Wordt 2013 het jaar van Thunderbolt?

38 reacties

Sinds de eerste Macs met Thunderbolt bijna twee jaar geleden uitkwamen is het verdacht stil gebleven rond de nieuwe standaard voor razendsnelle gegevensdoorvoer. Buiten een handjevol externe harddrives, grafische kaarten en andere accessoires is er nog weinig op de markt waar de ware kracht van Thunderbolt uitgehaald wordt. Waar blijven al die coole Thunderbolt-gadgets?

Christ Foresman van ArsTechnica heeft zich gestort op het Thunderbolt-dossier en kwam uit bij Intel, de partij die samen met Apple verantwoordelijk is voor Thunderbolt. Wat blijkt, dure chips en bureaucratische processen hebben de boel vertraagd, maar volgens Intel moet alles dit jaar goedkoper en sneller gaan en wordt 2013 het jaar van Thunderbolt.

Het probleem dat ten grondslag ligt aan Thunderbolt’s trage start is drieledig, zo legt Foresman uit. Om te beginnen was de eerste generatie van de benodigde controllerchips in de kabels en hardware erg duur. Intel heeft nu echter een nieuwe generatie goedkopere chips op de markt gebracht wat al geresulteerd heeft in goedkopere kabels.

Een tweede probleem kwam Foresman ter ore op de CES. Accessoiresmakers klaagden daar over de gebrekkige drivers die Intel maakte voor Thunderbolt. Zo zou bijvoorbeeld een toetsenbord dat via een Thunderbolt-dock aangesloten is op een Mac de computer niet uit de slaapstand kunnen halen. Een medewerker van Intel heeft tegenover Ars bevestigd dat er nu meer aandacht is voor de benodigde drivers, zowel voor Macs als voor Windows-PC (waar Thunderbolt nog nauwelijks op te vinden is).

Een laatste probleem was de strenge licentie-voorwaarden die Intel stelde en het trage proces waar accessoiremakers doorheen moesten om Thunderbolt-producten te mogen maken. Intel heeft in eerste instantie een voorrangsregeling gehanteerd waarbij alleen een select gezelschap van fabrikanten toestemming kregen om Thunderbolt-accessoires te produceren. Tegenover Foresman heeft het bedrijf op CES aangegeven dat dit proces in 2013 versneld en verruimd zal worden waardoor er sneller Thunderbolt-accessoires van meer fabrikanten op de markt komen.

Goede voornemens heeft Intel dus genoeg voor 2013, maar of ze resulteren in de doorbraak van Thunderbolt weten we pas als 2014 voor de deur staat.

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  Bman

  Ze hebben het niet erg handig aangepakt met thunderbolt…

 • Profielfoto
  KR1275

  Reken maar, wordt een doorslaand succes in 2013. USB zal in de loop van dit jaar stil van de markt verdwijnen.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  USB is een wereldwijd geaccepteerde standaard en dan geldt al snel; toepassen waar mogelijk. Waarschijnlijk krijgt TB het moeilijk, zeker als er een nog snellere standaard uitkomt.

 • Profielfoto
  Timono98

  Nee inderdaad. Wat is nou eigenkijk het doel met thunderbolt, dat je er andere

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  TB kan veel meer dan USB.
  Beeldschermen kunnen er ook op worden aangesloten.

  Dat is het doel.

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Dat klopt. Maar net zoals Apple op hun eerdere Macbook Pro’s mini-displayport hadden zijn ze met hangende pootjes teruggekeerd en hebben ze toch maar een HDMI poort erop gezet. TB is eenzelfde lot beschoren. Alleen Apple laptops en producten hebben het, en dat heeft nou eenmaal het inherente probleem dat 90% van de wereld en 90% van de accesoires(makers) het dus niet ondersteunt.
  USB3 daarentegen is al in tal van Windows laptops ingebouwd.
  Thunderbolt vs USB3 is net zoals Betamax vs VHS. Betamax was een beter formaat, maar VHS won door populariteit. Thunderbolt kan dan wel schermen aansluiten, daisy chainen e.d., maar het heeft nu al van USB3 verloren.
  (overigens lijkt het me stug dat er geen USB to HDMI of USB to DVI kabels zijn)

 • Profielfoto
  tarun

  Een zeker risico is dat USB 3.0 in een variant uitkomt die net zo snel is als Thunderbolt.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Dat klopt. Maar net zoals Apple op hun eerdere Macbook Pro\’s mini-displayport hadden zijn ze met hangende pootjes teruggekeerd en hebben ze toch maar een HDMI poort erop gezet. TB is eenzelfde lot beschoren. Alleen Apple laptops en producten hebben het, en dat heeft nou eenmaal het inherente probleem dat 90% van de wereld en 90% van de accesoires(makers) het dus niet ondersteunt.
  USB3 daarentegen is al in tal van Windows laptops ingebouwd.
  Thunderbolt vs USB3 is net zoals Betamax vs VHS. Betamax was een beter formaat, maar VHS won door populariteit. Thunderbolt kan dan wel schermen aansluiten, daisy chainen e.d., maar het heeft nu al van USB3 verloren.
  (overigens lijkt het me stug dat er geen USB to HDMI of USB to DVI kabels zijn)

  Waar haal je dat , dat thunderbolt enkel op mac is ?
  Er zijn al windows computer met thunderbolt

  http://tweakers.net/reviews/2440/acers-timelines-en-s5-ultrabook-met-thunderbolt.html

  En er worden ook al moederborden verkocht

  http://nl.hardware.info/nieuws/30874/asrock-komt-met-z77-moederbord-met-2-thunderbolt-poorten

 • Profielfoto
  J-P-H

  De standaard wordt usb3 en dat is backwards compatible met usb2. Voor normale consumenten zo helder als wat. Voor zakelijk ligt het misschien wat anders, maar dan blijft Thunderbolt high-end en duur. Kortom: dit gaat ‘m niet worden…

 • Profielfoto
  remcob00

  Ik denk dat Thunderbolt zeker voor de Pro’s een uitkomst is (net zoals Firewire) maar voor de normale consument weet ik niet of Thunderbolt zal winnen van USB 3.

 • Profielfoto
  polansky

  @Richard Kruizinga
  Grappenmaker!
  .
  Thunderbolt is niks en zal ook nooit wat worden.
  Veel te duur, terwijl USB 3(.1) alweer in aantocht is en vrijwel dezelfde prestaties gaat leveren. Jammer, maar gelukkig beschikken we sinds 2011 ook over USB 3 op onze Macs, dus who cares about thunderbolt.

 • Profielfoto
  sannepanne

  Thunderbolt?

  Ik denk dat 2013 het jaar van de Koreanen wordt!

 • Profielfoto
  MEEUW

  te duur.
  geen thunderbolt stick (alternatief van usb stick)
  niet veel dingen te koop voor thunderbolt.
  ect ect.

 • Profielfoto
  Facundo

  Met hdmi haal ik niet de resolutie die ik wèl via mdp haal. Dus ben ik de tb-poort al kwijt aan m’n scherm. Maar toen ik om een mdp>dp verloop vroeg bij de Apple Store stonden ze me glazig aan te kijken en heb ik na veel moeite deze vervolgens bij een electro-speciaalzaak weten te vinden…bizar! Denkt Apple nu werkelijk dat men deze poort voor veel te dure tb-apparaten gaat gebruiken met absurd geprijsde adapters? TB heeft zich al uit de markt geprijsd.

 • Profielfoto
  computer space

  Het blijft vooral kak dat Apple FireWire nooit licentievrij heeft aangeboden. Dan hadden we nu Firewire 6400 oid gehad en was al die USB (klotepluggen) en Thunderbolt ellende (duur, driverpuinzooi en niet 10% van het gemak van Firewire), korte kabels en brakke stroomvoorziening ons bespaard gebleven. Ik waan me nog dagelijks in de toekomst als ik weer willekeurig een bos computers en randapparatuur met 5 meter lange kabels FW aan elkaar knoop en alles gewoon werkt.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  FW6400 lijkt me wel wat.:)
  Nu gebruik ik gewoon FW800 en dat is t.o.v. USB ook erg snel!

  TB-stick zou nog beter zijn… En dan meteen 1TB ofzo..

 • Profielfoto
  computer space

  Ik denk dat 2013 het jaar van de Koreanen wordt!

  Van Koreanen, Washingtonnezen en Finnen

 • Profielfoto
  computer space

  Met hdmi haal ik niet de resolutie die ik wèl via mdp haal.

  Met OSX haal je niet de resolutie met hdmi. Met Windows kan het gewoon. Een Mac met Windows en HDMI kabel kan gewoon 2560×1600 aansturen over HDMI.

 • Profielfoto
  KR1275

  Het blijft vooral kak dat Apple FireWire nooit licentievrij heeft aangeboden. Dan hadden we nu Firewire 6400 oid gehad….

  FW is helemaal niet van Apple, dat bestond allang voordat computerfabrikanten en camcorderfabrikanten overeenstemming bereikten tot algemeen gebruik van de connectie. Sony en Apple waren de belangrijkste promoters van FW ivm met de DV-camcorders en videobewerkingsapparatuur op macs. Nu vrijwel geen enkele consumenten-camcorder nog over FW beschikt, is het voor bijna niemand nog interessant. Voor FW-randapparatuur moest je trouwens ook extra betalen. Voor USB3 niet.
  Wat wél interessant is: een apparaat kopen dat gewoon aangesloten kan worden en vervolgens werkt. USB voorziet daarin voor 99,9% van de bevolking.
  En over een paar jaar? Ik vermoed dat wifi in versnelde vormen het grootste deel van de bestaande kabels heeft vervangen.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Facundo 2 uur geleden
  Met hdmi haal ik niet de resolutie die ik wèl via mdp haal. Dus ben ik de tb-poort al kwijt aan m’n scherm. Maar toen ik om een mdp>dp verloop vroeg bij de Apple Store stonden ze me glazig aan te kijken en heb ik na veel moeite deze vervolgens bij een electro-speciaalzaak weten te vinden…bizar!

  Dat soort verloopjes koop ik bij dx.com voor een paar euro.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  FW is helemaal niet van Apple, dat bestond allang voordat computerfabrikanten en camcorderfabrikanten overeenstemming bereikten tot algemeen gebruik van de connectie.

  FireWire is wel degelijk door Apple ontwikkeld: https://nl.wikipedia.org/wiki/FireWire

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik zal de juiste bron eens opzoeken. De echte bedenker is op deze site ooit eens genoemd.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Richard Kruizinga 15 minuten geleden
  Ik zal de juiste bron eens opzoeken. De echte bedenker is op deze site ooit eens genoemd.

  Bedenken is niet voldoende. Scott Forstall heeft de iPod bedacht. Apple heeft hem ontwikkeld en door de aankoop van de technologie van het clickwiel en het Pixo OS tot een succes gemaakt.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Dat soort verloopjes koop ik bij dx.com voor een paar euro.

  Goede tip!

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Hansi2124 24 minuten geleden
  Goede tip!

  Laat je niet verleiden tot de goedkoopste kabels en lees de reviews voor je een keuze maakt, dan doe je zelden een miskoop.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Richard Kruizinga 15 minuten geleden
  Ik zal de juiste bron eens opzoeken. De echte bedenker is op deze site ooit eens genoemd.

  Het staat hier:
  .
  http://www.teener.com
  http://www.teener.com/what-is-firewire.html
  .
  Ik concludeer daaruit dat twee mensen bij Apple en voor Apple het fundamentele werk hebben gedaan en dat andere bedrijven en organisaties de technologie hebben geleverd om het tot een werkend protocol te maken. Dus dat Apple het heeft uitgevonden kun je nog steeds zeggen.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Hansi2124 24 minuten geleden
  Goede tip!

  Laat je niet verleiden tot de goedkoopste kabels en lees de reviews voor je een keuze maakt, dan doe je zelden een miskoop.

  Er is inderdaad rommel , maar sommige kopieën zijn bezonder goed.
  Ik heb hier een DVI naar mini display port kabeltje , koste me 6 euro en is in kwaliteit niet te onderscheiden van de 29 euro kostende kabel van Apple.

 • Profielfoto
  R-Flow

  Mogen ze wel eens de prijzen omlaag gooien. €30 voor een knullig Thunderbolt naar FireWire 800 kabeltje en €300 voor een Thunderbolt-hub win je de harten van de consument echt niet mee… Het feit dat Intel niet het USB stekker ontwerp mocht gebruiken wat aanvankelijk de bedoeling was is ook een minpunt.

 • Profielfoto
  Facundo

  Met OSX haal je niet de resolutie met hdmi. Met Windows kan het gewoon. Een Mac met Windows en HDMI kabel kan gewoon 2560×1600 aansturen over HDMI.

  Daar zakt m’n broek van af. Dit zou Apple toch het schaamrood op de kaken moeten geven.

 • Profielfoto
  Nikita

  Standaard HDMI is inderdaad ook alleen maar Single-link DVI (dus maximaal iets meer dan Full HD). Nieuwere standaarden ondersteunen ook Dual Link (en dus tot 2560×1600). Moet je wel de goede HDMI kabel voor hebben, en daarbij heeft OS X volgens mij nog een bepaalde detectie in zich zitten waardoor je bij HDMI nooit een andere resolutie van HD-Ready of Full-HD kan kiezen (beetje apart eerlijk gezegd).

  Ben bang dat Thunderbolt hetzelfde lot bestemd is als Firewire. Een prachtig protocol maar veel te dure apparatuur. Leg een doorsnee consument het verschil uit tussen beide (specifiek USB / FW bij externe harde schijven) en daarna het prijsverschil en ze kiezen in vrijwel alle gevallen voor een USB versie omdat die in de meeste gevallen snel zat is en al gauw een paar tientjes goedkoper. En dan zeker met USB 3.0 schijven…

 • Profielfoto
  Saaihead

  Thunderbold is op papier een mooi systeem, alleen zal het USB nooit verslaan. USB is een systeem wat vrij zwaar op de CPU leunt, waar Thunderbold (net als Firewire) dat niet doet. Maar met de processoren van tegenwoordig merk je daar dus niet veel meer van. Consumenten zullen simpel kiezen voor wat ze kennen, USB dus. Ik vind het eigenlijk schandalig dat Thunderbold een verkoopargument is voor Apple, terwijl er amper accessoires beschikbaar zijn. Ik vraag me ook af of dat gaat veranderen komend jaar. Too little, too late.

 • Profielfoto
  Buzz

  Raar eigenlijk dat iedereen denkt dat het de bedoeling is dat Thunderbolt USB verslaat, en dat er maar plaats is voor één van die twee. Volgens mij is Thunderbolt voor Apple voor de consumenten Macs gewoon een mooie uitbreiding op de mini displayport, waardoor ze makkelijk van de Thunderbolt display een elegante dock-oplossing heeft kunnen maken, en waardoor er gigabit-ethernet en firewire mogelijk is, zelfs op de zeer compacte MacBook Air. Met USB had de LED Cinema Display nog altijd een extra USB stekker nodig gehad, en was FireWire niet mogelijk geweest. Reden genoeg dus om al blij te zijn met Thunderbolt. Dat er ook high-end raid toepassingen zijn voor de professionals die dat nodig hebben is mooi meegenomen, maar dat soort apparatuur is nooit voor de gewone consument bedoeld geweest. Verder heeft iedere Mac sinds heel lang geleden altijd al USB gehad, en is er geen enkele aanwijzing dat dat door Thunderbolt had moeten worden vervangen. Thunderbolt kan ook als opvolger gezien worden van PCIe, en dat zat vroeger alleen op de duurste professionele Macs. Nu zit het op elke Mac en is het nog handiger, kleiner en veelzijdiger ook. Wat wil je nog meer?

 • Profielfoto
  Saaihead

  @Buzz_D
  Wat wil je nog meer? Ik zou wel graag (betaalbare) apparaten willen die ik er op aan kan sluiten. Het zijn gewoon 2 PCIe channels met 1 Displayport channel dus, echt ingewikkeld zal dat niet zijn.
  Je hebt een punt dat USB en Thunderbold samen kunnen bestaan, maar Apple vergelijkt Thunderbold stelselmatig met USB op hun eigen website: http://www.apple.com/thunderbolt/ en ziet wel zeker een toepassing voor consumenten, anders hadden we wel een gewone Displayport in (bijvoorbeeld) de Mac mini gezet, die zijn veel goedkoper.

 • Profielfoto
  Emielgroendijk

  Jezus wat een gezeur over al deze kabels enzo. Alles is tegenwoordig toch draadloos?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Haha , emiel , draadloos ? Geloof me , je kan niet ALLES draadloos doen. Stel je al voor HD videomateriaal draadloos te bewerken op een nas:D

  Draadloos geeft je ong 300Mb/s bandbreedte , TB 10Gb ! Tis maar 33 keer trager he

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Gelet op hoe het tot nu toe gegaan is, zou ik nog geen kratje bier op het succes van Thunderbolt willen zetten.
  De gelijkenis met FireWire is treffend.

  Ik zal niet zeggen dat FireWire een mislukking is geworden, maar ik heb dan ook gelukkig geen duizenden €€ geïnvesteerd in spullen die straks allemaal de prullenbak in kunnen.

 • Profielfoto
  Dutch_Lux

  Het grote probleem is: licenties. Om het een succes te maken zal je wellicht ook concurrenten moeten toestaan TB te gebruiken, zonder dat ze daarvoor hetzij door Apple hetzij door Intel zwaar gecharged worden. Anders wordt het nooit door de massa overgenomen….

  Of denkt Apple e.c. nu echt dat de relatiegeschenkenbusiness bijvoorbeeld x euro neertelt voor een licentie voordat ze een TB stickhe mogen produceren…. no way ( en dan is dit maar een voorbeeld van het bereiken van kritische massa)

 • Profielfoto
  Facundo

  @banzhua: Sodemieter op met je SPAM!