Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 23 januari 2013

Speelde Steve Jobs vuil spel om personeel binnenboord te houden?

Op dit moment dient een civiele rechtszaak waar Apple en andere grote bedrijven uit Silicon Valley bij betrokken zijn. De zaak wordt voorgezeten door rechter Lucy Koh, die ook rechtsprak in de roemruchte patentenzaak tussen Apple en Samsung. Nu gaat het echter om een heel ander onderwerp: illegale afspraken tussen bedrijven om elkaars werknemers niet weg te kopen. Vijf voormalig werkenemers van de beklaagde bedrijven willen schadevergoeding voor gemiste inkomsten als gevolg van deze afspraken.

Begin 2012 werd duidelijk dat Apple, Pixar, Google, Adobe, Intel en een aantal andere bedrijven onderlinge afspraken hebben gemaakt om elkaars werknemers niet te verleiden om van werkgever te wisselen. Zowel Tim Cook als Google’s CEO Eric Schmidt zijn opgeroepen om een verklaring over de zaak af te leggen. Daarnaast is bewijsmateriaal ingebracht, waaronder een conversatie tussen Steve Jobs en toenmalig CEO van Palm Edward Colligan uit 2007. Hier dreigt Jobs met patentrechtszaken als Palm niet stopt met het wegkapen van Apple-personeel.

Eerder werd al duidelijk dat Apple en Google een onderlinge afspraak hadden om elkaars medewerkers niet weg te kopen. Dat bleek uit een mailwisseling tussen Steve Jobs en Eric Schmidt. Jobs klaagde hierin over Google-medewerkers die actief zochten naar nieuwe collega’s bij Apple’s iPod-team. In een reactie gaf Schmidt aan dat er volgens hem een ‘no-hire’-overeenkomst met Apple was en beloofde hij de zaak te onderzoeken.

Het is nog niet duidelijk wanneer een uitspraak verwacht kan worden. Ook is onzeker of de zaak in zijn huidige vorm zal doorgaan of dat rechter Koh besluit om er een representatieve actie (class-action) van te maken. In dat geval kunnen meer ex-medewerkers van de betrokken bedrijven zich aansluiten als ze zich benadeeld voelen. Mocht het zover komen, dan kan het de beklaagden veel geld gaan kosten.

Reageer op artikel:
Speelde Steve Jobs vuil spel om personeel binnenboord te houden?
Sluiten