Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 16 januari 2013

Wordt 2013 het jaar van Thunderbolt?

Sinds de eerste Macs met Thunderbolt bijna twee jaar geleden uitkwamen is het verdacht stil gebleven rond de nieuwe standaard voor razendsnelle gegevensdoorvoer. Buiten een handjevol externe harddrives, grafische kaarten en andere accessoires is er nog weinig op de markt waar de ware kracht van Thunderbolt uitgehaald wordt. Waar blijven al die coole Thunderbolt-gadgets?

Christ Foresman van ArsTechnica heeft zich gestort op het Thunderbolt-dossier en kwam uit bij Intel, de partij die samen met Apple verantwoordelijk is voor Thunderbolt. Wat blijkt, dure chips en bureaucratische processen hebben de boel vertraagd, maar volgens Intel moet alles dit jaar goedkoper en sneller gaan en wordt 2013 het jaar van Thunderbolt.

Het probleem dat ten grondslag ligt aan Thunderbolt’s trage start is drieledig, zo legt Foresman uit. Om te beginnen was de eerste generatie van de benodigde controllerchips in de kabels en hardware erg duur. Intel heeft nu echter een nieuwe generatie goedkopere chips op de markt gebracht wat al geresulteerd heeft in goedkopere kabels.

Een tweede probleem kwam Foresman ter ore op de CES. Accessoiresmakers klaagden daar over de gebrekkige drivers die Intel maakte voor Thunderbolt. Zo zou bijvoorbeeld een toetsenbord dat via een Thunderbolt-dock aangesloten is op een Mac de computer niet uit de slaapstand kunnen halen. Een medewerker van Intel heeft tegenover Ars bevestigd dat er nu meer aandacht is voor de benodigde drivers, zowel voor Macs als voor Windows-PC (waar Thunderbolt nog nauwelijks op te vinden is).

Een laatste probleem was de strenge licentie-voorwaarden die Intel stelde en het trage proces waar accessoiremakers doorheen moesten om Thunderbolt-producten te mogen maken. Intel heeft in eerste instantie een voorrangsregeling gehanteerd waarbij alleen een select gezelschap van fabrikanten toestemming kregen om Thunderbolt-accessoires te produceren. Tegenover Foresman heeft het bedrijf op CES aangegeven dat dit proces in 2013 versneld en verruimd zal worden waardoor er sneller Thunderbolt-accessoires van meer fabrikanten op de markt komen.

Goede voornemens heeft Intel dus genoeg voor 2013, maar of ze resulteren in de doorbraak van Thunderbolt weten we pas als 2014 voor de deur staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wordt 2013 het jaar van Thunderbolt?
Sluiten