Safari is de populairste mobiele browser

Door: Koen van Tongeren - 9 reacties

Akamai (vooral bekend van streamingdiensten) maakt elk kwartaal een reportage over ‘de staat van het internet’. Daarin wordt een overzicht gegeven van trends die het bedrijf opmerkt. Zo kan Akamai op basis van het gebruik van diens serverdiensten achterhalen welke platformen en browsers gebruikt worden. Wat blijkt? Ook in het laatste kwartaal was Safari de populairste mobiele webbrowser

Akamai maakt onderscheid tussen browsers op computers en op mobiele apparaten zoals tablets en smartphones. In dat laatste segment behaalde Safari een marktaandeel van 60,1%. De verschillende Webkit-browsers op Android kwamen samen op een tweede plaats met 23,1%. 

Akamai heeft ook een uitsplitsing gemaakt tussen het totale mobiele-browsergebruik en het gebruik van browsers via een mobiele dataverbinding. In die laatste categorie moet Apple het wél afleggen tegen Android, zij het nipt. Android behaalde hier 37,6% marktaandeel, versus 35,7% voor Apple.

Apple maakt al jaren dankbaar gebruik van cijfers waaruit blijkt dat vanaf iPhones en iPads veel intensiever gesurft wordt dan vanaf andere apparaten. In verschillende keynotes is benadrukt dat iOS het in nominale cijfers weliswaar moet afleggen tegen Android, maar veruit de grootste is in daadwerkelijk gebruik. De huidige cijfers onderschrijven dit, maar laten wel zien dat Android een inhaalslag maakt.

Een verklaring voor het grote verschil tussen mobiel browsergebruik via mobiele dataverbindingen en mobiel+WiFi geeft Akamai niet. Zouden iOS-gebruikers vaker hun computer uit laten staan en hun iPhone of iPad gebruiken of zijn het gewoon meer huismussen dan Android-gebruikers?

Heb jij een verklaring?

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Martink

  Niet raar natuurlijk. De iPhone is volgens mij meest gebruikte smartphone op dit moment

  Let op ik zeg gebruikte, niet verkochte:)

  Als je op station staat zie je vaker mensen met iPhone bezig zijn inplaats van een ander merk smartphone. (Die zitten denk ik meestal in broekzak)

 • Profielfoto
  jobbawink

  O EM DJIE! Nee, grapje. Komt op mij niet echt verrassend over omdat je ook de hele tijd hoort dat het meeste internetverkeer van Apple devices af komt.

 • Profielfoto
  peterver1980

  Internetten met een low-budget SAMSUNG is natuurlijk ook geen pretje;-)…

 • Profielfoto
  meyou

  Meest gebruikte is lang niet altijd gelijk aan populairste. Er zijn zoveel mensen die het niets kan schelen dat ze gewoon de standaard browser gebruiken. Hoe denk je dat Internet Explorer ooit de grootste is geworden, niet omdat iedereen er zo blij mee was.

  Dus ja, Safari is de meest gebruikte browser. Maar je kunt er bijna niet vanaf als je iPhone hebt, helaas…..

 • Profielfoto
  alexjeee

  Gewoon een andere browser downloaden… Dood simpel… Mja ik gebruik overal safari ook op windhoos van me ma en mijn eigen Mac, fijnste browser die er is!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het zal wel weer gaan om een Amerikaans onderzoek, dat dan dus alleen geldt in de Amerikaanse situatie. Door het zo algemeen te presenteren lijkt het weer alsof het om wereldwijd gebruik gaat.

 • Profielfoto
  joostjoost

  Met iOS wordt in verhouding blijkbaar veel meer thuis gesurft dan met Android.

  Als je buitenshuis het web op wilt moet je gebruik maken van een device met een mobiele dataverbinding. Thuis heb je vaak de keuze. Pak je een PC of gebruik je een tablet of smartphone via WiFi?

  Misschien kiezen mensen met Android wanneer ze thuis surfen voor een ander device en geven iOS gebruikers de voorkeur aan hun mobiele device. Wellicht speelt het grote marktaandeel van Apple op de tablet markt hier ook mee.

  Voor de Apple fans:
  Surfen met iOS doe je als het kan.
  Surfen met Android doe je als het echt niet anders kan.

  (–met dank voor het intikkertje–)

 • Profielfoto
  Loekynr1

  Voor de Apple fans:
  Surfen met iOS doe je als het kan.
  Surfen met Android doe je als het echt niet anders kan.

  (–met dank voor het intikkertje–)

  precies wat ik ook dacht:P

 • Profielfoto
  ---

  Gebruikte ook altijd safari. Tot ik chrome probeerde. Iets minder stabiel, maar wel super snel. Maakte voor mij wel degelijk het verschil. Op mijn Mac blijf ik wel gewoon safari gebruiken