Old skool fotograferen met viewfinder voor iPhone

8 reacties

Wie de begindagen van de digitale fotografie bewust heeft meegemaakt kan het zich misschien nog wel herinneren: de vreemde blikken die je kreeg bij het maken van een foto. Want waar het toen nog gebruikelijk was om door een klein zoekertje van je fototoestel te kijken bij het maken van een foto, werd het dankzij de LCD-schermpjes in digitale camera’s opeens mogelijk om vrij uit de hand te schieten.

Wil je die goede oude tijd toch nog (her)beleven, dan heeft Photojojo nu dé accessoire voor jou; een viewfinder voor je iPhone. Dit kleine vergrootglaasje met zuignap zet je simpelweg op het scherm van je telefoon. Daarna open je de bijhorende (gratis) app die het beeld van de camera in het klein weergeeft onder de viewfinder. Vervolgens kun je ongestoord foto’s of video’s maken, zonder te hoeven zien hoe je omgeving je ongelovig aanstaart.

Voor 30 dollar plus verzendkosten krijg je de viewfinder van Photojojo opgestuurd. Mocht dat nog niet genoeg gekkigheid voor je iPhone zijn, schroom dan niet en bestel meteen het lenzensetje, de Instagram-achtige kleurenfilters en de handvat-fotoknop-combinatie. Voor de iPhone-bezittende fotograaf zonder enige gene is er zelfs een houder om met je DSLR-lenzen te schieten. Foto’s maken op je iPhone voelde nog nooit zo analoog…

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Frank1964

  Waarom moet dan nu weer gelijk oldskool heten….. de enige goede manier van fotograferen is nog steeds door een zoeker kijken die je ook geen viewfinder noemt. Een viewfinder is de zoeker van een videocamera. op een fotocamera is het gewoon een zoeker.
  Uiteraard wel een leuke gadget, maar serieus kan je het nemen van foto’s met een telefoon natuurlijk niet nemen.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik sluit me aan bij Frank1964;)!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ik moet altijd een beetje lachen als mensen dingen serieus gaan noemen.

 • Profielfoto
  wacon

  Net die website bekeken met die al dan niet ‘fun’ accessoires. Leuke en/of grappige dingen tussen! http://photojojo.com/store/

  Waarom is de enige goede manier van fotograferen door de zoeker kijken….? In redelijk wat fotografie omstandigheden is dat idd een fijne en beproefde methode.

  Zelf ben ik full-time fotograaf, waaronder redelijk veel voor de media en dagelijks nieuws. Verder concerten, theater enz.

  Na enige gewenning moet ik erkennen dat ik in een groot aantal situaties foto’s maak vanaf het lcd scherm van de camera. Zeker nu ik veel Canon spullen heb verkocht of laat verstoffen in kast vanwege een Olympus OM-D(E-M5). Kantelbaar lcd scherm, snelle focus. Ik maak nu foto’s, composities op manieren en onderomstandigheden die via een normale zoeker van de camera niet zouden kunnen, of zeer lastig zouden worden. Zijn die foto’s minder(bruikbaar), zeker niet.

  Ben van 1965 trouwens. Niet elke nieuwe techniek of verandering is beter of vooruitgang. Maar diverse dingen toch zeker wél. Waarom niet benutten dan. Idd is een iPhone geen pro-camera. Een duur tennisracket maakt je ook geen goede tennisser. In de juiste handen en in redelijke (licht)omstandigheden kan je ook met een iPhone een goede foto maken. Voor publicatie of gewoon een familie snapshot.

 • Profielfoto
  Ricardo Coleman

  @wacon Ik snap precies wat je bedoeld. Laag van de grond fotograferen bijvoorbeeld is inderdaad veel makkelijker met een lcd display. Dus als je aparte shots wil kan zo kantelbaar scherm erg handig zijn. Een goede foto definieert zich zelf ook niet door een zoeker of LCD, het gaat er om wat je vastlegt. Je kan nog zo’n duur toestel hebben, maar als je geen gevoel voor fotograferen hebt kan iemand je er met een iPhone nog uitschieten.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Frank1964: bijna helemaal mee eens. Alleen wat betreft de term viewfinder sla je de plank een beetje mis: in het Nederlands heb je (misschien) gelijk, maar in de fototrofie is de Engelse term voor zoeker wel degelijk viewfinder.

  Op de rest van je betoog heb ik verder niets aan te merken, behalve dat ik het er vollédig mee eens ben.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Flauwekul dat ding!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Fotograferen met je smartphone moet een grap blijven. (Want dat is het). Echt fotograferen doe je met een camera en bij voorkeur een spiegelreflex.