Omzet App Store 3,5 keer groter dan Google Play

Door: Koen van Tongeren - 21 reacties

In het verleden maakte Apple tijdens keynotes maar wat graag gebruik van cijfers die lieten zien hoeveel groter de iOS App Store is dan diens grootste concurrent, Google Play. Android heeft echter een grote inhaalslaggemaakt waardoor er inmiddels vrijwel net zoveel Android-apps als iOS-apps beschikbaar zijn. Toch blijft er voor app-ontwikkelaars één groot verschil, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Wie geld wil verdienen kan beter in de App Store dan in Google Play staan.

App Annie is een dienst die informatie verzamelt en analyseert voor verschillende mobiele app-platformen. Volgens deze gegevens heeft Apple in het afgelopen jaar meer dan 300 miljoen dollar omzet per maand gedraaid in de App Store. Dat is 3,5 keer zo veel als de omzet van Google Play in dezelfde periode. Dat terwijl Google Play beschikbaar is voor bijna 70% van alle smartphones.

 

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  De grotere omzet van AppStore is geen gegeven dat je meer geld verdient met iOS apps als ontwikkelaar.

 • Profielfoto
  Willem-Jan

  Zijn apps in Google Playstore niet goedkoper/gratis? Dus ook minder omzet…

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  @bazzie
  Wel gemiddeld per App natuurlijk.

 • Profielfoto
  Xcode

  @bazzie
  Wanneer je ervan uit gaat dat de kosten om een App te maken vergelijkbaar zijn voor iOS en Android, dan is het wel een conclusie die gemaakt kan worden. Veel ontwikkelaars brengen Apps uit voor beide besturingssystemen.

 • Profielfoto
  wouwout

  apps in google play zijn goedkoper en vaak gratis, inkomsten komen dan via advertenties.
  .
  Conclusie dat je minder verdient met android apps is niet te maken op basis van de omzet van de play/app stores, er zijn meerdere inkomstenbronnen.
  .
  Cijfers en statistieken worden pro-Apple gespint, jammer is dat toch. Met een soortgelijke manier van redeneren/spinnen kun je ook stellen dat iOS apps 3,5 keer te duur zijn. Tja.

 • Profielfoto
  Needler

  apps in google play zijn goedkoper en vaak gratis, inkomsten komen dan via advertenties.
  .
  Conclusie dat je minder verdient met android apps is niet te maken op basis van de omzet van de play/app stores, er zijn meerdere inkomstenbronnen.
  .
  Cijfers en statistieken worden pro-Apple gespint, jammer is dat toch. Met een soortgelijke manier van redeneren/spinnen kun je ook stellen dat iOS apps 3,5 keer te duur zijn. Tja.

  +1

  Koen trekt weer eens totaal verkeerde conclusies. De titel is nog correct. Maar in de inleiding slaat men de plank mis.

 • Profielfoto
  Rtaal

  @wouwout, tja als je op een 300% Apple website komt en verwacht positieve dingen over Android te horen zit je hier uiteraard verkeerd. Als je de andere zijde wil horen moet je naar een Android gerichte website gaan. Verwacht je dat hier word geschreven dat Apple apps te duur zijn en dat alles van Apple “overpriced” is? Ik snap wel waar je op doelt en de meeste alternatieve media draait ook alles goed voor Apple, maar als je dat niet wil lezen zit je hier verkeerd…

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  inkomsten komen dan via advertenties.

  Gaat ook via de App Store ja.

 • Profielfoto
  FilX

  @Rtaal,
  Je voorkeur voor bepaalde apparaten of producten dat doet toch niets af aan de journalistieke waarden van de berichten die je publiceert ? Wat heb ik als Apple liefhebber nou aan ‘Apple-nieuws’ dat geen nieuws is omdat de feiten of conclusies niet kloppen ? Helemaal niets ! Zoals wouwout al laat zien kan je alle kanten op met dit ‘nieuws berichtje’. De journalistieke waarde is dan dus: 0.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  apps in google play zijn goedkoper en vaak gratis, inkomsten komen dan via advertenties.
  .
  Conclusie dat….

  Je geeft het goede voorbeeld dat verkeerde conclusies zeer makkelijk te maken zijn.
  .
  Ten eerste zijn apps bij Google Play niet goedkoper, en ten tweede zijn er niet meer gratis apps.
  .
  Interessanter in dit hele verhaal is natuurlijk niet persé de omzet, maar meer de winst. Wie haalt daar de beste cijfers van binnen?

 • Profielfoto
  Afroman

  Ja logisch, een App ontwikkelaar voor iOS hoeft tegenwoordig slechts rekening te houden met de schermgrootte/CPU/GPU kracht van de iPhone/iPod touch 3GS, 4(s) en de 5, de iPad 1/2, iPad met retina en de iPad mini. En als je device ondersteund wordt door een versie van iOS dan hoef je je verder geen zorgen te maken.

  Bij Android heb je echt tientallen, zo anders hondertallen verschillende CPU/GPU’, schermresoluties en dan is het ook nog per device maar de vraag of die de bepaalde versie van Andoird draait. Zo worden nog steeds toestellen verkocht met 2.3 of 3.0.

  Dus ja, dat is logisch.

 • Profielfoto
  alexjeee

  Goh dit is een Apple gerelateerde site, logisch dat het pro-Apple is…

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ja logisch, een App ontwikkelaar voor iOS hoeft tegenwoordig slechts rekening te houden met de schermgrootte/CPU/GPU kracht van de iPhone/iPod touch 3GS, 4(s) en de 5, de iPad 1/2, iPad met retina en de iPad mini. En als je device ondersteund wordt door een versie van iOS dan hoef je je verder geen zorgen te maken.

  Bij Android heb je echt tientallen, zo anders hondertallen verschillende CPU/GPU\’, schermresoluties en dan is het ook nog per device maar de vraag of die de bepaalde versie van Andoird draait. Zo worden nog steeds toestellen verkocht met 2.3 of 3.0.

  Dus ja, dat is logisch.

  Tja, dat is dan ook weer kletskoek. 100’en verschillende CPU’s/GPU’s? Vrijwel alles is Qualcomm/Nvidia/Exynos. 100’en schermresoluties? Android is opgedeeld in 4 density’s, net zoals de iPhone in twee density’s (retina, non-retina) is ingedeeld met 3 schermesoluties. In principe doe je niets met schermresoluties op Android, te meer je daar al jaren de ‘Auto Layout’ hebt waar Apple nu ook mee is gekomen omdat iOS ook begint te fragmenteren.
  .
  Dat er nog steeds toestellen met 2.3 verkocht worden klopt (3.0 nauwelijks nog, want dat is alleen voor tablets die nu vrijwel uitsluitend met 4.x verkocht worden). Dat is wel enigszins lastig als developer.
  .
  Ik zeg niet dat er niks mis is met Android, maar gewoon random onzin blaten hoeft van mij ook weer niet.
  .
  Ik snap overigens ook niet dat sommige mensen het logisch vinden dat nieuwsberichten soms wel erg ‘fanboyerig’ geschreven zijn. Waar moet je dan naartoe als je gewoon neutraal nieuws wil lezen rondom Apple? Dat je graag producten van een bepaalde fabrikant gebruikt is blijkbaar voor velen een reden om de werkelijkheid uit het oog te verliezen. Raar.

 • Profielfoto
  KR1275

  Wanneer verschijnt hier eens minder goed nieuws? Het lijkt erop dat alleen goed nieuws hier verschijnt. Niks over teruglopende interesse in iPhones, dalende aandelenkoersen, tanend imago…

 • Profielfoto
  iPredict

  Lang leve het platform waar de gebruiker niet steelt. Geen wonder dat alle mooie ideeën van developers op iOS starten.

 • Profielfoto
  Nouvelle Voque

  Needler 4 uur geleden
  wouwout
  apps in google play zijn goedkoper en vaak gratis, inkomsten komen dan via advertenties.
  .
  Conclusie dat je minder verdient met android apps is niet te maken op basis van de omzet van de play/app stores, er zijn meerdere inkomstenbronnen.
  .
  Cijfers en statistieken worden pro-Apple gespint, jammer is dat toch. Met een soortgelijke manier van redeneren/spinnen kun je ook stellen dat iOS apps 3,5 keer te duur zijn. Tja.

  +1
  Koen trekt weer eens totaal verkeerde conclusies. De titel is nog correct. Maar in de inleiding slaat men de plank mis.

  Nou ja in feiten kan je stellen dat geen enkele conclusie klopt. Als Android apps vaak gratis zijn en Apps uit de AppStore duidelijk niet. Zijn ze dus niet 3,5x te duur. 0 maal 3,5 is tenslotte 0;-)

  Je kan enkel stellen dat de AppStore een beter platform is om betaalde apps af te zetten. Dat klopt ook aangezien zeg 25% van de smartphone markt 3,5x meer omzet genereert dan de 70% van Google.

 • Profielfoto
  Nouvelle Voque

  Richard Kruizinga 1 uur geleden
  Wanneer verschijnt hier eens minder goed nieuws? Het lijkt erop dat alleen goed nieuws hier verschijnt. Niks over teruglopende interesse in iPhones, dalende aandelenkoersen, tanend imago…

  Niet op de site geweest afgelopen we(e)k(en)?

 • Profielfoto
  henkdejonghoorn

  @franklinvv
  “In principe doe je niets met schermresoluties op Android, te meer je daar al jaren de ‘Auto Layout’ hebt waar Apple nu ook mee is gekomen omdat iOS ook begint te fragmenteren.`”
  Ik hoop het niet. Want ik zag kortgeleden Whatsapp op een kleine Samsung en dat zag er niet uit uit. Alleen geschikt voor heel dunne vingertjes. Gebruikersvriendelijkheid om te huilen. Alleen al op basis van die ervaring begrijp ik best dat de omzet per app 3,5 X zo laag is.

 • Profielfoto
  Zakske

  Je kan enkel stellen dat de AppStore een beter platform is om betaalde apps af te zetten.

  Klopt helemaal. Las onlangs in een interview met een grote app-developer dat je voor hun iOS-app moest betalen, en dat de Android-versie gefinancierd werd door reclame en in-app aankopen. Gebruikers van Android zijn simpelweg minder geneigd om te betalen voor apps. Dat bedrijf verdiende trouwens uiteindelijk meer geld aan Android dan aan iOS.

 • Profielfoto
  Jannemanishere

  Logisch dat de omzet hoger is als de gemiddelde ios app ook significant duurder is. Niet beweren dat dat niet zo is want ik heb uit eigen ervaring vele voorbeelden die dat aantonen:sad:

 • Profielfoto
  henkdejonghoorn

  @jannemanishere
  Ik vind het indrukwekkend dat u over 600.000 apps kan beoordelen dat de gemiddelde iOS app significant duurder is. (?!!!)
  Er zijn ongetwijfeld iOS apps die duurder zijn dan soortgelijke Android apps, maar ze zijn dan ook vaak veel meer functionaliteit, soms ook omdat ze 1-2 jaren (!!) voorsprong hebben. Een voorbeeld is citymaps2go, die nu ook voor Android beschikbaar is gekomen. Maar wel met sommige features “coming soon”