Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 29 januari 2013

Safari is de populairste mobiele browser

Akamai (vooral bekend van streamingdiensten) maakt elk kwartaal een reportage over ‘de staat van het internet’. Daarin wordt een overzicht gegeven van trends die het bedrijf opmerkt. Zo kan Akamai op basis van het gebruik van diens serverdiensten achterhalen welke platformen en browsers gebruikt worden. Wat blijkt? Ook in het laatste kwartaal was Safari de populairste mobiele webbrowser

Akamai maakt onderscheid tussen browsers op computers en op mobiele apparaten zoals tablets en smartphones. In dat laatste segment behaalde Safari een marktaandeel van 60,1%. De verschillende Webkit-browsers op Android kwamen samen op een tweede plaats met 23,1%. 

Akamai heeft ook een uitsplitsing gemaakt tussen het totale mobiele-browsergebruik en het gebruik van browsers via een mobiele dataverbinding. In die laatste categorie moet Apple het wél afleggen tegen Android, zij het nipt. Android behaalde hier 37,6% marktaandeel, versus 35,7% voor Apple.

Apple maakt al jaren dankbaar gebruik van cijfers waaruit blijkt dat vanaf iPhones en iPads veel intensiever gesurft wordt dan vanaf andere apparaten. In verschillende keynotes is benadrukt dat iOS het in nominale cijfers weliswaar moet afleggen tegen Android, maar veruit de grootste is in daadwerkelijk gebruik. De huidige cijfers onderschrijven dit, maar laten wel zien dat Android een inhaalslag maakt.

Een verklaring voor het grote verschil tussen mobiel browsergebruik via mobiele dataverbindingen en mobiel+WiFi geeft Akamai niet. Zouden iOS-gebruikers vaker hun computer uit laten staan en hun iPhone of iPad gebruiken of zijn het gewoon meer huismussen dan Android-gebruikers?

Heb jij een verklaring?

Reageer op artikel:
Safari is de populairste mobiele browser
Sluiten