelijkheden, etc.
  – Betere automation. Om de een of andere reden wil de automation in Logic nooit 100% doen wat ik wil. Heb er in andere DAW’s geen moeite mee.
  – Mogelijkheid om meer interfaces tegelijk te kunnen gebruiken zonder tussenkomst van de Audio-/Midi-setup.
  – Eenvoudiger config-mogelijkheden voor control surfaces.
  – Betere ruisreductie a la Adobe Audition

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  @Sjakelien: natuurlijk, compatibiliteit met oude projecten is een ‘must’ !

 • Profielfoto
  wensink

  Voor zover ik weet is headhunterz overgestapt naar studio one, maar dat doet er niet echt toe Ik zelf gebruik ook logic pro overigens…

  oh kan wel, ik ben niet zo’n fan van headhunterz en in een van zijn video’s zag ik toevallig logic, dus het zou best kunnen dat hij is overgestapt

 • Profielfoto
  TakkU

  Heb zelf zowel Studio One 2 als Logic Pro 9, maar de workflow van Logic vind ik persoonlijk veel prettiger. Een hoop dingen voelen gewoon een stuk prettiger aan, meer doordacht!

  Wat voor mij echt de musts zijn qua verbetering in een volgende Logic Pro versie:

  – Fatsoenlijk werkende Analysers. Met de laatste update zijn analysers zo goed als onbruikbaar geworden!

  – Betrouwbare 64bit bridge. Doordat de 64bit bridge nu aan de lopende band vastloopt moet ik eigenlijk wel op 32bit draaien. Met de 64bit AU Bridge aan is er bijna niet te werken.

  – Verbeterde quantize in de Piano Roll. Dit soort dingen werken in Cubase en S1 een stuk beter, mag van in Logic ook wel.

  – Mixer indeling handmatig aan kunnen passen, zonder hiervoor de environment te moeten gebruiken. Als je nu een track toevoegd moet je deze in je eigen environment weer toevoegen wil je ze zelf kunnen groeperen.

 • Profielfoto
  Ruben

  Ik zit helemaal niet te wachten op een “totaal nieuwe versie” van Logic. Een nieuwe versie betekend weer helemaal opnieuw beginnen met bugs en onhebbelijkheden, wennen aan waarschijnlijk weer een andere interface, etc. Ik zie liever dat ze Logic 9 gewoon (goed) door ontwikkelen en bugvrij maken.