Analist: ‘Mac is booming!’

27 reacties

Bij de bekendmaking van Apple’s kwartaalcijfers is al jaren een trend merkbaar. iPad- en iPhone-verkopen stijgen enorm terwijl de interesse in iPods en Macs daalt. Een analist ziet in de afgelopen maand echter een kentering in die lijn. Volgens hem is de populariteit van de Mac in januari juist enorm gestegen.

Gene Munster van Piper Jaffray heeft op basis van verkregen verkoopdata binnen de V.S. berekend dat er in januari 31% meer Macs zijn verkocht dan in de zelfde periode vorig jaar. Volgens de analist is dit met name te danken aan het feit dat Apple beter in staat is om aan de vraag naar de nieuwe iMac te voldoen. Daarmee zouden de groeicijfers eigenlijk nog hoger kunnen zijn. De levertijd van de iMac is immers wel verbeterd maar nog steeds moeten kopers drie tot zes weken wachten voor ze hun iMac in huis hebben.

Naast de aanzienlijke groei in Mac-verkopen deed Munster nog een andere opvallende ontdekking. Volgens zijn data zijn er in januari ook 2% meer iPods verkocht dan in januari 2012. Dit terwijl er al jaren een daling zichtbaar is in de hoeveelheid verkochte iPods. De nieuwe cijfers zouden kunnen laten zien dat de nieuwe iPod nano en iPod touch die in september vorig jaar zijn aangekondigd een bovengemiddeld succes zijn.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  computer space

  De link is US Mac Sales. Irrelevant.

 • Profielfoto
  Brammetjebammetje

  en dat zou irrelevent zijn omdat..? De V.S. is Apple’s grootste markt. Als daar de daling omgezet wordt in een stijging lijkt me dat behoorlijk relevant nieuws.:-P

 • Profielfoto
  JanJansen

  Wat een ontdekking. In Januari werden eindelijk de nieuwe iMacs uitgeleverd. Logisch dat er dan een stijging is want vrijwel niemand koopt een oud model als het nieuwe bekend is.

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Er mogen dan wel meer macs zijn verkocht!
  Maar ze zijn nog niet geleverd!!!

 • Profielfoto
  gsmaster

  Jammer dat ze de verkeerde weg op gaan met de iMac.
  Hij is veel te duur geworden. Voor de gebruikers met een groter budget valt het nog wel mee. Maar wat als je een kleiner budget hebt? Dan moet je al direct gaan kijken wat de concurrentie te bieden heeft… Je kan dan wel kiezen voor een mini, maar als je dat dan applenstyle wil en er een Mac scherm aan hangt is de prijs weer te hoog.
  Dat je zelf niet makkelijk ram geheugen kan bij stoppen is ook een dik minpunt. En laat ons dan nog maar zwijgen over het ontbreken van een dvd drive…

  Ik zal men huidige iMac nog wat verder verslijten, zal nu drie jaar worden en hij doet het nog super! (was toen wel het topmodel met ram, hdd en processor upgrade). Dus wellicht met een beetje geluk kan ik nog een jaar of twee, drie verder…

 • Profielfoto
  jorgdane

  @gsmaster: de quote’s

  Hij is veel te duur geworden.

  en

  zal nu drie jaar worden en hij doet het nog super!

  lijken mij niet helemaal met elkaar te rijmen.
  Volgens mij is een iMac niet duur, maar een grotere investering…

 • Profielfoto
  paulthetall

  Lol, ja, het is niet duur maar het is wel veel geld;)

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Net een paar dagen mijn iMac binnen topmodel alleen nog even werkgeheugen updaten dus ook de man met een kleine beurs kan een iMac kopen gewoon sparen

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Op basis van één maand beslist ie dat de Mac aan het boomen is. Gaap.

 • Profielfoto
  gsmaster

  @jorgdane:

  versta je reactie eigenlijk niet.

  Als hij te duur is geworden is hij gewoon te duur geworden.
  En wat het dan niet rijmt met het feit dat men iMac het na een paar jaar nog altijd goed doet?

  Het is inderdaad nog altijd een goede investering, maar je kan niet ontkennen dat de prijzen uit de hand lopen.

  En ze lijken er toch wel op te reageren, kijk maar naar de pricedrop van de macbook pro retina… Ik zie dit met de iMacs ook nog wel gebeuren.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Als de imac te duur is geworden , kan je nog steeds wachten tot er koopjes gedaan worden.

  Zoals vandaag

  http://www.saturn.nl/mcs/product/APPLE-iMac-MD093N-A-21-5-inch,95952,391592,537390.html?langId=-11

  1184 euro voor de standaard imac.

  Bij mij komt die nieuwe imac echter niet in huis .
  Dat ding is volledig toegelijmd , absoluut niets meer aan te vervangen of upgraden.Als er maar iets defect gaat ben je al bijna verplicht om naar apple te gaan. Als bij je imac na 2 jaar ook maar iets defect gaat , ook al is het maar de schijf , kan je dik in je buidel tasten. Tegenwoordig kan je al de schijf niet meer vervangen door een standaard sata exemplaar ( dankzij de firmware)
  Dat is bij de mac mini nog wel allemaal mogelijk.

 • Profielfoto
  Maurits-mmm

  Zal denk ik ook komen door Windows 8.

 • Profielfoto
  ArMac

  Jammer dat ze de verkeerde weg op gaan met de iMac.

  En laat ons dan nog maar zwijgen over het ontbreken van een dvd drive…

  Hoe vaak gebruik je nog een DVD Drive dan? Ik werkelijk nooit meer!

  – Opslagruimte op een DVD is te beperkt
  – Medium is te gevoelig om te beschadigen
  – Duurt te lang om gegevens erop te ‘branden’
  – Je kunt het slechts 1x gebruiken (of je moet een dure rewritetable kopen)
  – Films huur ik online en/of download ik
  – software koop ik in de App Store

  Nee, een dvd drive is voor mij net als een floppy drive: totaal overbodig!

  Juist een goede keuze om deze weg te laten (mijn mening)

 • Profielfoto
  gsmaster

  @Armac

  Ik gebruik men dvd speler nog om dvd’s op af te spelen in de ruimte waar de iMac staat, want daar heb ik geen dvd speler staan.
  En ik heb gewoon nog veel dvd’s liggen met software op, ok dit gaat dan wel allemaal verminderen en misschien wel verdwijnen met de software downloads… Maar momenteel is het voor mij nog te vroeg om zonder dvd drive te kunnen.

  En je kan dan wel een aparte dvd drive er naast zetten, maar ik heb hem dan liever er in!

  Op een laptop maakt het me niet uit of er 1 in zit, je kan dan nog via de imac de dvd lezen, maar je moet nog altijd 1 mac hebben met een dvd drive geïntegreerd.

 • Profielfoto
  ABlex

  Oftopic: hebben je de kruidvat itunes gift card actie al gezien?

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  @Soulshaker
  Exact de reden waarom ik de nieuwe iMac ook niet meer op mijn verlanglijstje heb staan.
  Allemaal leuk en aardig die iMac’s maar zelf eventueel een reparatie uitvoeren is helemaal niet meer te doen (buiten je garantieperiode dan), niet erg als je hooguit 3 jaar met dat ding wilt doen, maar in mijn geval gaat dat waarschijnlijk niet op .
  Dan dus of een MacMini of ik ga toch serieus naar een zelfbouw hackintosh toe (wordt tenslotte ook steeds makkelijker om zoiets in elkaar te zetten en bij te houden onder OSX 10.8.x )

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik denk dat ik de grote versie van de nieuwe iMac neem, echt prachtig!!!
  Kan mij het schelen wat die dingen kosten….

 • Profielfoto
  Ecd79

  Ben heel blij met mijn nieuwe iMac. 15 sec en hij is klaar met opstarten. Ik mis de dvd drive totaal niet.:)

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Maar momenteel is het voor mij nog te vroeg om zonder dvd drive te kunnen..

  Een dvd drive? Wat is dat ook alweer. Iets van vroeger of zo? Net na de grammofoonplaat ? Nou als dat er in komt wil ik ook een compact cassettespeler er in.

 • Profielfoto
  MEEUW

  “…berekend dat er in januari 31%…”
  “…Volgens zijn data…”

  Zullen we eens een regel instellen : Alle onderzoeken die niet degelijk onderbouwd zijn, of aantoonbaar is waar de data vandaan kwam of kom. Gewoon niet publiceren.
  Of alle aandacht geilers die maar met minste geringste reden aan komt om nieuws over apple te publiceren. (een vage Chinese winkel die een onderdeel heeft, of weer een camera man die zijn film half dan wel niet geheel met de iphone heeft gemaakt).
  .
  Ow inXSO nogwat, er zijn mensen die bij andere mensen over de vloer komen. En bv niet op netwerk kunnen of mogen. En gewoon nog software op cd hebben staan ect ect. (of demo wat verstuurd is via de post voor tv reclame). Dan is een dvd drive wel hard gewaardeerd iets.
  Misschien te jong om dat te begrijpen ;)? (dat was dus een grapje)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Hij is veel te duur geworden. Voor de gebruikers met een groter budget valt het nog wel mee. Maar wat als je een kleiner budget hebt? Dan moet je al direct gaan kijken wat de concurrentie te bieden heeft

  Dat denk ik niet. Vrijwel iedereen die een Mac wil heeft daar juist vanwege de prijs goed over na gedacht en koopt hem gewoon ook al is het duur(der). Dit geldt vooral voor mensen die van Windows afkomen en genoeg van dat systeem hebben kost wat het kost.

  En laat ons dan nog maar zwijgen over het ontbreken van een dvd drive…

  De één mist hem, de ander niet. Ik zou hem echt missen omdat ik mijn 27″ iMac gebruikt om films te bekijken (ik heb en hoef geen home cinema).
  Ik heb meer dan 750 gekochte DVD’s en gedownloade films zijn op DVD’s gebrand. En die klacht (in een van de reacties) dat het snel beschadigd raakt of om een andere reden niet meer werkt is ongegrond. Ik heb hier ±150 DVD’s gebrand en meer dan 10 jaar geleden kopieën gemaakt van programma’s voor bij een Mac die ik aan iemand verkocht. Dat werkt allemaal nog.

  Maar of je de DVD speler nu wel of niet mist: Apple heeft hem echt wel te vroeg laten vallen. Het is gewoon een opslagmogelijkheid die nog echt niet ‘dood’ is. Maar ja.. dat RDF he?

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Misschien te jong om dat te begrijpen ;)? (dat was dus een grapje)

  Ik kan je vader zijn broekie:) qua leeftijd dan…

  Uiteraard zijn er allerlei mensen die nog DVDs hebben, maar ja ik heb inderdaad ook nog 400 Compact Cassette’s en 800 LP’s. Ik ben het met volledig met Apple eens dat je Media-onafhankelijk moet worden met je Data. Als je backwards compatible wil blijven dan ga je lijden aan het Windows-syndrome en kom je nooit vooruit. Als je nog zoveel DVD’s hebt liggen dan wordt het nu ECHT tijd om ze over te gaan zetten (en zo lastig is dat nu ook weer niet) net zoals zovelen hebben gedaan met hun CD’s 10 jaar geleden… of je blijft ze vrolijk afspelen op je oude Mac, maar neem van mij aan, er komt een tijd dat de DVD-speler er hoe dan ook mee ophoudt om dat ie versleten is. Dan kun je wel leuk een onbeschadigde DVD hebben, maar geen apparaat meer die dat wil afspelen en dus is je Medium geen bal meer waard. Overzetten die handel dus en denken aan een oplossing voor de toekomst en plak die DVD doosjes leuk nostalgisch aan je muur.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Voor een echte muziekliefhebber is een disc drive altijd nog steeds belangrijk.
  Van muziek die ik erg goed vind, koop ik een CD en download de nummers als Apple Losless file in mijn iTunes. Dat scheelt enorm in de geluidskwaliteit. Ik heb geen zin om daarvoor een aparte DVD drive te kopen.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Misschien te jong om dat te begrijpen ;)? (dat was dus een grapje)

  Ik kan je vader zijn broekie:) qua leeftijd dan…

  Uiteraard zijn er allerlei mensen die nog DVDs hebben, maar ja ik heb inderdaad ook nog 400 Compact Cassette\’s en 800 LP\’s. Ik ben het met volledig met Apple eens dat je Media-onafhankelijk moet worden met je Data. Als je backwards compatible wil blijven dan ga je lijden aan het Windows-syndrome en kom je nooit vooruit. Als je nog zoveel DVD\’s hebt liggen dan wordt het nu ECHT tijd om ze over te gaan zetten (en zo lastig is dat nu ook weer niet) net zoals zovelen hebben gedaan met hun CD\’s 10 jaar geleden… of je blijft ze vrolijk afspelen op je oude Mac, maar neem van mij aan, er komt een tijd dat de DVD-speler er hoe dan ook mee ophoudt om dat ie versleten is. Dan kun je wel leuk een onbeschadigde DVD hebben, maar geen apparaat meer die dat wil afspelen en dus is je Medium geen bal meer waard. Overzetten die handel dus en denken aan een oplossing voor de toekomst en plak die DVD doosjes leuk nostalgisch aan je muur.

  Dat kan je niet weten want je weet mijn leeftijd niet ;). Maar laten we ontopic blijven.
  Maare je ziet de big picture hierin niet.
  Afgezien dat Apple heeft gewoon verzuimd om mee te gaan met de blu ray ;).
  Er zijn nog gewoon genoeg bedrijven die met cd’s of dvd’s werken.
  En dan kan ik zeggen wat ik wil.Maar heb me maar aan te passen als ik bij een bedrijf ben. Zou lullig zijn als ik dvd op usb stick moet gooien omdat ik geen dvd speler heb.
  En dan heb ik het over data.
  -Niet alle data wil ik of bedrijven in de cloud hebben. Vanwege bedrijfs gevoeligheid.
  – Als banken gehackt kunnen worden… wie kan er niet gehackt worden?
  – Dus op een nas server of in de server ruimte een backup maken wil je niet. Die wil je op dvd zetten.
  – Sommige plaatsen in nederland hebben nog een hele langzame internet verbinding. Je wil niet je foto’s van de vakantie uren laten uploaden naar de cloud. Of Adobe fotoshop downloaden via de appstore.
  – Stel dat internet verbinding uit val. Kan je niet bij je word document.
  En dat bedrijf kan makkelijk met langzame internet verbinding doen als ze willen mailen en af en toe webpagina willen zien.
  -Sommige reclame zuilen hebben geen internet verbinding of netwerkkabel.
  – Je wil niet met 10 usb stickjes (die net zo makkelijk kapot kan gaan als dvd) allemaal lopen kloten met backup’s.
  – De tape streamer (uitgevonden in 1951) word nu nog volop gebruikt
  – Zo kan ik nog heel veel voorbeelden opnoemen waar je allemaal niet aan gedacht hebt.
  Kortom, leuk streven van apple. Kan het ook deels begrijpen. Maar begrijp wel dat sommige gewoon nog “dagelijks” een dvd drive nodig hebben.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Ik heb het toch helemaal niet over een cloud gehad ? Dus ik denk dat 80% van je commentaar afvalt… Maar als je bedrijfsgevoelige (?) informatie hebt dan ga je dat toch hoop ik echt niet op een DVD zetten ? Dan wordt het namelijk wel heel erg gevoelig. Ik begrijp ook dat je wit dat Apple toch weer de Tape-Streamer gaat invoeren in de iMac ?:shock: Als we ons zouden blijven aanpassen op traag innoverende bedrijven dan werkten we nu nog op een typemachine. En dat is mijns inziens de echte ‘bigger picture’. Je kunt niet zonder meer stellen dat ik aan allerlei zaken niet gedacht heb. Als je nu nog dagelijks een DVD speler nodig hebt dan raad ik je toch aan een hele snelle omslag te maken.

 • Profielfoto
  MEEUW

  nee je begrijp me helemaal totaal 0,0 niet. vraag me af of je wel gelezen hebt.
  Maar ga eens in bedrijfsleven rond kijken enzo… Server ruimtes eens bekijken ect ect. dan merk je het vanzelf wel. Net als aantal andere dat ook al aangeven.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Laten we het daar op houden. Ik heb ook wat problemen met de begrijpelijkheid van je tekst eerlijk gezegd. Sterkte me je TapeStreamer in ieder geval;-)