Pebble horloge éindelijk op de markt

30 reacties

Het is alweer zeven maanden geleden dat we op bezoek gingen bij Eric Migicovsky, de bedenker van de Pebble smartwatch. Tijdens zijn studie aan de TU Delft kreeg Eric het idee voor dit horloge dat altijd in contact met je smartphone staat. Op Kickstarter haalde hij er vervolgens 10 miljoen dollar mee op.

De overweldigende aandacht leidde tot nieuwe kansen maar ook tot problemen. Dat legde Eric gisteren uit in een persconferentie op CES. Gelukkig is het wachten nu écht bijna voorbij: nog deze maand krijgen de eerste Kickstarter-backers hun Pebble opgestuurd en… ze krijgen meer dan waar ze voor betaald hebben.

De basis van Pebble blijft hetzelfde. Het horloge heeft een zwart-witscherm dat het midden houdt tussen LCD en ePaper. Daardoor is het goed te lezen bij daglicht, verbruikt het weinig stroom maar kunnen er wel animaties op getoond worden met 30 frames per seconde. Pebble staat via Bluetooth in contact met je iPhone (of Android-telefoon) en kan zo bijvoorbeeld inkomende e-mails, iMessages of andere notificaties tonen. Ook kun je bij een inkomend gesprek zien door wie je gebeld wordt. Daarnaast werkt Pebble als een afstandsbediening voor de iPod-app in iOS.

De makers zijn nog veel meer van plan. Zo komt er binnenkort een integratie met de populaire hardloop-app Runkeeper. Verder wordt gerekend op de creativiteit van ontwikkelaars. Daarvoor komt er snel een SDK uit waarmee ontwikkelaars eigen klok-ontwerpen kunnen maken voor het horloge. Later volgt een SDK om daadwerkelijk Pebble-apps te maken.

Doordat het investeringsbudget van de beoogde 100.000 dollar op Kickstarter naar 10 miljoen ging besloot het Pebble-team om de horloges niet direct zelf in elkaar te gaan schroeven, maar eerst het ontwerp en de binnenkant te perfectioneren en vervolgens op grote schaal te gaan produceren in China. Dit heeft geresulteerd in een aantal nieuwe toevoegingen aan de Pebble. Zo wordt het horloge nu opgeladen met een mag-safe-achtig kabeltje waardoor de Pebble waterdicht blijft.

Ook aan de binnenkant zijn achteraf een aantal nieuwe elementen ingebouwd, zoals een magnetometer (voor kompastoepassingen), een lichtsensor én het energiezuinige Bluetooth 4.0 (in plaats van 2.1). Deze extra’s worden nu nog niet gebruikt maar kunnen in de toekomst wel geactiveerd worden via software-updates.

De Pebble is nu eindelijk productieklaar. Vanaf 23 januari worden de eerste horloges verstuurd. Eric denkt dat het zes tot acht weken gaat duren voordat iedere Kickstarter-backer zijn of haar Pebble in huis heeft. Daarna wordt de lijst met bestellingen afgewerkt die binnengekomen is via GetPebble.com. Je zult dus nog heel even geduld moeten hebben voor je je horloge in huis hebt. Tot die tijd kun je je vergapen aan de live-demo die een smurf-bluawe Eric gisteren op CES gaf.

Wil/krijg jij een Pebble of wacht je op Apple’s smartwatch?

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  THX-1138

  Apple-gebruikers zijn al zo lang verstoken geweest van echte nieuwe dingen bij Apple, dat ze al gauw blij zijn met zo’n prul als de Pebble.

 • Profielfoto
  freewel

  Ik wil zoiezo een pabblewatch!!!

 • Profielfoto
  Xcode

  Heb ‘m al vrij vroeg besteld via Kickstarter maar inmiddels vanwege de flinke vertraging een ander horloge gekocht. Dus als iemand geïnteresseerd is in een zwarte Pebble, stuur me maar een bericht.

 • Profielfoto
  Jeroen3007

  Ik wil er een maar mijn iPhone heeft geen bluetooth 4.0

 • Profielfoto
  Remco246

  Ben benieuwd en in blijde afwachting als backer. Over design / smaak valt te twisten. Ben het eens dat kast er niet Apple-esk uit ziet, cq: Android-esk. Ik herinner mij nog van vroeoeger die grote horlogekast met rode led lampjes, waar je met je andere hand eerst nog een knop op de kast moest indrukken om de tijd te laten zien… We’ve come a loooong way, baby! Met de getoonde features ben ik dan ook zeer onder de indruk.

  @Koen: ik zag dat jij ook al backer bent, met nummer: 63.678 van de >85.000…
  De eerste Pebble staat al weer op marktplaats voor EUR150, niet slecht in relatie tot “backerprijs” van USD100.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Een horloge is natuurlijk leuk als je Michael Knight heet en je auto KITT maar wie moet er verder nog wat met zo’n lelijk ding aan je pols. Normaal ben ik positief ingesteld maar dit is echt niks.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ach, ondanks dat ik er niet heel vaak op kijk, draag ik ook nog steeds een horloge.
  Voelt toch een beetje kaal zonder.

  En voor een vlugge blik op de tijd – oeps, nu al weer kindertjes-afhaal-tijd?! – is het wel handig.
  In de tuin werkend, trek ik niet elke keer mijn iPhone uit m’n zak bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  gepeterd

  Ik wil er een maar mijn iPhone heeft geen bluetooth 4.0

  De Pebble watch is nu nog Bluetooth 2.1. (4.0 zit wel ingebouwd maar werkt via 2.1 protocol om iphone 3GS en nieuwer te ondersteunen.

 • Profielfoto
  Chorro

  Heb \’m al vrij vroeg besteld via Kickstarter maar inmiddels vanwege de flinke vertraging een ander horloge gekocht. Dus als iemand geïnteresseerd is in een zwarte Pebble, stuur me maar een bericht.

  Afhankelijk wat je ervoor wilt hebben, heb ik interesse. Ik stuur je een prive bericht.

 • Profielfoto
  mymac

  @ KarelWillem en gijsraggers: ik denk dat Gijs doelt op specifiek dit exemplaar. Ik ben het wel eens met jou overigens Karel, een mooi horloge blijft altijd leuk en praktisch. Bij mij staat nog steeds een IWC op het lijstje!

 • Profielfoto
 • Profielfoto
  brinkey

  Daar kan ik het niet vinden, maar op mijn accountpagina staat shipping. Ben benieuwd. Jarenlang geen horloge om gehad.

 • Profielfoto
  slewes

  Mhh die wil ik wel. Ik gebruik nog steeds een horloge. Als iemand er een over heeft. Ik houd me aanbevolen.

 • Profielfoto
  koen
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het een mooi horloge en hoewel ik nu al een paar jaar (sinds het kapot gaan van de antenne/horloge band van mijn Suunto watch met GPS, hoogtemeter, barometer etc) geen horloge meer draag, ben ik het ook wel ’s zat om altijd mijn iPhone uit broekzak & Freitag hoesje te moeten halen als ik even wil weten hoe laat het is. Ik vind het een interessant modern alternatief. Het design vind ik mooi en modern en het idee om via bluetooth van alles op het horloge te kunnen modificeren is toch leuk. Het doet me een beetje denken aan de oude tijden van de Seiko Message Watch, in 1995 een stukje modern vernuft: de Message Watch kreeg per dag een aantal korte nieuwsberichten, die via een radiosignaal door de lucht werden “aangestraald”. In maximaal 42 tekens, dus heel kort.

  In de praktijk stelde het niet veel voor, maar het idee was goed. Wij hadden er voor ons als redactie van een TV Actualiteitenprogramma allemaal eentje kunnen aanschaffen. Het werkte soms toch als snelste medium. Meest pregnante berichten die ik erop heb gekregen was “Hercules neergestort” en “Lady Di dood” die je als eerste via Message Watch kon zien. Nu is het doodgewoon dat nieuwsberichten direct doorkomen. Toen niet. Toch zijn alle extra toepassingen op de Pebble nu toch actueel en modern, vooral de designaanpassingen en alle mogelijkheden daarmee. Vraag is alleen of het prettig is de Bluetooth de hele dag aan te hebben. Is die straling daarvan eigenlijk schadelijk? Of niet? Is daar iets over bekend.

  Maar wat kost ie nou eigenlijk als je hem nu wilt bestellen?

 • Profielfoto
  Chorro

  Maar wat kost ie nou eigenlijk als je hem nu wilt bestellen?

  150 dollar als ik het goed heb begrepen.

  Ik neem de Pebble van Xcode over.

 • Profielfoto
  IOS dude

  Hoe diep kan dat Pebble ding onder water ??

 • Profielfoto
  Meino

  Ik kreeg nog geen 15 minuten na het einde van de presentatie een e-mail met een link om mijn bestelling (kleur kon ik nog veranderden) te bevestigen! Levering zal naar alle waarschijnlijkheid op 18-03-13 plaats vinden.

 • Profielfoto
  Papjes

  Bluetooth 4.0 wordt geactiveerd in de loop van de tijd.

 • Profielfoto
  eugy

  Wat een afschuwelijk lelijk ding. wie wilt er nou zo’n lelijk ding?

 • Profielfoto
  brinkey

  Ik hebt dur 1 bestelt

 • Profielfoto
  Wesdegroot

  Ik had het een ge pre ordered maar k heb geen creditcard

 • Profielfoto
  Mr.RoBoT

  Is Pebble geen dochter van Fred Flintstone? Heb nu al genoeg met een dochter rond mijn been…

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik draag nog wel eens een horloge, maar gelukkig niet zo’n groot lelijk ding…..en wat is nou eigenlijk de toegevoegde waarde, behalve het lollig zijn?
  Meldingen krijg ik wel direct op mijn iPhone, en verder kan je er eigenlijk niks mee toch??

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik denk voornamelijk handig voor mensen die hun iPhone in een handtas hebben zitten… Moeten ze echter wel een damesmodel maken… Anders voor mensen die hun iPhone in hun jaszak of binnenzak bewaren…

 • Profielfoto
  Chorro

  Het lijkt mij makkelijk omdat ik in heel veel broeken die ik heb, de trilfunctie totaal niet merk. Al helemaal niet als ik loop of iets dergelijks.

  Naast het feit dat ik ’t gewoon een supergave gadget vind en lelijk vind ik hem zeker niet.

 • Profielfoto
  ernst.

  Nou….leuk voor hen die achter elke hype van nieuwigheid willen lopen,voor de wat serieuze Apple gebruikers is dit natuurlijk niets. Het is en blijft maar een horloge en geen StarTrek look-a-like gadget die ook maar iets zinnigs of baanbrekend brengt.

  Kies daarom voor een goed merk horloge wat bij je past en niet zoiets als dit wat binnen een zucht en een scheet weer voorbij is.

 • Profielfoto
  bjorngra

  Ik vind het een mooi horloge en hoewel ik nu al een paar jaar (sinds het kapot gaan van de antenne/horloge band van mijn Suunto watch met GPS, hoogtemeter, barometer etc) geen horloge meer draag, ben ik het ook wel \’s zat om altijd mijn iPhone uit broekzak & Freitag hoesje te moeten halen als ik even wil weten hoe laat het is. Ik vind het een interessant modern alternatief. Het design vind ik mooi en modern en het idee om via bluetooth van alles op het horloge te kunnen modificeren is toch leuk. Het doet me een beetje denken aan de oude tijden van de Seiko Message Watch, in 1995 een stukje modern vernuft: de Message Watch kreeg per dag een aantal korte nieuwsberichten, die via een radiosignaal door de lucht werden “aangestraald”. In maximaal 42 tekens, dus heel kort.

  In de praktijk stelde het niet veel voor, maar het idee was goed. Wij hadden er voor ons als redactie van een TV Actualiteitenprogramma allemaal eentje kunnen aanschaffen. Het werkte soms toch als snelste medium. Meest pregnante berichten die ik erop heb gekregen was “Hercules neergestort” en “Lady Di dood” die je als eerste via Message Watch kon zien. Nu is het doodgewoon dat nieuwsberichten direct doorkomen. Toen niet. Toch zijn alle extra toepassingen op de Pebble nu toch actueel en modern, vooral de designaanpassingen en alle mogelijkheden daarmee. Vraag is alleen of het prettig is de Bluetooth de hele dag aan te hebben. Is die straling daarvan eigenlijk schadelijk? Of niet? Is daar iets over bekend.

  Maar wat kost ie nou eigenlijk als je hem nu wilt bestellen?

  Die heb ik ook nog gehad. Is dat al zo lang geleden? Was inderdaad een fijn ding. Deze Pebble is echt foeilelijk. Als Apple er een zou maken dan zou dit weer een verkoopknaller worden.

 • Profielfoto
  donut

  Een afstandbediening voor een afstandbediening….
  een batterij die 7 dagen meegaat… weer zo’n ding wat je moet opladen..
  een filmpje waarin wordt getoond hoe lelijk plastic het vensterglas is van dit horloge…en dat het zo handig is bij het afwassen als je je handen vol hebt en je niet direct je iphone kan pakken…
  nee- niet iets voor mij

 • Profielfoto
  pebblehorloge

  Nieuwsgierig naar smart phone horloges zoals de pebble?
  Pebble horloges