Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 7 januari 2013

Safari blaast 10 kaarsjes uit

“So, [I’ve] got something totally new for you now”. Met die woorden introduceerde een energieke Steve Jobs precies tien jaar geleden Apple’s eerste eigen webbrowser: Safari. Tijdens de keynote van Macworld op 7 januari 2003 legde hij uit dat Apple het tijd vond voor een eigen webbrowser. Waarom? Simpel: bestaande browsers waren te traag en te weinig innovatief.

Nu, 10 jaar en vijf versies later is Safari nog altijd de meest-gebruikte browser bij OMT’ers. bijna 58% van alle bezoeken naar onze website komt vanuit Safari. Wereldwijd heeft de browser nooit meegedaan met de grote jongens. Toch groeit het marktaandeel nog steeds en dat terwijl de browser sinds versie 6.0 niet meer beschikbaar is voor Windows. De groei komt dan ook voornamelijk van iOS-apparaten waar Safari weinig heeft de duchten van concurrerende browsers als Chrome en Opera.

Onlangs kwamen nog wat interessante feitjes naar boven over de ontstaansgeschiedenis van Safari. Zo bleek Steve Jobs in eerste instantie meer gecharmeerd van de tenenkrommende naam ‘Freedom’. Toen later werd besloten om de browser Safari te noemen werd deze naam op slinkse wijze verhuld in de code van vroege beta’s en werd de browser aangeduid als ‘Explorer’ of ‘Mozilla’. Op die manier kon het project geheim blijven tot Steve het onthulde voor een stomverbaasde zaal, precies tien jaar geleden.

Gebruik jij Safari (nog) elke dag?

Reageer op artikel:
Safari blaast 10 kaarsjes uit
Sluiten