Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 20 februari 2013
Leestijd: 2 minuten

Brabander maakt kunst met EarBuds

Rob Kitzmann is student aan de Academie voor beeldende vorming  in Tilburg en profileert zich in zijn vrije tijd als vernieuwend kunstenaar. Op zijn YouTube-kanaal zijn verschillende projecten van Rob te zien, inclusief zijn laatste werk. Geïnspireerd door  ‘een groot Amerikaans technologiebedrijf’ maakte hij een kunstwerk waar net zoveel geheimzinnigheid om hangt als om het bedrijf zelf. Een beetje OMT-er weet dan wel waar het over gaat.

Het kunstwerk, genaamd Apfval, bestaat uit honderden witte Apple Earbuds die Kitzmann gekregen heeft. Samen vormen ze onmiskenbaar een driedimensionaal Apple-logo. Met zijn wirwar aan oordopjes wil Kitzmaan de grillige weg symboliseren die het bedrijf heeft afgelegd. Daarnaast symboliseren de herbruikte dopjes het recycle-programma en de groene inslag van Appl… Kitzmann’s inspirator.

Kitzmann probeert er juist geen strak geheel van te maken, maar het ‘designer piece’, de dopjes, past hij toe zoals kinderen van de straat elastiek gebruiken om er een in elkaar geweven bal van te maken. Hiermee tracht hij op subtiele beeldende wijze de afkomst van dit bedrijf en haar afgelegde weg vorm te geven.

[…]

De oordopjes doen haast vergeten wat er bij de productie, distributie en logistiek van de apparaten komt kijken en wijzen hier op een discrete manier naar de problematiek van het afval en de bijkomende afvalstromen. Juist door dit afval van de opdrachtgever en haar afnemers te hergebruiken wil Rob Kitzmann het groen- en recyclingprogramma van het bedrijf kracht bijzetten.

(twee citaten uit het persbericht)

Tegenover OMT verklaart Kitzmann dat hij afgelopen zomer de opdracht heeft gekregen en er sindsdien elke week een aantal uren aan gewerkt heeft om tot dit eindresultaat te komen. Het 70 cm hoge kunstwerk is nu af en zal tijdelijk op een niet nader-genoemde en niet openbaar-toegankelijke plek worden tentoongesteld. Wat er daarna mee gebeurt is niet bekend.

Wie Kitzmann’s Apfval in het echt spot mag het ons vertellen!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Brabander maakt kunst met EarBuds
Sluiten