Brabander maakt kunst met EarBuds

17 reacties

Rob Kitzmann is student aan de Academie voor beeldende vorming  in Tilburg en profileert zich in zijn vrije tijd als vernieuwend kunstenaar. Op zijn YouTube-kanaal zijn verschillende projecten van Rob te zien, inclusief zijn laatste werk. Geïnspireerd door  ‘een groot Amerikaans technologiebedrijf’ maakte hij een kunstwerk waar net zoveel geheimzinnigheid om hangt als om het bedrijf zelf. Een beetje OMT-er weet dan wel waar het over gaat.

Het kunstwerk, genaamd Apfval, bestaat uit honderden witte Apple Earbuds die Kitzmann gekregen heeft. Samen vormen ze onmiskenbaar een driedimensionaal Apple-logo. Met zijn wirwar aan oordopjes wil Kitzmaan de grillige weg symboliseren die het bedrijf heeft afgelegd. Daarnaast symboliseren de herbruikte dopjes het recycle-programma en de groene inslag van Appl… Kitzmann’s inspirator.

Kitzmann probeert er juist geen strak geheel van te maken, maar het ‘designer piece’, de dopjes, past hij toe zoals kinderen van de straat elastiek gebruiken om er een in elkaar geweven bal van te maken. Hiermee tracht hij op subtiele beeldende wijze de afkomst van dit bedrijf en haar afgelegde weg vorm te geven.

[…]

De oordopjes doen haast vergeten wat er bij de productie, distributie en logistiek van de apparaten komt kijken en wijzen hier op een discrete manier naar de problematiek van het afval en de bijkomende afvalstromen. Juist door dit afval van de opdrachtgever en haar afnemers te hergebruiken wil Rob Kitzmann het groen- en recyclingprogramma van het bedrijf kracht bijzetten.

(twee citaten uit het persbericht)

apple-logo-kunst

Tegenover OMT verklaart Kitzmann dat hij afgelopen zomer de opdracht heeft gekregen en er sindsdien elke week een aantal uren aan gewerkt heeft om tot dit eindresultaat te komen. Het 70 cm hoge kunstwerk is nu af en zal tijdelijk op een niet nader-genoemde en niet openbaar-toegankelijke plek worden tentoongesteld. Wat er daarna mee gebeurt is niet bekend.

Wie Kitzmann’s Apfval in het echt spot mag het ons vertellen!

 

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  pim939

  ik zie er ook wat Dock connector kabeltjes er tussen zitten ;D
  .
  zou leuk zijn als die ook nog echt werkten.

 • Profielfoto
  ququlequ

  Denk als ik mijn bureaula opentrek dat je ook zo’n wirwar van oordopjes tegenkomt. Heb me er toch een hoop versleten, zeker die van Apple.

 • Profielfoto
  Jorik

  Diameter 150cm? Ik neem aan dat hier de omtrek van een horizontale doorsnede wordt bedoeld? Anders lijken me de verhoudingen wel heel vreemd voor een vorm van min of meer een bol. Als ik uitga van een diameter van 50cm, dan klopt omtrek van 150cm wel ongeveer en de hoogte van 70cm lijkt dan ook ongeveer te kloppen.

 • Profielfoto
  Jurien73

  De kunstenaar heeft wel een video gemaakt

 • Profielfoto
  Jurien73

  Hier is deel 1 van het kunst werk op video

 • Profielfoto
  Macwijk

  Ziet er gaaf uit!

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Volgens mij is recyclen dat je van oordopjes weer (delen) van oordopjes maakt. Want als dit recyclen is, dan is mijn boekenkast – die vol staat met boeken – dat ook.

  Maar goed; kunst. En dan mag veel. Zelfs wollige taal…

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Ziet er mooi uit dit is kunst waar ik wat mee kan

 • Profielfoto
  CorMac

  Oordopjes in de vorm van het Android symbool zou pas kunst zijn!

 • Profielfoto
  J-P-H

  Volgende keer USB-hub knutselen??

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Volgende keer USB-hub knutselen??

  Zoiets?

 • Profielfoto
  BigAL

  met of zonder oorsmeer?

 • Profielfoto
  IOS dude

  @pim939: aan jou om te zoeken welke USB connector bij welke 30pins past:)

 • Profielfoto
  essiw

  @GrannySmith, recyclen is het hergebruiken van producten, je maakt van oud papier toch ook geen oud papier meer? nee dat wordt wc-papier. Dit is dus wel degelijk recyclen, jou boekenkast met boeken er in is niet recyclen, of je moet de boekenkast als een soort decoratie beschouwen.

 • Profielfoto
  koen

  Gaaf, ik heb er gelijk een gekocht!

 • Profielfoto
  ¿`„

  25 euro per stuk
  Poeh duur kunstwerk hoor

 • Profielfoto
  iMad

  ach ja wat is kunst