Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 19 februari 2013

Cyber-attack treft Apple-medewerkers

Je hoort gelukkig maar zelden dat Macs met behulp van malware gehackt worden. Nog unieker zou het zijn als Apple’s eigen computers geraakt zouden worden door zo’n aanval. Toch is dat laatste gebeurd. Het bedrijf maakte dit vandaag zelf bekend tegenover persbureau Reuters. Het gaat om een aanval vanuit die specifiek gericht lijkt te zijn op Macs binnen bedrijfsnetwerken. Naast Apple zijn ook Facebook en andere bedrijven aangevallen.

De bewuste Macs zijn gehackt via een onveilige java-plugin. Nadat een bepaalde website voor app-ontwikkelaars bezocht was raakten de computers besmet. Volgens Apple gaat het om een beperkt aantal Macs en hebben de hackers geen data weten te stelen. Omdat ook andere bedrijven en consumenten met Macs getroffen kunnen worden is inmiddels een software-update uitgebracht die de onveilige versie van Java verwijdert.

Wat de aanval uniek maakt is de focus op Macs binnen bedrijfsnetwerken. Tot voorheen leken de hackers uitsluitend geïnteresseerd in Windows- en Unix-systemen. Het is onduidelijk waar de aanval vandaan komt. Experts suggereren dat deze georchestreerd is door China. Het is een publiek geheim dat het land cyber attacks op Internationale bedrijven uitvoert. Andere bronnen wijzen richting criminelen in Oost Europa en Rusland. Officieel is echter niets bekend gemaakt over de herkomst van de daders.

Apple’s software-update  die de onveilige versie van Java blokkeert komt automatisch binnen als update in de Mac App Store of kan via Apple’s website gedownload worden. Wie vervolgens de nieuwe (veilig verklaarde) versie van Java wil installeren, kan terecht bij de maker van Java; Oracle. Wie bang is dat dit soort aanvallen in de toekomst vaker voorkomen kan Java ook eenvoudig uitschakelen in de webbrowser.

Java uitschakelen in Safari-voorkeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cyber-attack treft Apple-medewerkers
Sluiten