Apple onderzoekt ‘Typo-Adaptable Keyboard’

18 reacties

Uit een recente patentaanvraag van Apple blijkt dat het bedrijf een toetsenbord met variabele toetsgrootte onderzoekt. De grootte van de toetsen zou zich aan moeten passen aan het typegedrag van de gebruiker. De patentaanvraag is gisteren gespot door AppleInsider.

Het patent is bij het U.S. Patent Application Office bekend onder No. 13/213,173 en beschrijft een ‘Typo-Adaptable Keyboard’. Dit toetsenbord past de grootte en positie van de on-screen knoppen automatisch aan het type-gedrag van de gebruiker aan. Op deze manier moeten typefouten voorkomen worden. 

Niet alleen de grootte van de toetsen is variabel, op onderstaande afbeelding is te zien dat de vorm zich ook aanpast. Als de gebruiker vaak net boven de S typt zal deze toets groter en hoger worden. Het toetsenbord kan er uiteindelijk als volgt uit komen te zien:

keys-patent-1-130221

Aan meerdere gebruikers van bijvoorbeeld een huiskamer-iPad is ook gedacht. In de patentaanvraag valt te lezen dat de instelling  “Typo-Adaptable Keyboard” via het instellingen-menu aan en uit te zetten is. Het is nog niet bekend of, en wanneer deze ‘typo reduction’-techniek toegepast zal worden. Gezien de patentaanvraag op 19 augustus 2011 gedaan is zou deze feature best eens in iOS 7 aanwezig kunnen zijn.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Willem Spork

  Lijkt mij nogal vervelend. Veranderd tijdens het typen de hele tijd je toetsenbord onder je vingers.

 • Profielfoto
  jorisje96

  uhh… waar is de U

 • Profielfoto
  Rax

  Virtueel, dus alleen de hotspots worden groter of kleiner.
  Ik dacht dat dit trucje al jaren in iOS zat

 • Profielfoto
  pim939

  @jorisje96 Die is veranderd in een Q vraag me niet waarom.

 • Profielfoto
  karelschapie

  @ Rax volgens mij ook, af en toe wil hij de letter pakken die je nodig hebt, terwijl je er 100% op drukt…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @ Rax: Virtueel slaat in dit geval op dat het een on-screen toetsenbord en geen hardware is. De weergave van de knoppen op het scherm verandert wel degelijk.

 • Profielfoto
  Kakoener

  Denk niet dat je toetsen bord er zo uit gaat zien na een tijdje.
  Denk dat je tijdens het typen die grote knop 1 sec of minder in beeld komt zodat je kan zien zien dat die je tik fout herstelt.
  Vindt het wel een goed idee.

 • Profielfoto
  IOS dude

  @jorisje96
  Op de plaats van die tweede “Q”;)

 • Profielfoto
  OMG

  Tjonge jonge, wat ver gezocht! Laat Apple in godsnaam SwiftKey kopen of in licentie nemen. Swiftkey is het enige wat 100x beter is op Android. Ik begrijp echt niet waarom Apple dat niet inziet!

 • Profielfoto
  BvdStaay

  Fantatisch. Dat is echt slim

 • Profielfoto
  GeertGB

  Apple kan van alles onderzoeken, maar ik zie alleen maar stilstand. Alleen al deze week: Google Chrome met Voice Control, Chrome pixel een MacBook retina met toegang tot alle Google web services, Glass komt voor het eind van het jaar en de IDE is er al en ontwikkelaars kunnen ermee aan de slag.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik denk ook dat Apple onnodig veel tijd en geld uitgeeft aan dit soort onderzoeken en zijn aandacht moet gaan vestigen op wat de concurrent doet, want daar zitten vaak goede ideeën tussen. Maar Apple is net als elk ander bedrijf bang van andermans patenten geworden en dat gaat een steeds groter obstakel worden voor innovatie.
  .
  En als het perse moet kan het veel simpeler: bouw er een soort proximity sensor in en die zorgt er dan voor dat de toets waar de vinger boven hangt tijdelijk groter wordt zodat je er niet naast ‘drukt’ want dat is de grootste oorzaak van type fouten op kleine oppervlakten.

 • Profielfoto
  essiw

  ^Volgensmij doet apple al vanaf het begin zo en heeft het niks met patenten te maken. Ik vind niet dat apple de kunst bij de concurenten moet af kijken, gewoon zelf uitvinden, gekopieerde troep blijft troep;)

 • Profielfoto
  zepkleiker
 • Profielfoto
  Gezalfde

  Deze functie is er al sinds de eerste iPhone, alleen niet zichtbaar. Aan de hand van je persoonlijke woordenboek worden sommige toetsen net wat groter (op basis van veel gemaakte typo’s) alleen is dit niet zichtbaar

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik vind niet dat apple de kunst bij de concurenten moet af kijken, gewoon zelf uitvinden, gekopieerde troep blijft troep;)

  Niet als Apple het afkijkt. Die maakt het gelijk beter! (Apple vindt overigens nooit wat uit, ze doen iets goeds met wat anderen ontwikkeld hebben maar daar soms verder het nut niet van zagen op grote schaal, zoals de GUI)

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  kan best handig zijn lijkt me, ik typ zelf vaak op de ‘i’ ipv de ‘o’

 • Profielfoto
  Timono98

  Haha 2 keer een Q