62 iMacs gestolen bij Fontys in Tilburg

31 reacties

Bij de Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg zijn dit weekend maar liefst 62 iMacs gestolen. Via een raam wisten de inbreker(s) het pand binnen te komen om vervolgens uit twee lokalen de iMacs te ontvreemden. De schade kan oplopen tot wel 100.000 euro.

De Academy for Creative Industries ligt ten zuiden van Tilburg vlakbij de A58 in een afgelegen wijk zonder woningen. Woordvoerder Piet van Ierland: “We gebruiken deze state of the art PC’s niet overal binnen Fontys. Ze wisten vermoedelijk precies waar de computers stonden.”

gebouw
Het gebouw van de ‘Academy for Creative Industries’

Kortom, kom je een partij iMacs tegen die tegen een iets te schappelijk prijsje worden aangeboden, vraag om de serienummers. Deze heeft Fontys van de gestolen iMacs namelijk geregistreerd.

Woordvoerder Piet van Ierland is een optimistisch man en stelt: “We zijn een creatieve opleiding, dus we vinden wel een alternatieve manier”. Als dat maar niet de aanschaf van PC’s inhoudt…

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Ziet eruit als een gevangenis.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Maak daar maar inbrekers van;)

 • Profielfoto
  crp.roelfes

  Mag niet hopen dat mijn bestelling hierdoor nog meer vertraging op loopt.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Hoe is het mogelijk… dat er 1 ongezien wordt weggehaald, kan ik me nog iets bij voorstellen, maar 62?!?

 • Profielfoto
  iCorsa

  [offtopic]
  Helemaal eens met crp.roelofs. Toen de 27″ besteld kon worden direct gedaan (iCentre/iAmStore), tot op heden nog niet binnen :S
  [/offtopic]

  Wel balen voor die school hoor, is toch een hoop geld. Hopelijk zijn ze goed verzekerd!

 • Profielfoto
  MEEUW

  Via het raam? Waardeloos artikel omdat er foute informatie in staat. Ik ben helemaal niet via het raam binnengekomen !
  Wat een telegraaf bericht… !!!

 • Profielfoto
  wensink

  Via het raam? Waardeloos artikel omdat er foute informatie in staat. Ik ben helemaal niet via het raam binnengekomen !
  Wat een telegraaf bericht… !!!

  haha

 • Profielfoto
  iSponge

  Oh zwaar kl*te ja.. Hopen dat ze ze terug vinden.. en dan aan de ketting leggen zoals het 1e plaatje.

 • Profielfoto
  1984

  Via het raam? Waardeloos artikel omdat er foute informatie in staat. Ik ben helemaal niet via het raam binnengekomen !

  Goed voorbereid
  Volgens woordvoeder Piet van Ierland wisten de dieven precies waar ze moesten toeslaan. “Ze waren goed voorbereid want ze zijn via een ongebruikelijke route binnengekomen.” De dieven wisten zo uit beeld te blijven van de beveiligingscamera`s. bron en filmpje

 • Profielfoto
  Le Big Mac

  Wel de serienummers geregistreerd en de apparatuur verzekerd, maar dat raam stond niet aangesloten op het alarm?? En geen Kensington-locks (OK, niet fool proof, maar vertraagt wel)? Beetje dom van Fontys, en sowieso een raar verhaal.

 • Profielfoto
  Wolfii82

  Zal wel weer een “inside job” zijn. Medewerker met toegang, laat ergens iets open staan en ze konden hun slag slaan.

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Vind je het een beetje gek? Die hogescholen zijn gewoon openbaar, je kan er gewoon doorheen lopen als ze open zijn. Ik weet ook waar er Macs staan in de hogeschool van Haarlem (Inholland). Je loopt er langs en er staan allemaal imacs, dat valt op, duh!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Klinkt inderdaad als een inside job. Ze wisten gewoon teveel om dit ongezien voor elkaar te krijgen. Het zou zelfs wel eens ‘verzekeringswerk’ kunnen zijn gezien het tijdstip (net nieuwe iMacs uit)…

 • Profielfoto
  Hydræ

  Zo jammer dat sommige mensen niet van andermans spullen kunnen afblijven…

 • Profielfoto
  f.zijlstra

  Toevallig niet op één van de 62 Macs Prey geïnstalleerd?

  Is in dat geval nog een klein lichtpuntje…

 • Profielfoto
  Afroman

  Prey is overrated. Een beetje dief boot vanaf de reparatiepartitie en maakt een nieuwe Mac ervan. Weg Prey.

 • Profielfoto
  Froggle

  Als ze nou maar niet bij mij op school achter de iMac’s komen zitten.

  -Ja dat is er naast..-:P

 • Profielfoto
  iep

  Klinkt inderdaad als een inside job. Ze wisten gewoon teveel om dit ongezien voor elkaar te krijgen. Het zou zelfs wel eens \’verzekeringswerk\’ kunnen zijn gezien het tijdstip (net nieuwe iMacs uit)…

  Onderwijsgebouwen zijn doorgaans openbare gebouwen waar iedereen in en uit loopt. Dit soort gebouwen zijn enorm moeilijk te beveiligen en juist daarom ook favoriet doelwit bij het dievengilde. Je kunt er op je dooie gemak rondlopen en zo alles inventariseren: weg om binnen te komen, diverse vluchtwegen, waar het spul staat en hoe je die het beste mee kunt nemen. Beetje georganiseerd te werk gaan en je jat heel makkelijk tientallen computers in luttele minuten. Helaas zijn daar voorbeelden van te over (dit soort diefstallen zijn absoluut niet nieuw, zo gaat het al jaren). Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit alleen kan met een inside job, echt niet.

 • Profielfoto
  KeKo

  Jeej binnenkort weer betaalbare imacs op marktplaats;)

 • Profielfoto
  Karlijn Stam

  Geen firmware password en/of find my mac aanstaan zeker? Met firmware password is een herinstallatie onmogelijk zonder dit password, ook na het verwisselen van de harde schijf…

 • Profielfoto
  bartvanderveer

  ‘Get a Mac’ ….

 • Profielfoto
  appelboer

  Haha. Ik heb destijds die imacs nog verkocht aan ze in Tilburg. Jammer voor Fontys dat die zaak inmiddels failliet is…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Onderwijsgebouwen zijn doorgaans openbare gebouwen waar iedereen in en uit loopt. Dit soort gebouwen zijn enorm moeilijk te beveiligen en juist daarom ook favoriet doelwit bij het dievengilde.Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit alleen kan met een inside job, echt niet.

  Het lijkt gewoon een inside job. Ze zijn anders wel heel gericht te werk gegaan hoor. Ze hebben vast niet uren lopen zoeken naar het juiste lokaal zoals je in de link kunt lezen. Iemand heeft ze vast van de nodige informatie voorzien en dat noemen we een inside job.
  .
  Hoe wil je anders 62 loodzware iMacs vervoeren zonder een nachtwaker tegen te komen? (Het is speculeren, maar volgens mij zit er nu ergens een ‘nachtwaker’ met een iMac te spelen.)
  .
  Ik vind trouwens niet dat dit gebouw met dat hek er om heen er erg openbaar uit ziet…

 • Profielfoto
  Petje

  Wel hele domme inbrekers.
  Even find my imac opstarten en remote blokkeren, tenzij de school niet zo creatief is geweest om dat te doen.
  Zodra er een imac wordt opgestart met een internet verbinding is het raak.
  Dieven……succes ermee;-)

 • Profielfoto
  grandijoost

  /offtopic
  @petje
  vraag me nog steeds af of dat ook werkt als je de imac’s uit elkaar haalt (voor het opstarten) en eventueel de harde schijf vervangt. en de boel een paar uur losgekoppeld laat liggen. Dan moet de iMac toch zijn gegevens vergeten zijn? Of zeg ik nu iets doms?;)

 • Profielfoto
  M-Olivier

  Vandaag op Fontys langsgeweest. Blijkbaar zijn ze via een raam binnen gekomen en via de trappengangen naar boven gegaan. Eenmaal bij het lokaal met iMacs aangekomen, klink naar beneden gedaan en de deur was plotseling open… Beetje vaag van Fontys…
  De vestigingsdirecteur twijfelde ook aan het personeel….

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  /offtopic
  @petje
  vraag me nog steeds af of dat ook werkt als je de imac\’s uit elkaar haalt (voor het opstarten) en eventueel de harde schijf vervangt. en de boel een paar uur losgekoppeld laat liggen. Dan moet de iMac toch zijn gegevens vergeten zijn? Of zeg ik nu iets doms?;)

  Ja… Want elke computer (dus niet alleen een Mac) heeft in het ROM geheugen een uniek getal dat het MAC address wordt genoemd (Machine Address Code of Media Access Control) Ook spreekt men wel over het Ethernet Hardware Address. Daarmee kan elke individuele computer (of iDevice) op het internet geïdentificeerd worden en in combinatie met het IP adres ook opgespoord worden. Uitzetten e.d. heeft dus geen nut want deze data zit in het ROM en gaat dus niet verloren.

 • Profielfoto
  iep

  Het lijkt gewoon een inside job. Ze zijn anders wel heel gericht te werk gegaan hoor. Ze hebben vast niet uren lopen zoeken naar het juiste lokaal zoals je in de link kunt lezen. Iemand heeft ze vast van de nodige informatie voorzien en dat noemen we een inside job.

  Nee het lijkt er niet zo op want zo gaan professionals niet te werk. Ze doen eerst vooronderzoek en dat betekent dat je de locatie op een doordeweekse dag bezoekt, wat rondloopt en goed in je opneemt wat waar zit. Dit is een algemeen bekend gegeven die de politie inmiddels ook al diverse malen op o.a tv en haar eigen berichtgeving via diverse media heeft uitgelegd aan het publiek. Sterker nog, als je naar programma’s als “Opsporing verzocht” kijkt dan heb je inmiddels ook al vaak genoeg videobeeld gezien dat men de boel aan het verkennen is geweest. De Roemeense skimmers gaan op eenzelfde manier te werk. Zakkenrollers en ander gespuis idem (voor een leuke kijk in de keuken van o.a. zakkenrollers moet je eens naar het programma “The real hustle” op de BBC kijken). Tegenwoordig hoef je door social media (en daar is deze academie volop aanwezig dus waarschijnlijk ook de studenten zelf die van alles en nog wat posten zoals foto’s), bedrijfswebsites en bedrijfspresentaties al amper nog onderzoek ter plaatse te doen. Je kunt het met een paar klikken zo vanuit je thuisbasis op je dooie gemak bekijken.
  .
  Met andere woorden: wat je hier ziet is hoe het er normaliter aan toe gaat bij een professioneel opgezette diefstal. Dat is dus absoluut geen inside job. Een inside job is veel te ver gezocht. Dan zit je in het hoekje van de complottheorieën, aliens, etc.
  .

  Hoe wil je anders 62 loodzware iMacs vervoeren zonder een nachtwaker tegen te komen? (Het is speculeren, maar volgens mij zit er nu ergens een \’nachtwaker\’ met een iMac te spelen.)

  Er zijn geen onderwijsinstellingen met 24/7 toezicht. Er zijn dus zat gaten te vinden mits je je onderzoek maar een beetje goed doet.
  .

  Ik vind trouwens niet dat dit gebouw met dat hek er om heen er erg openbaar uit ziet…

  Dat doet totaal niet ter zake, het gaat om de functie van het gebouw en hetgeen er in zit. Dat is openbaar dus bevindt je je in een openbare ruimte. Datzelfde gaat op voor diverse overheidsinstanties zoals het gemeentekantoor, het UWV en noem maar op. Juist omdat het daarom openbare ruimten gaat mag je daar ook al een aantal jaar niet meer roken.
  .

  Ja… Want elke computer (dus niet alleen een Mac) heeft in het ROM geheugen een uniek getal dat het MAC address wordt genoemd (Machine Address Code of Media Access Control) Ook spreekt men wel over het Ethernet Hardware Address. Daarmee kan elke individuele computer (of iDevice) op het internet geïdentificeerd worden en in combinatie met het IP adres ook opgespoord worden. Uitzetten e.d. heeft dus geen nut want deze data zit in het ROM en gaat dus niet verloren.

  Ik hoop dat je dit sarcastisch bedoeld want het is verder complete bullshit. MAC staat in dit geval alleen voor Media Access Control en niet voor iets anders. MAC-adressen zijn doorgaans uniek maar dat is in de praktijk lang niet altijd het geval. Er kunnen wat dubbelen zijn maar ze zijn zeldzaam. Daarnaast helpt een MAC-adres geen ene zier op het internet. Het is allemaal zo ingekapseld dat het MAC-adres moeilijk te achterhalen is en je er verder ook niks mee kunt. Het ip-adres is wel van waarde net als het serienummer van de machine zelf.
  .
  De plek waar het MAC-adres is opgeslagen is nogal wisselend. Bij x86 spul (zoals de hedendaagse Macs en Intel/AMD machines) is dat niet in de computer zelf maar in de netwerkkaart zelf (hierbij kan de netwerkkaart ook een chip op het moederbord zijn!). Kijken we echter naar Sun SPARC machines dan is het MAC-adres niet gebonden aan de netwerkkaart maar aan de machine zelf. Daar staat het in de bootrom (de NVRAM chip om precies te zijn). Je kunt er dan 30 verschillende netwerkkaarten in stoppen maar er zal maar 1 MAC-adres zijn. Bij gewone pc’s en Macs heb je echter wel 30 verschillende MAC-adressen.
  .
  Het uit zetten heeft wel degelijk nut net als het niet verbinden met het internet: je ziet de machine dan domweg niet meer en je hebt ook geen enkele manier om er mee te verbinden (alle opsporingsmogelijkheden zoals Prey en Find my Mac werken dan niet). Het MAC-adres kun je ook wijzigen, weliswaar softwarematig maar het is zeer effectief (dit heet spoofen). Dat is een methodiek die vaak gebruikt wordt om routers het MAC-adres van het modem van bijv. de kabelaar te geven zodat die de juiste ip-instellingen krijgt. Iets vergelijkbaars kun je met virtuele machines (doorgaans krijgt een vm een willekeurig bedacht MAC-adres maar je kunt ook een specifieke opgeven).
  .
  De schijf vervangen is nogal wat werk bij een iMac. Het ding opnieuw installeren middels een image ligt wat meer voor de hand. Ook dit is een simpele manier om zaken als Prey en Find my Mac uit te schakelen zodat je niet meer opgespoord kunt worden. Dit vereist tijd en moeite en het is nog maar de vraag of men dit zal doen. Bij dit soort zaken gaat het vaak om snelheid en de machines in het buitenland zien te slijten. Door domweg geen verbinding met het internet te maken ben je er dan al.
  .
  Edit: btw, datgene wat een dief doet kun je ook toepassen om ‘m op te sporen. Toen de Mac van een spreker op Defcon werd gejat heeft ie ‘m uiteindelijk weer terug weten te vinden en dit hele verhaal later op een Defcon bijeenkomst verteld. Laat dat nou zijn opgenomen:) Leuk kijkvoer (en realiseer je ook even wat ie doet met de info van social media!): Defcon 18 Pwned By the owner What happens when you steal a hackers computer.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik hoop dat je dit sarcastisch bedoeld want het is verder complete bullshit

  Dit ook dan?

 • Profielfoto
  iep

  Dat is niks meer dan een uitleg hoe je het MAC-adres achterhaalt. Zo werkt het in hedendaagse OS X versies nog steeds. Je kunt het echter ook op de UNIX manier doen middels het oude bekende ifconfig. Daarmee kun je hele leuke netwerk dingen doen wat netwerk interfaces betreft. Een mogelijkheid is het spoofen van het MAC-adres middels ifconfig ether . Wat je daar op dat moment instelt gaat dan boven wat er op het netwerkkaartje zelf is ingesteld als MAC. Dit gaat na een reboot wel weer verloren. Als je dat niet wilt zul je het moeten vastleggen in een config file. Dit geldt voor meer tools in UNIX, vrij normale gang van zaken.
  .
  Zie verder de Engelstalige Wikipedia pagina over MAC-adressen. Dat geeft een hele volledige uitleg over wat het is: MAC-address. Er is enige uniekheid maar zoals gezegd is die vrij waardeloos doordat je kunt spoofen. Je zult echt veel en veel verder moeten kijken dan MAC-adressen en ip-adressen. Zo’n MAC-adres is eigenlijk nutteloos voor de opsporing.