Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 7 januari 2013

USB 3.0 wordt net zo snel als Thunderbolt

De Consumer Electronics Show is niet alleen bedoeld om aandacht te vestigen op de nieuwste gadgets. Ook de technieken en standaarden die erin verwerkt zijn komen aan bod. Wellicht is een van de belangrijkste daarvan de USB-aansluiting. Op CES is bekendgemaakt dat de standaard volgend jaar twee keer zo snel wordt; net zo snel als Thunderbolt.

De USB 3.0 Promoter Group heeft een nieuwe versie aangekondigd voor USB 3.0 (wordt dat dan niet 3.1?). In plaats van de huidige 5 Gb per seconde kan data daarmee theoretisch doorgestuurd worden met 10 Gb per seconde. In 2013 wordt de standaard officieel. Verwacht wordt dat de eerste apparaten er eind 2014 of begin 2015 mee uitgerust kunnen worden.

De aankondiging is potentieel slecht nieuws voor Thunderbolt dat door Apple en Intel is ontwikkeld. Deze standaard heeft een aantal voordelen boven USB 3, zoals de dual-link in elke poort zodat tegelijkertijd data twee kanten op gestuurd kan worden met 10 Gb per seconde. Ook kan de poort naast data-doorvoer gebruikt worden voor video-output. Het is echter de vraag of deze voordelen het niet afleggen tegen de veel breder-geaccepteerde USB-standaard die ook backwards-compatible is met accessoires voor oudere USB-standaarden.

Volgens de USB 3.0 Promoter Group is de compatibiliteit met oudere apparaten ook bij de nieuwe USB 3-standaard gegarandeerd. Wel moeten er nieuwe poorten komen om de nieuwe 10 Gb-snelheid te halen. Of huidige kabels ermee overweg kunnen is volgens de groep afhankelijk van de fabrikant.

Het zal nog wel even duren voor duidelijk wordt of Thunderbolt het moet afleggen tegen USB 3.0. De huidige versie van die standaard werd immers al in 2008 officieel maar had nog vier jaar nodig om daadwerkelijk in zwang te raken. Pas sinds 2012 is USB 3.0 te vinden op de meeste desktop- en laptop-computers, inclusief Macs. Dat zou betekenen dat Apple en Intel, ondanks de verwachtingen van de USB Promoter Group, nog tot 2016 de tijd hebben voor een tegenaanval.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
USB 3.0 wordt net zo snel als Thunderbolt
Sluiten