20% verkochte pc’s in Q4 was een Apple

15 reacties

Steve Jobs vond de iPad een post pc device, maar in feite is het natuurlijk een computertje, die steeds vaker de traditionele pc vervangt. Canalys, een Amerikaans marktonderzoekbureau, rekent de iPad ook tot de computers en komt daardoor tot een verrassende conclusie over Apple’s marktaandeel op de pc-markt.

We kennen Apple als een kleine speler wanneer je Mac OS X en Windows vergelijkt. In dat geval is tussen de 5 en 10% van alle computers wereldwijd van het merk Apple. Canalys houdt er een andere gedachte op na en telt tablets vrolijk mee bij de computer. Je doet er immers ook pc-achtige taken op als het versturen van e-mail, (video-)chatten en surfen over het web.

Volgens de definitie van Canalys gingen er in het laatste kwartaal van vorig jaar 134 miljoen computers over de toonbank, waarvan er 27 miljoen door Apple geleverd werden. Een percentage van 20%. Het betrof hier 22,9 miljoen iPads en 4,1 miljoen Macs.

Tweede en derde op de lijst zijn HP en Lenovo met respectievelijk 15 en 15,2 miljoen pc’s. Samsung verschijnt dankzij alle modellen Galaxy Tab voor het eerst in de top 5 op een vierde plek met 11,7 miljoen exemplaren en Dell is de hekkensluiter met 9,7 miljoen exemplaren.

De helft van de verkochte iPads betrof de iPad mini, wat betekent dat Steve ook op dit aspect postuum ongelijk (of gelijk?) heeft gekregen. Het vierde kwartaal is ook eerste kwartaal dat de iPad niet meer de absolute meerderheid had in de tablet-verkopen. 49% van alle in Q4 verkochte tablets was van Apple. 18% was van Amazon (Kindle Fire) en Samsung was verantwoordelijk voor 30% van de verkopen.

Kijken we naar het marktaandeel van de besturingssystemen op tablets, dan naderen Apple en Google elkaar rap. In het vierde kwartaal draaide 49% op iOS en 46% op Android. 5% is voor de rest.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Arthur345

  Logisch als je kijkt wat voor een troep je in feite krijgt van Apple vergeleken met windows qua prijs. Volgende computer Windows 8…

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik denk dat Canalys eerder goed heeft geluisterd naar het reclame buro dan naar de echte cijfers. Want als je de ipad reken tot computer, moet je ook alle kassa systemen (die vaak op windows draai) rekenen tot computer, ect ect. Een onderzoek is net zo betrouwbaar als je de goede cijfers met de goede cijfers reken. En alle cijfers juist hebt.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Kassa systemen worden alleen niet zo snel vervangen als computers en is een relatief kleine groep. Maar met een smartphone doe je tegenwoordig ook ‘pc-achtige’ handelingen. Waarom worden die niet mee gerekend?

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  @Arthur De prijs van een Surface tablet ligt in de buurt van de $1000. En als je dan een 64GB model koop heb je nog 23GB (ja, nog wel 23GB) vrije ruimte. :slant:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Natuurlijk is de iPad een computer. De computer van de toekomst. Ik vind het daarom volkomen logisch dat tablets meegerekend worden in de computerverkoop. Het blijkt dan overduidelijk: Apple rules! En dat is helemaal terecht.

 • Profielfoto
  Double_UK

  @MEEUW

  Kassa’s rekenen tot PC’s?

  Wanneer is de laatste keer dat jij bij de AH een medewerkster haar email zag checken of Angry Birds spelen op haar kassa?

 • Profielfoto
  Not_a_Guru_yet

  Als winkelmedewerker bij verschillende zaken de kassasystemen draaide daar allemaal op Windows. En dat is een groot aandeel van de dagelijks werkende pc’s en vergeet alle kantoren niet hoeveel Windows pc’s daar staan te ronken is ook niet te weinig

 • Profielfoto
  Zakske

  @Arthur De prijs van een Surface tablet ligt in de buurt van de $1000. En als je dan een 64GB model koop heb je nog 23GB (ja, nog wel 23GB) vrije ruimte. :slant:


  En dat is bij OSX net zo…

 • Profielfoto
  gsmaster

  Bij mij is men iPad 1 ook een computer geworden.
  Tot voor kort gebruikte ik hem amper, maar toen mijn MacBook pro de geest gaf over een maand of twee ben ik hem terug beginnen gebruiken als mobiele vervanger van de MacBook pro. En ik moet zeggen, het bevalt me prima! Voor wat ik hem gebruik voldoet hij perfect, naast men iMac natuurlijk.

 • Profielfoto
  bestbier

  @gmaster Over een maand of 2? Hij moet dus nog kapot gaan en jij weet al wanneer?:-)

 • Profielfoto
  Bonte

  Als je de iPad meerekent moet je natuurlijk ook andere tablets meerekenen en dan kom je op 15% van de PC markt, ongeveer. Als zijn de meeste andere tablets niet meer dan grote iPods qua gebruik.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Terwijl @macaanzee blindelings gaat voor het artikel en het rapport. Maar apple is geen geloof ! Maar wel bidden dat het goed gaat met apple.
  Leg ik even aan @Double_UK @Baron Van Dedem het 1 en ander uit ;). Al heeft @Niek Marsman al het 1 en ander bevestigd. En heeft @Bonte ook een erg sterk punt, waarom zijn de andere tablets niet mee gerekend.
  @Double_UK, de lijn of iets een pc is of niet is je mail checken? Dus mijn sony ericsson i68 was ook een pc, kon er ook al mijn mail checken en spelletjes op spelen!
  .
  Jullie zullen je verbazen hoeveel kassa systemen er zijn, hoe vaak die vervangen worden(alsof dat van belang is, of iets een pc is of niet) en wat er allemaal mee gebeurd. En het zijn inderdaad computers, want er staat gewoon windows op. Programma om de menukaart naar de app te sturen draadloos, inlog gedeelte erin met of zonder pas, programma die plattegrond weergeef van eettent (om even als voorbeeld te noemen) Boven op kantoor kan er live statistieken bekeken worden. bestellingen (komtie @Double_UK) via de mail binnenkomen en uitgeprint worden. Enz enz.Dat allemaal op een windows computer dat als kassa systeem gebruikt word.
  Dus ja een groot deel van de kassa’s zijn gewoon computers.
  In Luxemburg is er een supermarkt die imacs gebruikt als kassa’s. En dan tellen we die wel mee want het is apple.
  Als elke kassa eigenaar een apple teken op zijn kassa doen hebben we volgende week een vergelijkbaar artikel;)
  .
  Dit onderzoek klinkt een beetje als het PBL rapport oldtimers, die hebben ook gebruik van een beperkte groep oldtimers en daar een rapport over gemaakt. Daarbij nog een aantal dubieuze knelpunten in het rapport zitten.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Je kan je afvragen of een dedicated apparaat als een kassa nog wel tot computers gerekend mag worden. Zo niet, dan moet je de computers bij de APR’s en die Luxemburgse supermarkt ook niet meetellen omdat die voor slechts één taak gebruikt worden, maar haal dan ook de iPads in de bibliotheek even uit de vergelijking.
  .
  Het is leuk om zo te rekenen dat je mooie cijfers krijgt, maar alle pinautomaten in Nederland draaien ook Windows achter de schermen, net als de systemen in trams, bussen en treinen die de reisinformatie geven. Wat doen we daarmee?
  .
  Statistisch is sowieso 79,3% van alle statistieken onbetrouwbaar, zo las ik laatst in De Speld.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @peozenbeest, maar dat probeerde ik nu net uit te leggen. Een kassa word niet voor taak ding meer gebruikt. Al lang niet meer.

 • Profielfoto
  BigAL

  als we tablets meenemen in de verkoop dan toch ook smartphones… iOS is iOS nietwaar? En volgens mij hebben ze ook nog CPU’s en en dat soort dingen. Klinkt als een computer wat mij betreft… oh ja je kunt er ook nog mee bellen… een supercomputer!