Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Geruchten 15 januari 2013
Leestijd: 2 minuten

Stagnering iPhone 5-verkopen blijkt discutabel gerucht

Eerlijk is eerlijk, even schrikken was het wel toen vanochtend het bericht verscheen dat de verkoop van de iPhone 5 dermate tegen zou vallen dat Apple de oorspronkelijke bestelling van 65 miljoen benodigde schermpjes gehalveerd zou hebben. Het bericht uit de Wall Street Journal werd wereldwijd overgenomen. Toch ontstonden op de OMT-redactie al snel twijfels, want hadden we dit niet al veel vaker gehoord, bijvoorbeeld bij de vorige generatie iPhone? Die geruchten werden al snel ontkracht, terecht zo bleek later.

Hetzelfde gebeurt nu bij de berichtgeving van de WSJ. Financieel analisten denken niet dat de vraag naar iPhones terugloopt, maar dat Apple nu pas in staat is om de vraag bij te benen. Anderen trekken de cijfers waar de WSj zich op baseert in twijfel 65 miljoen iPhones zou simpelweg onrealistisch zijn en werd dat schermpje naast de iPhone niet ook gebruikt voor de iPod touch?

Grote spelers op Wall Street hebben schouderophalend gereageerd op het bericht van de Wall Street Journal. Zo zegt analist Mark Moskowitz van J.P. Morgan dat het bericht van de WSJ geen nieuws maar ‘noise’ is dat waarschijnlijk een overreactie van investeerders zal uitlokken. Hij denkt dat het terugbrengen van de schermpjes-bestelling eerder aangeeft dat Apple éindelijk de immense vraag na uitkomst van de iPhone 5 kan bijbenen. Dat zou eerder goed dan slecht nieuws zijn voor investeerders. Een normale productie-snelheid zou voor hogere winstmarges zorgen. Ook analist Maynard Um van Wells Fargo is niet onder de indruk van het bericht. Als het al waar is, is het nog geen nieuws volgens hem.

Tero Kuittinen van BGR heeft andere redenen om te twijfelen aan het bericht in de WSJ. Volgens hem is niet duidelijk waar het oorspronkelijk beoogde aantal van 65 miljoen schermpjes vandaan kwam en kan dit aantal sowieso niet gelijkgetrokken worden met de hoeveelheid iPhones die Apple van plan was te produceren. Dezelfde schermpjes worden immers ook voor de iPod touch gebruikt.

De productie van 65 miljoen iPhones voor het huidige kwartaal zou überhaupt krankzinnig zou zijn, zo toont Kuittinen aan met een simpele berekening. In het afgelopen kwartaal (traditiegetrouw het beste van het jaar) heeft Apple naar schatting ongeveer 50 miljoen iPhones verkocht. Ervan uitgaande dat 70% daarvan iPhone 5 en 30% iPhone 4/4S is, zijn er 35 miljoen iPhone 5’s verkocht. In het eerste kwartaal van het nieuwe jaar zijn de verkopen traditiegetrouw het laagst. Het nagenoeg verdubbelen van de productie ten-opzichte van het beste kwartaal zou dan erg onwaarschijnlijk lijken.

Natuurlijk zijn de tegengeluiden net zo goed speculatief als het bericht in de Wall Street Journal waar ze op zijn gebaseerd. Toch lijkt de WSJ zelf inmiddels nattigheid te voelen. Het oorspronkelijke stuk is inmiddels namelijk aangepast. Het aantal van 65 miljoen oorspronkelijk beoogde schermpjes is inmiddels nergens meer te vinden.

Zou ook dit gerucht dan weer als een nachtkaars uitgaan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stagnering iPhone 5-verkopen blijkt discutabel gerucht
Sluiten