Wordt software Apple’s geheime wapen?

44 reacties

Tijdens de bekendmaking van Apple’s meest recente kwartaalcijfers lieten CEO Tim Cook en CFO Peter Oppenheimer zich geïrriteerd uit over analisten. Die zouden verkeerde conclusies trekken over Apple’s productie- of winstcijfers op bais van cijfers die ze (blijkbaar) niet goed begrepen. Oppenheimer kondigde maatregelen aan om dit te voorkomen. Zo worden omzet- en winstcijfers in de toekomst niet alleen uitgesplitst in Mac, iPhone, iPad en iPod, maar wordt ook onderscheid gemaakt tussen hardware en software/ accessoires.

Eén analist zegt goed te begrijpen waarom Apple dit doet. Trip Chowdhry van Global Equities Research denkt dat Apple duidelijk wil maken dat winst niet alleen te halen valt in hardware, maar ook in software. Volgens Chowdhry zijn er genoeg aanwijzingen dat het in de komende jaren steeds moeilijker zal worden om met tablets, telefoons en computers geld te verdienen naarmate markten verzadigd raken en marges onder druk komen te staan. De enige manier om dan nog geld te verdienen is met software en laat Apple nu net het enige hardware-bedrijf zijn in de tech-industrie dat ook een sterke positie in de softwaremarkt heeft. 

We have realigned a presentation of product information in our summary data schedule to provide greater visibility to revenue by product category. Under this new format, revenue from iPhone, iPad, Mac and iPod sales is presented exclusive of related service and accessory revenue.

Met deze woorden maakte Peter Oppenheimer duidelijk wat er zal veranderen in de rapportage van de volgende kwartaalcijfers van Apple. Chowdhry ziet dit als een aanwijzing dat Apple veel belang hecht aan verkopen om hardware heen en dit belang over probeert te brengen aan analisten.

Chowdhry vergelijkt in zijn betoog Apple met Samsung. Het Zuid Koreaanse bedrijf maakte onlangs een recordwinst bekend maar lijkt er minder goed voor te staan dan veelal gedacht wordt, vooral gericht op de toekomst. Samsung verkocht 63 miljoen smartphones in het afgelopen kwartaal, maar tweederde daarvan waren budget-modellen waar weinig marge op zit. De hoeveelheid Galaxy-modellen die meedingen in het topsegment kwam uit op 22 miljoen stuks. Daarbij waarschuwde Samsung zelf dat de groei in de smartphone-markt zal teruglopen waarmee marges op hardware verder omlaag moeten.

Als megawinsten niet meer uit hardware-verkopen gehaald kunnen worden, lijkt software het enige alternatief. Daar heeft Samsung echter een probleem. Het gebruikt Google’s Android en heeft ontwikkeling van het besturingsssyteem daarbij niet in eigen handen. Nog belangrijker; de omzet van de verkoop van apps, muziek en video’s via Android gaan buiten Samsung om en komen op de jaarrekening van Google te staan. Dit probleem geldt voor alle fabrikanten van telefoons voor Android en Windows Phone.

De situatie bij Apple is in alle opzichten anders. Het bedrijf verkocht in het afgelopen kwartaal bijna 48 miljoen iPhones die allemaal de meest recente software draaien en qua design en techniek tot het premium-segment gerekend worden. Ook Apple zal in de toekomst echter last krijgen van de markttrend waar Samsung voor waarschuwt. Chowdhry voorziet echter dat dit gecompenseerd kan worden met verkopen uit de App Store, iTunes en de iBookstore. Een gemiddelde iPhone-gebruiker geeft nu al 80 dollar per toestel uit aan content die uitsluitend in Apple’s eigen winkels te koop is.

Ook op de Mac is sinds de introductie van de Mac App Store een trend zichtbaar waarbij de verkoop van software beter geïntegreerd wordt in OS X. Daarbij maakt het bedrijf eigen software-pakketten zoals Final Cut Pro, Aperture en iWork. Daarmee besteden veel Mac-gebruikers nog eens honderden euro’s bij Apple na de aankoop van hun Mac. Ook hier heeft het bedrijf dus een voordeel ten opzicht van andere computer-fabrikanten die elkaar beconcurreren met lage marges en geen vangnet hebben met de verkoop van software.

Nu is Apple niet het enige bedrijf dat hard- en software in eigen handen heeft. Microsoft maakt zelf de Surface-tablet, Google heeft eigen Nexus telefoons- en tablets en RIM maakt zelf Blackberry hard- en software. Toch lijken geen van deze bedrijven doordrongen van het belang van perfecte integratie tussen beide onderdelen. Microsoft levert het zelfde Windows 8 namelijk ook aan andere hardware-fabrikanten en moet het dus geschikt maken voor meerdere apparaten. Google verkoopt Nexus-gadgets tegen of onder de kostprijs en RIM heeft recent openlijk gespeeld met het idee om de hardware-divisie te verkopen en alleen in software door te gaan.

Er valt veel te zeggen voor Chowdhry’s betoog over software als Apple’s geheime wapen in de bikkeharde concurrentiestrijd. Zowel Steve Jobs als Tim Cook hebben er vaak op gehamerd hoe belangrijk hard- en software samen zijn. Wel zal Apple veel tijd en geld moeten investeren in het (door)ontwikkelen van iOS en OS X om de besturingssystemen net zo gewild te houden bij consumenten als de hardware waar ze op draaien. Daarnaast zal er meer aandacht besteed moeten worden aan applicaties. Zo wachten iWork-gebruikers al vier jaar op een update en blijven audio-professionals onzeker over de toekomst van Logic.

Zal 2013 het jaar van software worden voor Apple?

 

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  Het Zuid Koreaanse bedrijf maakte onlangs een recordwinst bekend maar blijkt er minder goed voor te staan dan veelal gedacht wordt, helemaal gericht op de toekomst.

  Komt een beetje uit de lucht vallen, deze toekomstverwachting. Samsung is wat Sony 15 jaar geleden was. Een bedrijf waar ieder ander consumentenelectronicabedrijf met angst en beven naar kijkt. De TV business heeft Samsung grotendeels in handen, met de telefoons gaat het nu net zo. Geen reden om dit bedrijf als kansloos af te serveren.

 • Profielfoto
  sunapple

  Toch maar weer, net als vroeger, geld vragen voor de upgrade naar iOS 7?

 • Profielfoto
  PBP

  Hopelijk geeft Apple de Mac ook weer eens wat aandacht. En dan vooral OSX. Weg met die lederen iCal en Reminders. OSX kan wel een opfrisbeurt gebruiken en laat ze ook eens de grote bugs fixen. Systeem is merkbaar trager geworden vanaf SL naar Lion en ML.

 • Profielfoto
  Gwnthijs

  Ik hoop het want ios begint toch een beetje achter te lopen op de concurrentie. Ik hoop dat Jony Ive dit even mooi gaat fixen door bijvoorbeeld het Skeuomorphic design weg te halen en alles een beetje “glas” te maken. Ik hoop natuurlijk dat er met OSX niks wordt gelijk getrokken wordt met IOS want ik denk als ze gewoon continu daar kleine updates gaan maken dat ze de pc markt gaan winnen.

 • Profielfoto
  PBP

  Ik hoop het want ios begint toch een beetje achter te lopen op de concurrentie. Ik hoop dat Jony Ive dit even mooi gaat fixen door bijvoorbeeld het Skeuomorphic design weg te halen en alles een beetje “glas” te maken. Ik hoop natuurlijk dat er met OSX niks wordt gelijk getrokken wordt met IOS want ik denk als ze gewoon continu daar kleine updates gaan maken dat ze de pc markt gaan winnen.

  OSX de pc markt winnen? Dat gaat nooit gebeuren en dat wil Apple ook helemaal niet. Windows heeft meer dan 90% marktaandeel.

 • Profielfoto
  Davidv

  Kan niet wachten totdat is de snelheid van SL weer terug krijg op mijn Mac.
  Het is toch absurd dat mijn oude iPhone 3GS sneller mijn mail app kan openen dan mijn minder oude Mac. (Bij bijden apparaten draaien op dat moment geen anderen programma’s)

 • Profielfoto
  alexjeee

  Eerst eens kijken wat die kale maar geniale Brit gaat doen met de looks van de software, ben daar zeer benieuwd naar!:)

 • Profielfoto
  Davidv

  Ffffghv ftv

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Voorspelling: 2013 wordt het jaar van aandeelhouders voor Apple. Dat betekent een vertroebeling van visie.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Dit zeg ik al tijden, en het is ook waar. Echter in de vorige rapportages was ook al een aparte post opgenomen voor software.
  En, de winst die op software wordt gemaakt valt in het niet bij de winst die op hardware wordt gemaakt. Dus de komende tijd zal de buffer vanuit software te klein zijn om de winst afname in hardware op te vangen. (Als er geen nieuwe impuls komt)
  Voor de lange termijn denk ik dat er wel weer een stijgende lijn gevonden wordt, echter voorlopig zal het afzien blijven.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Ik wordt persoonlijk een beetje moe van de heren analisten! Zij bepalen een beetje wat er met een merk gebeurd, net als de financiële markten landen regeren…
  De iPhone heeft voor een revolutie gezorgd in de telefoonmarkt en alle anderen zij gaan kopiëren! Lekker makkelijk!
  En de reacties dat iOS verouderd is, vind ik echt onzin! Het werkt nog steeds perfect!
  Het moet maar meer en mooier, maar ga nou eens kijken wat je echt doet met zo’n telefoon!

 • Profielfoto
  DennisR24

  Toch lijken geen van deze bedrijven doordrongen van het belang van perfecte integratie tussen beide onderdelen. Microsoft levert het zelfde Windows 8 namelijk ook aan andere hardware-fabrikanten en moet het dus geschikt maken voor meerdere apparaten.

  Dit soort beweringen snap ik nooit. Hoezo zou OSX beter zijn geïntegreerd met een MacBook dan Windows met bijv. een laptop van Acer? Er zijn toch inmiddels ook tig soorten Mac’s? En daarnaast passen computerfabrikanten hun producten toch ook aan Windows aan?

 • Profielfoto
  Antaeus

  Al het andere is een kwestie van smaak!
  Denk ook eens aan wat een actieve UI met de levensduur van je batterij zou doen!
  Nee al met al ben ik zeer tevreden met Apple en de keuze’s die zij maken! Het werkt gewoon!

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  2013 wordt het jaar van aandeelhouders voor Apple.

  In positieve of negatieve zin?

 • Profielfoto
  toineenzo

  Flauw hoor!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Hoezo zou OSX beter zijn geïntegreerd met een MacBook dan Windows met bijv. een laptop van Acer?…

  Er is een ongelooflijke hoeveelheid aan hardware die in evenzovele varianten in grote aantallen merken en modellen Windows-hardware wordt toegepast.
  .
  Daarmee moet Windows allemaal goed kunnen ‘communiceren’.
  Het is ondoenlijk om elke mogelijke combinatie optimaal te laten werken.
  .
  OS X heeft met 5 Macs te maken, met in totaal ruwweg 8 varianten.
  Dat afgezet tegen de vele duizenden combinatiemogelijkheden in de PC-wereld.

 • Profielfoto
  KR1275

  Volgens mij is er maar 1 OS-X versie sinds Lion. Ik had de SSD met Lion uit mijn Mac Pro 2006 gehaald en de schijf in mijn MacBook Pro 2010 geplaatst… en die startte gewoon op en alles deed het.
  .
  Stiekem hoop ik dat Apple echt investeert in OS-X: niet alleen poespas, maar ook in een stabiele en betrouwbare Finder die z’n layout weer in caches opslaat (zoals Apple deed tot en met Tiger). Ik irriteer me er mateloos aan dat de inhoud van mappen soms zomaar in een andere volgorde staat. Lekker als je structuur nodig hebt. Ook komt het nog voor dat externe HD’s pas zichtbaar worden na een herstart. Dat gebeurt ca 1 op de 50 keer. Raar. Doet alleen Lion en ML (op al mijn macs), daarvoor nooit meegemaakt.
  .
  Apple maakt weer de beste OS als ze dit soort zaken aanpakken en zich niet voornamelijk richten op consumenten die alleen maar ‘spelen’ met nieuwe functies, dock en internet.

 • Profielfoto
  macha

  Apple en software….breek me de bek niet open……
  Ze hebben Logic op ML om zeep geholpen. blij dat k nog een Snow Leo SATA back up achter de hand had.
  te triest voor woorden.
  https://discussions.apple.com/message/21042158?ac_cid=tw123456#21042158

 • Profielfoto
  poing

  Het totale Samsung bedrijf is vele malen groter dan Apple. Er zijn ook genoeg mensen die denken dat ze bij Samsung alleen mobieltjes,tv’s en tablets maken, die moeten toch maar is gaan googelen;)

 • Profielfoto
  Remy K.

  Ik denk dat Apple zich sowieso niet zo’n zorgen maakt. Ze zijn altijd de underdog geweest en dat zullen ze vast blijven. Ik denk niet dat ze Windows de komende 10 jaar in zullen halen maar dat ze zeker samen met Google een hoop gebruikers zullen wegsnoepen ook al slaat Windows 8 aan.

  Waar Apple wel altijd goed in is geweest is het behouden van gebruikers. Zoals vele op internet weten zijn OS X gebruikers het meest loyaal.

  Zelf ben ik een grote fan van hun producten en zie ik graag OS X en iOS dichter naar elkaar groeien. Ik hoop ook dat er een aparte foto, video en muziek app voor OS X komt die sync met iOS.

  Ook al ben ik erg tevreden over OS X en iOS, zijn er toch veel diensten die Google aanbied die zeker heel productief zijn en waar Apple absoluut naar zou mogen kijken!

  Ik denk dat ze wel gelijk hebben wat betreft software. Daar zouden ze zich meer op mogen richten. iPhoto is te langzaam als je veel foto’s bewaard en iWork documenten mogen een veel betere intergratie en deel functie.

  Video’s zouden wat mij betreft op iOS bewaard mogen blijven in de video app. Deze gebruik ik amper. Misschien is dit wel een mogelijk nieuwe functie als er eventueel een videostream functie komt.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  In positieve of negatieve zin?

  Negatief. It’s hard to get on top, it’s harder to stay on top. Toch? De aandeehouders zullen vanzelf gaan piepen als het ze niet zint. Met een “brein” als Cook aan het roer moeten we maar afwachten wat dit doet met de visie van Apple. Ik was ooit een “Sony fanboy”. Uit de tijd van Aibo, MiniDisc, vlakke beeldschermen, ESP discmans, ES high end audio componenten en de PlayStation1. Had alles in huis en achteraf gezien had ik nooit durven te voorspellen dat Sony zo zou eindigen. Gestrand in angst om markt in te leveren. Met als resultaat dat het merk geen identiteit meer heeft en ver van innovatief is.

 • Profielfoto
  J-P-H

  jaar van de software lijkt me wel wat: iOs weer eens echt vernieuwen en iWork 2013. Waarom het systeem niet sneller wordt terwijl macs volzitten met ram en nieuwste processoren…!?

 • Profielfoto
  Gwnthijs

  PBP 2
  Gwnthijs
  Ik hoop het want ios begint toch een beetje achter te lopen op de concurrentie. Ik hoop dat Jony Ive dit even mooi gaat fixen door bijvoorbeeld het Skeuomorphic design weg te halen en alles een beetje “glas” te maken. Ik hoop natuurlijk dat er met OSX niks wordt gelijk getrokken wordt met IOS want ik denk als ze gewoon continu daar kleine updates gaan maken dat ze de pc markt gaan winnen.
  OSX de pc markt winnen?” Dat gaat nooit gebeuren en dat wil Apple ook helemaal niet. Windows heeft meer dan 90% marktaandeel.

  Nee de komende jaren niet maar bedoel met de komst van windows 8 is het niet meer echt voor de zakelijke markt omdat het een totaal een andere interface heeft en als Apple dit design aanhoud komt de zakelijke markt over 7 jaar naar Apple

 • Profielfoto
  PBP

  Nee de komende jaren niet maar bedoel met de komst van windows 8 is het niet meer echt voor de zakelijke markt omdat het een totaal een andere interface heeft en als Apple dit design aanhoud komt de zakelijke markt over 7 jaar naar Apple

  De zakelijke markt is pas net aan het overstappen van XP naar 7. Windows 8 (net als Vista) kunnen ze gewoon overslaan. Mocht 8 echt gaan floppen voor de zakelijke markt heeft Microsoft echt hun shit voor die tijd wel weer bij elkaar met een Windows7 achtig OS. Meeste bedrijfssoftware is nou eenmaal voor Windows, dat gaat niet veranderen.

 • Profielfoto
  wouwout

  Apple en software? Dan bedoelen ze zeker alleen de 30% die ze bij de developers inhouden. Apple heeft zelf bepaald geen goed track record voor software ontwikkeling. De professionele pakketten zijn verdwenen of versimpeld. Pages e.d. hebben al jaren geen update gehad. iTunes is een complex drama.

 • Profielfoto
  Di May

  Heeft iedereen hier vandaag aan de paddestoelen gesnuffeld ?

 • Profielfoto
  penseel
 • Profielfoto
  ro_me

  Dus apple denkt minder apparaten te gaan verkopen, maar meer software? Dat terwijl die software juist exclusief op die zelfde apparaten draaid. Of wil Apple ook software voor ander platforms gaan maken?

 • Profielfoto
  Buzz

  De logica in dit verhaal ontbreekt inderdaad een beetje. Maar dat is eigenlijk altijd wel zo als er analisten geciteerd worden.

  Verder, tegenover alle negatieve reacties over Apple’s software hierboven, ook maar een positieve: Wat werkt het toch heerlijk, Mountain Lion op een 15″ Retina MacBook Pro, en iOS 6 op een iPhone 5. En dat alles via iCloud geïntegreerd. Natuurlijk kan er hier en daar nog veel verbeterd, maar ik kan geen enkel ander bedrijf noemen dat zowel de software als hardware beter voor elkaar heeft, of er zelfs maar in de buurt komt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dus apple denkt minder apparaten te gaan verkopen, maar meer software? …

  Apple wil niks.
  .
  Maar meer software verkopen dan apparaten is niet zo heel moeilijk natuurlijk.
  Of heb jij maar één app op je iPhone en één app op je Mac?

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  @buzz_d
  Moet je eens iets leuks proberen:
  1. Zorg dat een boel muziek binnen een genre alleen in de cloud (itunes match) staat, niet lokaal.
  2. Selecteer een nummer dat je dubbel hebt en wil verwijderen, via het genre tabje bovenin, in het midden.
  3. Wissel naar een fullscreen app
  4. Wissel terug naar itunes
  5. Drukop delete. Gefeliciteerd, omdat itunes het venster snel ‘herlaad’ als je terugwisselt, had je nu het gehele genre verwijderd. Nog leuker: er is geen undo knop. Idioot gigantische bug (je kan in een klap 1000en nummers kwijtraken) die nog steeds niet gefixed is. Go Apple… it just works..

 • Profielfoto
  koen

  Ik hoop het want ios begint toch een beetje achter te lopen op de concurrentie.

  Geef eens wat voorbeelden ?

 • Profielfoto
  ThomasTJ

  Ik hoop dat Apple zich dit jaar op de software markt gaat richten. Ze hebben het afgelopen jaar ongelofelijk veel nieuwe hardware ontwikkeld, zoals een nieuwe ipad, ipad mini, nieuwe ipods, een compleet nieuwe mac lijn en een nieuwe iphone. Dus ze zullen dit jaar waarschijnlijk weer van die kleine updates uitbrengen voor de apparaten (behalve voor de iPad en iPad mini). En dan hopelijk gaat er nieuwe software komen. iWork kan wel een opknapbeurt krijgen en iPhoto ook wel. Daarnaast mag iOS 7 wel anders worden. Niet dat het op Android moet lijken maar het moet er weer strak gaan uitzien en een aantal nieuwe functies meebrengen.
  Ik bedoel, Apple’s software is nog steeds beter dan de meeste anderen en het werkt veel intuïtiever, maar ze moeten wel blijven vernieuwen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Heeft iedereen hier vandaag aan de paddestoelen gesnuffeld ?

  Het lijkt er wel op.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Poing: Samsung verkoopt inderdaad meer dan TV’s en mobieltjes…laten we de Samsung Ecobubble wasmachines niet vergeten. En nee guys, dit is geen Chinese spam, maar echt waar. Apple blijft uniek, maar moet wel hard aan de bak met vernieuwingen in software.
  De analisten zijn helemaal dolgedraaid sinds Apple grootste bedrijf ter wereld werd. Interpreteren zich suf op elk wild gerucht.
  Apple zou dat beter kunnen bestrijden met duidelijker en proactieve communicatie.

 • Profielfoto
  poing

  En ze verkopen teveel verschillende produkten vind ik, less is more.

 • Profielfoto
  Facundo

  Apple en software? Dan bedoelen ze zeker alleen de 30% die ze bij de developers inhouden. Apple heeft zelf bepaald geen goed track record voor software ontwikkeling. De professionele pakketten zijn verdwenen of versimpeld. Pages e.d. hebben al jaren geen update gehad. iTunes is een complex drama.

  Je haalt me de woorden uit de mond.
  Ik moet op dit forum elke keer wèl weer heel erg lachen om de pseudo-economische prietpraat. Mocht Apple ooit failliet gaan zal dit op OMT ongetwijfeld als een brilliante marketingstrategie worden afgeschilderd.

 • Profielfoto
  Sweebee

  Ik ben een fan van Apple producten. Heb een nog perfect werkende iphone4, een macbook pro, iMac. En er slingert hier nog een ipad van mijn ouders rond.

  De software en hardware werkt gewoon altijd lekker met elkaar. Heb ook nooit problemen met OSX of iOS.

  Maar zoals velen al zeggen begint vooral iOS achter te lopen. iOS mag van mij wel helemaal op de schop gegooid worden qua uiterlijk en snellere functionaliteiten (alleen verbeteringen uiteraard). waarom niet meerdere widgets voor in het notificatie systeem?

  OSX, tja.. werkt altijd nog steeds mooi en snel (met ssd) maar mijn imac is niet vooruit te branden. Maar dat is dan ook nog een uit 2009 met een 2.66 ghz c2d. Met een ssd en wat meer geheugen zal die wel weer goed snel zijn. Maar OSX mag wel weer een performance update krijgen. Net zoals leopard naar Snow Leopard.

 • Profielfoto
  knekkie

  Het is weer eens tijd voor eigenwijze en tegendraads goede producten van Apple.
  Geen evolutionaire dingen meer maar nieuwe grote stappen.

  Ik snap best dat het moeilijk is om die te verzinnen maar het lijkt er op dat apple niks meer doet omdat ze niet meer de ontwikkelaar voor de rest van de industrie durven/ willen zijn.

 • Profielfoto
  knekkie

  Het is weer eens tijd voor eigenwijze en tegendraads goede producten van Apple.
  Geen evolutionaire dingen meer maar nieuwe grote stappen.

  Ik snap best dat het moeilijk is om die te verzinnen maar het lijkt er op dat apple niks meer doet omdat ze niet meer de ontwikkelaar voor de rest van de industrie durven/ willen zijn. Ze blijven nu een beetje veilig in het bekende de boel dunner en zuiniger maken. Ook heel erg knappe innovatie. Maar je merkt de reacties van de media. Het is niet wat men van apple verwacht.

  Waarom gaat Apple niet verder als Private onderneming.
  Scheelt ze een hoop gezeur met verwachtingen van analisten die ze niet halen.
  En dat scheelt weer gezichtsverlies.

  Ze hebben al die analisten en dat beurs gedoe helemaal niet nodig.
  Ze hebben genoeg geld in kas om zelfstandig zonder inspraak van aandeelhouders hun koers te bepalen en uit te varen.

  Software kan wel de troef zijn van apple. maar ik ben bang dat software zelf nog makkelijker na te maken is. Kijk naar hoe snel SIRI is gekopieerd door google.
  en het kopie is beter dan het origineel.

  Of Apple nog steeds de software koning is van vroeger betwijfel ik.
  FCPX iWork en iLife zijn er niet echt hard op vooruit gegaan de afgelopen jaren.

  Apple is te druk bezig met iPhones en iPads geloof ik. En dan doel ik op de recht zaken in plaats van het product zelf verder te pushen in mogelijkheden.
  Maar wie weet zit ik er helemaal naast.

  Ik zie graag weer nieuwe versies van iWork iLife en de andere Apple software.
  Ik ben heel erg benieuwd wat apple gaat doen met iOS en OSX.
  Wat zal apple doen op gebied van touch in OSX? Blijven we achter met een trackpad of gaat Apple aan Microsoft laten zien dat Touch beter geïmplementeerd kan worden in een desktop OS dan Windows 8.

  Het lijkt er op dat ze aan het broeden zijn op iets groots.
  Apple kan een heel hoop kanten op met de bestaande technologie.
  Maar het zou rustig kunnen zijn dat ze niet weten wat ze moeten gaan doen en van gekkigheid dan toch maar die TV en dat Horloge uitbrengen, de Mac PRO vergeten en samen net als OSX de relevantie steeds meer laten verzwakken.

  Het grote geld zit immers in mobiele gadgets draaiend op iOS.

 • Profielfoto
  Sosumi

  ik hoop van niet dat touch in osx, voor iOS vind ik het prima maar moet er niet aan denken dat het komt als optie op een beeldscherm voor de mac, lekker in de zon al die vinger tasten op je scherm, vind dat windows 8 ook al zo verschrikkelijk uit zien met die kleuren geef mij dan maar die leer look uit agenda dat mag van mij ook terug naar het uiterlijk zoals iTunes er uit ziet

 • Profielfoto
  koen

  Maar zoals velen al zeggen begint vooral iOS achter te lopen.

  Dat zei iemand hierboven ook al, maar ik heb nog geen concrete voorbeelden gezien.

 • Profielfoto
  Facundo

  Waarom gaat Apple niet verder als Private onderneming.
  Scheelt ze een hoop gezeur met verwachtingen van analisten die ze niet halen.
  En dat scheelt weer gezichtsverlies.

  Ze hebben al die analisten en dat beurs gedoe helemaal niet nodig.
  Ze hebben genoeg geld in kas om zelfstandig zonder inspraak van aandeelhouders hun koers te bepalen en uit te varen.

  Ga je eerst een beetje in economie verdiepen voordat je dit soort geklets op een forum neerzet.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Maar zoals velen al zeggen begint vooral iOS achter te lopen.

  Dat zei iemand hierboven ook al, maar ik heb nog geen concrete voorbeelden gezien.

  Daar was ik dus ook benieuwd naar, en daarom heb ik mijn iPhone 5 verkocht en een Note 2 gekocht.

  Ja, heel groot, lach me maar uit met bellen blabla.

  Ik vind het een verademing. Ik dacht ook dat ik met een iPhone alles kon, dat het perfect was. Dacht ja, nu weet ik wel beter.

  Ik kan whatsappen en browsen tegelijk. Dan zet ik onder het film kijken nog even uTorrent aan voor een volgende film, die ik draadloos, zonder kastje van 119 euro op mijn tv af laat spelen. Ook kan ik een toetsenbord kiezen die ik wil. Swype, swiftkey, het normale toetsenbord, schrijven met een pennetje is allemaal geen probleem. ’s avonds zet ik met 1 druk op de knop een wekker aan en zie ik mijn agendapunten voor morgen dmv widgets.

  Dat zijn, in het kort, de voordelen die ik in 2 dagen met de Note 2 heb gevonden, los van de accu die aan het eind van de dag nog makkelijk 30% over heeft, ipv mijn iPhone 5 die onder het avondeten aan de stroom moest. Het zijn allemaal maar kleine puntjes, inderdaad. Maar ik vind het heerlijk.

  Ook vond ik (of dacht ik) dat dat plastic rommel was, maar ik vind het eigenlijk wel prima. Bij mij iPhone 5 verschenen op de achterkant allemaal puntjes waar de lak uit kwam, en dat terwijl ik sinds dag 1 met een hoesje heb rondgelopen. Bij mijn Note ben ik daar niet bang voor. Mocht mijn achterkant bekrast raken zet ik er een nieuw klepje op voor een tientje.

  Als laatste punt was voor mij de apps. Ik heb een leuk aantal apps op mijn iOS devices verzameld en vond het zonde om dat opnieuw te moeten kopen. Dat hoefde gelukkig niet aangezien alles wel gratis te krijgen is, zelfs in-app aankopen. De devs zullen hier wel weer over zeuren, en terecht. Sorry heren. Verder mis ik ook geen apps, alles is er ondertussen ook wel voor Android, en meer.

  Ach, dit zijn mijn bevindingen maar. Als je echt wilt vergelijken moet je Android zelf maar ook eens een echte kans geven, het heeft mij in ieder geval verrast.